Startpagina Agriflanders

Mieke en Annelies, voor altijd vereeuwigd

Heb je het mooie campagnebeeld van Agriflanders 2023 al opgemerkt? Mieke Vander Schueren omhelst haar favoriete koe Annelies na winst op de melkveeprijskamp tijdens de vorige editie van de beurs. En daar zit best wel een emotioneel verhaal achter.

Leestijd : 5 min

Mieke Vander Schueren is een bezige bij. Naast de werkzaamheden op de boerderij heeft ze een voltijdse baan als melkvee-inspecteur bij CRV. Samen met haar mama Regina, haar broer Pieter en zijn vriendin Hanne, en haar vriend Frederik ontving ze begin december de vakpers in de Valeriushoeve, hun mooie vierkantshoeve met vakantiewoningen in Zandbergen, nabij Geraardsbergen. Vlak nadien verbleef ze een week in het verre India voor haar werkgever.

V.l.n.r. Pieter en zijn vriendin Hanne, Regina, Mieke en haar toekomstige Frederik rondom hun favoriete koe Annelies.
V.l.n.r. Pieter en zijn vriendin Hanne, Regina, Mieke en haar toekomstige Frederik rondom hun favoriete koe Annelies. - Foto: AV

“Annelies is sinds die overwinning op de melkveeprijskamp op Agriflanders 2019 het symbool van ons bedrijf geworden”, vertelt Mieke. “Annelies heeft ons letterlijk en figuurlijk op de kaart gezet.”

Familiebedrijf wordt voortgezet

Zo’n anderhalve kilometer van de Valeriushoeve, in Idegem, ligt het rundvee-akkerbouwbedrijf Den Ighemkouter van de familie Vander Schueren. Guido Vander Schueren, echtgenoot van Regina De Smet en vader van Mieke en Pieter, had een drukke praktijk als dierenarts. Toen hij eind jaren 90 de kans kreeg om het ouderlijke bedrijf Den Ighemkouter over te nemen, begon het koppel – naast de dierenartspraktijk – ook vee te houden, zowel melk- als vleesvee.

Regina stopte toen als diëtiste om haar echtgenoot bij te staan. “Guido hield vooral van zijn witblauwe runderen en van de bijhorende vleesveeprijskampen. We deden vroeger mee aan de kampioenschappen Belgisch witblauw op Agriflanders”, herinnert Regina zich. Heel wat van Guido’s trofeeën prijken in het zaaltje waar de pers werd ontvangen. Mieke was van kindsbeen af meer geïnteresseerd in de melkkoeien. Broer Pieter is de machineman van de familie. Begin jaren 2000 werd de nabijgelegen Valeriushoeve aangekocht. In de loop der jaren werd die hoeve gerenoveerd tot een mooie B&B.

“In 2011 verloren we papa aan kanker”, vertelt Mieke. “Het was geen evidente periode, maar papa was de drijfveer om samen verder te gaan met dit gemengde bedrijf. En dat hebben we dan ook gedaan.” Het hele gezin heeft dagelijks zijn taken bij de verzorging van de dieren. Pieter doet vooral het mechanische voederen, Regina verzorgt de kalfjes en Mieke de melkkoeien.” Regina legt ook de gasten van de B&B in de watten. Op beide locaties samen worden momenteel zo’n 200 dieren gehouden: 140 melkkoeien (met jongvee) en 60 vleesrunderen.

Voorliefde voor melkkoeien

Door haar voorliefde voor melkkoeien investeerde Mieke meer en meer zelf in melkveegenetica. Ze kocht Annelies als kalfje. Het werd haar favoriete koe. Ze bleef er niet mee onder de radar. Samen met Annelies sleepte Mieke intussen al zo’n 25 kampioenstitels in de wacht en ze behaalde de zevende plaats bij de Europese kampioenschappen. Mieke is dus een gerenommeerde deelnemer aan prijskampen.

Naast als deelnemer zie je Mieke bij prijskampen ook vaak aan het werk als jurylid of als presentator. Ook les geven is haar niet vreemd. “Ik hou ervan om jongeren beter te leren kijken naar hun vee. Ik ben, ook via mijn job, dan ook nauw betrokken bij ‘Kijk op Keuren’.”

