Startpagina Onderwijs

Cowforme verbindt werkzoekende met werkgever

In februari konden werkzoekenden met interesse in de melkveehouderij een opleiding volgen die georganiseerd werd binnen het interreg-project Cowforme. De opleiding duurde 5 dagen, met in de voormiddag theorielessen en in de namiddag een bezoek aan verschillende melkveebedrijven. Zo werd de theoretische kennis meteen omgezet in de praktijk.

Leestijd : 4 min

Voor landbouwers is het niet altijd gemakkelijk om externe werkkrachten te vinden, waardoor de werkdruk soms te groot wordt. Het project Cowforme wil daarom een brug bouwen tussen werkzoekende en werkgever. De opleidingsweek ging in februari voor de eerste keer door. In het najaar komt er nog een, maar dan eindigt het project. Projectpartner Inagro bekijkt daarom met enkele andere partijen hoe de opleiding na het project kan blijven bestaan. “We hopen dat de opleiding kan blijven bestaan na dit project, maar daarvoor zijn we nog in overleg. Als dat lukt, zal de opleiding hopelijk ook beschikbaar worden in andere provincies.”

Opleidingsweek

Lisa Dejonghe van Inagro: “De opleidingsweek gaat voorlopig enkel door in West-Vlaanderen. Dat wil niet zeggen dat geïnteresseerde werkgevers of werkzoekenden uit andere provincies zich niet kunnen aanmelden bij ons. Zo koppelden we onlangs een werkzoekende uit Oost-Vlaanderen aan 2 landbouwbedrijven in zijn buurt, waardoor die nu een voltijdse job heeft. Hiervoor werd een meervoudig werkgeverschap opgericht. Het delen van een werknemer met meerdere werkgevers is iets dat recent vaker voorkomt. Vorige zomer werd over een soortgelijke samenwerking een infosessie gegeven binnen Inagro (meer info via https://inagro.be/werkgeversgroepering).

Dankzij onze samenwerking met onder meer VDAB en Boerenbond hebben we veel contacten over heel Vlaanderen. Zo kunnen we mensen van overal gemakkelijk in contact brengen met de juiste organisaties of personen.

Enthousiastelingen op zoek naar stageplaats

“Na de opleiding starten onze werkzoekenden aan een stage via een IBO-traject bij VDAB. Via die individuele beroepsopleiding (IBO) kan een landbouwer gedurende 1 tot 6 maanden onder begeleiding van VDAB een werkzoekende opleiden op zijn/haar bedrijf. Administratie en kosten zijn beperkt bij IBO. Daarvoor zoeken we op dit moment melkveebedrijven in de regio’s Ingelmunster, Staden, Poperinge of Lendelede. Ik kan je verzekeren dat ze heel enthousiast zijn.

Als je een extra paar helpende handen kan gebruiken op jouw melkveebedrijf en zo’n stage wil aanbieden, deeltijds of voltijds, dan horen wij het dus graag”, zegt Lisa. “We brengen je in contact met de juiste personen. Je kunt rekenen op een begeleiding tijdens de opstart en staat er dus zeker niet alleen voor.”

Theorie en praktijk

Nick Buyze is één van de 5 werkzoekenden die de opleidingsweek volgden. Hij werkte eerder al bij Aveve en kwam zo regelmatig in aanraking met de landbouw. Hij is een echt buitenmens en werkt heel graag tussen dieren. “VDAB vertelde mij over Cowforme, en ik was meteen zeer geïnteresseerd in de opleiding”, aldus Nick.

“Elke dag kregen we eerst theorie, waarna we naar een melkveebedrijf reden en de theorie daar konden omzetten in de praktijk. We leerden over het voederen, de jongveeopfok, het melken enzoverder. De 5 melkveebedrijven die we bezochten, waren heel verschillend, en dat was heel interessant om te zien. De één werkt met een robot, de andere met een melkput, en nog een ander met een carrousel. Bedrijven die toch wat op elkaar lijken, gebruiken dan weer helemaal andere methodes en machines. Geen enkel bedrijf is hetzelfde, dat heb ik zeker geleerd.

De opleidingsweek was voor mij heel waardevol. Ik weet nu zeker dat ik in deze sector verder wil gaan, en daarom zou ik nu graag via een IBO-traject van VDAB stage doen op een melkveebedrijf. Voorlopig vond ik nog geen bedrijf in de buurt van Lendelede of Izegem, maar melkveehouders met interesse mogen zeker van zich laten horen. Ik zou het geweldig vinden om die kans te krijgen. Avond- of weekendwerk is voor mij ook geen probleem. Ik ben op zoek naar een vaste of deeltijdse werkplaats in de landbouw. Dat hoeft niet per se op een melkveebedrijf te zijn. Ik sta open voor vanalles, zeker als het een job tussen de dieren of in de natuur is. Momenteel werk ik bijvoorbeeld als interim in een Horta-tuincentrum.”

Nick luistert aandachtig als één van de melkveehouders het melkproces uitlegt.
Nick luistert aandachtig als één van de melkveehouders het melkproces uitlegt. - Foto: Cowforme

Studiereizen

In mei en juni organiseert CowForme 3 studiereizen. We gaan op bezoek bij een Franse, Waalse en Vlaamse melkveehouder die over de werkorganisatie op hun bedrijf vertellen. Ze hebben elk een andere aanpak. Tijdens het bezoek delen de melkveehouders hun ervaringen over arbeidsefficiëntie, werken met personeel, planning en arbeidsveiligheid op hun eigen bedrijf. Arbeidsexperts vullen aan met hun kennis. De reizen zijn toegankelijk voor elke melkveehouder met interesse.

Heb jij interesse in de opleiding, ben jij op zoek naar een werkkracht, of zou jij graag mee op studiereis gaan? Dan kan je een mailtje sturen naar lisa.dejonghe@inagro.be.

Sanne Nuyts

Lees ook in Onderwijs

Ondersteun duaal leren via bestaande aanbieders, niet via de RTC’s

Actueel Het takenpakket van de Regionale Technologische Centra (RTC’s) uitbreiden met het ondersteunen van duaal leren is geen goede zaak. Wend de voorziene middelen aan om de huidige aanbieders en ondersteuners van duaal leren te versterken. Dat adviseert de SALV in het kader van het voorontwerp van programmadecreet ter aanpassing van de begroting voor 2023.
Meer artikelen bekijken