Startpagina Libramont

50-jarig bestaan Herd Book Blanc Bleu Belge gevierd samen met topeditie veeprijskamp

De prijskamp van Libramont is voor vele fokkers traditiegetrouw de jaarlijkse nationale hoogdag voor witblauw vee. Dit jaar werd deze dag extra in de kijker gezet door het 50-jarig bestaan van het stamboek van dit ras.

Leestijd : 9 min

Het afgelopen jaar werden vele evenementen op poten gezet om het stamboek, dat gesticht is in 1973, te vieren. Dat werd gedaan via sociale media, maar ook op de prijskampdag zelf te Libramont, niet in het minst door kwaliteitsvolle reeksen te showen. Het aantal inschrijvingen bij de dieren liep op tot 187 stuks en dit door 101 fokkers, waarvan een 24-tal uit Vlaanderen. De weergoden gaven geen forfait en zorgden ervoor dat de prijskampdag tussen 2 kletsnatte dagen met zonneschijn en een aardig briesje kon plaatsvinden.

Ruime opkomst

Het aantal inschrijvingen werd gereduceerd tot onder de 200, omdat anders de prijskampdag te lang werd, met de editie 2022 in gedachte. Toch waren er meer dieren uit Vlaanderen aangemeld dan verleden jaar en deze tekenden bijna allemaal present op de dag zelf. De provincie waar het meest werd gesnoeid in aantal door de Waalse triagecommissies, was Namen. Het tijdsschema kon hierdoor netjes worden gerespecteerd, ook al neemt de Coup de Coeur over de middag heel wat tijd in beslag, om ook de allerjongste fokkers hun dier te kunnen laten showen. Er werd dus geen pauze meer genomen, wat maakte dat de jury kon blijven voort werken.

Meer aandacht voor communicatie bij de jury

De 6-koppige jury en 1 reserve jurylid werden voorgedragen door het prijskampcomité en verkozen door het stamboek zelf op een voorbereidende vergadering. Nieuw voor deze editie was dat elk jurylid 1 volle dag opleiding communicatie moest volgen alvorens te mogen optreden. Tijdens de week voorafgaand aan de prijskamp werd op een veebedrijf in Natoye een communicatietraining gegeven, om de commentaartechniek bij te schaven. Dit gebeurde met geluids- en video-opname, zodat de juryleden ook zichzelf konden evalueren.

De juryleden van de BBB-prijskamp Libramont 2023.
De juryleden van de BBB-prijskamp Libramont 2023. - Foto: Olivia Germeau

De juryleden dit jaar waren Bernard Lambot uit Namen, Christophe Matterne uit Luxemburg, Bernard Scohiez uit Henegouwen, Danny Zander uit Luik, Karel Gillis en Bart Willems uit Vlaanderen. Reserve jurylid Pol Bernard uit Waals-Brabant moest een 3-tal keer in de reeksen optreden.

Er werd terug met een roterend systeem van 2 juryleden gejureerd. De kampioenschappen werden aangewezen door 5 roterende juryleden.

Voorzitter Didier Petry van het inrichtende Eléveo Stamboek uit Wallonië trad 2 keer op bij de kampioenschappen wegens ex aequo bij de vaarzen en stieren.

Coup de Coeur voor de allerkleinsten

Na de series van de gekalfde vaarzen ging het showmoment voor de jongste fokkers – tot de leeftijd van 12 jaar – door. 48 kinderen presenteerden 24 kalveren. Deze series werden door Jacques Demarneffe en Pol Haudfroid gejureerd en becommentarieerd. Zij zijn hier steevast jury van dienst en zelf ook veefokkers. Bij de Coup de Coeur draaide het vooral om het showgedeelte en niet zozeer om het kalf.

De jongeren veroverden letterlijk de harten tijdens de ‘Coup de coeur’.
De jongeren veroverden letterlijk de harten tijdens de ‘Coup de coeur’. - Foto: Olivia Germeau

Vaarzen 12-20 maand

Serie 2A De eerste serie vaarzen werd gewonnen door Elia van’t hof ter Zilverberg, van de familie Leleux uit Mainvault. Deze aangekochte vaars uit de Vlaamse fokkerij van Vandecandelaere woog 469 kg en zette de teneur van de dag dat de zwaardere dieren zeker vooraan in het klassement eindigden. Een opmerkelijke derde plaats ging naar de Vlaamse fokkers, de stal Mahoney uit Pittem, met hun getypeerde en 454 kg wegende Sanne de Mahoney. Deze 2 mooie fokproducten moesten Fleur de La Coloterie van de jonge Valdim Dozot tussen beide laten.

