Vlaams-Brabant
Overijse
Infovergadering – Ma. 18/6. De Coöperatie van suikerbietverwerkers (CoBT) legt via een infovergadering zijn toekomstige werking uit en recente realisaties. Landbouwers en sympathisanten zijn welkom op een vergadering in Hotel Panorama op 18 juni van 9u30 tot 12u. Locatie: Hengstenberg 77, 3090 Overijse. Er gaan ook infovergaderingen door in Wallonië, meer info via www.cobt.be
Vlaanderen
Verschillende locaties
Fytolicentie P1, P2 of P3 – Fytolicentie P1, P2, P3 (voor gebruik en/of verkoop van professionele gewasbe- schermingsmiddelen - ook nascholing ikv. verlenging fytolicentie). Locaties: Lichtervelde, Merelbeke, Geel, Diest, Riemst. Data en info op www.nacvzw.be of 0495/29.80.13. Erkend door Vl. Overheid en EU.
Starterscursus landbouw – Starterscursus type A (algemene wetgeving) en starterscursus type B: keuze uit akkerbouw, rundvee, varkens, pluimvee, paard, tuinbouw, wijnbouw, fruitteelt, bio, hoevetoerisme, schapen, geiten, … Avond- of dagcursus in Oudenaarde op 11/7, Ruddervoorde en Lichtervelde op 3/7, Tielt en Roeselare op 4/7, Eeklo en Zwijnaarde op 2/7, Aalst en Sint-Niklaas op 12/7, Kruishoutem en Ninove op 11/7. Data en info: www.nacvzw.be of 0495/29.80.14. Erkend door Vl. Overheid en EU.
West-Vlaanderen
Roeselare
Praktijkopleiding en examen G-rijbewijs – Afleggen van praktijkexamen met voorafgaandelijk een minimale opleiding: aanleren manoeuvres en oefenen op de weg. Eigen trekker + aanhangwagen be- schikbaar. Inschrijvingen via: marleen.vervenne@pclt.be of 051/26.99.51 Data af te spreken naar keuze.
Heftruck – Behaal uw attest heftruck. 3-daagse opleiding vanaf 9/7, telkens van 8u30-16 u. Meer info en inschrijvingen via lieve.vanmoorleghem@pclt.be of op 051/26.99.56. Met steun van de Vl. overheid en de EU.
Tuinmachines: eerste hulp bij defecten – Do. 21/6. Los zelf uw kleine defecten op. Praktijkcursus te Roeselare op 21/6 van 8u30 tot 16u. Info en inschrijvingen via lieve.van.moorleghem@pclt.be of op 051/26.99.53. Met steun van de Vl. overheid en de EU.
Limburg
Bocholt
Interprovinciale prijskamp – Zo. 17/6. Op zondag 17 juni vanaf 10 u in het Biotechnicum, Kaullillerweg 3 te Bocholt. Meer info op info@biotechnicum.be of op 089/46.14.90.
Vlaanderen
Verschillende locaties
Ammoniakroute melkvee – Wo. 27/6. Studiereis met bezoek aan ammoniakreducerende systemen in Nederland. Drie technieken worden bekeken: een vloersysteem, een luchtwasser en een mestmixsysteem. Vertrek tussen 6 en 8u en aankomst tussen 17 en 19u. Op- stapplaatsen: Inagro, Ieperseweg 87 te Rumbeke-Beitem, Brusselsesteenweg te Gent (Gentbrugge), Gaston Geenslaan te Leuven, Centrum-Zuid te Houthalen en Sint-Jobsesteenweg 100 te Brasschaat. Inschrijven op www.innovatiesteunpunt.be/nl/ammoniakroute. Meer info op 014/85.27.07.
Antwerpen
Geel
Proefveldbezoek grondbewerking, vruchtwisseling, driftreductie en ritnaalden – Do. 21/6. Op 21 juni om 20u in de Hooibeekhoeve, Hooibeeksedijk 1 te Geel, proefveldbezoek met combinatie van verschillende thema’s waarrond op de demovelden gewerkt wordt. Komen aan bod: precisielandbouw: kosten en opbrengsten, vergelijking van verschillende manieren van werken, bezoek demoveld met verscillende manieren van grondbewerking (niet-kerend, spitfrees, krukasspit en ploegen met verschillende zaaibedbereidingen), bezoek demoveld vruchtwisselingsproef met aandacht voor verschillende vruchtwisselingsscenario’s, gebruik van drift- reducerende doppen, hoe ritnaalden voorkomen en efficiënt bestrijden. Komt in aanmerking voor de fytolicentie. Meer info via gert.vandeven@provincieantwerpen.be
Kasterlee
Maak onderbouwde keuzes op je melkveebedrijf – Do. 21/6. Demonamiddag op do 21 juni vanaf 12u45 op Melkveebedrijf Guns-Van Den Broeck (Korenblokhoeve), Mazel 35 te Tielen (Kasterlee) waarop wordt toegelicht hoe bedrijfsbeslissingen onderbouwd kunnen worden door middel van bedrijfseconomische gegevens uit de boekhouding. Programma: 12u45: ontvangst, 13u: welkomstwoord, 13u15: kan ik extra marge halen bij groei? door Jonas Hanssens (Boerenbond), jongvee zelf opfokken of uitbesteden? door Katleen Geerinckx van Hooibeekhoeve: tips en tricks bij de nodige afspraken tussen opfokker en uitbesteder, 14u15: demonstratie van de beslissingstool ’Routeplanner melkvee door Ilse Louwagie van Inagro): succes- en valkuilfactoren bij mogelijke toekomstscenario’s worden belicht aan de hand van deze tool, 14u45: rondleiding op het melkveebedrijf met toelichting van bedrijfsspecifieke keuzes, 16u: receptie met netwerkmoment.. Inschrijven online voor 19 juni via www.provincieantwerpen.be. Meer info via jonas.hanssens@boerenbond.be of op 092/43.88.27
Oost-Vlaanderen
Kruishoutem
Proefveldbezoek openluchtgroenten – Do. 21/6. Op donderdag 21 juni van 14 tot 17u proefveldbezoek openluchtgroenten met als thema gewasbescherming op de proefvelden van het PCG, Karreweg 6 in Kruishoutem. Programma: bestrijding vliegen in bloemkolen, wortelen en uien en preimineervlieg in prei; rassenproeven: bloemkool 1ste vrucht met nadruk op ziektegevoeligheid, prei zomer en vroege herfst; onkruidbestrijding: selectiviteit in zuring, dille, kervel, koriander, peterselie, yacon en bataat, alternatieven voor linuron in na-opkomst in wortelen; demonstratieproef mulch in zaaiui, optimalisatie irrigatie in courgette en prei, langetermijneffecten fosforuitmijning; biofilter-fytobak. Deze activiteit komt in aanmerking voor de fytolicentie, gelive je identiteitskaart mee te brengen. Deelname is gratis, inschrijving is niet nodig. Meer info via anneleen@pcgroenteteelt.be of op 09/331.60.82 of op www.pcgroenteteelt.be.
Proefveldbezoek bio beschutte groenten 2018 – Do. 21/6. Op donderdag 21 juni van 17u30 tot 19u proefveld bezoek bio beschutte groenten in de serres van het PCG. Deze activiteit sluit aan bij het proefveldbezoek openluchtgroenten (van 14u30 tot 17u). Programma: efficiëntie van biologische gewasbeschermingsmiddelen tegen bladluis in paprika, evaluatie van het gebruik van bladmeststoffen in de biologische komkommerteelt, napraten met een drankje. Afspraak op het PCG Karreweg 6 te Kruishoutem. Inschrijven is niet nodig, deelname is gratis. Meer info via louis@pcgroenteteelt.be of op 09/381.86.86 of op www.pcgroenteteelt.be
Ondernemersgroep composteren en fermenteren- Tweede bijeenkomst – Do. 28/6. Op donderdag 28 juni wordt in het kader van het Interreg-project Leve(n)de bodem deze tweede bijeenkomst van de ondernemersgroep composteren en fermenteren georganiseerd in het PCG, Karreweg 6 te Kruishoutem. Tijdens de tweede bijeenkomst zal dieper ingegaan worden op het in kaart brengen van de reststromen op uw bedrijf en hun beschikbaarheid als- ook welke materialen van buiten het bedrijf dienen aangevoerd te worden.Deelname is gratis. Meer info en inschrijving (verplicht voor 25 juni) via maarten@pcgroenteteelt.be of op 09/381.86.85 of op www.pcgroenteteelt.be.
Merelbeke
Proefveldbezoek Bottelare – Wo. 27/6. Op woensdag 27 juni vanaf 13u30 op de Proefhoeve, Diepestraat 1 te Bottelare (Merelbeke). Programma: 14u: bezoek proefvelden (o.a. maïs, granen, wintereiwitgewassen, quinoa en aardappelen) onder leiding van het Bottelareteam, in de kijker: Veredelingsproject triticale, 17u receptie. Dit proefveldbezoek komt in aanmerking als navormingsactiviteit voor de fytolicentie. Inschrijven voor 22 juni op https://webappsx.ugent.be/eventManager/events/opendeurBottelare. Meer info via Veerle.Derycke@UGent.be of op 09/243 24 01
Vlaams-Brabant
Bierbeek
Openvelddag – Wo. 20/6. Op woensdag 20 juni vanaf 14u bezoek aan de proef- en demonstratievelden met bodemverbeterende teelttechnieken in het Zoötechnisch Centrum KULeuven, Bijzondere Weg 12 te Lovenjoel (Bierbeek). Programma voorstelling van het Zoötechnisch centrum, bodemverbeterende middelen, bodembewerking en bodembedekking in maïs, nieuwe teelten: soja, veldbonen, lupinen, meerjarige tarwe, bodemverdichting en vaste rijpaden, precisielandbouw. Iedereen welkom.
Galmaarden
Erosiebestrijding en leve(n)de bodem – Wo. 27/6. Op woensdag 27 juni vanaf 13u15 jaarlijkse rondgang in Vollezele (Galmaarden), met meer informatie over het tot stand komen van erosiebestrijdingswerken. Programma: modderoverlast bestrijden met een erosiepoel of houthakseldam, langetermijneffecten van niet-kerende bodembewerking en toepassing van BodemIDee op een perceel wintertarwe, brongerichte erosie bestrijden bij kuilmaïs. Einde voorzien om 16u30. Vertrek aan de voetbalkantine van Vollezele naar Vollezelestraat 48 te Vollezele (Galmaarden). Inschrijven is niet verplicht, maar kan op 016/26.75.65 of via erosie@vlaamsbrabant.be.
Herent
Openvelddag: witloof en innovatieve teelten – Vr. 29/6. Op vrijdag 29 juni vanaf 19u in het Proefcentrum Herent- Nationale Proeftuin Witloof, Blauwe Stap 25 te Herent. Het onderzoek naar witloof en innovatieve teelten wordt voorgesteld in een tweeledig programma met het accent op geïntegreerde onkruidbeheersing. Programma: correct gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, vanaf 19u45: programma witloof: witloofbarometer, wat en hoe: 1m teeltvrije strook, herbididedemo’s, ritnaalden: monitoring en beheersing, rassenlijst en genetische diversiteit, innovatieve teelten:goudsbloem en innovatietuin, demo mechanische onkruidbeheersing: programma innovatieve teelten: vanaf 19u45: goudsbloem, innovatietuin, zoete aardappel, zeekool en crosne, innovatieve gewasbescherming voor innovatieve teelten, demo mechanische onkruidbeheersing, witloof: wat en hoe, 1m teeltvrije strook,rassenlijst en genetische diversiteit, herbicideproeven. Afsluiting met drankje om 22u30. Deelname is gratis. Online inschrijven via www.vlaamsbrabant.be/openvelddag. Meer info op 016/29.01.74 of via els.gils@vlaamsbrabant.be
Vlaanderen
Verschillende locaties
