Startpagina Archief

Louisa: een nieuwe aardappelsoort

Leestijd : 2 min

Tijdens de beurs is voor het eerst sinds 1996 een nieuwe aardappelsoort ingeschreven in de Belgische catalogus: Louisa. Ze is een dochter van de introductie van 1996, Gasoré. Er wordt voortdurend gezocht naar nieuwe soorten, onder meer om aardappelen duurzamer en resistenter te maken tegen ziektes. Louisa kent een hoge resistentie tegen meeldauw, een schimmel waar heel wat andere rassen, zoals het bintje, weinig resistent tegen zijn. Omdat de soort minder kwetsbaar is, zijn minder pesticiden nodig.

Onderzoekers hebben tien jaar lang gewerkt aan deze soort, een kruising tussen de Gasoré en Victoria. Uit duizenden zaden heeft het Waals Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek de meest resistente gehaald om op die manier het nieuwe ras te kweken. De voorbije twee jaar is er uitvoerig getest met officiële proefopstellingen. Inmiddels cultiveren vier landbouwers de Louisa, goed voor een areaal van 5,5 hectare, waarvan drie gericht op consumptie.

De Louisa is uitermate geschikt om te frituren en om chips van te maken. De aardappelen zijn mooi rond, variëren niet veel in grootte en hebben een goede textuur en droge materie, wat hen krokant maakt. Roger&Roger, fabrikant van Croky, werkte mee aan de ontwikkeling en gebruikt nu al de Louisa voor onder meer paprika- en zoutchips.

“We hebben ook het alleenrecht verkregen om te werken met deze chips. Daarmee bevestigen we ons vertrouwen en geloof in de verdere ontwikkeling van deze aardappelsoort”, zegt Tom Demeyer, marketingdirecteur bij Roger&Roger. Dit is de eerste stap in de ontwikkeling. Hoewel de Louisa nu al een hoog rendement heeft, bestand is tegen veel streekgebonden ziektes en geschikt is voor het frituren, moet er nog verder onderzoek gebeuren.

Actueel

Wanneer morgen de bietentelers verdwijnen, wordt de hele sector getroffen

Bieten De toekomst van de bieten- en suikersector ziet er alsmaar somberder uit. De Europese beslissingen, de volatiele wereldsuikermarkt, de klimaatverandering en meer recent de energiecrisis wegen op de hele sector, van de telers tot de industrie. Bovendien stoppen steeds meer telers met bieten, terwijl de bevoorrading in de fabrieken op peil moet blijven. Ze moeten deze uitdagingen dan ook samen aangaan om hun toekomst zeker te stellen.
Voir plus d'articles
Meest gelezen