Coronavirus nu ook in vleesfabrieken in Oostenrijk

Covid 19

Ook in Oostenrijk zijn in 3 grote vleesverwerkende bedrijven coronagevallen geconstateerd. Twee van de bedrijven liggen niet ver van de Duitse grens.

Het Europees Parlement is akkoord met meer noodsteun, zoals voorgesteld door de Europese Commissie.

Europees Parlement voor extra steun uit het EU-fonds voor plattelandsontwikkeling

Covid 19

Het Europees Parlement is ermee akkoord dat landbouwers extra steun uit het EU-fonds voor plattelandsontwikkeling krijgen, vanwege de coronacrisis. Het gaat om maximaal 7.000 euro voor individuele boeren en om 50.000 euro voor agrovoedingsbedrijven. Het forfaitair bedrag is betaalbaar tegen 30 juni 2021 en aanvragen moeten uiterlijk 31 december van dit jaar zijn goedgekeurd. De Europese Raad moet nog wel akkoord gaan.

Het aantal coronabesmettingen in Duitse slachterijen ligt hoog.

1.331 coronabesmettingen bij vleesgigant Tönnies

Covid 19

Het aantal coronabesmettingen bij de Duitse vleesverwerker Tönnies in Noordrijn-Westfalen is zondag opgelopen naar 1.331. Bij ruim 2.000 van de ruim 6.500 mensen was het testresultaat negatief. Het slachthuis is voorlopig gesloten. De overheid stelt dat het Duitse familiebedrijf goed meewerkt in het onderzoek.

De impact van corona lijkt op de Nederlandse land- en tuinbouwbedrijven wat lager te liggen dan in ons land.

Covid-19 heeft beperkte impact op bedrijfsvoering van Nederlandse landbouwers

Covid 19

Uit onderzoek van AgriDirect, de Nederlandse specialist in Agrimarketing, blijkt dat het coronavirus een beperktere impact heeft op de bedrijfsvoering van de Nederlandse boeren en tuinders dan in ons land.

Sinds begin deze week testten al 400 medewerkers in een fabriek van het Duitse vleesverwerkend bedrijf Tönnies positief op corona.

400 medewerkers in Duitse vleesfabriek testen positief

Covid 19

In een fabriek van het Duitse vleesverwerkend bedrijf Tönnies is een massale uitbraak van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Sinds begin deze week testten al 400 medewerkers positief. Slechts een honderdtal testen leverden een negatief resultaat op.

Veranderde jouw koopgedrag?

Covid 19

Thomas More-hogeschool en sectorfederatie Comeos onderzoeken opnieuw de invloed van Covid-19 op het koopgedrag van de Belgen. Nu de maatregelen versoepeld werden en vele winkels heropenden, lanceren ze een tweede bevraging.

De incubator kan bedrijven ondersteunen om bijvoorbeeld typische groenten van bij ons zoals knolselder, witloof en spruitjes in bepaalde landen op de markt te krijgen.

300.000 euro voor extra promotie van Vlaamse land- en tuinbouwproducten in het buitenland

Covid 19

Door de coronacrisis is de Vlaamse buitenlandse handel sterk afgenomen. Naast een aantal acties ter ondersteuning van de export via Flanders Investment Trade (FIT), kent Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits in het kader van de relance 300.000 euro extra toe aan het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Die middelen zijn bedoeld om de export van Vlaamse land- en tuinbouwproducten in het buitenland te promoten en om een incubator te ontwikkelen.

Gember bevat veel antioxidanten en versterkt volgens sommigen het immuunsysteem, stellen de Peruviaanse autoriteiten.

Peru exporteert meer gember, dat gebruikt wordt tegen coronavirus

Covid 19

In het eerste kwartaal is in Peru de export van gember bijna verdriedubbeld omdat de plant gebruikt wordt als medicijn voor Covid-19.

De sector hoopt in 2021 en 2022 werk te kunnen maken van het herstel.

Belgische voedingsindustrie ziet omzet met 30% dalen door coronacrisis

Covid 19

De Belgische voedingsbedrijven hebben door de coronacrisis hun omzet met gemiddeld 30% zien dalen. Een op de drie voedingsbedrijven kampt daardoor met liquiditeitsproblemen. Dat heeft sectorfederatie Fevia donderdag bekendgemaakt tijdens een elektronische persconferentie. De federatie stelde ook het plan #ReverseTheCurve voor, dat werk moet maken van het herstel.

De verlenging van de looptijd van de hinderpremie zal er zijn voor wie verplicht gesloten moet blijven.

Verlenging looptijd hinderpremie en aanvullende compensatiepremie

Covid 19

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits heeft de Vlaamse Regering beslist om de looptijd van de corona hinderpremie voor ondernemers die hun locatie verplicht moeten sluiten te verlengen. Daarnaast komt er een aanvullende compensatiepremie van 2.000 euro voor ondernemingen met groot omzetverlies.

Sonja De Becker (voorzitter Boerenbond) en Hendrik Vandamme (voorzitter Algemeen Boerensyndicaat).

