Oproep: Varkenshouders die alternerend zogen willen toepassen in de kraamstal

Varkens

UGent zoekt varkenshouders die het systeem van alternerend zogen willen toepassen in de kraamstal. Alternerend zogen – of het tijdelijk afzonderen van de sterkere biggen om de zoogkansen van de zwakkere biggen te stimuleren – toepassen is een mogelijkheid om de biestopname van ieder big te verzekeren.

Niet alleen het totaal aantal geboren IPI’s maar ook het aantal bedrijven waar IPI’s geboren worden, daalde. Toch is blijvende aandacht nodig.

5 jaar BVD-bestrijding: we zijn goed op weg!

Melkvee

Vandaag heeft maar liefst 99,2% van de Vlaamse rundveebeslagen het BVD-vrij bedrijfsstatuut. Zolang we alert blijven voor het virus en insleep ervan voorkomen, zijn we dus goed op weg om BVD-vrij te worden.

Het departement Landbouw en Visserij wijst op de uiterste inzaaidata voor groenbedekkers als ecologisch aandachtsgebied. Voor bepaalde gebieden is dit al op 19 augustus!

Zaai groenbedekkers voor vergroening tijdig in

Akkerbouw

Veel landbouwers hebben ervoor gekozen om een mengsel van groenbedekkers in te zaaien als ecologisch aandachtsgebied. Eén van de voorwaarden waaraan zij moeten voldoen, is de tijdige inzaai van de groenbedekkers. Voor de landbouwstreken Polders en Duinen nadert de uiterste inzaaidatum van 19 augustus.

De voorbije dagen werden enkele illegale schapenslachterijen stilgelegd.

Schapen in beslag genomen wegens illegaal slachten

Schapen

Op diverse plaatsen werden schapen in beslag genomen en ook illegale slachterijen stilgelegd. De schapen zouden worden geslacht in kader van het Offerfeest.

Sinds 2019 worden de voormalige blauwe machines in het typische Grimme-rood gespoten.

ASA-LIFT volledig in handen van Grimme

Nieuws van maatschappijen

De Dammer familie-onderneming Grimme heeft de Deense specialist voor groentetechniek ASA-LIFT volledig overgenomen. In 2013 verwierf de Grimme-groep reeds 70% van de aandelen van de in 1936 opgerichte onderneming uit Sorö in de buurt van Kopenhagen.

Inagro trekt reeds meerdere jaren de kaart van het onderzoek naar professionele insectenkweek. Vandaag kan je het centrum enkel virtueel bezoeken.

Virtueel toeren tussen insecten

Veeteelt

De coronaperikelen laten nog steeds niet toe om het praktijkcentrum insectenkweek te bezoeken. Inagro organiseert daarom op 7 augustus een virtuele rondleiding. Laat je alvast inspireren door de recente handleidingen over de kweek van meelwormen en zwarte soldatenvlieglarven.

Belgische landbouwers (niet deze op foto) werden vorig jaar slachtoffer van illegale Nederlandse pootgoedzwendel.

Pootgoedfraude blijft slecht smaken

Akkerbouw

Binnen de aardappelpootgoedsector is er al enige tijd commotie nadat in het voorjaar van 2019 een Nederlands handelsbedrijf illegaal pootgoed verkocht aan Belgische boeren. Dit verhaal krijgt een nieuw hoofdstuk nu blijkt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), gelijkaardig als het FAVV bij ons, het strafrechtelijk onderzoek naar de pootgoedfraude stop zet.

De provincie Limburg kondigt samen met Vlaams-Brabant nieuwe regels af voor seizoenarbeiders, in de strijd tegen het coronavirus.

Coronamaatregelen voor seizoenarbeiders in volledige provincies Limburg en Vlaams-Brabant

Covid 19

De voorbije week kondigden enkele gemeenten in Limburg en nadien ook in Vlaams-Brabant coronamaatregelen af voor seizoensarbeiders. Deze worden nu uitgebreid naar de hele provincies.

Wanneer de schadedrempel voor één ziekte overschreden is, wordt geadviseerd om een bespuiting uit te voeren.

Opletten voor roest

Bieten

Er wordt meer roest waargenomen in de suikerbietenpercelen die opgevolgd worden door het Bieteninstituut (KBIVB). Controleer dus je velden op ziekten en behandel waar nodig. Verwijder nu ook resterende schieters.

Getroffen aardappeltelers moeten hun aanvraag bij hetCovid-steunfonds uiterlijk indienen tegen 28 augustus.

Dien je aanvraag voor aardappelen of sierteelt tijdig in bij het Covid-steunfonds

Covid 19

De Vlaamse regering keurde op 10 juli de steunmaatregelen voor aardappeltelers en siertelers goed, om de schade geleden naar aanleiding van de Covid-19-pandemie deels te vergoeden. Voor de aardappeltelers komt er een tegemoetkoming van 10 miljoen euro, voor de sierteeltbedrijven gaat het om 25 miljoen euro. Ondertussen zijn ook de voorwaarden en uiterste indieningsdata voor de aanvragen bekend.

Landbouwgrond in ons land kost gemiddeld 46.778 euro/ha. West-Vlaanderen is de duurste provincie.

Prijs landbouwgrond steeg in 2019 voor het vierde jaar op rij

Actueel

De gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond in ons land bedroeg vorig jaar 46.778 euro, dat is 0,6 % meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de Notarisbarometer landbouwgronden van de Federatie van het Notariaat (Fednot).

Voorlopig blijven de geldende beperkingen omtrent watercaptatie van kracht. Op de IJzer gelden deze momenteel niet.

Droogte is niet verdwenen

Droogte

Alhoewel juli wat wisselvalliger en minder warm was, krijgen we op de laatste dag van de maand nog een hittedag. Bovendien is het nog steeds structureel droog. Op heel wat plaatsen geldt nog steeds een captatieverbod, bovendien is er ook gevaar op blauwalgen. Inagro zet de huidige situatie in West-Vlaanderen op een rijtje.

Veelbelovende voederproeven met algen bij vlees- en legkippen

Pluimvee

Zijn kippen, en hun vlees of eieren, gebaat bij toevoeging van algen aan het voeder? Hoewel de focus van het ValgOrize-project ligt op duurzaam en kwalitatief geproduceerde, lekkere algen voor menselijke consumptie, bekeken onderzoekers van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) in het kader van een zero waste aanpak ook hoe de afvalstromen van deze productie kunnen worden gevaloriseerd in kippenvoeder. De eerste resultaten zijn veelbelovend.

Op het veld kiemremming toepassen kan met MH.

Kiemremming op het veld toepassen met maleïnehydrazide

Aardappelen

Het Interprovinciaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) wijst in zijn nieuwsbrief (nogmaals) op het verdwijnen van CIPC bij de bewaring van aardappelen. Maleïnehydrazide toepassen op het veld kan helpen voor de kiemrust. Let wel op om niet te bespuiten bij té warme temperaturen, zoals vandaag worden verwacht.

Vlaams minister Benjamin Dalle (links) en de schepen van Landbouw van Lennik Heidi Elpers (tweede van links) werden ontvangen door de familie Lemaire -Taelemans.

“Boeren, het is een manier van leven”, aldus minister Dalle

Veeteelt

Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media ging deze voormiddag op zomerstage bij het melkveebedrijf van de familie Lemaire-Taelemans in Lennik. Het initiatief van deze stages komt van landbouworganisatie Boerenbond. Na zijn stage besloot minister Dalle dat boeren een manier van leven is én vooral keihard werken. De stagebegeleider, landbouwer Guido Lemaire, gaf ons al lachend te kennen de minister nog niet direct een tractorrijbewijs te geven.

In Nederland zijn intussen al 27 nertsenfokkerijen besmet met het coronavirus. Alle dieren op de getroffen bedrijven worden geruimd.

Coronabesmettingen in Nederlandse nertsenbedrijven gaan verder

Covid 19

Het aantal met corona besmette nertsenbedrijven in Nederland lijkt niet te stoppen. Intussen zijn er 27 bedrijven besmet.

De eerste bemonstering uitgevoerd door de RT toont een suikeropbrengst die iets hoger ligt dan in 2019 maar iets lager dan in 2018.

Suikerbieten eerste maal bemonsterd

Bieten

De suikerbieten staan er op de meeste plaatsen goed bij. In het midden van de zomer wordt jaarlijks een eerste bemonstering gedaan. Deze toont momenteel een redelijke suikeropbrengst.

De extra grote werkbreedte (6 m) maakt de opklapbare ridger een tijd- en kostenefficiënte machine.

AVR lanceert opklapbare ridger

Nieuws van maatschappijen

Mechanische onkruidbestrijding maakt meer en meer deel uit van de teelttechniek. Om tegemoet te komen aan de schaalvergroting in de bioteelt en de stijgende vraag in de conventionele teelt stelt AVR een opklapbare versie van de ridger voor.

Voor jonge landbouwers is extra steun heel belangrijk.

Minimum 2% extra bovenop basisinkomensteun blijft voor jonge boeren uitgangspunt in toekomstig GLB

Actueel

“Het voorgenomen minimum van 2% extra steun (bovenop de rechtstreekse betalingen én de VLIF-vestigingssteun) aan jonge landbouwers is in het toekomstige GLB realistisch en realiseerbaar in Vlaanderen.” Dat zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits in een schriftelijke vraag van N-VA-parlementslid Sofie Joosen.

Bij de internationale actie werden 28 vervalste paardenpaspoorten ontdekt en 12 sanitaire inbeslagnames uitgevoerd.

België leidt internationale strijd tegen illegaal geproduceerd paardenvlees

Actueel

Twintig procent van de buitenlandse paspoorten van slachtpaarden is vervalst, zo blijkt uit grootschalige internationale controles op de documenten van 157.000 paarden uit 8 verschillende landen. Dat meldt het federale voedselagentschap FAVV, dat samen met Nederland het project leidde tegen de illegale verkoop van paardenvlees.

De voorbije vijf jaar werden in nertskwekerijen in Vlaanderen 12 inspecties uitgevoerd door de dienst Dierenwelzijn.

In 2020 voerde dienst Dierenwelzijn nog geen enkele inspectie uit in nertskwekerijen in Vlaanderen

Actueel

De voorbije 5 jaar werden in nertskwekerijen in Vlaanderen 12 inspecties uitgevoerd door de dienst Dierenwelzijn. Dat antwoordde Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Dierenwelzijn, op een schriftelijke vraag van SP.A’er Ludwig Vandenhove. In 2020 had nog geen enkele inspectie plaats.