Startpagina Onderwijs

VABI Roeselare zet in op praktijkgericht onderwijs

VABI Roeselare heeft de wind in de zeilen. Het aantal leerlingen blijft groeien en bereikt een hoogtepunt sinds jaren. Bovendien pakt de school uit met een gloednieuw hoofdgebouw, waarin sinds 1 september 2022 alle leerlingen Landbouw, Dierenzorg, Biotechniek en Tuinbouw hun intrek hebben genomen. We zoomen in dit artikel in op de praktijk van de tweede graad landbouw.

Leestijd : 4 min

In het nieuwe hoofdgebouw bevinden zich alle burelen voor de leerkrachten, opvoeders en directie, maar ook 22 leslokalen, 3 praktijklokalen, omkleedruimtes voor de leerlingen, enzomeer. Door de vele ramen is het een zeer aangenaam en transparant gebouw en is, zowel om les te geven als om les te volgen, alle comfort aanwezig. Ook de richting Landbouw, een van de grootste studierichtingen in VABI, zit prominent in het nieuwe gebouw voor lessen plant en dier.

Meer nadruk op praktijk

De modernisering van het onderwijs zet zich ook in VABI stilaan door. De praktijk wordt almaar meer uitgesproken door de hervorming. De praktijklessen voor de richting Landbouw bestaan uit 3 verschillende takken: mechanisatie, dier en plant. In de arbeidsgerichte richting Landbouw (vroegere BSO) wordt dit verdeeld over 3 halve dagen. In de doorstroom en arbeidsgerichte richting Landbouw, (vroegere TSO) werken we met een doorschuifsysteem wat de praktijkvakken betreft, waarbij de leerling elke week 6 uur praktijk krijgt.

Praktijklessen op locatie

In VABI in Roeselare hebben we een praktijkhoeve, waar bepaalde praktijklessen plaatsvinden. Daarnaast kiezen we ervoor om de praktijklessen op locatie te laten doorgaan. Enkele jaren geleden werd het project ‘Boeren met een hart’ opgestart, omdat we gretig gebruik willen maken van de praktische en technische kennis van ervaren landbouwers. Zo zijn we welkom op heel wat diverse landbouwbedrijven in de streek. In de lessen dier van de tweede graad starten we met een goede basis, onder andere met het leren omgaan met landbouwdieren. Daarna leren de leerlingen scheren, onthoornen, verhokken …

Tijdens de winterperiode krijgen de leerlingen ook elk jaar praktijk klauwverzorging onder de deskundige begeleiding van een professioneel klauwverzorger. Het is een unieke kans om van een expert in zijn vak een dergelijke praktijkles te kunnen krijgen. In de zomerperiode, wanneer de koeien in de wei zijn, gaan we vaker op bedrijfsbezoek bij bijvoorbeeld een kippen- of varkensbedrijf. Sinds enkele jaren komen ook geiten aan bod in de lessen dier. Elk schooljaar laten we onze leerlingen proeven van verschillende sectoren.

Samenwerking met het PCLT

Voor de lessen mechanisatie blijven de leerlingen meestal op de campus. Door de goede samenwerking met het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw (PCLT) krijgen we de toegang tot een uitgebreid gamma van innovatieve machines en tractoren. De leerlingen leren ermee werken en doen het onderhoud ervan. Na de tweede graad komen ook meer gespecialiseerde opleidingen aan bod zoals trekkerhydraulica, in samenwerking met het PCLT.

Feeling met de natuur

Tijdens de lessen plant kunnen de leerlingen zich uitleven op het veld. Bij dergelijke lessen is echt de feeling met de natuur van belang. We volgen het volledige groeiproces van de planten op en leren gewassen planten en zaaien tot het oogsten en verwerken voor de industrie of veiling. We proberen hierin ook teelten aan bod te laten komen die minder frequent voorkomen, zodat de leerlingen zoveel mogelijk diverse gewassen leren kennen, denk maar aan champignons, witloof, tabak, hop, enzomeer.

Om wat routine in bepaalde werkzaamheden van teelten te krijgen, hebben we op onze school ook een aantal eigen teelten. Knolselder, rode en witte kool, spruiten, prei... zijn enkele teelten die wij op VABI proberen voor te stellen aan onze leerlingen. In de rustigere winterperiode staat prei marktklaar maken, een bezoek aan een aardappel- of uienloods enzomeer op de agenda.

Al doende leert men

Leerkrachten Landbouw in VABI vinden niet enkel werken met de handen van belang, maar evenzeer dat leerlingen in praktijk aan het denken gezet worden. Zo worden grondontledingen en kuilanalyses bekeken, rekent men hoeveelheden meststoffen uit voor bepaalde percelen, zoeken de leerlingen toegelaten gewasbeschermingsmiddelen op...

Door het contact met zelfstandige landbouwers en door de handen uit de mouwen te steken op hun bedrijf, krijgen de leerlingen een zicht op hoe het er in het echte leven aan toe- gaat op een modern landbouwbedrijf. Al doende leert men immers, en daar is in onze praktijklessen geen gebrek aan. Deze leerrijke ervaringen bieden hun een beter perspectief op de landbouwsector, iets wat de dag van vandaag zo belangrijk is voor onze jeugd. Het enthousiasme voor de landbouw mag niemand ontnomen worden en dat blijft ons doel als landbouwleerkrachten van het VABI.

Info over onze school vind je op www.vabi.be, alsook om een persoonlijke rondleiding te boeken voor de richting Landbouw op 29 april (8-12 uur) en 3 juli (8-12 uur). Meer info ook via 051 26 47 14.

Philine Cloet, Jolien Dejonckheere en Aurelie Denijs (VABI Roeselare)

Lees ook in Onderwijs

LTI Oedelem: jongeren kiezen bewust voor landbouwrichting op school

Onderwijs Het LTI Oedelem biedt als secundaire school de richting Landbouw aan in zowel de D/A- als A-finaliteit. Meer en meer zien leerkrachten de klassamenstelling veranderen. Waar LTI Oedelem startte als dé school waar alle landbouwerszonen en -dochters op school zaten, trekt de school meer en meer leerlingen aan die geen voorkennis hebben van landbouw.
Meer artikelen bekijken