Serie 2B In deze serie werd na enige discussie over beenwerkproblemen bij de nummers 2 en 3 uit eindelijk Farandole de Steinbach, die haar breedte en gestalte combineerde met goed beenwerk, verkozen. Zij meet 120 cm en weegt 519 kg. Deze vaars stond ook enkele dagen in de expo bij het stamboek.

Aphine de la Haie Madamme van Benoit Mahoux en Hispanique de Sint Fontaine werden naar de tweede en derde plaats verwezen wegens niet correct beenwerk. Bij de briefing van de juryleden werd door de voorzitter erop gewezen om hier aandacht aan te schenken bij elke serie.

Serie 2C De op een na zwaarste, zeer complete vaars uit deze serie, Framboise de la Mandrebois (573 kg en 122 cm), uit de stal van Robert Marenne en aangekocht door Philippe Collignon, behaalde het met gemak van de fijn gelijnde Gloire de Golenne (583 kg) van de jonge fokker Gourmet uit Han-Sur-Lesse.

Framboise zou later op de dag nog van zich laten spreken.

Serie 2D Was het bijna prijs voor de jonge fokker Gourmet in de voorgaande serie, dan was het dit maal wél prijs voor de 623 kg wegende Ricaeuneuse De Golenne. In mede-eigendom met Raph Guissard ging zij Ratatouille van het Bareelhof vooraf, die zeker qua finesse en vlees niet moest onderdoen. Zeer compleet strandde zij uiteindelijk op een tweede plaats.

Elancee de Bell Eau van de familie Leqeux uit Vaux-sur-Sure, met haar 591 kg, viel wel wat lichter en minder bespierd uit, ook al was zij met haar 128 cm bij de grootste in haar serie. Zij werd uiteindelijk derde in deze serie.

Vaarzen van 20 tot 32 maand

Serie 3A Tendance des Quatres Vents van Thiron en Guissard uit Bois-et-Borsu haalde het. Met haar 610 kg was ze duidelijk breder en iets langer in het middenstuk dan Decoule de Montigny, die heel compleet was en met een goede voorhand, van de familie Baudoin uit Sinsin. De derde geplaatste, Ermione du Roupage van de familie Collignon uit Ortho, was fijn belijnd en viel lichter uit.

Serie 3B De meer dan 50 kg zwaardere Gazelle de Spy (758 kg) van de familie van Bellegem uit Spy, die zwaar en breed uitviel in haar serie, ging Roxette van de Pannemeers vooraf, die heel mooi getypeerde vleeslijnen liet zien. Zij werd gevolgd door de grootste en zwaarste uit de serie, Egalisee Devant La Hesse, die met haar 684 kg en 132 cm een imposante vaars is.

Serie 3C In die serie trok weer een fokproduct van Robert Marenne, dat verhuisde naar de stal van Manu Laruelle Energie de La Mandrebras, aan het langste eind. Volgens de jury haalde zij het niet om haar gewicht (697 kg), maar wel voor haar vlees en correct beenwerk. Tweede werd de zeer zware Eloquente van Daisel van Guy Perin, in mede-eigendom met haar geboortestal Lieven Godderris. Ze is met haar 822 kg en 137 cm duidelijk een echt fokvaars met potentieel voor de toekomst. Derde in deze serie werd Oprah de Biert van Didier Pirrard uit Maffe, die lichter (727 kg) maar getypeerd uit haar serie kwam.

Serie 3D Maggie du fond de Bois (715 kg) van Jean-Pierre en Quentin Monfort uit Les Avins, wandelde, heel compleet met veel vlees in de achterhand en goed beenwerk, met veel overtuiging naar de eerste plaats. Ze werd het vuur aan de schenen gelegd door de grove en zware Gabelle de Sint Fontaine van Luc Mahoux en Van Bellegem. Met haar 790 kg moest deze vaars de duimen leggen. Ze werd gevolgd door de vlot stappende en belijnde fijne Effigee du Donjon (752 kg) van Jean-Marc Perin.

Gekalfde vaarzen

Serie 4A De mooi ogende Dompteuse de Roupage kwam als eerste aan zet. Onmiddellijk nam zij de leiding en stond die niet meer af. Deze vaars, eigendom van Philippe Collignon en Ralph Guissard, was met haar 834 kg en sterk bevleesd, de te kloppen gekalfde vaars. Op de tweede plaats kwam de fijne bevleesde Dalide de Glaumont van Cédric Winkin, die niet kon imponeren. Op de derde plaats kwam Rapide de Grand Hallet, met haar 824 kg en veel vlees, van Jea-Francois Warnant.

