Hou zoveel mogelijk neerslag vast, sla het op of laat het infiltreren

Droogte

Hoewel het vandaag overal regent, blijven - uitzonderingen niet te na gesproken - de hoeveelheden neerslag vrij beperkt. En ook de voorspelde hoeveelheden hemelwater voor komende dagen zullen niet bijdragen tot een structureel herstel van de droogtesituatie. Dat stelt de Vlaamse droogtecommissie. Sla de neerslag zoveel mogelijk op, stelt het departement Landbouw & Visserij.

Poulpharm produceert autogene vaccins en bijhorende diagnostische testen voor kippen en varkens.

Vlaanderen kent 536.000 euro steun tot aan Poulpharm

Actueel

Het veterinair laboratorium Poulpharm in Izegem krijgt 536.000 euro transformatiesteun van de Vlaamse overheid.

Sinds 1990 zijn de populaties akker- en weidevogels en graslandvlinders met meer dan 30 procent gedaald.

Soortenrijkdom op Europese landbouwgronden verder verslechterd

Actueel

De soortenrijkdom op landbouwgronden in de Europese Unie blijft achteruitgaan, ondanks maatregelen in het Europese landbouwbeleid om de biodiversiteit te stimuleren. Intensieve landbouw blijft een belangrijke oorzaak van de verslechtering. Dat stelt de Europese Rekenkamer vast in een rapport dat vrijdag werd gepubliceerd.

Jan Opsommer was ook graag boer geworden, maar is tevreden om als advocaat boeren bij te mogen staan.

Interview met advocaat Jan Opsommer: Soms krijgen landbouwers het gevoel een speelbal te zijn van de overheid

Recht

Jan Opsommer (42) is een bekend advocaat uit Oudenaarde. Al jaren verzorgt hij voor Landbouwleven en diens Franstalige zustertitel Le Sillon Belge de rubriek Recht. Daarin geeft Opsommer uitleg bij nieuwe wetten en decreten, en laat hij met cases zien wat de wetgeving kan betekenen voor uw bedrijf. In een interview gaat Opsommer in op zijn passie voor de landbouw, zijn beroep, en de actualiteit.

Sonja De Becker (voorzitter Boerenbond) en Hendrik Vandamme (voorzitter Algemeen Boerensyndicaat).

Landbouworganisaties zijn in crisissituatie voorstander van productiebeperkingen mét garanties

Covid 19

Zijn productiebeperkingen een geschikt middel om in crisissituaties het aanbod bij te sturen en de marktprijs naar omhoog te krijgen? Ja, zeggen landbouworganisaties Boerenbond en ABS. Maar dan wel op vrijwillige basis én met compensaties.

In Deli kan je terecht voor Belgische producten en gerechten van gerenommeerde restaurants.

FoodFest maakt met pop-up ‘Deli’ brug tussen boer en chef

Actueel

Vandaag, 5 juni, opende in Antwerpen-Zuid de nieuwe pop-up Deli. Een uniek maar tijdelijk concept waarbij de consument 8 weken lang kan proeven van take-out gerechten, gemaakt met lokale producten. #Boerentrots steunt dit initiatief.

Er zijn voorzichtig hogere prijsnoteringen voor zuivelproducten.

Zuivelprijzen trekken weer wat aan

Melkvee

De Belgische prijsnoteringen van zuivelproducten zitten weer in de lift, met uitzondering van volle melkpoeder. Magere melkpoeder noteert dan weer hoger dan de prijs van een jaar geleden.

Bart Buysse, ceo van Fevia.

Fevia: ‘Voedings- en drankenbedrijven hebben blijvende steun nodig’

Actueel

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, is tevreden met de aangekondigde heropening van de horeca door de Veiligheidsraad. Bijna drie maanden sluiting van de horeca trof niet alleen de horecazaken zelf, maar ook de vele leveranciers uit de voedings- en drankenindustrie.

Hoewel China zelf de grootste producent van peren is, krijgt onze Vlaamse Conférencepeer almaar meer vaste voet aan de grond.

Chinezen lusten onze Vlaamse Conferenceperen

Economie

Hoewel China zelf de grootste producent van peren is, krijgt onze Vlaamse Conférencepeer almaar meer vaste voet aan de grond. Dat komt onder meer door promotiecampagnes die VLAM opzet. Midden november verleden jaar trok zo nog een handelsmissie naar China. Ook daarop werd de Conférencepeer gepromoot. Deels met dank aan een Europees subsidieprogramma.

Diepdrainage is bij ons in vele streken een efficiënte investering om een eigen waterwinning te hebben.

Irrigeren met diepdrainage... of ontzilt zeewater?

Akkerbouw

Vele oorlogen werden gevoerd voor land, olie of goud... maar water is ook een kostbaar goed. Water is noodzakelijk voor de voedselproductie. Met de klimaatopwarming is het voldoende beschikbaar stellen van water een uitdaging, maar het efficiënt toepassen op de akkers ook. Diepdrainage lijkt een goede optie.

De Waalse landbouworganisatie FUGEA vraagt een aanpassing van de EU-budgetten voor landbouw en hamert op het inkomen van de boer.

