Onderzoekers hebben tien jaar lang gewerkt aan deze soort, een kruising tussen de Gasoré en Victoria. Uit duizenden zaden heeft het Waals Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek de meest resistente gehaald om op die manier het nieuwe ras te kweken. De voorbije twee jaar is er uitvoerig getest met officiële proefopstellingen. Inmiddels cultiveren vier landbouwers de Louisa, goed voor een areaal van 5,5 hectare, waarvan drie gericht op consumptie.
De Louisa is uitermate geschikt om te frituren en om chips van te maken. De aardappelen zijn mooi rond, variëren niet veel in grootte en hebben een goede textuur en droge materie, wat hen krokant maakt. Roger&Roger, fabrikant van Croky, werkte mee aan de ontwikkeling en gebruikt nu al de Louisa voor onder meer paprika- en zoutchips.
“We hebben ook het alleenrecht verkregen om te werken met deze chips. Daarmee bevestigen we ons vertrouwen en geloof in de verdere ontwikkeling van deze aardappelsoort”, zegt Tom Demeyer, marketingdirecteur bij Roger&Roger. Dit is de eerste stap in de ontwikkeling. Hoewel de Louisa nu al een hoog rendement heeft, bestand is tegen veel streekgebonden ziektes en geschikt is voor het frituren, moet er nog verder onderzoek gebeuren.





