Franse schapenhouderij zet bakens uit voor de toekomst

Schapen

Op donderdag 14 maart 2019 organiseerde het Institut de l’Elevage (Idele) in Parijs zijn eerste Conference Grand Angle Ovin. Hier kwamen de meest diverse thema’s, die de Franse schapenhouderij beroeren, aan bod.

De start van het nieuwe wandelseizoen is het ideale moment om nieuw leven te blazen in de verkeersveiligheidscampagne.

‘Paard op de baan? Kalm aan!’

Paarden

De verkeersveiligheidscampagne ‘Paard op de baan? Kalm aan!’ krijgt een make-over. Deze campagne bestaat intussen acht jaar en opfrissing blijkt hoognodig.

Bij de teelt van aardappelen op percelen met een zeer hoge erosiegevoeligheid is de aanleg van drempels tussen de ruggen steeds verplicht als teelttechnische maatregel.

Erosiebestrijdingsmaatregelen onder de randvoorwaarden

Akkerbouw

De aanleg van grasbufferstroken en het aanbrengen van drempels in de aardappelteelt zijn courante praktijken om te voldoen aan de erosiebestrijdingsverplichtingen onder de randvoorwaarden. Het departement Landbouw en Visserij zet deze maatregelen daarom nog eens op een rijtje.

Aanpassen van mogelijke overlapping in verzamelaanvraag

Actueel

Het departement Landbouw en Visserij brengt vanaf donderdag 25 april landbouwers via e-mail op de hoogte van mogelijke overlappingen in hun verzamelaanvraag.

Kris Michiels van Thomas More, Cas Vervaeren van RTC-Antwerpen en Gert Van Thilo van Fedagrim (vlnr) zijn eensgestemd: “Dit was een geslaagd pilootproject, dat we volgend schooljaar willen voortzetten.”

Praktijkopleiding op maat van leerkracht en leerling

Onderwijs

Op Thomas More in Geel liep de voorbije maanden een geslaagd pilootproject om zowel leerkrachten uit het landbouwonderwijs als hun leerlingen up-to-date kennis bij te brengen over moderne landbouwmachines.

Stal gebouwd in eigen beheer

Melkvee

De studiedagen over de moderne melkveestal werden telkens gevolgd door een bezoekje aan een recent gebouwde melkveestal. Landbouwleven wierp een blik in de stal van de familie Bernaerts in Kalmthout.

Een tochtige koe is drie- tot viermaal actiever, maar dit is niet altijd met het oog vast te stellen. Een stappenteller is dus zeker wel een nuttige investering.

Extra ogen en oren in de melkveestal

Melkvee

Sensoren kunnen (mee)helpen je bedrijf te monitoren. Welke systemen bestaat vandaag op de markt? En welke zijn nuttig voor jouw bedrijf?

Teeltafwisseling zorgt voor een gezondere bodem en een betere opbrengst in de moestuin.

Teeltplanning in de moestuin houdt grond gezond

Liefhebberstuin

Het tuinseizoen 2019 is nu echt losgebarsten. Overal in de buurt zijn de grasmaaiers bovengehaald, en gewapend met harken, schoppen, spaden, kruiwagens, meststofstrooiers en rugsproeiers gaan de tuinliefhebbers aan de slag . Ook in de moestuintjes wordt weer gespit dat het een lieve lust is. Vooraleer alles vol te planten en te zaaien is het goed om nog vlug een teeltplan te maken voor de moestuin.

Filip leerde ontzettend veel van zijn stageboer, en eigenlijk van het hele gezin achter  het gemengd bedrijf.

Welke toekomst bij bedrijfsovername?

Onderwijs

Boerenzonen en boerendochters die dromen van het voortzetten van het familiale bedrijf en de boerenstiel, staan vaak voor grote uitdagingen. Is er in Vlaanderen nog plaats om te boeren? Kan je nog leven van een landbouwinkomen? En wat met de meer extreme weersomstandigheden?

Vlaanderen staat bekend om haar expertise op het gebied van landbouw en biotechnologie.

Bio-ingenieurs vinden steeds sneller werk

Onderwijs

De tewerkstelling van afgestudeerde bio-ingenieurs zit in stijgende lijn. In het afgelopen jaar was nog slechts 2,4% van de afgestudeerde bio-ingenieurs niet aan het werk, in vergelijking met 6% drie jaar geleden.

Landbouwonderwijs in Sint-Niklaas sluit de leerladder

Onderwijs

In Sint-Niklaas kan je al vele decennia landbouwonderwijs volgen in het middelbaar (BSO, TSO) en het hoger onderwijs (Bachelor). Vanaf het academiejaar 2019-2020 komt er een derde onderwijsniveau bij: dat van de graduaatsopleiding Productiebeheer Land- en Tuinbouw. Daarmee sluiten Odisee en de Broederschool Biotechnische en Sport de leerladder.

Diverse leerlingen van LTI Oedelem dongen in 2018 mee naar prijzen.

