Rubberpaardenbloem binnen vijf jaar op Vlaamse velden

Akkerbouw

Natuurrubber wordt tot nu toe nog het meeste gewonnen uit rubberbomen uit Azië. De teelt van rubberpaardenbloem maakt de oogst van rubber ook mogelijk in Vlaanderen. Dankzij de onderzoeken van Ilvo en verschillende bedrijven staan verdeling, teelttechniek, bewaring en extractie uit de penwortel op punt. Nu moet er nog opgeschaald worden.

Een Ruston Proctor-stoomtractor op het Concours international de tracteurs et autres appareils de labourage mécanique, 1913. Stoomtractoren kwamen in Europa nog nauwelijks voor omwille van de kleine landbouwbedrijven- en percelen.

Voorpublicatie ‘Tractor, een geschiedenis’... over boeren, tractoren en passie voor oldtimers

Mechanisatie

Het binnenkort te verschijnen boek ‘Tractor: een geschiedenis’ vertelt in ruim 250 rijk geïllustreerde pagina’s de bijzondere geschiedenis van de tractor in het algemeen en meer specifiek in België. Van groot tot miniatuur en van de oudste tot de nieuwste modellen. Landbouwleven verkreeg het exclusieve recht om de inleiding als voorpublicatie te presenteren. Hier is deel 1 van de inleiding, met onderaan de besteldetails.

Op beelden die zijn geschoten bij het slachthuis van VanDrie in Hasselt zijn volgens Animal Rights misstanden te zien.

Animal Rights neemt slachthuis Hasselt op de korrel

Vleesvee

Animal Rights heeft vrijdag illegaal geschoten beelden naar buiten gebracht van vermeende misstanden in een slachthuis van kalfsvleesintegrator VanDrie Group in Hasselt. VanDrie zelf geeft toe dat op de beelden inbreuken op wet- en regelgeving te zien zijn en het bedrijf stelt daarom een intern onderzoek in naar de toedracht. Vlaams minister voor dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) zegt in een reactie dat de beelden tonen dat de huidige federale controle door het FAVV niet volstaat.

Eendenkroos kan volgens onderzoek van de Universiteit Gent mest filteren en omzetten naar veevoeder, en zo de ecologische voetafdruk van de vleesproductie verbeteren.

Eendenkroos kan ecologische voetafdruk vleesproductie verbeteren (UGent)

Economie

Eendenkroos, het drijvend plantje dat in vijvers, beekjes en grachten leeft, kan mest filteren en omzetten naar veevoeder, en zo de ecologische voetafdruk van de vleesproductie verbeteren. Onderzoeker Reindert Devlamynck van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen werkt mee aan een project dat die kennis naar de praktijk moet vertalen, meldt de Gentse universiteit.

De geurhinder en de hinder door transporten brengen de sereniteit van het kerkhof in het gedrang en zijn niet verenigbaar met de functies die een kerkhof wordt geacht te vervullen, klinkt het bij het kabinet van minister Schauvliege.

Toekomst hypermodern slachthuis Sus Campiniae onzeker

Economie

De Belgische varkenshouderij zal bloeden als Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) weigert een nieuwe vergunning te verlenen aan nv De Lokery, dat het slachthuis Sus Campiniae in Oevel exploiteert. Het splinternieuwe slachthuis is goed voor 20% van de totale slachtcapaciteit voor varkens in België. Dat zegt verkoopsdirecteur Raf Claerhout van VandenAvenne-Ooigem.

Droogte zet inkomens landbouwers onder druk

Economie

De uitzonderlijke droogte heeft er dit jaar voor gezorgd dat de winsten van de landbouwers met bijna een derde zijn gedaald. Met name de veeteelt was niet in staat om hogere productiekosten - vooral voor voeder - door te berekenen. De plantaardige sector als geheel kwam tot betere resultaten, maar hier zijn de verschillen tussen de teelten aanzienlijk. Dat blijkt uit de landbouweconomische rekeningen van federaal statistiekbureau Statbel.

Edition numérique des abonnés

Resultaten bietencampagne

Bieten

Op 9 december waren de gemiddelde resultaten van de campagne suikerbieten als volgt.

Edition numérique des abonnés

Belgapom-prijzen stijgen voor Bintje, Challenger en Fontane

Aardappelen

Belgapom deed op 14 december volgende prijsnotering voor Bintje, Challenger en Fontane.

Edition numérique des abonnés

Provincie Oost-Vlaanderen lanceert opnieuw groepsaankoop plantgoed voor land- en tuinbouwers en imkers

Actueel

De jaarlijkse groepsaankoop plantgoed voor land- en tuinbouwers is opnieuw gelanceerd. Ook imkers kunnen intekenen en op die manier streekeigen bomen, struiken, klimplanten en fruitbomen bestellen aan een voordelige prijs.

Edition numérique des abonnés

Boslandbouw met bomenrijen positief voor bodemkwaliteit en biomassaopbrengst

Akkerbouw

"Alley cropping", een vorm van boslandbouw waarbij men rijen bomen aanplant op de akker zodat alle bewerkingen met gewone landbouwmachines nog mogelijk zijn, heeft een positief effect op de bodemkwaliteit, de aanwezigheid van gunstige insecten en de totale biomassaopbrengst. Dat blijkt uit een doctoraatsverhandeling aan de UGent, meldt het Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (ILVO).

7e Landbouwrapport: er zijn minder maar grotere en gespecialiseerde landbouwbedrijven

Akkerbouw

Vlaanderen telde in 2017 23.225 landbouwbedrijven, waarvan 78 % met een beroepsmatig karakter. Ten opzichte van 2007 is het aantal landbouwbedrijven met iets meer dan een vierde teruggelopen, een daling van gemiddeld 3 % per jaar. De gemiddelde oppervlakte cultuurgrond per bedrijf is in die tien jaar met een derde gestegen tot 26 hectare. Dat leert het Landbouwrapport 2018. Het tweejaarlijkse rapport van het Departement Landbouw en Visserij telt 435 bladzijden en verscheen donderdag, met als ondertitel 'Uitdagingen voor de Vlaamse land- en tuinbouw'.

Edition numérique des abonnés

“We hebben die grond nodig”

Wetgeving

Rundveehouders Pieter Van Poucke en Annelies Marchand uit Lokeren hebben het Gentse OCMW en de NV Bijloke van Fernand Huts gedagvaard. Dat deden ze niet alleen omdat ze zelf graag een drietal hectare van de voortreffelijke poldergrond hadden gekocht. “Dat Gent landbouwers flagrant uitsluit van de verkoop van landbouwgrond is een jammerlijk feit. Dit mag niet herhaald worden.”

Edition numérique des abonnés

Verbeten pleit om Zeeuwse landbouwgronden van OCMW Gent

Wetgeving

Een misschien onbedoelde, maar daarom niet minder reële staatssteun van €5 miljoen ging gepaard met de verkoop van 450 ha landbouwgrond aan de NV Bijloke van havenmagnaat Fernand Huts. Dat pleitte de advocaat van de landbouwers die het OCMW en de NV Bijloke hebben gedagvaard dinsdag in het justitiepaleis van Gent. De advocaten van de tegenpartij verzetten zich fel.

Edition numérique des abonnés

ABS steunt #ZaakHuts, Boerenbond niet

Wetgeving

Algemeen Boerensyndicaat (ABS), Boerenforum, Wervel en de Waalse landbouwersbeweging FUGEA schaarden zich achter de landbouwer die de verkoop van 450 ha Zeeuwse landbouwgrond van het OCMW Gent aan een investeringsmaatschappij van Fernand Huts betwist. Boerenbond houdt zich er liever buiten.

Het is tien jaar geleden dat GAIA voor het eerst Faux Gras op de markt bracht - BelgaImage

Verkoop van Faux Gras blijft jaarlijks stijgen

Pluimvee

GAIA brengt dit jaar 500.000 doosjes Faux Gras op de markt, tegenover 355.000 vorig jaar. Die groei is vooral te danken aan de stijgende verkoop in Frankrijk, laat de dierenrechtenorganisatie weten. Het diervriendelijke alternatief voor foie gras wordt verder ook geëxporteerd naar Spanje, Nederland, Frans-Polynesië en Tahiti.

VLAM stopt aan supermarkt

Economie

VLAM houdt zich bezig met generieke campagnes ten voordele van het Vlaamse agrovoedingscomplex. Dat wil zeggen dat consumenten in de supermarkt niet meteen terugvinden wat ze op tv zagen. Ze moeten tijdens het winkelen actief op zoek gaan naar die producten, een moeite die ze zichzelf vaak besparen. “Dat is een groot probleem”, erkent Vandepoel.

FrieslandCampina hoopt met de overname haar positie met kazen in Spanje en Portugal te versterken.

FrieslandCampina koopt Spaanse kaashandelaar

Economie

FrieslandCampina neemt Spaanse kaasverpakker en distributeur Millán Vicente over. Met de overname wil FrieslandCampina haar positie op de Spaanse en Portugese consumentenmarkt voor kaasproducten verder versterken. De bedrijven deden al jaren zaken met elkaar.

Naar verwachting zal de kaasexport profiteren van de handelsafspraken.

Europees Parlement geeft fiat voor vrijhandelsakkoord met Japan

Economie

Het Europees Parlement heeft woensdag in Straatsburg een nieuw vrijhandelsakkoord en strategisch partnerschap met Japan goedgekeurd. Het grootste vrijhandelsakkoord dat de Europese Unie ooit heeft gesloten, zal begin februari in werking treden. Voor de landbouw betekent de overeenkomst een grote stap vooruit.

Milcobel hield de prijs in oktober gelijk.

Melkprijsstijging in oktober afgevlakt

Economie

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in oktober gemiddeld een voorschotmelkprijs van €34,82 per 100 kg. Dat is 13 cent meer dan een maand eerder. Ten opzichte van oktober 2017 ligt de gemiddelde melkprijs 7% lager. Dat blijkt uit de maandelijkse LTO Melkprijsvergelijking. De rapporteurs denken op basis van de aangekondigde melkprijzen dat het gemiddelde de komende maanden gaat dalen.

Belgische paarden helpen Amerikaanse truck.

Belgische trots gaat viraal

Actueel

Terwijl de Belgische trekpaardensector er in eigen land niet in lijkt te slagen om op een eensgezinde wijze een hengstenkeuring te organiseren, weten Belgsiche trekpaarden internationaal probleemloos de harten te veroveren met hun imposante kracht en werkershart.

Eerder spraken ruim één miljoen burgers hun ongerustheid uit over de transparantie van de wetenschappelijke studies en risicoanalyses die gebruikt worden bij de goedkeuring van pesticiden.

Europees Parlement wil meer transparantie bij goedkeuring voedingsproducten

Economie

De Europese goedkeuringsprocedure voor voedingsproducten moet een stuk transparanter worden. Dat heeft het Europees Parlement dinsdag gevraagd. Zo wil het halfrond onder meer dat de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) studies naar de veiligheidsrisico's van producten publiceert vooraleer die op de markt worden gebracht.

Meest recent

Meest recent