Profeveldbezoeken akkerbouw – Di. 19/6. Op dinsdag 19 juni op het bedrijf Luc Mullie, Streyestraat 24 te Zwevegem, op woensdag 20 juni op het bedrijf Johan Dewulf, Brugse- steenweg 27 te Houtave en op maandag 25 juni in demonstratiehoeve Ten Bogaerde, Ten Bogaerdelaan 10 te Koksijde, telkens om 19u. Programma: op 19/6: proefveldbezoek rassenproefveld wintertarwe, spelt, stikstofbemesting in wintertarwe, actualiteiten in suikerbieten, op 20/6: bezoek rassenproefveld wintertarwe, om 20u45 op het bedrijf Rene Claeys, Blankenbergsesteenweg 80 in Zuienkerke met bezoek aan rassenproefveld wintergerst, proefveld ziektebestrijding wintergerst, bezoek aan rassenproefveld spelt, op 25/6: bezoek aan proefvelden wintertarwe rassen en bladziektebestrijding, suikerbieten, winterveldbonen, wintertarwe: stikstofbemesting, alternatieve granen. Daarna voor de drie dagen samen: actualiteiten in aardappelen, inzicht mogelijkheden van akkerranden, informatie rond huidige regelgeving en over 1m teeltvrije zone, IPM in granen: voorstelling waarschuwingsmodel graanhaantje. Activiteit komt in aanmerking voor fytolicentie, gelieve je identiteitskaart mee te brengen. Meer info op 051/27.32.00 of via info@inagro.be
Opfok van gezonde en sterke dikbilkalveren – Di. 19/6. Op di 19 juni in zaal Broederschool Biotechnische & Sport (Land- en tuinbouwschool), Weverstraat 23 te Sint-Niklaas en op di 26 juni in Zaal De Ark, Parochiecentrum Sinte-Godelieve), Achter d’Hoven 63 te Wuustwezel, telkens van 13u15 tot 17u. Programma: 13u30: nieuwe tendensen in biestmanagement door Koen de Bleecker/Evelyne Van de Wouwe (DGZ Vlaanderen); 14u: voeding van jonge kalveren door Jean François Lericq (Aveve/Dumoulin, 14u30: kalveren gezond houden door Hans Van loo (Ugent-faculteit Diergeneeskunde); 15u:vraagstelling, 15u30: bedrijfsbezoek bij fam. Brusselmans in Zele op 19/6 en bij Fam. Gericke in Wuustwezel op 26/6. Einde om 17u. Inschrijven via lv-vlaanderen.be. Meer info op 0473/83.70.60 of via laurence.hubrecht@lv.vlaanderen.be.
West-Vlaanderen
Roeselare
Biovelddag – Wo. 27/6. Op woensdag 27 juni op Proefbedrijf Biologische Landbouw, Gabriëlstraat 11 te Rumbeke-Beitem (Roeselare), biovelddag voor biologische akkerbouwers en groentetelers, boeren met interesse voor bio en betrokken stakeholders. Meer info via lieven.delanote@inagro.be of op 051/27.32.50 of via www.inagro.be/agenda.
Rumbeke
Seminarie Bioboost: Agro-food reststromen, van kostenpost naar inkomstenbron – Do. 21/6. Op donderdag 21 juni in Inagro, Ieperseweg 87 te Rumbeke-Beitem, seminarie over Agro-food reststromen, van kostenpost naar inkomstenbron. De tuinbouwsector produceert grote hoeveelheden plantaardige resten en onverkoopbare groente en fruit. Deze reststromen kunnen de basis vormen voor nieuwe toepassingen en producten die op hun beurt extra inkomsten opleveren voorbeelden hiervan zijn:verpakkingsmateriaal van tomatenstengels, insectenkweek op reststromen en valorisatie van fruitpersvezels tot nieuwe voedings- of schoonheidsproducten. Gratis deelname. inschrijven kan via www.inagro.be/inschrijven. Meer info via Veronique.demey@inagro.be of op 051/27.33.90.