Startpagina Onderwijs

Bijna 50 jonge boeren gaan op buitenlandse landbouwstage

Maar liefst 47 jonge landbouwers uit 6 verschillende scholen doen dit jaar tussen maart en mei een buitenlandse stage via Groene Kring. Dat is een groot succes. Landen als Tsjechië, Estland, Nederland en Frankrijk blijken populaire gastlanden te zijn.

Leestijd : 3 min

Al sinds 2019 ondersteunt Groene Kring de buitenlandse stages, maar dit jaar breekt het aantal deelnemers alle records. Door de coronacrisis daalde het aantal studenten dat in het buitenland stage liep. Niet alleen vanwege de angst om naar andere landen te reizen, maar ook omdat de bedrijven die de studenten onderdak boden, plotseling veiligheidsmaatregelen moesten nemen. Sinds begin 2022 zien we het aantal deelnemers weer enorm hard stijgen.

Gedurende 3 weken zullen studenten die aan het programma deelnemen hun vaardigheden in het veld verbeteren, de gebruiken van andere landen leren kennen en vooral plezier maken. De meeste studenten zijn mannen en zijn tussen 16 en 18 jaar oud. Toch zijn er ook enkele vrouwen die buitenlandse ervaring zullen opdoen. De meeste studenten zoeken een stage op een boerderij of bij tuinaanleggers. In de landbouw gaat het om diverse sectoren: melkvee, vleesvee, schapen, akkerbouw, groententeelt, om gangbare en biologische boerderijen. Andere jongeren zoeken het wat aparter en willen meer leren over paardenfokkerij, roofvogels, maritiem onderzoek, boomteelt, zorgboerderijen.

Ondersteuning

Groene Kring ondersteunt de studenten op verschillende manieren. Zo helpt de organisatie bij het vinden van een stagebedrijf dat aan de behoeften van de studenten voldoet, het vinden van een verblijfplaats, het ontwikkelen van een financieel plan en het ondersteunen van al het nodige papierwerk. Studenten worden geselecteerd aan de hand van een motivatiebrief. Het is dus niet nodig dat geïnteresseerden lid zijn van Groene Kring.

Maarten Moermans, ondervoorzitter Groene Kring: “Groene Kring zet zich in om jonge boeren ervaring in het buitenland te laten opdoen. We denken dat dit soort ervaring kan helpen om de visie op werken in de landbouw in Vlaanderen te verruimen, wat rechtstreeks ten goede komt aan onze landbouw.”

Groene Kring investeert in de buitenlandse stage omdat ze ervoor wil zorgen dat landbouwers unieke ervaringen opdoen die ze in hun latere carrière waarschijnlijk niet meer zullen meemaken. Via dit soort acties proberen jonge landbouwers te leren hoe zij de uitdagingen van hun werk op een andere manier kunnen benaderen.

Groene Kring investeert in de buitenlandse stage omdat ze ervoor wil zorgen dat landbouwers unieke ervaringen opdoen die ze in hun latere carrière waarschijnlijk niet meer zullen meemaken.
Groene Kring investeert in de buitenlandse stage omdat ze ervoor wil zorgen dat landbouwers unieke ervaringen opdoen die ze in hun latere carrière waarschijnlijk niet meer zullen meemaken. - Foto: Groene Kring

Consortium

Als student, afgestudeerde of jonge boer kan je bij Groene Kring terecht als je naar het buitenland wil voor een stage. Wij helpen jongeren bij het vinden van een stageplaats binnen- of buiten Europa, we ondersteunen bij het papierwerk en zorgen ervoor dat de hele buitenlandse stage zonder kopzorgen verloopt.

Om middelbare land- en tuinbouwscholen te ondersteunen bij hun stages in het buitenland, heeft Groene Kring een consortium opgericht. Dit consortium heeft gezamenlijk een aanvraag ingediend voor een Erasmus+-project, dat de kosten van een buitenlandse stage voor studenten dekt. In het kader van dit project begeleidt Groene Kring studenten met hun stage in Nederland, Frankrijk, Tsjechië, Oostenrijk en Estland.

Bovendien werkt Groene Kring samen met andere verenigingen, zoals Trias, om ervoor te zorgen dat geïnteresseerden niet alleen over landbouw leren, maar ook over andere culturen. Deelnemers aan deze uitwisseling kunnen plaatsen bezoeken zoals Malawi of Brazilië.

Groene Kring

Lees ook in Onderwijs

Ondersteun duaal leren via bestaande aanbieders, niet via de RTC’s

Actueel Het takenpakket van de Regionale Technologische Centra (RTC’s) uitbreiden met het ondersteunen van duaal leren is geen goede zaak. Wend de voorziene middelen aan om de huidige aanbieders en ondersteuners van duaal leren te versterken. Dat adviseert de SALV in het kader van het voorontwerp van programmadecreet ter aanpassing van de begroting voor 2023.
Meer artikelen bekijken