Startpagina Veeteelt

Toelatingsproef diergeneeskunde op 1 juli en 31 augustus

De verplichte niet-bindende toelatingsproef voor de opleiding diergeneeskunde zal plaatsvinden op 1 juli 2019 aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Wie op 1 juli niet kan deelnemen heeft ook op 31 augustus 2019 nog een kans. De proef bestaat uit meerkeuzevragen over wiskunde, chemie en fysica.

Leestijd : 2 min

Momenteel bestaan er in Vlaanderen al niet-bindende toelatingsproeven voor wie aan een lerarenopleiding, een opleiding burgerlijk ingenieur of burgerlijke ingenieur-architect wil starten. Vanaf volgend academiejaar komt daar ook de opleiding diergeneeskunde bij.

Met de toelatingsproef wil Vlaams minister Crevits de instroom in de opleiding kwalitatiever maken en vooral de slaagkansen verhogen. De toelatingsproef is verplicht, iedereen die wil starten aan de opleiding moet de proef afleggen, maar is niet-bindend. De universiteit kan een inschrijving niet weigeren op basis van het resultaat op de proef.

Studenten kunnen op twee momenten de proef afleggen, meer bepaald op 1 juli en op 31 augustus. Voor de proef van 1 juli kunnen studenten zich inschrijven tot 7 juni. Voor de proef van 31 augustus kan men zich pas inschrijven na de eerste proef.

De proef zelf zal bestaan uit meerkeuzevragen over wiskunde, chemie en fysica. Op de website www.ijkingstoets.be/diergeneeskunde staan verschillende vragen en een voorbeeldproef online om te oefenen.

Het aantal studenten dat start met de opleiding diergeneeskunde is de laatste jaren in stijgende lijn. In het academiejaar 2015-2016 waren dat er 376, dit academiejaar zijn dat er 509. De voorbije jaren viel op dat het aandeel studenten dat na één jaar stopt met de opleiding stijgt tot bijna een derde van de starters. Daarnaast haalt nog geen kwart van de starters het bachelordiploma in drie jaar. Daarmee ligt het studierendement lager dan bij gelijkaardige opleidingen zoals bio-ingenieurswetenschappen en biologie.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken