Gaia tevreden over Weyts’ dierenwelzijnsbeleid

Veeteelt

Vlaams minister Ben Weyts heeft een mooi parcours gereden op het vlak van dierenwelzijn. Dat zegt Gaia. Nu de legislatuur op haar laatste benen loopt, krijgt de N-VA'er van de dierenrechtenorganisatie een score van 16/20 en dus grote onderscheiding. "Onder impuls van minister Weyts is Vlaanderen goed op weg om dé diervriendelijkste regio in de Europese Unie te worden", stelt Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch.

Aandachtspunten bij zaai en vooropkomstbehandeling bieten

Bieten

De weersvoorspellingen zien er voor de komende weken goed uit. Stilaan beginnen de velden op te drogen maar ze zijn nog niet overal geschikt om te starten met de zaaibedbereiding.

Varkenssector wil ‘regionalisering’ exportverbod bij Afrikaanse varkenspest

Afrikaanse varkenspest’

De varkenssector pleit er naar aanleiding van het staatsbezoek aan Zuid-Korea voor dat de Koreaanse autoriteiten een regionalisering hanteren bij een importverbod van varkensvlees omwille van de Afrikaanse varkenspest. De sector, die zeer goed vertegenwoordigd is in de delegatie, wil dat Zuid-Korea dus geen algemeen importverbod op Belgisch varkensvlees meer handhaaft en wijst erop dat enkel de provincie Luxemburg getroffen is.

In de behandelde percelen wintergerst  werden op twee van de drie percelen in beperkte mate bladluizen waargenomen.

Lagere bladluisdruk in wintergranen

Granen

De bladluisaantallen zijn door de winter sterk verminderd. Hier en daar worden in beperkte mate bladluizen waargenomen. De situatie is perceelsafhankelijk, maar percelen met een grote aantasting in het najaar hebben kans op aanwezigheid van bladluizen. Op het einde van de winter wordt een bladluisbehandeling aanbevolen vanaf het ogenblik dat er levende bladluizen aanwezig zijn, ongeacht hun aantal. In de tolerante wintergerstvariëteiten moet niet behandeld worden.

De bijkomende kosten van de veehouders zijn vooral gevraagd om nieuwe omheiningen te plaatsen. LBL

Natuurpunt en WWF opgetogen over terugbetaling schadepreventie van wolf

Veeteelt

Natuurpunt en WWF zeggen opgetogen te zijn over de terugbetaling voor veehouders om met bepaalde maatregelen de schade van een wolf te beperken. Het 'Wolf fencing team Belgium' van beide organisaties staat klaar om veehouders daarmee te helpen. Maandag maakte Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw, Koen Van den Heuvel (CD&V) bekend dat er voor de betrokken veehouders subsidies worden voorzien.

Boerenbond: “MAP 6 wordt een harde noot om te kraken”

Akkerbouw

Het mestactieplan wordt steeds strenger, en de nieuwe versie bevat elementen die het de sector nog moeilijker maakt. Boerenbond reageert op het strengere MAP6.

Na 20 jaar afwezigheid in ons land, komt de Europese Holstein Confrontratie terug naar België. Op 12 en 13 april is het Libramont Exhibition & Congress het toneel van een evenement waarop zowel veel fokkers op hebben gewacht.

De top van de Europese melkveestapel komt naar ons toe!

Melkvee

Na 20 jaar afwezigheid in ons land, komt de Europese Holstein Confrontratie terug naar België. Op 12 en 13 april zal Libramont Exhibition & Congress het toneel zijn van een evenement waarop zowel de fokkers van ons land als deze van elders in Europa zo lang hebben gewacht. Een vooruitblik.

Ducarme vraagt FAVV advies over aangekondigde heropening Gaumebossen

Afrikaanse varkenspest’

Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) vraagt het Federaal Voedselagentschap (FAVV) om een ‘dringend advies’ met betrekking tot de beslissing van Waals minister René Collin (cdH) om de bossen in de Gaumestreek vanaf 6 april weer open te stellen voor wandelaars. Dat zegt Ducarme dinsdag in een persbericht.

Vlaamse regering pakt overbemesting harder aan

Akkerbouw

Een nieuw Mestactieplan (MAP), het zesde al in zijn soort, moet de nitraatvervuiling van de Vlaamse rivieren weer onder controle brengen. Het MAP 6 is vorige vrijdag goedgekeurd door de Vlaamse regering, weet De Standaard dinsdag.

Syngenta blijft zich inzetten tegen Phytophthora in aardappel.

Syngenta 10 jaar actief met mandipropamid

Nieuws van maatschappijen

Enkele weken geleden werden de eerste landbouwers gespot die aan het poten waren. Overal voelt men het kriebelen om opnieuw in het veld te beginnen. Syngenta zag dit ook, en wilde in het kader van de phytophthora-problematiek de actieve stof mandipropamid in de kijker zetten. “Wij zien deze actieve stof als dé referentie. Het is bij ons de actieve stof in verschillende producten, zoals Revus”, vertelt Crop advisor Lead Caroline Strypstein.

Maatregelen tegen wolf voor 80 procent gesubsidieerd

Veeteelt

Vlaams minister van Natuur, Omgeving en Landbouw Koen Van den Heuvel (CD&V) voorziet subsidies voor veehouders die preventieve maatregelen nemen om hun vee tegen de wolf te beschermen. Die investering zal voor 80% door de overheid worden terugbetaald, waarbij ook investeringen uit het verleden onder de nieuwe regeling vallen.

Bij aanvraag van de VLI-premie voor de teelt grasklaver moet de klaver duidelijk zichtbaar aanwezig zijn op het veld gedurende de volledige aanhoudingsperiode.

Aandachtspunten bij toepassen agromilieumaatregelen

Akkerbouw

Het Departement voor Landbouw en Visserij wijst op enkele veelgemaakte fouten bij de toepassing van de agromilieumaatregelen. De voorbije jaren werden nog te veel fouten vastgesteld bij de uitvoering van deze maatregelen. Dit leidt niet alleen tot verminderde uitbetalingen en sancties voor de betrokken landbouwer, maar ook tot verhoogde controles voor deze agromilieumaatregelen.

Sinds de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de provincie Luxemburg, zijn diverse maatregelen genomen om te voorkomen dat de pest over slaat op varkenshouderijen.

Afrikaanse varkenspest: bossen gaan weer open voor wandelaars

Varkens

De landbouworganisaties Boerenbond en ABS reageren met ontsteltenis op het besluit om bossen in de Gaumestreek vanaf 6 april weer open te stellen voor wandelaars. Het gaat om een gebied waar sinds september 2018 maatregelen van toepassing zijn tegen de Afrikaanse varkenspest bij everzwijnen. De Waalse minister voor landbouwm natuur en platteland René Collin maakte de openstelling vrijdag bekend in het Luxemburgse dorp Rossignol.

De meeste siergrassen hebben baat bij een  jaarlijkse radicale snoei.

Snoeien in de siertuin

Liefhebberstuin

Vorige week bekeken we de beste snoeiwijze voor lavendel, rozen en hortensia's. Maar ook siergrassen, bessenstruiken, bolbomen en vlinderstruiken... zijn planten die in vele tuinen worden aangeplant en die best volgens de regels van de kunst gesnoeid worden om er ten volle van te kunnen genieten.

Hou kinderen tijdens een rondleiding en tijdens de vrije tijd goed in het oog en  hou ze in groep.

Bedrijfspolis geeft gemoedsrust bij bedrijfsbezoek

Economie

Het aantal landbouwbedrijven mindert elk jaar. Bedrijfsbezoeken, zeker van scholen, zijn daarom nuttig om te leren over het reilen en zeilen op een landbouwbedrijf. Hoe leuk en leerrijk het ook kan zijn, de kans op een ongeval op een actief landbouwbedrijf bestaat en zit vaak in een klein hoekje. Wees dus voorbereid op een bedrijfsbezoek. Weet dat ook uw bedrijfspolis u in een aantal gevallen kan bijstaan.