Emotionele rollercoaster

In 2018, in de aanloop naar Agriflanders in januari 2019, werd Regina echter zwaar ziek... “Terwijl mama met kanker in het ziekenhuis lag, hadden we handen tekort om al het werk rond te krijgen. We hadden dus letterlijk geen tijd om deze keer de nationale melkveeprijskamp van Agriflanders voor te bereiden. Maar toen mijn lievelingskoe Annelies 3 weken voor de keuring had gekalfd, was dit voor mij juist een extra stimulans om haar toch te prepareren voor de prijskamp in Gent.

Dat lukte net op tijd en ik behaalde wonderwel de kampioenstitel! Mama mocht op dat moment ook net het ziekenhuis verlaten. Toen ik door de jury als winnaar bij de jonge koeien werd aangeduid, barstte ik in tranen uit als gevolg van de rollercoaster die we de maanden voordien hadden beleefd. Het was allemaal heel emotioneel en ik heb Annelies toen extra stevig geknuffeld... De fotograaf van dienst legde dit tafereel vast in deze heel mooie foto. Ik ben dan ook heel trots dat dit speciale moment voor deze editie van Agriflanders werd gekozen als campagnebeeld.” De door de organisatoren uitgekozen slogan ‘Omhels de landbouw’ past daar uitstekend bij.

Het emotionele moment wanneer Mieke de prijskamp won, werd op Agriflanders 2019 vastgelegd.
Het emotionele moment wanneer Mieke de prijskamp won, werd op Agriflanders 2019 vastgelegd. - Foto: Agriflanders

Trots op de boerenstiel

Het gezin omhelst zelf ook de sector. “We proberen dat zoveel mogelijk uit te dragen”, vertelt Regina. “Onze streek heeft veel in petto. We proberen op onze boerderij met allerhande activiteiten – voor groot en klein – de sector dichter bij de consument te brengen. We serveren ook zoveel mogelijk korteketenproducten aan onze B&B-klanten. In Viane, hier kortbij, produceert men bier in de voormalige slachthuisgebouwen. Op het etiket van het blonde Abattoir-biertje prijkt zelfs onze Annelies.”

Topkoe Annelies prijkt zelfs op het etiket van een lokaal biertje.
Topkoe Annelies prijkt zelfs op het etiket van een lokaal biertje. - Foto: AV

Regina vindt het heel erg dat de landbouwsector in zo’n zwaar weer zit. “Alle steun is welkom.” Om dit kracht bij te zetten, heeft ze op alle stoelen in het ontvangstzaaltje een rood boerensjaaltje gehangen, dat symbool staat voor steun aan de sector. “Naast al het stikstofgedoe, hebben we hier in Geraardsbergen ook nog met een andere dreiging te maken. De Kazerne van de Toekomst wil onze vruchtbare landbouwgronden inpalmen. Ook wij zullen 5 ha, die voor ons bedrijf broodnodig zijn, verliezen aan dit prestigeproject van defensie. Bij een collega wordt de helft van zijn land ingepalmd, en dat terwijl er elders locaties van defensie leegstaan... Bovendien komt er ook een schietterrein nabij bewoning. Dat ziet de lokale bevolking ook niet zitten, maar intussen werd wel al beslist dat de kazerne in onze gemeente zal komen... We wachten weer bang af hoe die plannen zullen worden gerealiseerd.”

Mee op de huwelijksfoto

De winnende Annelies blijft voor altijd Miekes favoriet. Ze kent nu een rustiger leven op Den Ighemkouter. “We nemen nu met haar opvolgers, ook ‘Anneliesjes’, deel aan prijskampen. We zullen er opnieuw bij zijn op de komende Agriflanders. We vinden het erg belangrijk om hierbij aanwezig te zijn, zelfs al winnen we niet.”

Mieke en haar verloofde Frederik stappen in februari in het huwelijksbootje. Ook daar krijgt Annelies een prominente rol... “Annelies mag mee op onze huwelijksfoto’s!”, lacht Mieke.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Agriflanders

Meer artikelen bekijken