Startpagina Schapen

Wolf in West-Vlaanderen doet vraag rijzen voor uitbreiding risicozone

In het West-Vlaamse Poperinge is in de nacht van 22 op 23 mei een wolf gespot. Welkom Wolf kreeg verschillende meldingen van waarnemingen in de buurt van Poperinge. De Hubertus Vereniging Vlaanderen vraagt om de risicozone voor wolven uit te breiden naar heel Vlaanderen, waardoor veehouders een schadevergoeding kunnen krijgen bij wolvenschade.

Leestijd : 3 min

Het is de eerste keer in meer dan 200 jaar dat een wolf tot in West-Vlaanderen komt. Volgens de Krant van West-Vlaanderen spotte Jager Emile Mourisse het dier in het natuurdomein ‘Onze Jacht’ in Krombeke bij Poperinge. De jager nam ook enkele foto's en video's. Op basis daarvan kon Joachim Mergaey van het Instituut Natuur- en Bosonderzoek bevestigen dat het wel degelijk om een wolf gaat.

Ook Jan Loos van Welkom Wolf bevestigt dat het om een wolf gaat. "We kregen beelden binnen van verschillende waarnemers op ons meldpunt. Het gaat om een jong dier dat door Europa zwerft op zoek naar een nieuw, geschikt gebied."

Uit Frankrijk, en rondtrekkend

Vermoedelijk komt het dier uit Frankrijk. "Het is onwaarschijnlijk dat de wolf door heel Vlaanderen is getrokken zonder enige melding. Het zou best kunnen dat het dier op 2 weken tijd uit de Franse Alpen is gekomen tot hier."

Dat het dier in West-Vlaanderen een nieuwe thuis heeft gevonden, is volgens Loos ondenkbaar. "Dit is geen geschikt gebied voor een wolf. Zij hebben een enorme behoefte aan ruimte en bosrijk gebied en dat is er in West-Vlaanderen niet." Vermoedelijk zal de wolf hoogstens enkele weken blijven hangen en dan verder rondtrekken.

‘Op de gekste plekken’

Nog volgens Loos is het niet onwaarschijnlijk dat de wolf nog op verschillende plaatsen in de provincie opduikt. "In principe kan een wolf 's nachts zelfs op het strand of op de zeedijk terechtkomen. Dat klinkt absurd, maar het is een realistisch scenario dat de wolf ongewild op de gekste plekken terechtkomt." Bovendien ziet het ernaar uit dat er in de toekomst wel vaker wolven in West-Vlaanderen zullen terechtkomen. "Voorlopig zijn ze nog op zoek naar gigantische rustgebieden, maar het is niet uitgesloten dat een wolf binnen pakweg 20 jaar wel genoegen moet nemen met een kleiner gebied."

Ondertussen maakte de wolf al één slachtoffer: een schaap uit Poperinge. "Wie schapen, geiten, alpaca's of lama's heeft, kan de dieren eventueel 's nachts ophokken. Dan is de kans kleiner dat de wolf ze pakt."

Wolvenrisicogebied

Het wolvenrisicogebied is een perimeter waarbinnen veehouders subsidies kunnen bekomen om hun dieren te beschermen tegen wolven. In de kern van het bestaande wolvengebied, in het noorden van de provincie Limburg, waren die maatregelen al langer van kracht.

Recentelijk heeft Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) het gebied tussen de stad Antwerpen en Hoogstraten in de grensregio met Nederland ook aangeduid als wolvengebied. Binnen de risicozone is ook nog een schutkring waarbinnen ook niet-professionele rundvee- en paardenhouders subsidies kunnen krijgen.

Uitbreiding nodig

Naar aanleiding van de wolf die werd gespot in West-Vlaanderen vraagt de Hubertus Vereniging Vlaanderen aan minister Demir om de maatregelen uit te breiden. Voor de jagersvereniging is het duidelijk dat ‘een uitbreiding naar heel Vlaanderen zich opdringt’ van de zone waarin een schadevergoeding mogelijk is, klinkt het in een persbericht. In principe wordt de risicozone om de 3 maanden geactualiseerd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) op basis van de beschikbare wetenschappelijke kennis over de verspreiding van wolven in Vlaanderen. 

Belga

Lees ook in Schapen

Hoe bereid je de aflamperiode goed voor ?

Schapen Op sommige bedrijven zijn de eerste lammeren al geboren, maar voor de meeste bedrijven vinden de geboorten plaats tussen half februari en april. De geboorteperiode is de meest delicate, maar ook de belangrijkste periode voor een schapenbedrijf. Het aantal lammeren is bepalend voor de rendabiliteit, maar het moeten wel levende en finaal verkoopbare lammeren zijn.
Meer artikelen bekijken