Serie 4B In deze serie trok eindelijk een Vlaamse fokker aan het langste eind. Flambee de Spy, van Johan Drobbe en Daniel Van Bellegem uit Sint-Pieters-Leeuw, was compleet over heel de lijn. Zij werd sterk belaagd door Passionata van de Pannemeers, van Filip Ally uit Kanegem. Deze kwam met haar gewicht van 894 kg zwaar aandringen. Derde in de serie werd de minder belijnde Petronille De Cras Avernas, van Dentine Lallemand uit Cras Avernas.

Serie 4C Folie de Centfontaine, van Van Bellegem en Mahoux, was met haar 882 kg en 135 cm te zwaar voor de belijnde Providence vh Kruisborre, van Rogier Orinx en Guy Perin. De derde plaats in deze serie was voor Folie du Flaya, van Vladim Dozot uit Meux.

Koeien

Serie 5A Gisèle d’Embise van de familie Leleux imponeerde haar serie enorm door haar gewicht (918kg). Het was meer dan 100 kg méér dan de tweede in deze serie, Espérence de Centfontaine (797 kg).

Derde werd de rastypische Océane de Notre-Dame, van het gelijknamige bedrijf uit Malèves.

Serie 5B Fokker Marc Flemal uit Opprebais werd met zijn Jaquette de l’Hourchet (964 kg, zwaarste uit de serie) als eerste geplaatst in deze serie. Breedte en gestalte waren hier doorslaggevend. Tweede werd Nymphe du Pouhon, die een sterke voorhand en een brede rug liet zien. De derde plaats was voor Paquerette de Somal, van Manu Lamontagne.

Serie 5C Hier was geen twijfel mogelijk : Diablesse de Spy van de familie Van Bellegem uit Spy imponeerde met haar 1.027 kg en 140 cm schoft-hoogte (+8). Ze was niet alleen de breedste, de langste en de grootste, maar ook de zwaarste. Deze koe was ook op de expostand van het stamboek te bezichtigen gedurende de ganse beurs. Ze ging vlot over Aquarelle du Coin van Mailleux-Dony, die met haar lichter type (897 kg) de duimen moest leggen. Imago du Fond de Bois strandde op de derde plaats in deze reeks.

Serie 5D Intacte du Pouhon, die eveneens te bezichtigen was op de stand van het stamboek, was in goede vorm en liet overal haar goede vleeslijnen zien. Bovendien rustte ze op goed beenwerk. Op de tweede plaats kwam Olive du Sart, van de familie Roland Baudoin, gevolgd door de grote Perce-Neige de la Haie Madame, van Koenraad Hoste.

Serie 5E Finalité de Fontana, van Ramelot Valentin, uit de stal van Maurice Marot, toonde zich op haar mooist, met de zwaarste en rondste achterhand die we zagen in Libramont (973 kg en 143 cm). Een zeer goede Louisiana van Terbeck moest hiertegen de duimen leggen. Deze zeer complete koe met vlotte beweging en zeer sterke rug woog bovendien ook 1.023 kg en mat 143 cm. Ze ging op haar beurt Héroine des Amandiers vooraf.

Zoogstellen

Bij de vaarzen zoogstellen behaalde Oprah de Bierwart van Didier Pierard een eerste plaats. Bij de gekalfde vaarzen zoogstellen haalde Madrilène de Focant van Detal een eerste plaats. En bij de koeien zoogstellen ging de overwinning naar Gisèle d’Embise van de familie Leleux.

Stieren

Dit jaar was er beduidend meer kwaliteit bij de stieren aanwezig. Ook het aantal voorgebrachte stieren was groter dan de voorbije jaren.

Serie 1A Fanion de Tohogne, van Guy Gaillard uit Tohogne, was de absolute heerser in zijn serie, met 700 kg en 128 cm. Hij klopte Crack de Maharenne en Fil des Aleines, beide van Etienne Rabeux, op overtuigende wijze.

Serie 1B Opnieuw werd gekozen voor de zwaarste stier uit de serie: Valseur des Haies was met zijn 853 kg duidelijk een maat te groot voor Défini des Croix-Dames van Yves Noël uit Rosée. Op de derde plaats vonden we Effectif du Buisson Marot terug.

