CRV kroont winnaars ‘Kijk op keuren’

Agriflanders

Coöperatie voor rundveeverbetering CRV wil veebeoordelen terug op de kaart zetten. Daartoe ontwikkelde het bedrijf het cursusproject ‘Kijk op keuren’. Dit jaar namen een twintigtal scholen deel. Op landbouwbeurs Agriflanders lauwerde CRV de drie deelnemers die het best presteerden, voor zowel melkvee (Holstein) als vleesvee (Belgisch witblauw).

Phytofar wil nadenken over hoe ze de zorgen rond fytoproducten verder kunnen aanpakken naar aanleiding van het eindrapport van het PEST-commité in het Europees Parlement.

Phytofar reageert op Europees pesticiderapport

Wetgeving

In het Europese parlement vond woensdag de plenaire stemming over het eindrapport van het PEST-comité, in verband met de toelatingsprocedures voor pesticiden, plaats. Phytofar, de Belgische ambassadeur van de gewasbeschermingsmiddelenindustrie, concludeert dat Europa het strengste systeem ter wereld heeft, en vraagt welk model van voedselproductie Europa wil.

Geef jouw mening over de communicatie van het Departement Landbouw en Visserij.

Departement Landbouw en Visserij vraagt jouw mening

Actueel

Het Departement Landbouw en Visserij doet heel wat inspanningen om de sector via verschillende kanalen te bereiken en te informeren. Hoe vind jij deze communicatie?

Noblesse van Luc De Bel werd kampioene bij de jongvolwassen vaarzen én ultieme kampioene.

The Blondes are back: prijskamp Blonde d’Aquitaine op Agriflanders

Agriflanders

“Een sterk staaltje organisatie en een ongelooflijk leuke, gezellige sfeer!” Zo omschreef Fredie Van Dijk, die samen met Marcel Gerritsen de jury vormde, deze keuring op de landbouwbeurs in Gent.

De data van het toelatingsexamen diergeneeskunde 2019 zijn gekend.

Toelatingsproef diergeneeskunde op 1 juli en 31 augustus

Veeteelt

De verplichte niet-bindende toelatingsproef voor de opleiding diergeneeskunde zal plaatsvinden op 1 juli 2019 aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist op voorstel van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Wie op 1 juli niet kan deelnemen heeft ook op 31 augustus 2019 nog een kans. De proef bestaat uit meerkeuzevragen over wiskunde, chemie en fysica.

Tim De Cuypere ontvangt eerste thesisprijs voor agro-ecologie en biolandbouw

Agriflanders

Landbouwers die kampen met knopkruid kunnen in hun nopjes zijn. Door de thesis van student Tim De Cuypere krijgen zij nu een oplossing voorgeschoteld. Hij werd dan ook beloond voor zijn prestatie op de studiedag ‘Biologische landbouw, Smart farming²’ van het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw & voeding (NOBL) op Agri-flanders. Landbouwleven kon hem strikken voor een interview.

Edition numérique des abonnés

Geen verandering in Belgapom-notering

Aardappelen

Belgapom deed op 18 januari volgende prijsnotering voor Bintje, Challenger en Fontane.

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (links) en Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker (rechts) trekken aan hetzelfde zeil.

Crevits trots op Vlaamse exportlandbouw

Agriflanders

CD&V wil de bevoegdheid Landbouw behouden na mei. Dat verklaarde Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) op Agriflanders. Crevits sprak er zich ook uit voor exportgerichte landbouw, open ruimte en onderwijs dat aansluit bij de behoeften van grote Vlaamse landbouwbedrijven.

De carry back-regeling kan landbouwers na een moeilijk jaar helpen.

Carry back-systeem goedgekeurd

Economie

De Belgische Kamercommissie voor Financiën heeft het carry back-systeem voor landbouwbedrijven goedgekeurd. Hierdoor wordt het voor landbouwers mogelijk om fiscale verliezen te verrekenen met winsten van voorgaande jaren. Zo krijgen ze de betaalde belastingen in slechte tijden terug. Nu kunnen kunnen de boeren verliezen enkel aftrekken van toekomstige winsten.

Zondag is traditioneel de drukste dag, met dit jaar 23.334 bezoekers.

Bijna 70.000 bezoekers op Agriflanders 2019

Agriflanders

69.597 bezoekers bezochten Flanders Expo tussen donderdagochtend 10 en zondagavond 13 januari om kennis te maken met het mooiste wat de Vlaamse agro-industrie te bieden heeft. Dat zijn er 53 meer dan de editie voordien. De sfeer zat goed, benadrukte de organisatie. Verder genoten de prijskampen heel wat belangstelling.

Over elektronische eieren en diepstrooiselboxen

Agriflanders

Brent Van Riel (bachelor) en Kevin Clijmans (master) ontvingen zondag de Boerenbond Persprijs. Dat is een wedstrijd die recent afgestudeerden de kans geeft om hun eindverhandeling over land- of tuinbouw in de breedste zin te verwerken tot een publiceerbaar artikel voor de sector. Met deze award wil Boerenbond de resultaten van wetenschappelijk onderzoek beter bekendmaken bij de land- en tuinbouwers.

Edition numérique des abonnés

Resultaten bietencampagne

Bieten

Op 13 januari waren de gemiddelde resultaten van de campagne de volgende:

KWS is niet tevreden met de officiële maïsproeven van dit jaar.

KWS uit kritiek op officiële maïsproeven

Actueel

KWS Benelux is misnoegd over de proefveldwerking voor maïs in 2018. “Ondanks de abnormale droogte werden de maïspercelen van CIPF en LCV niet beregend. Ze werden bovendien te laat geoogst. Het leverde waardeloze cijfers op voor de telers, maar toch werden de resultaten gepubliceerd”, stelt directeur Jan Bakker boos.

Edition numérique des abonnés

Schaderegeling voor wolf niet meer van kracht door beslissing Raad van State

Schapen

De regeling voor wie schade lijdt door toedoen van een wolf is niet langer van kracht door een beslissing van de Raad van State. Dat laat het Agentschap Natuur en Bos woensdag weten.

Edition numérique des abonnés

Europees Parlement wil meer objectieve toelatingsprocedure voor pesticiden

Akkerbouw

Het Europees Parlement heeft met ruime meerderheid zijn fiat gegeven aan het eindrapport van de speciale commissie die zich de voorbije maanden over de toelatingsprocedure voor pesticiden heeft gebogen. Een jaar na de glyfosaat-saga en Monsanto Papers breekt het halfrond een lans voor een meer transparante en objectieve procedure.

Buurten op den Buiten: nieuwe oproep voor buurtprojecten

Actueel

Bij een bezoek aan leefboerderij De Kanteling in Herzele, waar volwassenen met een zorgnood een zinvolle dagbesteding vinden, lanceerden de Koning Boudewijnstichting en de Vlaamse Landmaatschappij de nieuwe oproep van ‘Buurten op den Buiten’. Initiatieven die de sociale cohesie in landelijke buurten en wijken versterken, kunnen tot 1 april 2019 hun kandidatuur indienen voor financiële steun. Minister Joke Schauvliege bezocht vandaag de samentuin van De Kanteling, die vorig jaar steun ontving van Buurten op den Buiten.

Bij een No Deal Brexit zou de  voedingsindustrie de zwaarst getroffen sector zijn.

No Deal Brexit: nachtmerrie voor Belgische voedingsindustrie

Economie

De beslissing van het Britse Lagerhuis om het Brexit terugtrekkingsplan van premier May te verwerpen brengt een No Deal Brexit dichterbij. Voor Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, moeten we dit absolute worstcasescenario ten allen koste vermijden om de impact op de grootste industriële sector en haar vele kmo’s zo veel mogelijk te beperken.

Edition numérique des abonnés

Studie bewijst industriële beïnvloeding bij vernieuwing glyfosaatvergunning

Akkerbouw

Een nieuwe studie toont aan dat de chemische industrie invloed heeft uitgeoefend op de Duitse overheid in de aanloop naar de vernieuwing van de vergunning voor glyfosaat in 2017. De nieuwe studie verschijnt een dag voor het Europees Parlement in Straatsburg stemt over de nieuwe Europese toelatingsprocedure voor pesticiden.

Edition numérique des abonnés

Phytofar stapt naar Raad van State tegen federaal verbod op glyfosaat

Akkerbouw

Phytofar, de Belgische Vereniging van de Industrie van Gewasbeschermingsmiddelen, heeft bij de Raad van State een bezwaar ingdiend tegen het federale verbod op de verkoop van pesticiden met glyfosaat aan particulieren. De sectororganisatie wil de annulering van het koninklijk besluit van 16 september 2018. Dat schrijft L'Echo 15 januari.

Matthieu Frijlink (links) is de coördinator van het nieuwe Rundveeloket.

Rundvee- en Pluimveeloket gelanceerd

Veeteelt

Het Varkensloket kennen we intussen zes jaar. Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege knipte op Agriflanders symbolisch het lintje door van het gloednieuwe Rundvee- en Pluimveeloket. Samen vormen de drie loketten het ILVO Living Lab Veehouderij.

De aanwezigheid van dieren zorgde voor een warme sfeer.

Fotocollage: dit was Agriflanders 2019

Agriflanders

Voor elk was er wel wat wils, maar zeker veetelers konden hun hartje ophalen bij al het blinkend metaal en de vele dieren die er te bewonderen waren. Landbouwleven maakte een kleine collage om je weer even op de populaire beurs te wanen. Kijk en geniet!

Meest recent

Meest recent