Startpagina Edito

Edito: Hoe beurzen valoriseren in een postcoronatijdperk?

Op de internationale beurzenkalender is november 2022 een drukke maand. Zo was er SIMA in Frankrijk, EIMA in Italië, EuroTier in Duitsland, weldra Interpom bij ons en eind deze maand Agromek in Denemarken. Ook in Nederland gaan dit jaar nog enkele regionale landbouwbeurzen door. Kan dit zo verder?

Leestijd : 2 min

Voornoemde beurzen zul je als bezoeker vast en zeker niet allemaal bezocht hebben. Wij als vakpers ook niet, net zoals het voor menig fabrikant niet mogelijk is om overal aanwezig te zijn. Helemaal moeilijk wordt het als de beursdata elkaar nog eens overlappen en als ze op hetzelfde publiek of op dezelfde sector mikken.

Dit geldt zeker voor SIMA en EIMA. Beide beurzen vochten onderling eerder een strijd uit voor de internationale bezoeker. Daarbij verlegde SIMA zijn beursdata van februari in de oneven jaren naar november van de even jaartallen. Officieel luidt het dat SIMA zich aanpast aan een veranderende landbouwcontext én inspeelt op de vraag van exposanten om later op het jaar een beurs in te plannen. Enigszins bizar is het dan dat net niet al die exposanten de beweging van SIMA hebben gevolgd. In dit duel lijkt ons de (voorlopige) winnaar EIMA te zijn geworden. Volgens opgave van de organisatie wisten zij, zelfs in een postcoronatijdperk, hun hoogste bezoekersaantal ooit te registreren.

Voor hun edities in 2024 trekken deze organisatoren hun beursdata uit elkaar. EIMA is dan begin november, SIMA op het eind van de maand én EuroTier hier middenin...

Op de beursvloer van SIMA en EuroTier was onze redactie wel aanwezig en het viel op hoeveel onbenutte vierkante meters vloeroppervlakte er hier was ten opzichte van voorgaand edities. Een eensluidende verklaring hiervoor hebben we niet. Het zal wel een beetje van alles zijn: drukke beurskalender, postcoronatijdperk, maar ook misschien de conjunctuur. Anderzijds kan je het misschien een opstartfase noemen na de gezondheidscrisis. Toen exposanten zich moesten inschrijven voor een beursdeelname, maanden terug, was de coronapandemie maar net op zijn terugweg. We kunnen ons best inbeelden dat er nu firma’s zijn die, in de omstandigheden van vandaag, wel willen deelnemen aan een beurs.

Ongetwijfeld heeft Covid-19 zijn impact op het verdere beurzenlandschap. Nog voor de pandemie vonden er velen dat dit landschap moest hervormd worden. Een visionair zei ons ooit dat er maar 2 soorten beurzen zullen overblijven in de toekomst: de wereldbeurzen én de regionale beurzen. De vraag is dan in welke categorie je beurs valt, de plaatsen aan de top zijn immers heel beperkt...

Tim Decoster

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken