Tegemoetkomingsaanvraag erkende landbouwramp indienen kan tot 28 februari

Economie

Het Besluit van de Vlaamse Regering om de uitzonderlijke droogte in afgelopen te erkennen als landbouwramp, is op 7 november 2018 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Landbouwers kunnen dus nu hun tegemoetkomingsaanvraag indienen. De uiterste indieningsdatum is 28 februari 2019. Dat meldt het Departement Landbouw en Visserij.

Voorkomen van de Piétrain over de wereld. Donkerblauw gekleurde landen,  zijn landen waar Piétrains geregistreerd staan bij de FAO.

Vlaamse Piétrain is en blijft een uniek varken

Varkens

Leuvense onderzoekers bekeken de genetica van het Piétrain-varken, ontwikkeld in het dorp Piétrain, Waals-Brabant. Daaruit bleek dat de Piétrain uit ons land genetisch nog altijd een unieke positie bekleedt.

Het vruchtbaarheidsmanagement op melkveebedrijven krijgt steeds meer aandacht, met positieve gevolgen voor de tussenkalftijd.

Kaap van de 9.000 kg melk gerond

Melkvee

Meer koeien, die ook meer melk geven. Dat is al sinds jaar en dag de trend in de melkveehouderij. De gemiddelde koe die meedoet aan de CRV-melkcontrole (MPR, melkproductieregistratie), produceerde afgelopen boekjaar gemiddeld 9.148 kg melk als rollend jaargemiddelde. Die koe leverde voor de eerste keer ook 700 kg vet en eiwit.

Na zilver pakt MS Schippers nu ook goud met haar klauwverzorgingssysteem.

MS Schippers pakt goud op EuroTier

Melkvee

MS Korund heeft de prestigieuze Gouden Animal Welfare Award gewonnen op de EuroTier-beurs in Hannover. Het is een prijs voor de beste vinding ten behoeve van dierenwelzijn. MS Korund is een geautomatiseerd systeem wat zorgt voor preventieve in plaats van curatieve klauwverzorging. Het is een product van MS Schippers.

Een technisch probleem bij FrieslandCampina leidt tot vissterfte in Oost-Nederland.

Massale vissterfte door incident bij FrieslandCampina

Melkvee

Een breuk in een persleiding die zuivelbedrijf FrieslandCampina gebruikt zorgt ervoor dat de vis in een deel van de rivier de Berkel in de Achterhoek in de Nederlandse provincie Gelderland massaal bezwijkt. In de directe omgeving van de breuk bij Lochem is vrijwel alle vis dood, aldus waterschap Rijn en IJssel.

Wereldwijde kippenvleesmarkt in beweging

Economie

De wereldwijde pluimveevleesmarkt is de tweede helft van 2018 aardig op stoom, maar er zijn risico’s. De EU heeft een importstop ingesteld voor bepaalde Braziliaanse exportslachterijen en Saoedi-Arabië stelt nieuwe halal-voorwaarden in. Daarnaast heeft China een beperking ingesteld op de import van Braziliaans kippenvlees. In de EU draait de pluimveevleesketen ondertussen goed verder. Dat schrijft Rabobank in een kwartaalanalyse.

Een serie politici, waaronder Bart Caron (Groen), Sofie Joos (N-VA) en Bart Dochy (CD&V) gingen over het plan van Fedagrim in debat.

Politiek loopt nog niet warm voor Grondenbank

Economie

Onlangs presenteerde Fedagrim haar plannen voor een gezonde grondmarkt. De organisatie van toeleveranciers van landbouwmachines, gebouwen en uitrustingen voor de landbouw, pleit voor een ‘Grondenbank’. In een politiek debat in Wemmel toonde N-VA zich alvast tegenstander, terwijl CD&V twijfelt aan de haalbaarheid. Groen is voor, maar wil ook een geregulariseerd aantal stallen of dieren.

Alternatieve landbouwmodellen zoeken vaak verbinding met de burger.

Nieuwe landbouwsystemen bieden antwoord op anonieme consumptie

Economie

Het landbouwmodel staat onder druk: we weten steeds minder waar ons voedsel vandaan komt en onder welke omstandigheden het geproduceerd werd. Volgens een doctoraatstudie van Marlinde Koopmans zijn nieuwe landbouwmodellen kansrijk, maar de overheid moet haar beleid wel mee aanpassen.

De aardappelsector is bezorgd over protectionisme in Zuid-Amerika.

Belgisch-Colombiaans conflict over diepvriesfrieten

Economie

De Europese Commissie gaat in de schoot van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) consultaties aanknopen met Colombia over de antidumpingheffingen op diepvriesfrieten. Dat heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vrijdag aangekondigd na overleg met de Europese handelsministers in Brussel.

De EU zit nog altijd met een forse melkpoederberg.

Europa halveert melkpoederberg

Economie

Drie jaar na het losbarsten van de melkcrisis is de helft van de gestockeerde magere melkpoeder opnieuw op de markt gebracht. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag aangekondigd.

Ministerraad maakt 2,2 miljoen euro vrij voor FAVV

Varkens

De ministerraad maakt €2,2 miljoen vrij om de operationele kosten te dekken van het federaal voedselagentschap (FAVV) bij de aanpak van de Afrikaanse varkenspest. De regering heeft de uitbraak van de ziekte daarvoor erkend als "onvoorzien incident". Volgens bevoegd minister Denis Ducarme kan het FAVV met het budget 21 voltijdse medewerkers aantrekken en moet het helpen de kosten van de analyses in de laboratoria te dekken.

Brandhout wordt traditioneel veel gebruikt op het platteland.

Duurzaam brandhout maken van knotbomen

Liefhebberstuin

De houtkachel en zijn brandstof staan al enkele jaren ter discussie. Zonder ons in deze discussie te willen mengen, mogen we toch wel stellen dat het stoken met hout van oudsher deel uitmaakt van het leven op het platteland. Meer nog, dankzij de houtstook ontstonden de knot- en hakbomen (vroeger hakhoutstoven genoemd), die zo kenmerkend zijn voor onze contreien.

Benoît Lempereur wil na de Waalse ook de Vlaamse markt op met Belcanthus en Potanthus.

Reportage: miscanthus direct van de boer naar de particulier

Economie

Benoît Lempereur heeft samen met Guy, zijn vader, Belcanthus opgericht in 2013. Sindsdien is het bedrijf, gespecialiseerd in de productie van miscanthus voor particulieren, zich voortdurend blijven ontwikkelen.

De droogte heeft geleid tot een fors kleinere aardappeloogst in een groot deel van Noordwest-Europa.

Aardappeloogst in continentaal NW-Europa minimaal 20% lager

Aardappelen

De totale consumptieaardappel-oogst in vier van de vijf belangrijkste aardappelproducerende landen in de EU wordt op zijn minst 20% lager ingeschat dan vorig jaar en zal ruim onder de 20 miljoen ton bruto uitkomen. Deze schatting wordt gemaakt door de NEPG.

Johan Colpaert vreest dat het landbouwareaal onder een kritieke grens zal dalen.

‘Overheid moet ingrijpen op grondmarkt om landbouw en milieu te sparen’

Akkerbouw

De landbouw zucht onder de hoge prijs van landbouwgrond, vindt Fedagrim. Voorzitter Johan Colpaert stelt een ontwerp van een Grondenbank voor, naar Frans voorbeeld. “De prijs van landbouwgrond is nu totaal buiten proportie.”

Boek over onze sojaverslaving: ‘de kikker die zich niet laat koken’

Actueel

‘De kikker, die zich niet laat koken’ is een metafoor voor de mens die zich niet passief naar de afgrond laat leiden. Het is de titel van het nieuwe boek van Luc Vankrunkelsven. Luc is Norbertijn, vaste medewerker van vzw Wervel en Brazilië-kenner. Met het boek kaart hij wantoestanden aan die voortkomen uit de grootschalige landbouw en het internationale handelssysteem.

De bladluisaantastingen namen deze week licht toe in de wintergerst.

Blijf alert voor bladluizen in wintergranen

Granen

De bladluisaantastingen namen deze week licht toe in de wintergerst en bleven gemiddeld ongeveer gelijk in de wintertarwe. De hoge bladluisdruk blijft dus aanhouden. De situatie is perceelsafhankelijk, maar ook op perceelsniveau kan de bladluisdruk sterk verschillen. Voor de wintergranen die niet (meer) beschermd zijn tegen het dwergvergelingsvirus/bladluizen is het absoluut noodzakelijk alle percelen te controleren op de aanwezigheid van bladluizen, nog vóór het ingaan van de winter.

Edition numérique des abonnés

Kijk met de app ‘Virtuele boring’ tot 5 km diep

Akkerbouw

Gebruikers kunnen voortaan met de app ‘Virtuele boring’ overal in Vlaanderen virtuele grondboringen uitvoeren. Zo kom je te weten of de ondergrond bestaat uit klei, zand of rotsen tot op vijf kilometer diepte. Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) stelde de app 8 november voor op de Muur van Geraardsbergen.

Edition numérique des abonnés

Kudde everzwijnen maakt het te bont in Lommel

Actueel

De voorbije dagen ontving de stad Lommel meldingen van een kudde everzwijnen dichtbij het Lommelse centrum. Na een crisisoverleg werd donderdag beslist dat twee jagers de dieren moeten neutraliseren. Dat bevestigt burgemeester Peter Vanvelthoven (sp.a).

Edition numérique des abonnés

Meer cannabisteelt verwacht in Zuid-Europa komende twee jaar

Akkerbouw

Het Canadese Canopy Growth, een van de grootste kwekers van medicinale cannabis ter wereld, gaat flink investeren in Europa. In de komende twee jaar trekt het bedrijf meer dan 100 miljoen euro uit voor nieuwe productiefaciliteiten in Italië, Spanje of Griekenland. In die landen is veel zonneschijn wat gunstig is voor het kweken van wiet.

Edition numérique des abonnés

Belgapom-prijs blijft aanhouden

Aardappelen

Belgapom deed op 9 november volgende prijsnotering voor Bintje, Challenger en Fontane.

Meest recent

Meest recent