Waterkwaliteit in Vlaams landbouwgebied boert verder achteruit

Veeteelt

De waterkwaliteit is in landbouwgebied gaat verder achteruit. Dat blijkt uit rapporten van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), die vandaag gepubliceerd zijn. De organisaties stellen vast dat droogte een rol speelde maar alleen geen verklaring kan zijn. Er zouden nog altijd te veel inbreuken tegen de mestwetgeving plaatsvinden.

De Tiense Suikerraffinaderij verwerkt de meeste Belgische bieten.

Suikergehalte daalt wat, grondtarra relatief hoog

Nieuws van maatschappijen

De Tiense Suikerraffinaderij ziet het suikergehalte licht dalen terwijl het grondtarra op ongeveer het dubbele van vorig jaar ligt. De campagne zal vermoedelijk wat langer duren dan anders, vanwege de problemen eerder op de site in Longchamps.

De voedselvoorziening in de Sahel-regio schiet tekort. Op de foto een Belgisch bananenbedrijf in Ivoorkust.

Aantal mensen dat voedselhulp nodig heeft in Sahel verdubbeld in 2019

Economie

Het aantal mensen dat voedselhulp nodig heeft in de zestien landen van de Sahel is eind 2019 meer dan verdubbeld tegenover dezelfde periode vorig jaar, tot 9,4 miljoen mensen. De stijging is onder meer te wijten aan de groeiende onveiligheid in de landen en het toenemende geweld tussen de verschillende gemeenschappen, zo blijkt uit een vergadering van experts en vertegenwoordigers van de regeringen maandag in Parijs.

Belchim behoort tot de grootste spelers in de fytowereld.

Japans handelsbedrijf koopt Belchim

Nieuws van maatschappijen

Belchim wordt overgenomen door Mitsui AgriScience International (MASI). De Japanners verwerven in twee stappen een controlerend belang van 62%. De aandelen worden overgenomen van de oprichtersfamilie en diens investeringsvehikels. Door de overname komt de producent van gewasbeschermingsmiddelen uit Londerzeel in financieel veiliger vaarwater.

Onder andere Lies Willaert van Inagro gaf meer toelichting.

Europese samenwerkingstrijdt tegen gevreesde schimmel in vlasvezel

Akkerbouw

Het opsporen van de schimmelziekte Verticillium dahliae in de vlasteelt en het op punt zetten van bestrijdingsmethodes, dat zijn de voornaamste doelstellingen van het Europees project Pathoflax. Dit project verenigt 11 partners uit Frankrijk en ons land. Samenwerking moet lonen.

Hoogstraats bedrijf neemt slachthuis van Bastenaken over

Veeteelt

Het slachthuis Swaegers uit Hoogstraten neemt het failliet verklaarde slachthuis van Bastenaken over. Dat maakte Idelux, een verenging van intercommunales en de gedeeltelijke eigenaar van het slachthuis, vrijdag bekend. Begin 2020 volgt er een doorstart.

Een leylandi haag dient regellmatig geschoren  te worden.

De mooiste coniferen voor een wintergroene haag

Liefhebberstuin

Wie op zoek is naar een haag die gedurende het ganse jaar mooi groen blijft, komt algauw terecht bij een coniferenhaag. Mits de keuze van de juiste conifeer, beantwoorden deze hagen aan alle eisen waaraan een goede haag moet voldoen. Niet alleen zorgen ze voor een duidelijke afbakening van de tuin, deze hagen zorgen ook voor de nodige privacy. Het zijn goede windbrekers, waardoor het aangenaam vertoeven wordt in de tuin. Bovendien vormen ze een prima achtergrond voor de andere tuinplanten.

Agribex heeft er een goede week opzitten

Agribex 2019

Agribex heeft er naar eigen zeggen een succesvolle week opzitten. De beurs trok net iets minder dan 100.000 bezoekers, maar volgens de beursorganisator is dat – afgezet tegen die daling in landbouwbedrijven – perfect normaal te noemen.

John Deere 8RX  op 4 rups- onderstellen.

Toekomst van de landbouwmechanisatie in beeld op Agritechnica

Agritechnica

Slimme, doordachte machines, soms elektrisch, vaak verbonden en steeds meer op rupsen: zo kunnen we Agritechnica van dit jaar mooi samenvatten.

Een goed biestmanagement is bepalend voor de verdere gezondheid van het kalf.

Jongveeopfok: biestmanagement vergt meer aandacht

Melkvee

Kalveren zijn de toekomst op het melkveebedrijf. De start van gezonde koeien met goede productieresultaten en langere levensduur wordt al gegeven in het vroege leven van het kalf. Jongvee vergt dus extra aandacht. Tijdens een recente studiedag op de Hooibeekhoeve werd onder meer het biestmanagement toegelicht. Wij gingen luisteren.

Ook minister ziet weinig in idee Fedagrim voor beperking teeltkeuze

Economie

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits ziet weinig in de plannen van Fedagrim voor het beschermen van de open ruimte, het milieu en klimaat. De CD&V-politica is voor diversificatie qua teelten maar voelt niks voor een overheid die zich nadrukkelijk gaat bemoeien met wat iemand wel of niet mag planten. Ook Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat (ABS) en in de politiek is er vooralsnog weinig enthousiasme.

Ducarme is federaal landbouwminister.

