Startpagina Onderwijs

Inagro en Joblabo lanceren arrangement ‘Van Veldwerk tot Werkveld’

Kwalitatieve, gezonde voeding staat meer dan ooit centraal in onze leefwereld. Lekkere producten als groenten, fruit, zuivel en vlees tot bij de consument brengen, heeft heel wat voeten in de aarde. Naast grond(stoffen) is er een rijk palet aan beroepen en talenten voor nodig. Dat daar veel over te leren valt, begrepen Joblabo en Inagro maar al te goed. Samen bieden ze het arrangement ‘Van Veldwerk tot Werkveld’ aan scholen aan. Het vijfde leerjaar van de Veldschool uit het West-Vlaamse Dentergem bezocht twee locaties.

Leestijd : 3 min

In het arrangement ‘Van Veldwerk tot Werkveld’ doorlopen leerlingen de keten van voedselproducent tot verwerkende industrie in een eendaagse uitstap. Al doende ontdekken ze waar voedsel vandaan komt, hoe het gekweekt en verwerkt wordt en hoe producten in de winkel terechtkomen. “Er valt veel te leren over de voedselketen, zowel over voeding als over de beroepen die nodig zijn in de landbouw en de voedingsindustrie”, vertelt Delphine Vandecaveye van Joblabo Roeselare. “Tijdens de daguitstap leren leerlingen veel over de sector én ontdekken ze hun eigen talenten.”

Landbouw positief in beeld brengen

Om de interesse van de scholen te wekken, mochten acht klassen tijdens de Week van de Smaak aan een voordelig tarief op pad gaan. Aan de acht winnaars schonk Aveve bovendien een moestuinbak, zodat de leerlingen na hun boeiende ervaring zelf met voeding aan de slag kunnen gaan. Op donderdag 21 november 2019 trok het vijfde leerjaar van de Veldschool uit Dentergem – het leek wel voorbestemd – met juf Ellen naar ’t Hof van Gruuthuuse in Tielt en het Joblabo in Roeselare.

Het arrangement ‘Van Veldwerk tot Werkveld’ is een initiatief van Inagro vzw en het Joblabo van POM West-Vlaanderen.
Het arrangement ‘Van Veldwerk tot Werkveld’ is een initiatief van Inagro vzw en het Joblabo van POM West-Vlaanderen. - Foto: Inagro

In de voormiddag staken de leerlingen een handje toe op ’t Hof van Gruuthuuse, het gespecialiseerde melkveebedrijf van Koen De Brabander en Christa Kerkhove. "Ik sta te popelen om de landbouw positief in beeld te brengen", zegt Christa enthousiast. "We zien onze dieren graag. Ze zijn belangrijk voor de voeding. Niet alleen hun melk hebben we nodig. Met hun mest voeden we onze planten."

Van werken op de boerderij tot kennismaken met beroepen

Tijdens een rondleiding toonde boerin Christa waar melk vandaan komt en hoe ze ervoor zorgt dat dat kwalitatieve product de consument bereikt. Nadat ze de pasgeboren kalfjes voederde, nam ze de leerlingen mee naar de in de innovatieve serrestal. "De boerderij is mooi en proper. De dieren zien er verzorgd uit. Weet je, de geur op de boerderij valt erg goed mee", getuigt leerling Luna enthousiast." Vriendin Marthe vult aan: "Ja, het boerderijleven ziet er leuk uit. Ik zou het zelf ook een leuke job vinden. Dankzij de zorg voor de dieren en het werk op het veld is er veel variatie."

Om de interesse van de scholen te wekken, mochten acht klassen tijdens de Week van de Smaak aan een voordelig tarief op pad gaan.
Om de interesse van de scholen te wekken, mochten acht klassen tijdens de Week van de Smaak aan een voordelig tarief op pad gaan. - Foto: Inagro

Na de lunch ontdekten de leerlingen beroepen en talenten in het Joblabo in Roeselare, een interactief doe- en belevingscentrum over de voedingsindustrie. Via verschillende games maakte de klas van juf Ellen kennis met de beroepen en talenten die nodig zijn voor een toekomst in de sector. Leerlingen bestuurden een heftruck, kochten producten aan in de veiling, laadden een vrachtwagen en voerden technische onderhoudswerken uit. "Ik woon op een boerderij. Wij hebben vleesvee en akkerbouw. Wat leuk om eens op een melkveebedrijf te komen", zegt Emiel Vande Velde. "Ook de namiddag was echt wel leuk. Het spel met de heftruck vond ik cool. Zo heb ik ontdekt dat ik graag met machines rijd."

Arrangement boeken

"De wereld buiten de klas is zoveel interessanter. We ruiken de boerderij in onze kleren, dus de verhalen zullen thuis zeker verteld worden", vertelt juf Ellen na afloop van de boeiende dag. Het arrangement ‘Van Veldwerk tot Werkveld’ is een initiatief van Inagro vzw en het Joblabo van POM West-Vlaanderen.

“Het is een combinatie van twee bestaande provinciale educatieve initiatieven die naadloos bij elkaar aansluiten, geschikt voor leerlingen uit de derde graad lager onderwijs”, verduidelijkt Muriël Derycke, adviseur landbouweducatie bij Inagro. Scholen die eropuit willen trekken, kunnen hun boerderijbezoek plannen via het aanbod ‘Met de klas de boer op’ en hun bezoek aan het Joblabo Voeding reserveren via www.joblabo.be.

Inagro

Lees ook in Onderwijs

Meer artikelen bekijken