LTI Oedelem blijft inzetten op land- en tuinbouw

Onderwijs

Vanaf 1 september 2019 wordt in het 1ste leerjaar secundair onderwijs de modernisering doorgevoerd. Concreet houdt dat in dat LTI Oedelem op het LTI naast de 27 uur basisvorming en 2 uur differentiatie in het keuzegedeelte inzetten op Agro- en biotechnieken.

Op Agriflanders sprak minister Crevits over het nieuwe graduaat Productiebeheer Land- en Tuinbouw.

Werkplekleren centraal in nieuwe opleiding Graduaat Productiebeheer (HBO5)

Actueel

In september gaat een geheel nieuwe opleiding in het hoger onderwijs van start: het graduaat Productiebeheer Land- en Tuinbouw. Het onderwijs komt daarmee tegemoet aan een prangende vraag uit de sector. Wie na twee jaar zijn of haar diploma haalt, is een direct inzetbare productiemedewerker met zin voor organisatie en verantwoordelijkheid.

Landbouwer Johan Van Goethem ontvangt sinds jaar en dag stagiairs op de Cleeterboshoeve in Sint-Niklaas

Wat vindt een landbouwer van het nieuwe graduaat (HBO5)?

Actueel

Johan Van Goethem heeft een gemengd landbouwbedrijf in Sint-Niklaas. Hij is zelf oud-student aan Odisee en geeft al een tiental jaar bachelorstudenten een stageplek op zijn bedrijf. Werkplekleren in het kader van het graduaat ligt hem wel, denkt hij. “Ik vind het belangrijk om mensen te motiveren, te inspireren, dingen aan te leren en vooral veel zelf te laten doen.”

Docent Joachim Kerckhove heeft  de dagelijkse leiding over de  graduaatsopleiding bij Vives Roeselare.

Wat vindt een docent van het nieuwe graduaat (HBO5)?

Actueel

Net twee jaar geleden begon docent Joachim Kerckhove met zijn collega’s aan het uitdenken van de nieuwe opleiding ‘graduaat Productiebeheer Land- en Tuinbouw’ op Hogeschool Vives in Roeselare. Hij verwacht dat het graduaat niet alleen landbouwerszonen of -dochters zal aantrekken, maar ook mensen van buiten de sector. Broodnodig, weet hij.

Wat vinden studenten van het nieuwe graduaat (HBO5)?

Actueel

Op hogeschool Thomas More in Geel volgen Amanda, Kim en Shayenka lessen bij de bachelorstudenten Land- en Tuinbouw, zonder dat ze dat diploma willen. Zo vergaren ze vrijstellingen voor het volgende schooljaar, wanneer ze terechtkunnen in de langverwachte graduaatsopleiding Productiebeheer Land- en Tuinbouw.

De basis is voorbereiden op de toekomst

De basis is voorbereiden op de toekomst

Onderwijs

In Poperinge startte de brede eerste graad reeds op 1 september met het eerste jaar in De Keiwijzer. In deze graad komen de leerlingen in contact met diverse technieken waarbij “Plant, Dier en Milieu” er één is. Leerlingen maken hierbij kennis met de verschillende facetten die in de hedendaagse land- en tuinbouw aan bod komen.

De studies zijn vaak erg internationaal gericht. Op de foto bezoeken studenten een groot melkveebedrijf in de VS.

Future proof studenten agro- en biotechnologie HOGENT

Onderwijs

Ben jij ook zo gefascineerd door het hele voedingsproces, door planten en dieren, door duurzame productiesystemen, door landbouwmechanisatie of door tuinen en de natuur? Kijk jij uit naar een boeiende carrière in een vakgebied dat er echt toe doet? Dan is de opleiding agro- en biotechnologie van HOGENT wellicht iets voor jou.

1ste prijs - Vaarzen van 6 tot 10 maanden. Nilfisk (Emblème X Hazard) à Marc Schuermans, Vissenaken

Jaarlijkse fokveebeurs in Affligem

Vleesvee

In februari vond de jaarlijkse fokveebeurs foor witblauw plaats in Affligem. Foto’s van Olivia Germeau

Nieuwe richting in het landbouwonderwijs: HBO5 of Graduaat Productiebeheer Land- en Tuinbouw

Actueel

In september gaat een geheel nieuwe opleiding in het hoger onderwijs van start: het graduaat Productiebeheer Land- en Tuinbouw. Het onderwijs komt daarmee tegemoet aan een prangende vraag uit de sector. Wie na twee jaar zijn of haar diploma haalt, is een direct inzetbare productiemedewerker met zin voor organisatie en verantwoordelijkheid.

Een leerling van de schoolhoeve in Torhout legt koning Filip en onderwijsminister Hilde Crevits een chemische proef uit.

Landbouwonderwijs volop in ontwikkeling

Actueel

Het schooljaar loopt op zijn laatste benen. Leerlingen in het zesde leerjaar van de basisschool of in het tweede of zesde middelbaar staan voor de keuze welke opleiding te gaan volgen. Hoewel het aantal landbouwers elk jaar met enkele procenten daalt, neemt de populariteit van landbouwonderwijs enkel toe.