Lente in februari

Actueel

Maandagnamiddag blijft het nog droog, maar neemt de hoge bewolking geleidelijk toe. In het uiterste westen verwachten we tegen het eind van de namiddag ook middelhoge en lage bewolking. De maxima schommelen tussen 8 graden in de Hoge Ardennen en 15 graden in het centrum van het land. Er waait een zwakke tot matige zuiden- tot zuidwestenwind die aan zee op het eind van de namiddag naar westelijke richtingen draait, zegt het KMI.

Beschermingszones Afrikaanse varkenspest opnieuw uitgebreid na positief geval

Varkens

Na de ontdekking van een nieuw geval van Afrikaanse varkenspest bij een everzwijn dat dood teruggevonden is in de bewakingszone, is de Waalse overheid overgegaan tot de uitbreiding van de drie beschermingszones. Dat meldt de Waalse minister van Natuur en Bos René Collin (cdH).

De beursorganisatie verwacht 15.000 bezoekers.

Land- en tuinbouwsalon in Roeselare verwacht 15.000 bezoekers

Actueel

Hallen Schiervelde is van zaterdag 23 tot en met maandag 25 februari het toneel van het Salon voor Landbouw, Tuinbouw en voor de tweede maal ook Park. Voor de 20e editie hebben 107 exposanten zich ingeschreven. Beursmanager Nic Vermaut verwacht circa 15.000 bezoekers op wat hij de “hoogdag” van de West-Vlaamse landbouw noemt.

Biobedrijven houden eerder robuustere dieren aan, waarbij de keuze niet direct ligt op topproducties.

Rundveehouders op een kantelpunt: bio als bedrijfsstrategie

Melkvee

Wat zijn de mogelijkheden en moeilijkheden bij het omschakelen van een gangbaar naar een biologisch rundveebedrijf? Sander Van Haver, innovatieconsulent bio-omschakeling bij het Innovatiesteunpunt, vat samen waar u rekening mee moet houden.

Op basis van beelden kan je zien hoe een veld evolueert doorheen het seizoen.

WatchITgrow: Vier nieuwe functionaliteiten in 2019

Aardappelen

Het online platform

WatchITgrow, dat in 2017 werd gelanceerd, gaat in 2019 een stapje verder. Elk kwartaal wordt een nieuwe functionaliteit aan de applicatie toegevoegd die de landbouwer moet helpen om gemakkelijker beslissingen te nemen in de aardappelteelt.

Vijf simpele trucs om gevaren in de varkensstal het hoofd te bieden

Varkens

Veerle Maertens, deeltijds vleesveehoudster, werkt al 20 jaar op de spoedafdeling van een West-Vlaams ziekenhuis. Daar viel haar het hoge aantal landbouwers onder de patiënten op. Om collega-landbouwers bewust te maken geeft ze nu praktijkgerichte lezingen over veilig werken. Landbouwleven selecteerde daaruit vijf handige tips.

Vlaamse bedrijfspluimvee- en konijnhouders vzw reageert op Greenpeace

Pluimvee

Greenpeace liet onlangs zijn ongenoegen blijken omtrent de opmars van megastallen in België, dit zijn volgens hen veeteeltbedrijven met een omzet van meer dan 500.000 euro per jaar en waarbij ze eveneens de schaalvergroting van de pluimveesector viseren. Daarenboven roept Greenpeace op tot een drastische hervorming van het Europees landbouwbeleid waarbij de Europese subsidies hoofdzakelijk kleinere landbouwers moeten ondersteunen die de natuur actief herstellen en beschermen. “Als producentenorganisatie van de pluimveesector betreuren wij echter deze eenzijdige surrealistische en contradictorische uitspraken.”

Vermijd natte knollen tijdens transport om bewaarproblemen te beperken.

Slechte aardappelopbrengsten over hele lijn in 2018

Aardappelen

Het jaar 2018 zal, net als het jaar 2017, in het geheugen van elke landbouwer gegrift staan. Er was droogte, hitte, doorwas, en ook de opbrengsten zijn slecht. Veel aardappelrassen scoren slechter dan vorig jaar. Onderzoekster van het proefcentrum van de aardappelteelt (PCA) Ilse Eeckhout overloopt het rampjaar 2018 en zijn oorzaken.

Pomuni ziet de vraag naar verse aardappelen dalen, ten voordele van pasta en rijst.

Pomuni wil vers en diepvries in balans brengen

Economie

Ben Muyshondt (36) is commercieel directeur bij Pomuni, een familiebedrijf dat verse aardappelen, maar ook diepgevroren aardappelspecialiteiten zoals puree en kroketten levert aan de retail en foodservice. Wat Pomuni betreft, is het bedrijf echter nog lang niet af. “We zijn volop aan het investeren in onze verse bedrijfstak om de kwaliteit van onze aardappelen nog te verhogen. Verder zetten we volop in om te groeien in het diepvriessegment omwille van de stijgende vraag.

Foto 1: De CMT-test maakt gebruik van een vierkwartierschaal om mastitis op te  sporen.

Subklinische mastitis opsporen via celgetal

Melkvee

De belangrijkste reden voor de afvoer van koeien op Vlaamse melkveebedrijven is mastitis. Het voorkomen van mastitis blijft daarom van groot belang en hierin speelt het opsporen van subklinische mastitis op basis van het celgetal een sleutelrol.

Belgapom-notering houdt opnieuw stand

Aardappelen

Belgapom deed op 15 februari volgende prijsnotering voor Bintje, Challenger en Fontane.

Een grasstrook langs een houtig landschapselement.

Inkomen aanvullen met beheerovereenkomsten

Wetgeving

Strenge milieuwetten plagen Vlaamse landbouwers. Tegelijk verwachten burgers steeds meer inspanningen, waar ze als consumenten niet voor willen betalen. Vrijwillige maatregelen, waar een faire vergoeding tegenover staat, zou dat niet werken? De 3.081 Vlaamse landbouwers met een beheerovereenkomst menen van wel.

De uitbetalingsprijs van Cosun biedt weinig hoop voor leveranciers van de Belgische verwerkers.

Nederlandse bietenprijs gekelderd

Bieten

Cosun-dochter Suiker Unie betaalt voor in 2018 geleverde quotumbieten van gemiddelde kwaliteit €35,59 per ton en dat is €10 minder dan het jaar ervoor. De prijs voor surplusbieten bij gemiddelde kwaliteit is vastgesteld op €30,72 (2017: €28,98) per ton. Niet alleen is de prijs laag, de oogst was door de droogte ook kleiner dan gewoon.

Slechts vijf lidstaten, waaronder België, hebben meetbare, ambitieuze doelstellingen opgesteld om het duurzaam gebruik van pesticiden te bevorderen, zegt Hilde Vautmans (Open Vld).

Europese lidstaten krijgen stevige uitbrander voor pesticidengebruik

Akkerbouw

De Europese lidstaten boeken onvoldoende vooruitgang bij het omzetten van de richtlijn duurzaam pesticidengebruik. Dat zegt het Europees Parlement in een nieuw rapport, waarin het zich zorgen maakt over feit dat er maar niet ingezet wordt op niet-chemische alternatieven. Het rapport komt er net nu een nieuwe, grootschalige analyse waarschuwt voor het verdwijnen van alle insecten.

Al swipend het ideale fokvee zoeken, is geen metafoor meer voor ‘Tinder’. Het kan echt, op ‘Tudder’.

Datingapp voor koeien

Melkvee

Eenzame stieren, onbegrepen vaarzen, wanhoop niet langer! Hectare Agritech, het Britse bedrijf achter het online verkoopsplatform voor vee SellMyLivestock, ontwikkelde de ‘Tudder’-app. In de stijl van de menselijke datingapp ‘Tinder’ kunnen veehouders, als echte cupido’s, de ideale partner voor hun vee ‘rechts swipen’.

Brexit: noodfonds in het geval van een rampscenario

Economie

De EU gaat eind maart belangrijke voorbereidingen treffen om een Brexit zonder handelsdeal minder pijnlijk te maken voor de landbouw en voedingsindustrie. Brussel zegt dat het middelen vrijmaakt om landbouwers in de 27 lidstaten te helpen. Een serie lobbygroepen vraagt ondertussen voor tijdelijke maatregelen die moeten voorkomen dat bij een “no deal Brexit” tijdrovende douanecontroles worden ingesteld en EU-labels op producten niet meer worden geaccepteerd.

De Zwitserse biologische sector is de laatste jaren snel gegroeid.

Zwitsers zijn grootste consumenten van bio ter wereld

Economie

De Europese biosector doet het goed. De grootste consumenten van biologische producten zijn de Zwitsers. Zij zijn niet alleen koploper in Europa, maar ook ter wereld. In heel Europa zijn zowel de productie, het aantal hectare landbouwgrond als de afzetmarkt sterk gegroeid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Research Institute of Organic Agriculture (FiBL) van 2017.

Dieffenbachia

Kerstboom eruit, kamerplant erin

Liefhebberstuin

We vertelden het 2 weken geleden al: kamerplanten zijn erg decoratief, maar het zijn en blijven planten. Hou bij de aankoop dus rekening met de plaats waar ze terechtkomen in het interieur. Kies een plant in functie van de hoeveelheid (rechtstreeks zon-) licht, de temperatuur ( koele hal of warme woonkamer) en de luchtvochtigheid. Win op voorhand de nodig info in of laat u adviseren door de verkoper.

Julie Van Boven hoopt dat burgers snel onderkennen wat de landbouw al allemaal voor het klimaat doet.

De avonturen van een boerenmeid: inspanningen voor het klimaat

Actueel

Al enkele weken roepen klimaatbetogende tieners op om te stoppen met vlees eten. Journalisten zeggen dat de landbouw serieuze inspanningen zal moeten leveren voor het klimaat. Weten betogers en journalisten wel écht hoeveel de invloed van de Vlaamse landbouw op het klimaat bedraagt? Weten ze hoeveel én welke inspanningen de landbouw in Vlaanderen al heeft geleverd voor het klimaat?

Snoekbaars

Deadline Aquavlan2 nadert

Economie

Ben je een ondernemer met een idee voor de aquacultuursector? Het project Aquavlan2 geeft je de kans om dat idee tot een businessconcept uit te werken. Via een vouchersysteem kan je tussen 3.000 en 30.000 euro steun krijgen in de vorm van expertise of diensten. De volgende en laatste voucherkeuringsronde is op 28 februari. Haast is geboden.

Europa keurt handelsakkoord met Singapore goed

Wetgeving

Het Europees Parlement keurde op woensdag een handels -en investeringsakkoord met Singapore goed, alsook een Partnerschaps- en Samenwerkingsakkoord. Het is het eerste handels -en investeringsakkoord dat de EU sluit met een lid van de ASEAN. Singapore is vandaag de belangrijkste partner van de EU in Zuidoost Azië.

Meest recent

Meest recent