Weyts belooft verbod op verrijkte kooien op tafel volgende Vlaamse regering te leggen

Pluimvee

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil tijdens de volgende regeringsonderhandelingen het verbod op legkippen in kooien bewerkstelligen. Dat heeft Weyts gezegd tijdens een gesprek met Animal Rights. De dierenrechtenorganisatie overhandigde Weyts een petitie hiertoe. Open Vld reageert alvast kritisch.

Fipronilcrisis zorgde voor 217 tijdelijk werklozen

Pluimvee

De fipronilcrisis in 2017 heeft ervoor gezorgd dat 217 werknemers tijdelijk werkloos werden. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) op een vraag van Kamerlid Leen Dierick (CD&V).

Elke dag regenwater voorschotelen aan de vleeskippen, is praktisch niet haalbaar.

Onderzoek: elke dag regenwater gebruiken voor vleeskippen niet haalbaar

Actueel

Uit onderzoek van het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel blijkt dat het niet zo eenvoudig is om regenwater te gebruiken als drinkwater voor vleeskippen. De regenwaterput mag nooit droog komen te staan. De Provincie Antwerpen vestigt speciaal vanwege Wereldwaterdag aandacht op het onderzoek.

Kuikens drinken van gezuiverd regenwater.

Is regenwater geschikt als drinkwater?

Pluimvee

Morgen, 22 maart, is het Wereldwaterdag. Het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel zet daarom het belang van water en het duurzaam beheer van waterbronnen in de kijker. Het gebruik van regenwater als drinkwater blijkt echter niet zo evident te zijn als het lijkt.

Via lokale afzet verkoopt Ignace zijn eieren aan een prijs van 25 cent per stuk.

Ferme du Gala: eieren voor winkels in de buurt

Veeteelt

Onlangs opende Ignace De Paepe de deuren van zijn biologisch legkippenbedrijf in het kader van de algemene vergadering van de Association européenne des volailles rurales (ERPA). Dit bezoek bevestigt dat “de landelijke pluimveehouderij een echte rijkdom vormt voor de landelijke gebieden en dat deze de verwachtingen van de Europese gemeenschap” volledig inlost , zoals Carloz Terraz, voorzitter van de ERPA, het verduidelijkt.

Kippenstal wordt niet vergund in Borgloon, door ‘dubbelzinnige advisering’

Pluimvee

Woensdag (20 februari) besliste de Limburgse deputatie om een stal voor 180.000 kippen in Borgloon niet te vergunnen. De uitbreiding van de naburige varkensstal wordt wel vergund. Gedeputeerde Inge Moors spreekt daarbij van een “afwijkende strengere normering” en “dubbelzinnige advisering” vanuit de Vlaamse milieudienst en roept Vlaanderen op duidelijkheid te scheppen.

Vlaamse bedrijfspluimvee- en konijnhouders vzw reageert op Greenpeace

Pluimvee

Greenpeace liet onlangs zijn ongenoegen blijken omtrent de opmars van megastallen in België, dit zijn volgens hen veeteeltbedrijven met een omzet van meer dan 500.000 euro per jaar en waarbij ze eveneens de schaalvergroting van de pluimveesector viseren. Daarenboven roept Greenpeace op tot een drastische hervorming van het Europees landbouwbeleid waarbij de Europese subsidies hoofdzakelijk kleinere landbouwers moeten ondersteunen die de natuur actief herstellen en beschermen. “Als producentenorganisatie van de pluimveesector betreuren wij echter deze eenzijdige surrealistische en contradictorische uitspraken.”

Wat haalt u uit uw Amcra-benchmarkrapport?

Melkvee

Houders van varkens, pluimvee of vleeskalveren ontvingen reeds één of meerdere periodieke benchmarkrapporten van het antibioticagebruik op hun bedrijf. Hier vertellen we welke informatie in zo’n rapport te vinden is en hoe u ermee aan de slag kan. Het is het ideale middel om doelgericht uw antibioticagebruik te verminderen.

De Belgische pluimveehouderij ondervindt oneerlijke concurrentie, aldus de Landsbond.

Europese Commissie wil einde aan omzeilen importtarieven kippenborst

Pluimvee

De Europese Commissie gaat met Oekraïne onderhandelen over bestaande handelsafspraken, waarin onder meer de invoer van kippenvlees uit Oekraïne naar de EU is geregeld. Volgens critici zoals de Landsbond wordt er gefraudeerd of toch in elk geval niet in de geest van de afspraken gehandeld. Zo zouden vanuit Oekraïne kippenborsten met een klein stukje vleugel worden ingevoerd, om tegen nultarief de markt op te kunnen.

Met de heropening van de slachterij kunnen vleeskuikenhouders weer terecht in Torhout.

Pluimveeslachterij Lammens in Torhout kan weer aan de slag

Economie

Pluimveeslachterij Lammens nv in Torhout kan de activiteiten heropstarten. Dat bevestigt het bedrijf. Een maand geleden werd het slachthuis op bevel van federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) gesloten door gevaar voor salmonellabesmetting.

