Startpagina Archief

Nutri-score gaat van start

Vandaag lanceerde minister van volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) officieel het Nutri-Score systeem in België. Voedingsproducenten delen de doelstelling om consumenten transparant te informeren en ze te helpen om keuzes te maken die passen binnen een gezonde en evenwichtige levensstijl.

Leestijd : 2 min

De federatie van de Belgische voedingsindustrie, Fevia, pleit ervoor dat een aanvullend systeem van voedingsetikettering vooral op Europees vlak geharmoniseerd wordt en vrijwillig blijft. Sinds eind 2016 moeten voedingsbedrijven vanuit Europa verplicht bepaalde informatie over de voedingswaarde van hun producten op het etiket zetten, benadrukt Fevia. Dat moet steeds per 100 gram of per 100 milliliter, eventueel aangevuld met de info per portie. Naast die wettelijk verplichte informatie kunnen bedrijven aanvullend de “Referentie-Innames” weergeven op de voorkant van de verpakking.

Voor dat systeem stelde Europa duidelijke richtlijnen op. Vandaag komen er aanvullende systemen op de markt, zoals onder andere de Nutri-Score. Voor Fevia dringt een Europese harmonisatie zich op.

Belgische voedingsbedrijven worden in Europese landen geconfronteerd met verschillende systemen om bijkomende informatie over de voedingswaarde op de voorkant van de verpakkingen weer te geven.

“We kunnen van bedrijven die meertalige verpakkingen in verschillende landen commercialiseren toch moeilijk eisen dat ze voor elk van die markten een verschillend systeem op het etiket plaatsen?”, zegt Bart Buysse, CEO van Fevia. “Laat onze bedrijven dus zelf kiezen of het haalbaar is om bovenop de wettelijke verplichte informatie bijkomend nog extra informatie te geven. We moeten er ook over waken om het vrijwillig karakter op het terrein te respecteren, ook in de handelsrelaties tussen producenten en afnemers.”

Actueel

Wanneer morgen de bietentelers verdwijnen, wordt de hele sector getroffen

Bieten De toekomst van de bieten- en suikersector ziet er alsmaar somberder uit. De Europese beslissingen, de volatiele wereldsuikermarkt, de klimaatverandering en meer recent de energiecrisis wegen op de hele sector, van de telers tot de industrie. Bovendien stoppen steeds meer telers met bieten, terwijl de bevoorrading in de fabrieken op peil moet blijven. Ze moeten deze uitdagingen dan ook samen aangaan om hun toekomst zeker te stellen.
Voir plus d'articles
Meest gelezen