Landbouworganisaties zijn in crisissituatie voorstander van productiebeperkingen mét garanties

Covid 19

Zijn productiebeperkingen een geschikt middel om in crisissituaties het aanbod bij te sturen en de marktprijs naar omhoog te krijgen? Ja, zeggen landbouworganisaties Boerenbond en ABS. Maar dan wel op vrijwillige basis én met compensaties.

ABS-voorzitter Hendrik Vandamme gaf onlangs een slabbetje aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits, die ruim 3 maanden geleden voor de eerste keer oma is geworden.

ABS: ‘Betreurenswaardig dat sommigen profiteren van corona, maar dat is NIET de boer’

Covid 19

In de distributie- en retailsector hebben sommige partijen geprofiteerd van de coronacrisis. Dat stelt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. “Dat is wel degelijk gebeurd en is betreurenswaardig. We ontvingen daarover verschillende signalen. Alleen de boer, die profiteerde daar totaal niet van. Integendeel.”

Voor bijna de helft van de bedrijven steeg de omzet, voor 20
% was die stijging hoger dan 50
% , zegt voorzitter Alexander Claeys.

Alexander Claeys (BioForum): ‘Biosector minder getroffen door de coronacrisis’

Covid 19

Uit een bevraging van BioForum Vlaanderen bij haar leden blijkt dat de biosector minder zwaar getroffen wordt door de coronacrisis. De resultaten lichtte voorzitter Alexander Claeys toe. “Voor bijna de helft van de bedrijven steeg de omzet, voor 20 % was die stijging hoger dan 50 %.”

Enkele maanden geleden protesteerden landbouworganisaties tegen het EU-beleid in Brussel.

Sonja De Becker (Boerenbond): ‘Europa is ziende blind en horende doof’

Covid 19

“In deze coronacrisis is Europa blijkbaar ziende blind en horende doof en geeft blijk van totale inertie (daadloosheid, traagheid).” Dat liet Sonja De Becker, voorzitter Boerenbond, optekenen in een hoorzitting in de commissie Landbouw in het Vlaams parlement over de coronacrisis.

Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het departement Landbouw & Visserij.

Vlaamse landbouw en corona: welke sectoren voelen de zwaarste klappen?

Covid 19

Het coronavirus hakt genadeloos in op onze economie. Ook de Vlaamse land- en tuinbouw krijgt zware klappen. Maar hoe groot die (landbouw)ramp precies is, valt vandaag moeilijk te becijferen. Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het departement Landbouw & Visserij, schetst per sector de situatie.

Potato Europe is elk jaar in een ander land.

Potato Europe 2020 geannuleerd

Covid 19

Vanwege de Covid-19-pandemie kan Potato Europe 2020 niet plaatsvinden. De organisatoren van Potato Europe France 2020 hebben besloten de Europese beurs voor de aardappelsector, die gepland stond voor 2 en 3 september 2020 in Villers-Saint-Christophe in Frankrijk, af te gelasten. De Franse overheid staat buitenevenementen toe tot 5.000 deelnemers.

De cijfers werden ook bekendgemaakt door Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker.

Boerenbond becijfert omzetverlies door coronacrisis in land- en tuinbouw op 25%

Covid 19

Begin april en begin mei kregen Boerenbondleden de kans om een enquête in te vullen over de impact van de coronacrisis op hun bedrijf. Dat stelt Boerenbond op de website. De cijfers werden ook bekendgemaakt door Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker.

Ontevreden boeren protesteerden enkele maanden geleden in Brussel.

Commissie wil Europese landbouwsector elk jaar 2% extra steun toekennen

Covid 19

De Europese Commissie wil de landbouwsector de komende zeven jaar 391,4 miljoen euro aan steun toekennen. Daarmee zou de sector elk jaar 2% meer krijgen dan dit jaar het geval is. Dat heeft commissaris voor Landbouw Janusz Wojciechowski bekendgemaakt.

Hilde Crevits voorziet onder andere steun aan de zwaar getroffen aardappelsector. Daar is ABS-voorzitter Hendrik Vandamme tevreden over.

Landbouworganisaties zijn tevreden met steun uit het Vlaams noodfonds

Covid 19

Boerenbond en Algemeen Boerensyndicaat verwelkomen de 35 miljoen euro steun uit het Vlaams noodfonds. “De welgekomen hulp geeft wat zuurstof”, zegt BB-voorzitter Sonja De Becker. “We willen de minister helpen om de modaliteiten te bepalen”, aldus ABS-voorzitter Hendrik Vandamme.

CD&V-minister Benjamin Dalle werkt samen met Boerenbond en KLJ om jeugdverenigingen een zomerkamp bij land- en tuinbouwers aan te bieden.

SOS Zomerkamp: het platform waar boeren en jeugdgroepen elkaar kunnen vinden

Covid 19

Boerenbond, KLJ en Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) werken samen om jongeren ook in tijd van corona deze zomer een fijn zomerkamp te bezorgen. Ze promoten samen de website www.soszomerkamp.be , waarop aanbieders en zoekende jeugdgroepen elkaar kunnen vinden.