Boeren blokkeren trams in Den Haag en steken vuurwerk af

Actueel

Honderden demonstrerende boeren hebben woensdagmiddag het officiële demonstratieterrein in Den Haag verlaten, blokkeren tramlijnen en steken vuurwerk af. Ze scanderen luid leuzen.

Na de slachthuizen van Tielt en Izegem is VanDrie in Hasselt het derde slachthuis dat Animal Rights vanwege dierenmishandeling voor de rechter brengt

Animal Rights vraagt aan rechter sluiting van slachthuis VanDrie

Actueel

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights heeft een strafklacht neergelegd tegen slachthuis VanDrie België NV in Hasselt en de onbekende, directe daders van dierenmishandeling in het bedrijf. Animal Rights bracht in december 2018 beelden van dierenmishandeling in de Hasseltse vestiging naar buiten, waardoor het slachthuis volgens de organisatie definitief gesloten dient te worden.

Landbouworganisaties pleiten al langer voor de invoering van statiegeld.

Vlaamse zwerfvuilcijfers krijgen een tussentijdse evaluatie

Actueel

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) is bereid om in 2020 een tussentijdse evaluatie uit te voeren van de Vlaamse zwerfvuilcijfers. Dat heeft ze woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van sp.a-parlementslid Steve Vandenberghe.

De JEP benadrukt dat ze zich beperkt heeft tot de inhoud van de campagne, en die getoetst heeft aan de JEP-regels over niet-commerciële reclame, en zich dus niet gebogen heeft over het debat over melkconsumptie.

Campagne ‘Melk is dodelijk’ niet in strijd met JEP-regels

Actueel

De reclamecampagne met de slogan "Melk is dodelijk", begin oktober te zien op trams van De Lijn in Antwerpen en Gent, was niet in strijd met de regels van de JEP, het zelfregulerend orgaan van de Belgische reclamesector. Dat heeft BE Vegan woensdag zelf gemeld, en de JEP-beslissing is op de site van het orgaan te lezen.

Bayer werd in eerdere rechtszaken rond Roundup al veroordeeld tot het betalen van tientallen miljoenen dollars aan schadevergoedingen.

Bayer vreest veel meer Roundup-aanklachten

Actueel

Het Duitse chemieconcern Bayer vreest dat er nog veel meer aanklachten komen rond onkruidverdelger Roundup. Er lopen in de Verenigde Staten al ruim 18.000 rechtszaken wegens Roundup, aangespannen door mensen die zeggen kanker te hebben gekregen van de onkruidbestrijder.

Supermarkten schenken drie keer meer maaltijden aan Voedselbanken

Actueel

De Belgische supermarkten hebben in 2018 drie keer meer maaltijden geschonken als in 2015. Dat staat in een rapport van handelsfederatie Comeos naar aanleiding van de Wereldvoedseldag. Uit dit rapport blijkt dat supermarkten beter omgaan met voedselafval en beduidend minder verbranden.

De Vlaamse vloot is goed voor ongeveer 70 vissersvaartuigen en bijna 400 vissers.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits kaart visserijproblematiek aan bij Europees commissaris Vella

Actueel

Vlaams minister van Landbouw en Visserij Hilde Crevits (CD&V) ontmoet morgen Europees Commissaris voor Maritieme Zaken en Zeevisserij Karmenu Vella. Dat heeft minister Crevits geantwoord in de commissie Landbouw en Visserij van het Vlaams parlement op een vraag van Vlaams parlementslid Jeremie Van Eeckhout (Groen). Minister Crevits zal bij Vella de knelpunten aankaarten die op Vlaanderen kunnen afkomen in het kader van de brexit.

Enkele weken geleden raakte bekend dat wolvin Naya hoogstwaarschijnlijjk om het leven is gebracht.

Vlaams minister van Leefmilieu gaat wolvenplan evalueren en waar nodig bijsturen

Actueel

Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir wil het Vlaamse wolvenplan "evalueren en waar nodig bijsturen". Dat heeft de N-VA-minister woensdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Groen-parlementslid Mieke Schauvliege.

Voor de pluimveesector is vooral de export naar Groot-Brittanië van pluimveevlees, en in mindere mate van ei-producten, een grote uitdaging.

Onderzoeken van landbouwcentra ‘on hold’ door onduidelijkheid over brexit

Actueel

De onduidelijkheid over de brexit heeft ook gevolgen voor onderzoekscentra. Zo is het op vandaag niet volledig duidelijk hoe het bijvoorbeeld met het project MiteControl van het Proefbedrijf Pluimveehouderijin Geel verder moet. Indien er een brexit volgt, moet worden gezocht naar andere partners en pluimveehouders.

Biologische voedingsmiddelen worden door initiatiefnemers aanzien als een van de middelen om de impact van de klimaatverandering te beperken.

Nog geen Belgische steden aangesloten bij wereldwijd initiatief dat oproept tot meer biologische consumptie

Actueel

Op een burgemeesterscongres in Kopenhagen hebben verschillende wereldsteden opgeroepen tot meer biologische voeding in het publieke leven. Ze zien dat als een van de middelen om de impact van de klimaatverandering te beperken. Voorlopig zijn nog geen Belgische steden aangesloten.

