Startpagina Archief

Wintergerstoogst 2017 gestart

Leestijd : 2 min

Begin deze week is de oogst van de wintergerst gestart in ons land. Dit is merkelijk vroeger dan andere jaren, de reden hierachter moeten we niet ver gaan zoeken. Deze situeert zich in de aanhoudende droogte en de hoge temperaturen van de voorbije weken, die het gewas verder deed afrijpen.

“Om goed werk te doen, zou het eens moeten regenen, maar geen onweer”, gaf ons een pientere loonwerker midden deze week aan. “De korrel is wel rijp, maar hij valt (nog) niet mooi te dorsen. Eens een mals regenbuitje en dan terug twee dagen goed weer zou het ideale scenario zijn”.

Welke percelen die rijp zijn, hangt van meerdere factoren af: een vroege zaai en zandgrond bevorderen een snelle aanvang van de oogst. Maar ook de variëteit en het vochthoudend vermogen van de grond spelen een rol.

Richting opbrengstcijfers dienen we voorzichtig te zijn, want er zijn nog niet veel cijfers. Maar de eerste indrukken lieten alvast een goed hectolitergewicht zien, vochtgehalte en opbrengstcijfer. Al zijn er ook dorsers die eerder deze week versneld huiswaarts gekeerd zijn omdat het vochtgehalte nog te hoog lag.

De droogte zal vermoedelijk wel een invloed hebben op het uiteindelijke opbrengstcijfer, de vraag is alleen in welke mate. Want de droogte kwam voor de wintergranen, later in de teeltcyclus en de bloei heeft net geprofiteerd van de droge weersomstandigheden. Vooralsnog wordt aangenomen dat de droogte minder nadelige invloed heeft voor de wintergerst, zeker niet voor de vroege rassen. Bij uitbreiding zijn misschien ook de vroege tarwerassen gespaard van een te sterke nefaste ‘droogte-invloed’ op hun kilogramopbrengst.

T.D.

Actueel

“Internationale medailles voor onze kazen bewijzen dat we op de goede weg zitten”

Agriflanders Het Baliehof uit Jabbeke behaalde zopas 3 medailles in de categorie ‘belegen boerenkazen’ op de World Cheese Awards. Dat is een mooie opsteker voor de familie Callemeyn. Krista en Luc beheren de kaas- en zuivelverwerking en dochter Sofie en haar man Matthias namen het roer over van de boerderij. Op Agriflanders kan je naar goede gewoonte genieten van hun croques uit het vuistje.
Voir plus d'articles
Meest gelezen