Startpagina Actueel

Wat vindt een landbouwer van het nieuwe graduaat (HBO5)?

Johan Van Goethem heeft een gemengd landbouwbedrijf in Sint-Niklaas. Hij is zelf oud-student aan Odisee en geeft al een tiental jaar bachelorstudenten een stageplek op zijn bedrijf. Werkplekleren in het kader van het graduaat ligt hem wel, denkt hij. “Ik vind het belangrijk om mensen te motiveren, te inspireren, dingen aan te leren en vooral veel zelf te laten doen.”

Leestijd : 3 min

De Cleeterboshoeve is in hoofdzaak een melkveebedrijf, met een honderdtal productieve koeien. Daarnaast zorgt Johan voor 250 varkens en neemt hij daar zo’n 55 ha akkerbouw bij. Werk genoeg. Zou hij zelf iemand met een graduaatsdiploma voltijds aannemen? “Dat zit er voor een bedrijf met deze omvang niet in. Bovendien zou ik dan geen plaats meer hebben voor een stagiair. Dat zou ik jammer vinden”, lacht hij.

Wat verwacht u van een graduaatstudent die bij u komt werkplekleren?

Johan Van Goethem: “Het concept is heel anders dan bij de bachelors. Die leren de stiel door alles in theorie te leren en dan op hun stagebedrijf te kijken of de theorie ook klopt met de praktijk. Graduaatstudenten leren door te doen. Uiteindelijk draaien ze drie dagen per week mee met de bedrijfsleider. In principe is het de bedoeling dat ze op termijn zelfstandig kunnen werken, zonder grote beslissingen te nemen.”

Hoeveel tijd kost het voor zo’n student zelfstandig werkt?

“Eerst is dat een beetje aftasten: welke kennis heeft de student al? Heeft hij of zij een rijbewijs? Hebben ze toch enige theoretische kennis, dan gaat dat vlugger. Is hun kennis beperkter, dan begint het met de kleine taken. In het begin moet je een beetje tijd investeren: hen wegwijs maken en dingen aanleren. Dit ligt hier, dat zit zo... Na de eerste maand moeten ze toch hun draai gevonden hebben, zeker als ze drie dagen per week komen. Daarna vind ik dat je echt taken kunt uitbesteden.”

Mag een graduaatstudent ook in je boekhouding neuzen?

“Die mag erin kijken, dat is geen enkel probleem. Ik vind dat niet verkeerd. Zo weten ze hoeveel een koe, een kalf, een ha maïs of een ha gras kost. Ik verwacht van graduaatstudenten dat ze mee kostenbewust nadenken en werken.”

Waarom was deze opleiding nodig?

“In iedere sector worden de bedrijven groter en groter. De bedrijfsleider moet dus extra arbeid voorzien. Ofwel kiest hij voor een loonwerker voor het veldwerk, ofwel voor iemand met een graduaat op het bedrijf. Die neemt dan de taken over die je hem of haar toewijst. Vele bedrijven hebben ook satellietbedrijven, bijvoorbeeld een tweede locatie waar akkerbouw gebeurt. Dan draag je hem of haar op: Kijk, vandaag ga je naar ’t satellietbedrijf en je doet die opdracht.”

Zou je daarvoor geen bachelor in dienst nemen?

“Bachelors leren vanuit de theorie, terwijl bedrijven vandaag echt nood hebben aan mensen die handenarbeid kunnen verrichten. Bachelors worden vaak zelf bedrijfsleiders, of ze gaan in de industrie, als vertegenwoordiger of adviseur. Omdat de bedrijven zodanig groeien, is er nood aan mensen die mee het bedrijf runnen, op het bedrijf zelf.”

Wat zijn de voordelen van een graduaatstudent op uw bedrijf?

“Het verlicht de werkdruk wanneer je student enkele taken overneemt. Een student kan zelfs een project ondernemen. Onderzoek dit of dat eens, kun je vragen. Al een jaar of vijf besteed ik mijn jongvee-opfok uit. Het zou interessant zijn als een student de vergelijking zou maken met zelf opkweken, bijvoorbeeld.”

Waar moet je voor opletten als je een stagiair aanneemt?

“Goed communiceren is het belangrijkste. Het is de bedoeling dat je samen een team vormt, en in een team moet je op elkaar kunnen vertrouwen. Dat is zo op iedere werkplek. Communiceer goed over wat je precies van de student verwacht. Andersom geldt hetzelfde: een student die ergens nog niet helemaal mee weg is, moet dat aangeven, en vragen om het opnieuw voor te doen.”

Hoe komt het dat u zo betrokken bent bij landbouwonderwijs?

“Eigenlijk is dat altijd een passie geweest. Ik vind het belangrijk om mensen te motiveren, te inspireren, dingen aan te leren en veel zelf te laten doen. Het heeft geen zin dat kennis en tradities bij de oudere generaties blijven. Ik wil mijn ervaring delen.”

DC

Lees ook in Actueel

Bomen en struiken planten in het voorjaar

Groenvoorziening Een boom of struik planten? Daar is toch niets moeilijk aan: putje maken, boom erin en dichtgooien, en met een beetje geluk is hij zo aan de groei. Maar toch... wie graag heeft dat de boom goed gedijt, mooi recht groeit en overvloedig bloeit en/of vruchten voortbrengt, of dat de haag langer meegaat dan enkele jaren, kan best wat meer aandacht besteden aan het plantritueel. En aangezien de vroege lente zeer geschikt is voor het aanplanten van bomen en struiken, geven we graag wat tips en goede raad.
Meer artikelen bekijken