Europese Holstein Confrontatie: een gedeelde passie voor de genetica

Melkvee

Kampioene beste uier in Lausanne, Algemene Kampioene op de Nacht van de Holstein, verschillende kampioenes in Libramont,… het palmares van l’Herbagère-Moureaux uit Flavion oogt indrukwekkend en wordt elk jaar groter. Nu het bedrijf in ons land een grote faam heeft verworven, zoekt het ook een grotere bekendheid in het buitenland.

De landbouw hoopt op een ordentelijke Brexit. Helaas lijkt die nog ver weg.

EU onder voorwaarden akkoord met verlenging Brexit-procedure

Economie

De toekomst van Groot-Brittannië binnen of buiten de Europese Unie wordt bepaald door de Britten zelf. Dat hebben de Europese leiders vrijdag nogmaals benadrukt, nadat ze premier Theresa May daags voordien twee opties hebben aangeboden om uit het brexit-moeras te geraken. "Het lot van de brexit ligt in de handen van onze Britse vrienden", zei Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk op zijn persconferentie na afloop van de Europese top.

Oneerlijke handelspraktijken leiden vaak tot lage prijzen en boerenbetogingen.

Kamer wil machtsmisbruik en onevenwichtige contracten beteugelen

Economie

De Kamer keurde gisteren unaniem de invoeging van een reeks bepalingen in het Economisch Recht goed die misbruik van macht en onevenwichtige contracten willen beteugelen. Daarmee erkent nu ook de Belgische wetgever dat niet enkel de consument maar ook de boeren en tuinders, bescherming moet genieten in het handelsverkeer. Boerenbond vindt het jammer dat eenzijdige wijziging van contracten slechts op de grijze lijst staat.

Elke dag regenwater voorschotelen aan de vleeskippen, is praktisch niet haalbaar.

Onderzoek: elke dag regenwater gebruiken voor vleeskippen niet haalbaar

Actueel

Uit onderzoek van het Proefbedrijf Pluimveehouderij in Geel blijkt dat het niet zo eenvoudig is om regenwater te gebruiken als drinkwater voor vleeskippen. De regenwaterput mag nooit droog komen te staan. De Provincie Antwerpen vestigt speciaal vanwege Wereldwaterdag aandacht op het onderzoek.

Met extra hoge importheffingen wil de Europese Commissie kunstmestproducenten in de EU beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Op de foto de productiesite van Yara in het Nederlandse Sluiskil.

Copa-Cogeca: importheffingen vloeibare stikstofkunstmest desastreus voor landbouwers

Economie

Voor boeren betekenen extra hoge importheffingen op vloeibare stikstofkunstmest (UAN) een extra kostenpost van in totaal ruim €2 miljard over een periode van vijf jaar. Dat stelt Copa-Cogeca, waarin Europese coöperaties en boeren uit de EU verenigd zijn. De Europese Commissie wil voorlopige heffingen invoeren voor producten uit Rusland, de VS en Trinidad en Tobago.

Zuid-Korea was in 1960 nog zo arm als sub-Sahara Afrika, maar is inmiddels een economische grootmacht.

Belgische voedingsproducten in steile opmars in Zuid-Korea

Economie

Twintig bedrijven uit de agro-voedingssector vergezellen Koning Filip en Koningin Mathilde bij hun staatsbezoek aan Zuid-Korea, dat plaatsvindt van 24 tot 28 maart. Volgens brancheorganisatie voor de Belgische voedingssector is de export van Belgische voeding en dranken bezig aan een steile opmars, goed voor een verdubbeling van de omzet op vier jaar tijd. Die snelle groei volgde op het sluiten van een vrijhandelsverdrag tussen de EU en Zuid-Korea.