Startpagina Actueel

Bomen en struiken kopen bij een lokale producent, een voordeel voor iedereen

Wanneer er grote aantallen bomen of struiken moeten aangekocht worden, is de verleiding groot om een beroep te doen op een groothandelaar. Nochtans levert samenwerken met een lokale boomkweker veel voordelen op. Alain Grifnée van het Waalse Collège des Producteurs, breekt een lans voor deze manier van werken.

Leestijd : 3 min

De prijs is meestal het belangrijkste criterium waarmee kopers die grote aantallen bomen, struiken of vaste en eenjarige planten willen aanschaffen, rekening houden, of het nu gemeentes zijn of mensen die werken in de groenvoorziening. “Als men zo goedkoop mogelijk wil kopen, kan men echter voor verrassingen komen te staan, zoals de levering van planten van minder goede kwaliteit. Een beroep doen op een producent dicht bij huis, zelfs als hij niet de goedkoopste is, biedt andere even interessante voordelen”, legt Alain Grifnée uit.

Verankerd in de bodem

Ten eerste kan men, door een beroep te doen op een professionele boomkweker die gevestigd is in de omgeving van waar geplant zal worden, er zeker van zijn dat de aangekochte planten zich goed zullen aanpassen aan de bodem en aan de weersomstandigheden. Indien hij genoeg op voorhand verwittigd wordt, kan hij ook een hoeveelheid van homogene kwaliteit leveren aan een aantrekkelijke prijs. De groothandel daarentegen moet zich misschien wenden tot verschillende leveranciers, waardoor er een minder homogene hoeveelheid geleverd kan worden.

Bovendien zal de lokale producent zijn taksen en belastingen aan de gemeente en zijn streek betalen, wat voor iedereen gunstige gevolgen heeft.

Onmisbaar advies

De producent is niet louter een verkoper, maar hij kan ook iedere koper gemakkelijk adviseren bij de keuze van soorten (beschikbaarheid, variëteiten, aanpassingsvermogen) om eventuele onaangename verrassingen te vermijden eens de planten of bomen geplant zijn.

Na de aankoop kan de boomkweker ook aanbevelingen geven bij het planten, besproeien en bemesten. Indien hij niet zelf instaat voor het transport, kan hij ook daar advies over geven, evenals over de bewaring van de planten. Het komt er dan wel op aan hem ervan op de hoogte te brengen dat de bomen, struiken, vaste of eenjarige planten pas enkele dagen na levering geplant zullen worden. “Dit is echt een voordeel, vooral voor gemeentes die niet altijd personeel hebben dat geschoold is in tuinbouw”, zo gaat de heer Grifnée verder.

Flexibiliteit en aanpassing

Een ander voordeel dat door Alain Grifnée in de kijker wordt gezet, is de flexibiliteit van de lokale boomkwekers.“Ze kunnen de leveringen veel gemakkelijker spreiden, afhankelijk van de plantcapaciteit van de professionele klant of de gemeente, dan een groothandelaar dit kan doen”. Bovendien verkopen velen onder hen ook zeer nuttige bijkomende uitrusting zoals stokken, spijkers... “Bij sommigen kunnen de gemaakte bestellingen ook aangepast worden.” Bijvoorbeeld, als men door de weersomstandigheden niet kan planten, kan men het overwegen om de levering uit te stellen. Dit is zeer moeilijk, ja zelfs onmogelijk bij een groothandelaar.

Men mag ook de dienst na verkoop niet vergeten die aangeboden wordt door de boomkweker. De heer Grifnée haalt enkele voorbeelden aan: “Bepaalde producenten nemen de potten terug na het planten, waardoor deze zorg al wegvalt. Anderen waarborgen de terugname van de planten die het niet halen en geven advies gedurende heel het seizoen.” Bovendien wordt zo ook gemakkelijker contact gelegd. Ten slotte kan door kopen bij een lokale producent de lokale economie bevorderd worden en de verplaatsingen beperkt. “Andere duurzaamheidscriteria zoals het terugnemen van verpakkingen en het doordachte beheer van de boomkwekerij kunnen eveneens de aankoop beïnvloeden”, voegt hij eraan toe.

Enkele aanbevelingen

Indien een grote hoeveelheid planten besteld moet worden, dient men, in de mate van het mogelijke, te anticiperen op de werkzaamheden en zijn bestelling zo vroeg mogelijk te doen. “Ik raad ook aan om op voorhand de lokale producenten te consulteren en hun genoeg tijd te geven om te antwoorden”, gaat Alain Grifnée voort.

Hij adviseert ook om eraan te denken varianten te gebruiken, wanneer de gevraagde variëteit minder beschikbaar zou zijn, en om het Certifruit-label te vragen voor fruitbomen.

Naar J.V.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken