Regeerakkoord: onderzoek naar bescherming landbouwprijzen

Economie

De nieuwe federale regering gaat onderzoeken of men landbouwprijzen kan en mag beschermen. Dat staat in het regeerakkoord dat de coalitie van 7 partijen voor elkaar bokste. In het regeerakkoord staat ook de ambitie om het pesticidengebruik duidelijk te verminderen terwijl een kleine opening lijkt te worden geboden voor het toelaten van nieuwe veredelingstechnieken en genetische modificatie.

Duitsland vreest dat zonder hekwerk meer everzwijnen Afrikaanse varkenspest het land in brengen.

Afrikaanse varkenspest rukt op in Duitsland

Veeteelt

In Duitsland is buiten het restrictiegebied een wild wijn geschoten dat besmet was met Afrikaanse varkenspest. Dat meldt de overheid van de deelstaat Brandenburg. Daarmee is het virus nu op circa 60 km gevonden van de besmettingshaard. Deelstaatminister Ursula Nonnemacher spreekt van een “nieuwe werkelijkheid”. Er wordt direct een tijdelijk elektrisch hekwerk van zo’n 20 km voorzien rond de plek.

De normale aangroei bij Challenger op het einde van het groeiseizoen bleef in 2020 uit door de aanhoudende droogte en de hitte.

Droogte zorgt voor lagere opbrengst bij aardappel Challenger

Aardappelen

Onlangs voerde het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) een vijfde staalname uit op het aardappelras Challenger. De totale bruto-opbrengst bedraagt 42,5 ton/ha, en is een pak lager dan de vorige jaren. De sortering is fijn. Dat meldde het PCA in haar nieuwsbrief.

De melkfabriek produceert een PET-fles met minimaal 25% gerecycleerd materiaal, die ook een stuk lichter is.

Koningin Mathilde bezoekt nieuwe productielijn van melkfabriek Inex

Actueel

Koningin Mathilde bezocht woensdag 30 september een duurzame productielijn van Inex in het Oost-Vlaamse Bavegem (Sint-Lievens-Houtem). De melkfabriek produceert een PET-fles met minimaal 25% gerecycleerd materiaal, die ook een stuk lichter is. Dat betekent ook winst tijdens het transport. De koning zou oorspronkelijk ook deelnemen aan het bezoek, maar moest verstek geven omwille van de doorbraak in de federale regeringsonderhandelingen.

De eerste uitvoer zal woensdag 30 september plaatsvinden vanuit Noord-Ierland naar Philadelphia.

Voor eerst sinds dollekoeienziekte weer export Brits rundvlees naar VS

Vleesvee

Voor het eerst sinds de uitbraak van de dollekoeienziekte ruim 20 jaar geleden, wordt woensdag weer Brits rundvlees naar de Verenigde Staten uitgevoerd. Dat heeft de Britse regering aangekondigd.

Er staan op het beursplan al 250 exposanten ingetekend.

Agriflanders 2021 gaat niet door

Agriflanders

Met veel spijt in het hart besliste de organisatie van Agriflanders 2021 dat het event niet zal plaatsvinden. “Wij stellen vast dat de Corona-cijfers niet in de goede richting evolueren en dat de kans bijzonder klein is dat er op korte termijn een vaccinatieplan kan worden uitgerold. Omdat wij het welzijn van onze bezoekers, exposanten en medewerkers resoluut vooropstellen, is annulering vandaag de enige juiste beslissing”, klinkt het.

In de land- en tuinbouw zijn er heel wat initiatieven rond digitalisering, zowel bij de productie als bij de consumptie van groenten en fruit.

Care4Growing, het digitale platform dat telers en partners verenigt

Actueel

Care4Growing is ontstaan uit een unieke samenwerking van de 3 grootste groenten- en fruitcoöperaties in België. Met dit multifunctionele platform zorgt Care4Growing ervoor dat elke teler over een mobiel hulpmiddel beschikt dat hem bij zijn dagelijkse taken ondersteunt en het werken efficiënter maakt.

Retailers kunnen nog tot eind oktober hun initiatieven indienen.

Supermarkten uitgedaagd om gezonde voeding aantrekkelijk te maken voor jongeren

Actueel

Voor het tweede jaar dagen Rikolto, Test Aankoop, Gezinsbond, Fairtrade Belgium en Gezond Leven de Vlaamse supermarkten uit voor de "Ik ben meer dan mijn kassaticket"-award. Deze editie focust heel specifiek op initiatieven die gezonde en duurzame voeding voor kinderen en jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk maakt. Retailers kunnen hun initiatieven nog tot eind oktober indienen.

De campagne, die gefinancierd wordt met Europese en Vlaamse middelen, focust dit jaar echter niet alleen op gezonde voeding.

Campagne "Oog voor Lekkers" focust dit jaar ook op beweging en welzijn

Actueel

De Vlaamse overheid pakt ook dit schooljaar uit met de campagne "Oog voor Lekkers". De focus ligt bij deze editie niet alleen op gezonde voeding, ook beweging en welzijn zijn vaste pijlers in de campagne. Ketnet-held Nicolas Vanhole wordt de ambassadeur van de campagne, en ook de meisjes van K3 werken mee.

Op het SALV event 2019 ‘Water en land verbonden’

SALV opnieuw van start met enkele nieuwe raadsleden

Actueel

SALV-raadsleden worden benoemd voor een periode van vier jaar. De termijn van de huidige raadsleden loopt af op 12 oktober 2020. De meeste raadsleden blijven hun engagement in de adviesraad opnemen. De SALV verwelkomt daarnaast enkele nieuwe gezichten.

Oogsten bij een gepast drogestofpercentage is noodzakelijk voor een goede conservering.

Opletten met mycotoxines in melkveerantsoenen

Melkvee

Schimmelvorming in ruwvoerkuilen is een veelvoorkomend probleem in de melkveesector. Schimmel in het voer haalt de smakelijkheid en de voederwaarde van het rantsoen sterk naar beneden. Erger wordt het probleem wanneer deze schimmels ook nog mycotoxinen produceren. Ze zijn namelijk verantwoordelijk voor een heleboel gezondheidsproblemen en productieverliezen wanneer ze via het voer bij de koeien terechtkomen.

De voedingsindustrie in ons land is al jaren voortrekker in de strijd tegen voedselverlies.

Belgische voedingsindustrie is voorloper in strijd tegen voedselverlies

Actueel

Consumentenorganisatie Test Aankoop legt in een persbericht rond voedselverspilling de verantwoordelijkheid om oplossingen uit te werken rond verspilling bij de consument nogal sterk bij de voedingsindustrie en de distributie. Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, benadrukt dat net de voedingsbedrijven al jaren actief voedselverlies tegengaan. Ze doen dat zowel in de eigen productie als via ondersteuning van consumenten. Zo zorgden bedrijven voor kleinere porties en hersluitbare verpakkingen. In de voedingsproductie zelf gaat amper 1,5% verloren en worden niet-eetbare nevenstromen bijna volledig hergebruikt. Tenslotte zijn Belgische voedingsbedrijven één van de grootste schenkers van de Voedselbanken.

Campagne #Together4Forests tegen ontbossing door voedselproductie

Actueel

Wereldwijd is de Europese Unie (EU) verantwoordelijk voor meer dan 10% van de vernietiging van bossen door de consumptie van grondstoffen zoals rundvlees, zuivelproducten, soja voor veevoer, palmolie, cacao en koffie. Meer dan 100 niet-gouvernementele organisaties (ngo's), waaronder Greenpeace en WWF, lanceren een oproep: Europa moet zijn verantwoordelijkheid opnemen.

Avant Machinery presenteert de nieuwe Avant 760i TraX

Mechanisatie

Avant Machinery voegde aan de 760i kniklader 4 rubberen rupstracks toe en maakte hiermee het model 760i TraX. De traditionele wielen worden hier vervangen door rupsen waardoor de kniklader nog multifunctioneler is en in nog extremere omstandigheden aan de slag kan.

Luc Vanoirbeek, voorzitter van de Werkgroep Groenten en Fruit: Er is vandaag weinig nodig om de situatie voor de telers kritiek te maken.

Groente- en fruittelers bezorgd om doelstellingen ‘Farm to Fork’-strategie

Akkerbouw

De Europese groenten- en fruitsector maakt zich grote zorgen over zijn toekomst met de gecombineerde effecten van de Covid-19-crisis en de aankondigingen in de ‘Farm-to-Fork’-strategie. Terwijl de sector voor bepaalde producten, zoals tomaten, groenten en steenvruchten, steeds hogere productiekosten en verliezen noteert, vragen professionalen in de sector zich af of ze wel in staat zijn om de door de Europese Commissie aangekondigde doelstellingen te halen.

De landbouwer die het perceel in gebruik heeft op 1 januari is verantwoordelijk voor het correct aangeven van het vanggewas of de nateelt.

Geef vanggewassen en andere nateelten aan via de verzamelaanvraag voor 31 oktober

Akkerbouw

De landbouwers met percelen in gebiedstype 2 en 3, die door MAP 6 verplicht een doelareaal vanggewassen moeten realiseren, moeten ten laatste op 31 oktober hun nateelten en de inzaaiperiode van hun vanggewassen aangeven in de verzamelaanvraag van het Departement Landbouw en Visserij.

Recht: schadevergoeding als mijn buur te ver ploegt?

Meest recent

Door een bericht van overlapping ontdekte ik dat mijn buurman zijn akker zeker 5 meter te ver ploegt. Omdat er geen grenspalen meer te vinden zijn, had ik dit niet eerder door. Kan ik schadevergoeding eisen voor het ploegen en gebruiken van mijn akker?

Het opduiken van het virus in Duitsland werkt door tot in ons land.

Afrikaanse varkenspest doet prijzen kelderen

Afrikaanse varkenspest’

Het opduiken van de Afrikaanse varkenspest in Duitsland bezorgt de Belgische varkenshouders nachtmerries. De prijzen zijn immers in korte tijd gekelderd. Er wordt gevreesd voor verliezen.

Garantieprijs FrieslandCampina omhoog

Nieuws van maatschappijen

FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs voor oktober met 50 cent tot 34,25 euro per 100 kg. De prijs wordt verhoogd omdat referentiebedrijven waarmee FrieslandCampina zich vergelijkt, meer hebben uitbetaald dan verwacht. De biologische melkprijs daalt met 1 euro naar 46 euro per 100 kg melk.

Wervel pleit ervoor dat lokale boeren de scholen moeten voorzien van vers voedsel.

Wervel wil refterrevolutie met producten van bij de boer

Actueel

De stad Antwerpen wil dat schoolgaande kinderen gezonde maaltijden voorgeschoteld krijgen. Wervel pleit in een brief naar Jinnih Beels, die ook gepubliceerd werd in Knack, dat scholen kiezen voor lokale spelers, zoals plaatselijke landbouwers, in plaats van de grote commerciële cateraars.

Bij ABS heerst vooral een wrang gevoel, versterkt wordt door wat 2 jaar geleden en ook nu naar buiten gebracht werd.

ABS stelt vragen bij Colruyt-strategie

Actueel

Vorige week raakte bekend dat Colruyt actief landbouwgronden wil aankopen, en die ook wil exploiteren. Hiervoor richtte Colruyt een exploitatievennootschap op: Agripartners. ABS heeft echter bedenkingen bij dit nieuwe verdienmodel. Landbouwer en voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) Hendrik Vandamme, geeft hieronder zijn mening.