Waals politiek verzet tegen handelsdeal Mercosur

Economie

De federale Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) heeft bij een plenaire zitting van de Kamer gezegd nog altijd persoonlijk gekant te zijn tegen het ontwerpakkoord tussen de EU en Mercosur-landen. Ook de landbouwminister van Wallonië, Willy Borsus, sprak zich met scherpe bewoordingen uit tegen het akkoord.

Het product zou onveilig zijn voor kinderen.

Europa bant insecticide chloorpyrifos

Akkerbouw

De lidstaten van de Europese Unie hebben vrijdag besloten om het pesticide chloorpyrifos vanwege de gezondheidsrisico's te bannen van de Europese markt. Dat heeft de Europese Commissie meegedeeld. Vertegenwoordigers van de lidstaten stemden vrijdag in met het voorstel van de Commissie om de vergunningen voor chloorpyrifos en chloorpyrifos-methyl niet te verlengen.

Nederlandse boeren zijn woedend over het stikstofbeleid. Hier tractoren langs de snelweg A2, vlakbij Abcoude.

Nederlandse boeren overwegen acties rond Kerstmis

Akkerbouw

De Nederlandse boeren broeden op nieuwe acties. Als deze doorgaan, vinden ze plaats rondom de kerstdagen. Een plan is het platleggen van de voedselvoorziening in Nederland in de week voor Kerstmis. Voorzitter Mark van den Oever van de actiegroep Farmers Defence Force zegt dat naar aanleiding van berichtgeving door Omrop Fryslân.

Eén van de Veepeilerprojecten is gericht naar de melkgift bij zeugen.

Veepeiler Varken: deelnemers voor nieuwe projecten gezocht

Varkens

Veepeiler Varken biedt een extra kijk op hardnekkige gezondheidsproblemen waar u als varkenshouder samen met uw bedrijfsdierenarts mee kunt geconfronteerd worden. Binnenkort gaan een aantal nieuwe Veepeilerprojecten van start. Komt uw bedrijf ook in aanmerking om eraan deel te nemen?

Universiteit Gent campus Kortrijk start bouw VEG-i-TEC-campus

Groenten

Woensdag is de bouw van de nieuwe VEG-i-TEC-campus van de Universiteit Gent gestart in Kortrijk. De campus zal een onderzoekstuin worden waar onderzoek gebeurt naar groenten- en aardappelverwerking. Daarvoor zullen de onderzoekers nauw samenwerken met bedrijven om hun verwerkingsprocessen te optimaliseren. Het gebouw zou klaar moeten zijn tegen het voorjaar van 2020. De bouw van de campus zal 10 miljoen euro kosten.

Belgapom-noteringen opnieuw onveranderd

Economie

Belgapom houdt de notering voor Bintje, Challenger en Fontane deze week gelijk op 13,25 euro incl. BTW per ton. De beroepsvereniging voor de aardappelindustrie noemt de marktstemming wat Bintje aangaat prijshoudend. Dat betekent dat het aanbod kleiner dan wel gelijk is aan de vraag. Voor Fontane en Challenger ziet de organisatie een stabiele markt.

De melkveehouders van Arla behoren vandaag volgens het bedrijf al tot de meest  klimaatvriendelijke ter wereld.

Arla Foods lanceert klimaatcheckprogramma

Melkvee

De Europese zuivelcoöperatie Arla wil een CO2-reductie over de volledige waardeketen van 30% tegen 2030, en tegen 2050 netto klimaatneutraal produceren. De financiële stimulans om het programma te ondersteunen bedraagt 1 eurocent extra per kg geproduceerde melk.

Milcobel zet in op producten met meer toegevoegde waarde, die een stabielere melkprijs moeten garanderen.

Milcobel in zwaar weer: “We beseffen dat het beter moet”

Economie

Onder de leden van Milcobel is onrust ontstaan. De melkprijs die Milcobel dit jaar betaalt, is onvoldoende, en de weidemelkpremie blijft achter op de concurrentie. De zuivelcoöperatie zag rond de zomer enkele van haar leden van de Raad van Bestuur vertrekken. CEO Peter Koopmans en de voorzitter van de Raad van Bestuur Dirk Ryckaert verklaren in een gesprek wat er mis ging in 2019, en hoe het bedrijf zich de komende jaren wil verbeteren.

De bijensterfte wordt door een deel van de wetenschap aan de landbouw en dan vooral monoculturen en chemische gewasbescherming gelinkt.

Meer dan helft van bijensoorten in ons land is verdwenen of met uitsterven bedreigd

Akkerbouw

Meer dan de helft van de bijensoorten op ons grondgebied is met uitsterven bedreigd (33%), of komt niet meer in ons land voor (12 pct) of is 'bijna bedreigd' (7%). Dat blijkt uit het wetenschappelijke project BELBEES. Het project heeft een "Rode Lijst van Bijen in België" opgesteld. De laatste evaluatie van de bijen in België vond 26 jaar geleden plaats en ondertussen kent hun achteruitgang steeds meer oorzaken.

Milcobel op zoek naar rendement en vertrouwen

Edito

Milcobel slaagt er niet in structureel een goede melkprijs te betalen. Daarnaast verzamelt ze te weinig winst om te bouwen aan een duurzaam sterk bedrijf. De directie en Raad van Bestuur heeft de opgave om scherper aan de wind te gaan zeilen.