Serie 1C De in Frankrijk aangekochte stier Sumo des Turquoises, die zich in één blok presenteerde, 905 kg woog bij 136 cm schofthoogte, overklaste deze serie. Hiermee zette het fokbedrijf Sylvain Cauchy voet op Belgische bodem. Tweede werd Epervier de la Mandebras, een fokkerijproduct uit de stal van Robert Marenne, dat verhuisde naar de stal van Christophe Otjacques. Derde werd de iets fijner getypeerde Urbi de la Rouge Cense, van de gelijknamige fokkerij uit Meslin-l’Evêque.

Serie 1D De kleine serie werd gedomineerd door het Vlaamse fokproduct Paparazzi, van Daisel van Guy Perin en Lieven Goddeeris, die net als vorig jaar de eerste plaats duidelijk opeiste. Gestalte, lengte en voorhand imponeerden bij deze stier, en maakten hem tot kanshebber bij het kampioenschap (1.169 kg en 145cm). De tweede plaats was voor Caribou de la Cleuzeur, een grove stier van Guy Vanderbecq, gevolgd door Important de Warichet van Vincent Mathieux.

Serie 1E Maradona du Champ du Moulin, een aangekocht fokproduct van de familie Romedenne-Cassart, overklaste werkelijk alle anderen. Met zijn 1.410 kg was hij de zwaarste stier die aanwezig was op deze veeprijskamp. Met zijn enorm zware achterhand, zijn lengte, zijn breedte in de voorhand en zijn gestalte (153cm) was hij de tweede titelkandidaat op dit kampioenschap. Dragon du Roupage strandde op de tweede plaats, gevolgd door een zeer complete Tropico de la Grigeoule, van de familie Tihange uit Custinne. Deze stier verdiende door zijn vlotheid, lengte en bevleesdheid zeker een betere plaats.

Kampioenschappen

Bij de jonge vaarzen werd Framboise de la Mandebras van Philippe Collignon kampioene, met bijna unanimiteit van de stemmen.

Kampioene vaarzen 2023 Framboisede la Mandebras van Philippe Collignon.
Kampioene vaarzen 2023 Framboisede la Mandebras van Philippe Collignon. - Foto: Olivia Germeau

Bij het kampioenschap gekalfde vaarzen werd Magie du Fond de Bois van Jean-Pierre Monfort kampioene. Hier mocht de voorzitter van het stamboek optreden om een ex aequo te beslechten.

Kampioene bij de gekalfde vaarzen 2023: Magie du Fond de Bois, van Jean-Pierre Monfort.
Kampioene bij de gekalfde vaarzen 2023: Magie du Fond de Bois, van Jean-Pierre Monfort. - Foto: Olivia Germeau

Het kampioenschap van de koeien werd beslecht in het voordeel van Finalité de Fontena van Valentin Ramelotte uit Maffe.

Kampioene bij de koeien 2023: Finalité de Fontena, van Valentin Ramelot.
Kampioene bij de koeien 2023: Finalité de Fontena, van Valentin Ramelot. - Foto: Olivia Germeau

Bij de zoogstellen ging de titel naar Gisèle d’Embise van de familie Leleux uit Mainvault.

Kampioene bij de zoogstellen 2023: Gisele en Emma d'Embise, van de familie Leleux.
Kampioene bij de zoogstellen 2023: Gisele en Emma d'Embise, van de familie Leleux. - Foto: Olivia Germeau

Bij het kampioenschap van de stieren was er heel wat animo en werd na ex aequo Maradona du Champ du Moulin als overwinnaar aangeduid door de voorzitter van het stamboek, Didier Pétry, die hierbij de nodige duiding gaf.

Kampioen bij de stieren 2023: Maradonna du Champ du Moulin, van de familie Rommedenne-Cassart.
Kampioen bij de stieren 2023: Maradonna du Champ du Moulin, van de familie Rommedenne-Cassart. - Foto: Olivia Germeau

We blikken terug op een zeer geslaagde editie 2023, met een pleiade aan hoogwaardig stamboekvee uit de 4 windstreken van ons land en een professionele organisatie door AWE, het BBB-stamboek en het prijskampcomité.

Carl Heyvaert

Lees ook in Libramont

Een ode aan de sportpaardenfokkerij!

Libramont De driedaagse fokkerijwedstrijd voor sportpaarden in Libramont gaat nu door het leven als The Summer Breeding Show. De vrij nieuwe en dynamische benaming komt aldus des te meer tot haar recht als een revival na de pandemie. Gedurende drie dagen treden pony’s, twee- en –driejarigen, jaarlingen en veulens aan voor een zomerse fokkerijwedstrijd met alles erop en eraan.
Meer artikelen bekijken