Startpagina Edito

Edito: Waalse ‘monsterboete’ of degelijk statiegeldsysteem?

Indien je in Wallonië betrapt wordt op het weggooien van zwerfvuil op een akker of weide, dan zal je vanaf nu serieus in je portemonnee moeten duiken. Zo lezen we alvast in het nieuwe Waalse afvaldecreet. Maar welke vervuiler kun je op heterdaad betrappen én sanctioneren?

Leestijd : 2 min

Sinds kort zal je in Wallonië – net als in Frankrijk – niet zomaar meer een kassaticket ontvangen na je inkopen. In België worden jaarlijks ongeveer 5 miljard tickets afgedrukt. Het kabinet van Waals minister van Leefmilieu Tellier rechtvaardigt het einde van het automatisch afprinten van kassatickets omwille van ‘hygiënische en milieuredenen’. Het is natuurlijk zo dat heel wat consumenten na hun reguliere aankopen dat ticketje nu al niet meer aannemen aan de kassa of snel weggooien. Vanaf nu worden de zaken echter omgedraaid. Klanten kunnen het bonnetje nog wel krijgen als ze erom vragen. De nieuwe wet kwam uitgebreid in de Waalse én Vlaamse media.

Het decreet over afval, hernieuwbare materialen en openbare netheid gaat echter over veel meer dan dat. Het omvat niet minder dan 271 artikels. Goed verstopt en al naar het einde toe zit er toch ook een artikel in dat de landbouwsector aangaat, maar dat de media niet haalde.

Artikel 204: ‘Degene die afval op zodanige wijze achterlaat dat het dierenwelzijn en, indien van toepassing, het leven van het dier in gevaar is of dreigt te komen, begaat een overtreding waarop een zware boete staat. Dit misdrijf leidt tot een strafrechtelijke of bestuursrechtelijke sanctie van minimaal 1.000 euro.’

Vanuit de landbouwsector kunnen we dat natuurlijk alleen maar toejuichen. We schreven hier al herhaaldelijk over. Zwerfvuil tussen gewassen veroorzaakt tal van problemen. Zo wordt tijdens het oogsten het vuil ‘versnipperd’ door de oogstmachines. En dan komen we terug naar het betreffende Waalse decreet. Voedergewassen met stukjes zwerfvuil belanden letterlijk op het bord van het vee. Je hoeft op sociale media niet lang te zoeken naar vee dat ziek werd of zelfs stierf door scherpe stukjes in het voer.

In Vlaanderen kennen we vandaag ‘enkel’ de gemeentelijke administratieve sanctie (GAS) met boetes tot maximaal 350 euro, en deze zijn niet specifiek gericht op dierenwelzijn. Landbouworganisaties belichten dit thema ook herhaaldelijk in sensibiliseringsacties. Zij staan al jaren achter het invoeren van statiegeld. Want hoe je het draait of keert, meestal zie je niet wie zwerfvuil weggooit en als landbouwer kun je ook geen boetes opleggen... 350 of 1.000 euro, het maakt een financieel verschil, maar tot nader order staat er nog geen naam op een blikje of flesje. Toch misschien werk maken van dat statiegeld??

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken