Vlaams Parlement keurt nieuw mestactieplan goed in 'bonusplenaire'

Veeteelt

Het Vlaams Parlement heeft woensdag tijdens een extra plenaire zitting het licht op groen gezet voor het nieuwe mestactieplan (MAP6). Dat plan legt aan de Vlaamse boeren regels rond bemesting op en moet ervoor zorgen dat er minder schadelijke stoffen in de Vlaamse waterlopen terechtkomen. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld stemden voor, oppositiepartijen Groen en sp.a en onafhankelijk parlementslid Hermes Sanctorum tegen. Vlaams Belang onthield zich.

Kennis is macht. Het bedrijfsadviessysteem ‘KRATOS’ moet landbouwers helpen beter boeren.

Vernieuwd bedrijfsadviessysteem KRATOS gaat morgen van start

Actueel

Vanaf donderdag 23 mei kunnen landbouwers gebruik maken van het vernieuwde bedrijfsadviessysteem ‘KRATOS’. ‘KRATOS’ biedt landbouwers gratis advies op maat van hun bedrijf over en heel aantal actuele thema’s, verdeeld over 13 adviesmodules. Het programma is mogelijk door subsidiemaatregel in het kader van PDPO III, een mede door de EU mogelijk gemaakt project voor plattelandsontwikkeling.

Boeren betogen al jaren om betere prijzen of meer ondersteuning.

Europese Commissie wil meer prijstransparantie in de voedselketen

Actueel

De Europese Commissie wil meer transparantie over de manier waarop prijzen in de voedingssector tot stand komen. Commissaris voor Landbouw Phil Hogan komt daarom met een voorstel voor nieuwe regels voor de sector om de prijsevolutie bij te houden, van bij de landbouwer tot in het winkelrek.

Duitsland versoepelt regels voor doodschieten van wolven

Akkerbouw

In Duitsland zal het in de toekomst eenvoudiger worden om wolven te doden. De regering heeft woensdag een wetsontwerp van minister van Milieu Svenja Schulze (SPD) goedgekeurd, waarmee het doodschieten van een wolf al mogelijk wordt bij "ernstige schade" aan de landbouw.

Ook bij de Kipster-stal tracht men de hoeveelheid fijnstof te reduceren. Bemerk de ASPRA® Agro van Smits Agro, één van de geteste technieken in de studie.

Kippenboerderij Kipster wil 24.000 legkippen in Peer

Economie

Het Nederlandse Kipster wil een kippenboerderij bouwen in het Limburgse Peer en heeft een vergunningsaanvraag ingediend om er 24.000 legkippen te houden. Kipster is een nieuwkomer op de lokale Belgische markt en zal de eieren vanaf het voorjaar 2020 exclusief aan supermarktketen Lidl leveren.

Nieuwe opkomsten van onkruiden gesignaleerd in de bieten

Bieten

De afgelopen dagen waren vochtig en vrij warm en zorgden hierdoor voor een nieuwe opkomst van onkruiden.

De behandelingsdrempel “groene bladluizen” is bereikt in 3 percelen van het netwerk waarnemingsvelden bieten.

Behandelingsdrempel ‘groene bladluizen’ bereikt in drie netwerkpercelen

Bieten

Groene bladluizen werden waargenomen in 21% van de 106 percelen die gevolgd worden in het netwerk van waarnemingsvelden. Drie van deze velden hebben de behandelingsdrempel bereikt. Als uw veld de behandelingsdrempel niet heeft bereikt, is het advies om niet te behandelen en de situatie verder op te volgen, ook al is er al een behandeling met insecticiden (pirimicarb of pyrethroïde) uitgevoerd. De drempel is twee ongevleugelde groene bladluizen per 10 planten.

Savooikool kan tijdens de winter gewoon in de moestuin blijven.

Sluitkolen: Dé wintergroente bij uitstek

Liefhebberstuin

De winter is nog veraf, hopelijk hebben we eerst nog een warme en niet al te droge zomer, maar toch: wie deze winter kolen wil eten kan reeds aan de slag. Mei is de ideale maand om de jonge koolplantjes uit te planten. Want kolen mogen dan al “groeien als kool”, de teelt van goede bewaarkolen heeft tijd nodig en vraagt de nodige kennis van de tuinliefhebber. Wij zetten graag nog eens alles op een rijtje.

De populatie wilde zwijnen breidt uit.

Meer ruimte voor de jacht in Limburg

Actueel

Na een update van de jachtplannen telt Vlaanderen in totaal 933.021 hectare jachtgebied, net iets minder dan twee jaar geleden. Toch werden ook 17.626 hectare als nieuwe territoria ingekleurd, het meeste in Limburg. Dat blijkt uit cijfers verzameld door de Hubertus Vereniging Vlaanderen (HVV). “Waar nodig werd een historisch manco rechtgezet”, zegt Geert Van den Bosch, directeur van HVV.

Om de bijenstand op peil te houden, wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen aan banden gelegd.

Bescherming van bijen blijkt wespennest voor vele EU-lidstaten

Actueel

Het Permanent Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders van de Europese Unie krijgt dezer dagen de wind van voren omdat het te weinig doet om de bijen te beschermen, door een te lakse houding rond het verbieden van bepaalde pesticiden. "Die perceptie klopt niet helemaal", zegt Maarten Trybou, diensthoofd Gewasbeschermingsmiddelen en Meststoffen van de FOD Volksgezondheid. "De Europese Commissie zelf wil bijvoorbeeld wél snel vooruit gaan, maar een aantal lidstaten, vooral de grote landbouwlanden, gaan op de rem staan om hun landbouw, de motor van de voedselproductie, te beschermen."

Angst voor wolven in Frankrijk

Schapen

Vorige maand brachten we een deelverslag van de ‘Conférence Grand Angle Ovin’ op 14 maart laatstleden in Parijs. Vandaag vatten we het tweede deel samen: de toekomstgerichte topics, maar ook de grote problemen met wolven.

De wijngaarden op de flanken van het Kasteel van Gaasbeek worden opnieuw in gebruik genomen. Een eeuwenoude traditie wordt opnieuw leven ingeblazen.

Opnieuw wijnproductie op de heuvelflank van het Kasteel van Gaasbeek

Actueel

Het Agentschap Natuur en Bos sloot een samenwerkingsovereenkomst met Wijndomein Dappersveld-Woestijn om op een heuvelflank van het Kasteel van Gaasbeek opnieuw wijn te produceren. Hiermee wordt een eeuwenoude traditie op deze locatie opnieuw leven ingeblazen. De eerste natuurlijk gemaakte en mousserende wijnen kunnen ten vroegste in 2021 worden gedronken.

Monsanto liet in zeker zeven Europese landen en Europese instellingen lijsten opstellen met bekende figuren in functie van hun standpunt over pesticiden en meer bepaald glyfosaat.

Monsanto heeft in minstens zeven Europese landen lijstjes met personaliteiten

Actueel

Het Amerikaanse biotechbedrijf Monsanto heeft niet alleen in Frankrijk maar ook in zeker zes andere Europese landen plus Europese instellingen lijsten laten opstellen met bekende figuren in functie van hun standpunt over pesticiden en meer bepaald glyfosaat. Dat heeft het moederbedrijf Bayer dinsdag bekendgemaakt.

Groen en sp.a zijn niet verrast door de mestfraudeverhalen. Beide partijen vragen een onderzoekscommissie in het volgende Vlaams Parlement.

Groen en sp.a vragen onderzoekscommissie naar mestfraude

Actueel

Groen en sp.a vinden dat het volgende Vlaams Parlement meteen een onderzoekscommissie in het leven moet roepen om de fraude met mestverwerking in Vlaanderen te onderzoeken.

Proefpercelen met durumtarwe klaar om te oogsten.

Eerste pasta van Belgische bodem

Granen

Na een succesvol proefproject van drie jaar door RV Food en wetenschappers van de Thomas More Hogeschool, wordt voor het eerst een pasta van Belgische bodem gelanceerd. “Een product dat in alle opzichten vergeleken kan worden met de zuiderse pasta's en deze op meerdere punten zelfs overtreft”, maken de initiatiefnemers zich maandag sterk.

Waals minister weigert vergunning voor nieuwe site Clarebout in Frameries

Actueel

Waals minister Carlo Di Antonio wil de toegestane bouwvergunning voor een logistiek centrum en diepvries van het West-Vlaamse aardappelverwerkende bedrijf Clarebout Potatoes in Frameries, in de provincie Henegouwen, opnieuw intrekken. Vorige week trok intercommunale IDEA ook al het voorkooprecht in voor een nieuwe site in Frameries, waardoor ook andere geïnteresseerde kopers zich zouden kunnen melden voor de site van 16 hectare. Clarebout wacht tot het op de hoogte gebracht is van de beslissing, alvorens te reageren.

De krant ‘De Standaard’ bracht gesjoemel met mestverwerking en neptransporten aan het licht.

Geknoei met mestverwerking en neptransporten

Actueel

Volgens ‘De Standaard’, ‘Het Nieuwsblad’ en ‘Gazet van Antwerpen’ wordt er op grote schaal geknoeid met de mestverwerking in Vlaanderen. (Half)lege vrachtwagens die rijden tussen boer en mestverwerker, moeten de indruk wekken dat de mest wel degelijk verwerkt wordt. Maar de mest wordt dus alleen afgevoerd op papier, in werkelijkheid lozen de boeren die illegaal op het land. Boerenbond vraagt alvast een betere opvolging en controle door de Mestbank. Minister Van den Heuvel verwijst naar bikomende maatregelen in MAP 6 dat woensdag in het Vlaamse parlement wordt besproken.

Op een veertigtal pluimveebedrijven is de griepvariant intussen bevestigd, zo werd maandag vernomen in de sector en bij het federaal voedselagentschap FAVV.

H3-vogelgriep uitgebreid naar veertigtal pluimveebedrijven

Pluimvee

Het vogelgriepvirus van het type H3 - een voor de mens onschadelijke vorm - heeft zich de voorbije tien dagen verder verspreid. Op een veertigtal pluimveebedrijven is de griepvariant intussen bevestigd, zo werd maandag vernomen in de sector en bij het federaal voedselagentschap FAVV. De landbouworganisaties blijven pleiten voor een plan om besmette stallen te kunnen ruimen. Europa ligt vooralsnog dwars.

Op de wereldwijde dag van de bij vraagt de VN aandacht voor de problematische effecten van de bijensterfte.

FAO: krimpende bijenpopulaties vormen bedreiging voor wereldwijde voedselzekerheid

Actueel

De Wereldvoedselorganisatie (FAO) vindt dat landen meer moeten doen om de terugval van de bijenpopulatie tegen te gaan, bijvoorbeeld door in te zetten op bestuiversvriendelijker landbouwbeleid. Dat heeft de organisatie gezegd bij de markering van de wereldwijde dag van de bij die de VN heeft uitgeroepen. Ondertussen neemt de bijensterfte in buurland Nederland volgens recent onderzoek af.

Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans ging eerder akkoord met een uitstel van de stemming van Map6.

Boerenbond pleit: Effectief beleid, geen politieke strijd

Veeteelt

Boerenbond noemt een resolute goedkeuring MAP 6, op woensdag in het Vlaams Parlement, cruciaal. De organisatie merkt op dat in de aanloop naar de stemming over het nieuw mestactieplan (MAP 6), vanuit verschillende hoeken wordt geprobeerd om via manoeuvres het voorstel MAP 6 onderuit te halen. de argumenten zijn volgens Boerenbond volstrekt onzinnig en ineffectief om te komen tot een mestbeleid waarvan onze waterkwaliteit uiteindelijk beter wordt.

Weyts wil een keurmerk waarmee voor de consument meteen duidelijk is op welk niveau van dierenwelzijn is geproduceerd.

Vlaanderen krijgt centraal Dierenwelzijnskeurmerk

Veeteelt

Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft gewezen Boerenbond-topman Piet Vanthemsche de opdracht gegeven om een centraal dierenwelzijnskeurmerk te ontwikkelen voor Vlaanderen. Vanthemsche zal tegen eind september de markt analyseren, buitenlandse voorbeelden in kaart brengen en onderzoeken welke voordelen een dierenwelzijnskeurmerk biedt voor dieren, consumenten, maar ook voor vleesproducenten en verkopers.