Startpagina Tuin

Bereid je gazon voor op de winter

De zachte herfst loopt nu echt wel op zijn einde en de natuur verandert langzaam van een kleurboek met alle tinten groen, geelbruin en rood naar een kaal, winters landschap. Ook het frisgroen van de weilanden wordt stilaan een eerder flets geelgroen, de kleur van gras dat zich voorbereidt op de komende winter. Dit is het ideale moment om het gazon nog een laatste keer onder handen te nemen en om ervoor te zorgen dat het ongeschonden de winter doorkomt.

Leestijd : 4 min

De laatste maaibeurt komt steeds later op het seizoen. Vroeger kon men al eind oktober de maaier opbergen, maar de jongste jaren gebeurt het steeds vaker dat het gras blijft doorgroeien tot een heel stuk in november en zelfs december (gras groeit in periodes met een gemiddelde temperatuur hoger dan 6 °C).

Najaarsbemesting

Een karweitje dat de meesten onder ons waarschijnlijk al uitgevoerd hebben en dat beter niet meer kan uitgesteld worden, is het strooien van een najaarsmeststof. Het is heel belangrijk om dit nog te doen vóór het gras stopt met groeien, zodat deze meststof nog door het gras kan worden opgenomen en zodat deze meststof niet uitspoelt tijdens de natte winterperiode.

Tegenwoordig zijn er heel wat kant-en-klare najaarsmeststoffen op de markt met een (veel) lager stikstofgehalte (N) en hogere fosfor- (P) en kaliumgehaltes (K). Gebruik steeds de op de verpakking aangegeven dosis, een hogere dosering zorgt alleen maar voor uitspoeling van de meststof en voor verontreiniging van het grondwater. Of een winterbemesting echt nodig is, moet iedereen voor zichzelf uitmaken. De lage dosis N zorgt ervoor dat het gras in de zachtere periodes voldoende voeding heeft om op een gezonde wijze te kunnen groeien en dat het voldoende chlorofyl kan aanmaken. Daardoor blijft het gras mooi groen en kan het het schaarse zonlicht omzetten in energie en voedsel.

De P in deze meststoffen zorgt enerzijds voor een gezonde en goed ontwikkelde wortelmat van het gazon en anderzijds zorgt P ervoor dat het gras voldoende afrijpt, waardoor het beter bestand is tegen lange vorstperiodes. Het element K in de meststof is in tegenstelling tot de 2 vorige elementen geen bouwstof voor de plant, maar zorgt onder andere voor een goede waterhuishouding binnenin de plant (minder last van natte en droge periodes).

Laatste maaibeurt(en)

Bij de laatste maaibeurten in oktober-november wordt het gras beter niet meer te kort gemaaid. Er wordt geadviseerd om de hoogteregeling van de maaier 1 stand hoger te zetten. Hierdoor wordt het gras in plaats van gestimuleerd om te groeien eerder gestimuleerd om af te rijpen en vertraagt de groei. Een wat langere stand van het gras in de winterperiode zorgt ervoor dat de bodem beter beschermd is tegen winterse weersomstandigheden en geeft minder kans op mosgroei, door gebrek aan licht.

Bladeren verwijderen

Groenblijvende planten (zoals het gras van een gazon) hebben ook in de winter licht nodig en moeten dus in de bladvalperiode regelmatig bladvrij gemaakt worden. Voor het gazon kan men dit perfect combineren met de laatste maaibeurten. De grasmaaier staat al een standje hoger en als men dan ook nog wat trager te werk gaat, worden de afgevallen bladeren mooi opgeraapt en bovendien ook nog eens fijn vermalen, wat de vertering van de bladeren achteraf ten goede komt.

Bovendien is dit mengsel van gemalen bladeren en grasmaaisel ideaal om te gebruiken als mulchlaag elders in de tuin bijvoorbeeld onder hagen, in borders, op lege perceeltjes in de moestuin. Zo’n mulchlaag, aangebracht in een luchtige laag van +/- 10 cm, beschermt de bodem, voorkomt onkruidgroei en helpt op een natuurlijke manier het humusgehalte van de bodem te verhogen en de bodemstructuur te verbeteren.

Kalkbeurt

Als het gazon dan eindelijk in rust is (de bladeren zijn geruimd en de maaier staat netjes opgeruimd in het berghok), wordt het stilaan tijd om de zuurtegraad (pH) van het gazon te controleren en eventueel bij te sturen door een kalkbeurt. Omdat kalk geen meststof is (maar door het beïnvloeden van de zuurtegraad wordt de opname van meststoffen wel vergemakkelijkt) kan dit eigenlijk op ieder moment in het groeiseizoen toegediend worden. Omdat er in de winterperiode niet gemaaid dient te worden (de kalk heeft alle tijd om in de bodem door te dringen) en omwille van de interactie tussen kalk en meststoffen –die in het groeiseizoen worden toegediend – is dit het ideale moment om de kalk uit te strooien. Of je ieder jaar dient te kalken hangt af van de manier waarop het gazon wordt beheerd.

Bij intensief onderhouden siergazons, waar alle grasmaaisel wordt afgevoerd en regelmatig (chemisch) bemest wordt, zal een jaarlijkse onderhoudsbekalking meer nodig zijn dan bij gazons die gemaaid worden met een mulchmaaier (geen afvoer van het maaisel) en die minder of niet bemest worden. In de meeste tuincentra kan men aan de hand van een bodemstaaltje, dat men eenvoudig zelf kan nemen, de zuurtegraad van grond bepalen en je een daarop gebaseerd, deskundig bekalkingsadvies geven.

Het gazon is nu perfect voorbereid op de winter en is klaar om in het voorjaar, wanneer de natuur weer tot leven wordt gewekt door de langere dagen, de stijgende temperaturen en het gekwetter van vogeltjes, meteen aan de groei te gaan.

Geert Brantegem

Lees ook in Tuin

Het nieuwe moestuinseizoen staat voor de deur

Tuin Door de zachte temperaturen belooft het in 2024 een vroeg seizoen te worden. De enthousiaste moestuinier voelt zich in deze periode zoals een kind in de weken voor Sinterklaas: voorzichtig bladerend door de catalogi van zaadhuizen en tuincentra op zoek naar nieuwigheden en curiosa, hier en daar aankruisend welk ras of soort men in het komende seizoen wel eens wil uit proberen.
Meer artikelen bekijken