Ziekte van Newcastle: België mag opnieuw pluimvee uitvoeren naar alle landen

Pluimvee

België heeft opnieuw het statuut "vrij van ziekte van Newcastle" van de Wereldorganisatie voor diergezondheid te pakken. De uitvoer van pluimvee naar landen die embargo's of beperkingen hebben opgelegd, kan worden hervat, laat minister van Landbouw Denis Ducarme donderdag weten.

Opnieuw dierenleed gefilmd bij leghenbedrijven in Nederland

Pluimvee

Animal Rights heeft opnieuw trieste beelden naar buiten gebracht van misstanden bij leghenbedrijven in Nederland. Deze keer gaat het volgens de dierenwelzijnsorganisatie om undercoverbeelden die zijn gemaakt bij producenten van scharrel- en kooieieren in de plaatsen Stroe en Herveld (Gelderland), Ottersum (Limburg) en Linde (Drenthe).

Erkenning pluimveeslachterij in Torhout ingetrokken wegens gevaar voor salmonella

Pluimvee

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) trekken de erkenning in van Lammens nv, een pluimveeslachterij in het West-Vlaamse Torhout. Er zou gevaar zijn voor salmonellabesmetting. Het bedrijf is al een week dicht.

Het Proefbedrijf vierde zijn 25-jarig bestaan.

25 jaar Proefbedrijf Pluimveehouderij

Pluimvee

“Op een kwarteeuw tijd groeide het Proefbedrijf Pluimveehouderij uit van een provinciaal kenniscentrum tot een internationale instelling.” Dat zei inhoudelijk manager Johan Zoons trots tijdens de viering van het 25-jarige bestaan van het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel.

Het is tien jaar geleden dat GAIA voor het eerst Faux Gras op de markt bracht - BelgaImage

Verkoop van Faux Gras blijft jaarlijks stijgen

Pluimvee

GAIA brengt dit jaar 500.000 doosjes Faux Gras op de markt, tegenover 355.000 vorig jaar. Die groei is vooral te danken aan de stijgende verkoop in Frankrijk, laat de dierenrechtenorganisatie weten. Het diervriendelijke alternatief voor foie gras wordt verder ook geëxporteerd naar Spanje, Nederland, Frans-Polynesië en Tahiti.

Georgie Cartanza runt haar biologisch kippenbedrijf in Delaware.

Eén sterke vrouw, 148.000 biologische kippen

Pluimvee

De volgende stop is in Kent County, Delaware, waar Georgie Cartanza haar biologisch kippenbedrijf runt. Vier enorme stallen heeft ze, die voorzien zijn van voldoende verrijking voor de kippen. Door slimme keuzes kan ze rendabel zijn, maar vaart het milieu er ook wel bij. Zo kon ze met steun van het landbouwministerie een mestopslagconstructie bouwen.

Bloedluizen zijn een groot probleem in de pluimveehouderij.

Proefbedrijf Pluimveehouderij gaat met partners bloedluizen te lijf

Pluimvee

Het Proefbedrijf Pluimveehouderij gaat met internationale partners op zoek naar een duurzame oplossing voor bloedluizen bij legkippen. De oplossing wordt gezocht in een combinatie van bestrijdingsmiddelen. Negentig procent van de kippenstallen in Noordwest-Europa kampt met bloedluizen. Dit leidt tot een geschat verlies van meer dan €100 miljoen per jaar.

Minister Weyts wil het dierenwelzijnsniveau in de legpluimveehouderij verhogen.

Weyts maakt bijna miljoen vrij voor monitoringssysteem welzijn legkippen

Pluimvee

Vlaams Dierenminister Ben Weyts (N-VA) investeert €800.000 in de ontwikkeling van een monitoringssysteem dat het welzijn van legkippen evalueert. Het systeem maakt het volgens de minister mogelijk om pluimveebedrijven met elkaar te vergelijken. Het is de bedoeling dat hierdoor de sterke bedrijven de zwakkeren gaan stimuleren en dus het globale niveau van het kippenwelzijn omhoog gaat.

Als verrijkte kooien worden verboden, loopt de legsector een concurrentienadeel op tegenover het buitenland.

Weyts wil verbod op houden van legkippen in verrijkte kooien in regeerakkoord

Economie

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) is voor een Vlaams verbod op het houden van legkippen in verrijkte kooien, zoals eerder in Wallonië is afgekondigd. Het verbod wordt wat hem betreft opgenomen in het volgende regeerakkoord. Dat zei Weys tijdens de voorstelling van een beleidsbrief over dierenwelzijn in het Vlaams Parlement.

De EU exporteert steeds meer kippenvlees.

Wereldwijde kippenvleesmarkt in beweging

Economie

De wereldwijde pluimveevleesmarkt is de tweede helft van 2018 aardig op stoom, maar er zijn risico’s. De EU heeft een importstop ingesteld voor bepaalde Braziliaanse exportslachterijen en Saoedi-Arabië stelt nieuwe halal-voorwaarden in. Daarnaast heeft China een beperking ingesteld op de import van Braziliaans kippenvlees. In de EU draait de pluimveevleesketen ondertussen goed verder. Dat schrijft Rabobank in een kwartaalanalyse.