FUGEA: ‘Europese ambities Farm-to-Fork en Biodiversiteit vragen veel meer middelen’

Actueel

De Waalse landbouworganisatie FUGEA vraagt een aanpassing van de EU-budgetten voor landbouw en hamert op het inkomen van de boer. “Het garanderen van economische duurzaamheid op lange termijn is essentieel voor onze activiteiten om systemische veranderingen teweeg te brengen”, stelt voorzitter Philippe Duvivier.

Deze evaluatie gebeurde op basis van technische adviezen per teelt. Concreet gaat het gaat om appelen, peren, frambozen, rode bessen, kiwibes, wortelen, uien, bonen en knolselder. Zo had de fruitteelt af te rekenen met zonnebrand.

Zonnebrand en droogte 2019 erkend als landbouwramp voor slechts 9 teelten

Droogte

De zonnebrand in juli 2019 en de droogte in de zomer en het najaar van 2019 worden als landbouwramp erkend. Voor 9 teelten, waaronder appelen en peren, is er sprake van algemene schade. Er wordt 20,7 miljoen euro voorzien.

CRV lanceert een index op maat van het Belgisch witblauwe ras

Vleesvee

“Fokkerij moet – zowel voor een organisatie als CRV als voor je eigen bedrijf – samengaan met een fokdoel.” Zo stelt Wim Veulemans van de Vlaams-Nederlandse fokkerijorganisatie CRV. “Wat wil je op je bedrijf nastreven? Welke richting wil je uitgaan? Met de nieuwe BWB-index willen we fokkers helpen om de juiste stierkeuze te maken aan de hand van betrouwbare fokwaarden.”

Lagere energieprijzen duwen de droogkosten van graan omlaag.

Indicatieve droogkosten voor granen vallen lager uit

Granen

De droogkosten voor granen zijn voor oogst 2020 duidelijk lager dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de ontvangstvoorwaarden die sectororganisatie Fegra deze week op haar website heeft gepubliceerd. Bij de hoge vochtpercentages is het verschil zo’n 3 euro per ton, en bij lagere percentages circa 1 euro.

ABS-voorzitter Hendrik Vandamme gaf onlangs een slabbetje aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits, die ruim 3 maanden geleden voor de eerste keer oma is geworden.

ABS: ‘Betreurenswaardig dat sommigen profiteren van corona, maar dat is NIET de boer’

Covid 19

In de distributie- en retailsector hebben sommige partijen geprofiteerd van de coronacrisis. Dat stelt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. “Dat is wel degelijk gebeurd en is betreurenswaardig. We ontvingen daarover verschillende signalen. Alleen de boer, die profiteerde daar totaal niet van. Integendeel.”

Copa en Cogeca vinden dat voedingslabels maar een deel van de waarheid onthullen.

Copa en Cogeca: voedingslabels doen geen recht aan gezondheidsaspecten

Economie

Copa en Cogeca vrezen dat verplichte voedingslabels op de voorkant van verpakkingen misleidend kunnen uitpakken. Bovendien kunnen de labels de markt verstoren of het gebruik van producten die een onderdeel zijn van ons culturele en culinaire erfgoed ontmoedigen. Ze manen de Europese Commissie tot voorzichtigheid.

De oppervlakte van ons land bestaat voor 44
% uit landbouwgrond.

Twee derde van België bestaat uit landbouwgrond en bos

Actueel

Het grootste deel van ons land, 44 %, bestaat uit landbouwgrond. Dat blijkt uit cijfers van Statbel.

Voor bijna de helft van de bedrijven steeg de omzet, voor 20
% was die stijging hoger dan 50
% , zegt voorzitter Alexander Claeys.

Alexander Claeys (BioForum): ‘Biosector minder getroffen door de coronacrisis’

Covid 19

Uit een bevraging van BioForum Vlaanderen bij haar leden blijkt dat de biosector minder zwaar getroffen wordt door de coronacrisis. De resultaten lichtte voorzitter Alexander Claeys toe. “Voor bijna de helft van de bedrijven steeg de omzet, voor 20 % was die stijging hoger dan 50 %.”

Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland zijn de grootgebruikers van pesticiden in Europa

Actueel

De verkoop van pesticiden bleef over de periode van 2011-2018 stabiel in Europa, of 360 miljoen kg per jaar. Frankrijk, Spanje, Italië en Duitsland zijn verantwoordelijk voor meer dan twee derde van de verkoop van pesticiden in de EU. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat.

Edito: water naar de zee dragen

Edito

Voor het vierde jaar op rij wordt ons land dit voorjaar getroffen door een uitzonderlijke droogte. Tegelijk stroomt soms in natte periodes overvloedig water naar de zee. Terwijl de captatieverboden ons om de oren vliegen, lijkt het tijd voor een masterplan dat de watervoorziening garandeert.

Na de problemen met de onkruidverdelger glyfosaat, ligt ook het middel dicamba onder vuur.

Pesticide dicamba mag niet meer verkocht worden in VS

Akkerbouw

Bayer heeft nog niet veel plezier beleefd aan de overname van Monsanto. Na de problemen met de onkruidverdelger glyfosaat, ligt ook het middel dicamba onder vuur. De verkoop ervan is nu verboden in de Verenigde Staten.