Startpagina Edito

Edito: Pano ontspoord of niet?

De Pano-reportage over ‘Boer zoekt toekomst’, die vorige week op VRT werd uitgezonden, lokte heel wat reacties uit. De stikstofcrisis werd amper uitgewerkt, maar Boerenbond werd volop afgebroken. Raakte deze reportage ontspoord van haar initieel doel? Of toch niet en is er een verborgen agenda...?

Leestijd : 2 min

De stikstofcrisis is effectief aangehaald, maar al heel snel zijn de reportagemakers afgeweken richting Boerenbond. Het gros van de zendtijd werd besteed aan een aanval op deze organisatie. Of je dit wil doen als reportagemaker of niet, beslis je zelf, maar wees dan zo netjes om je onderwerp aan te passen aan de inhoud. Lieg niemand iets voor en bedrieg zeker niet de geïnterviewde boeren. De lading dekt hier niet de vlag ‘Boer zoekt toekomst’, vinden wij.

We begrijpen de kritiek uit de sector, die het een gekleurde reportage noemt en die zich aangevallen voelt. Het feit dat landbouwers en specialisten niet langer mochten deelnemen aan de reportage als ze de visie van de redacteur niet deelden, staaft alleen maar die kritiek. Voeg daar het feit aan toe dat minister Demir al had gereageerd, wanneer de reportage nog maar enkele minuten bezig was. Die was duidelijk vooraf ingelicht, andere politici reageerden pas ‘s ochtends nadien. Ontspoorde stemmingmakerij of sfeerzetting...?

Dat een redacteur een fout kan maken, kunnen we begrijpen, maar er is een redactie die als vangnet moet fungeren. De stap hierna ligt bij de uitgever, de VRT. Volgens ons is hier de openbare omroep schromelijk tekortgeschoten. Deze reportage was geen objectieve, maatschappelijke duiding over het aangekondigde onderwerp, maar mogelijks stemmingmakerij waarin de openbare omroep danst naar de pijpen van het politieke beleid. Moet deze misschien gepaaid worden om de eigen toekomst te verzekeren?

Graag hadden we de stikstofcrisis door ‘onderzoeksjournalisten’ en echte experts in de materie uitgewerkt gezien. Wij zouden graag naar de basis gaan en wetenschappelijk bewijs zien. Welke mate van stikstofuitstoot kan onze natuur verdragen of niet? Is uitstoot en depositie correct meetbaar? Is het wel gepast om die (wens)natuur te beschermen? Is dit wat Europa vraagt? Zo ja, hoe en waar? Vooralsnog lijkt dit opnieuw een politiek gecreëerd probleem waar een onwetende maatschappij (financieel) voor kan opdraaien.

We vragen een beleidsvisie en ondernemingskader anno 2022. Er zijn nu eenmaal in ons land meer monden te voeden dan pakweg 200 jaar terug. Dat er meer dieren zijn, is dus logisch. In de reportage werd lachwekkend gedaan over 16 miljoen kippen en 3 miljoen varkens voor slechts 1,2 miljoen West-Vlamingen. Omgerekend zijn dit maar 13 kippen en 2,5 varkens per West-Vlaming. Wat is jouw jaarverbruik aan kippen en varkens? Al zit hier ongetwijfeld een fout in deze redenering, maar je begrijpt wat we bedoelen. In plaats van polemieken te zoeken, zoek je beter evenwichten tussen sectoren en belangen.

Tim Decoster

Lees ook in Edito

De stilte van Timmermans

Edito Niet enkel in Vlaanderen en Wallonië, maar ook in Spanje, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Hongarije, Italië, Polen en Letland roeren de boeren zich. Vaak zijn nieuwe of aangekondigde nationale maatregelen ‘the drup’ die ‘the emmer’ doet overlopen. Als we kijken naar de fundamenten van het Europese boerenprotest, dan komen vaak de vrijhandelsakkoorden en de Green Deal naar boven.
Meer artikelen bekijken