3.000 boeren protesteren in Nederland, leger plaatst trucks als barrières in Den Haag

Actueel

Tientallen boeren zijn woensdagochtend aangekomen bij Bilthoven in Nederland, waar ze willen demonstreren bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vanwege de rekenmethode voor schadelijk stikstof. De boeren zijn boos omdat zij hun ruimte voor toekomstige uitbreiding door de nieuwe milieuregels ingeperkt zien. In Den Haag zet het leger op strategische plaatsen trucks in als barrières.

Rendabiliteit en duurzaamheid zijn belangrijke thema’s voor het Kennis- en onderzoekscentrum Wijnbouw. Kris Vandenwyngaert en Soetkin Van Hoye doen het onderzoek.

Een wetenschappelijke kijk op wijnbouw

RULA

Wijnbouw is al enkele jaren in steile opmars in ons land. De nood aan kennis over de druiventeelt groeide navenant. Sinds 5 jaar kunnen telers met hun vragen terecht in het Kennis- en onderzoekscentrum voor wijnbouw in Sint-Truiden. Kris Vandenwyngaert – what’s in a name – was er van bij de start bij.

Op 14 oktober was er opnieuw Nederlands boerenprotest, onde rmeer aan het provinciehuis in Zwolle.

Nederlands boerenprotest gaat verder

Actueel

Alhoewel er pas op woensdag 16 oktober nieuw boerenprotest was aangekondigd, haalden heel wat ontevreden boeren hun tractor al eerder van stal. Dit had intussen een gunstig resultaat. In meerdere provicies werd de stikstofwetgeving opgeschort. De acties lopen de komende dagen nog verder.

Bayer Crop Science wil boeren vooral maatwerk bieden

Nieuws van maatschappijen

Ten midden van een eindeloze reeks berichten over rechtszaken vanwege Roundup, organiseerde Bayer een congres over de toekomst van de landbouw. De boodschap: Bayer blijft onverminderd investeren in innovatieve veredeling, gewasbescherming en data. 25 miljard in de komende 10 jaar, om precies te zijn. Maatwerk is het toverwoord.

De Europese Commissie gaat bij de WTO stappen zetten tegen de Colombiaanse antidumpingheffingen op Belgische diepvriesfrieten die al aanhouden sinds november 2018.

Europa vecht Colombiaanse heffingen op Belgische diepvriesfrieten aan bij WTO

Aardappelen

De Europese Commissie gaat bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) stappen zetten tegen de Colombiaanse antidumpingheffingen op Belgische diepvriesfrieten. Dat kondigde eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström op 14 oktober aan.

31 oktober is laatste dag om MAP 6-vanggewassen aan te geven via verzamelaanvraag

Akkerbouw

Landbouwers met percelen in gebiedstype 2 en 3, die door MAP 6 verplicht een doelareaal moeten realiseren, moeten ten laatste op 31 oktober hun volledige teeltplan en de inzaaiperiode van hun vanggewassen vermelden in de verzamelaanvraag van het departement Landbouw en Visserij.

Ongeveer 14
% van het geproduceerde voedsel gaat elk jaar verloren, met Zuid-Azië, Noord-Amerika en Europa als de slechtste leerlingen van de klas. Kwetsbaar voedsel zoals groenten en fruit gaat vaker verloren (22
%) dan bijvoorbeeld granen en peulvruchten (9
%).

Vierhonderd miljard dollar aan eten gaat jaarlijks verloren voor het in supermarkt belandt

Actueel

Wereldwijd gaat elk jaar zowat 400 miljard dollar (363 miljard euro) aan eten verloren nog voor het in de supermarkt belandt. Dat blijkt uit een rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). De organisatie vraagt maatregelen om dat cijfer naar beneden te halen en de landbouw- en voedselindustrie duurzamer te maken.

“Mensen die starten met wijnbouw onderschatten soms dat commercieel aspect. Maar de basis is en blijft: een goed product maken.

Martin Bacquaert:’Wijn maken is geen gemakkelijk geldgewin’

Actueel

Of het nu in het gerenommeerde restaurant Pure C in Cadzand is, op de Belgische ambassade in Indonesië of zelfs diep in een dorre, Afrikaanse woestijn: de wijnen van het West-Vlaamse wijndomein Entre-Deux-Monts zijn telkens weer een gelukzalige streling voor de smaakpapillen. Eigenaar en bezieler Martin Bacquaert praat als zijn wijn: fruitig, vol aroma’s, verrassend, gevat en doortastend. “Wie denkt dat er met wijn maken op korte termijn veel geld te verdienen is, heeft het verkeerd.

Alternatieven vinden voor de reststromen van witloof is ontzettend belangrijk voor onze telers”, benadrukt Monique Swinnen, gedeputeerde voor Landbouw in Vlaams-Brabant.  De kweek van meelwormen biedt alvast mogelijkheden.»

Meelwormen bieden kansen voor witlooftelers

Actueel

Maandag 14 oktober werd het Platteland Plus-project omtrent insectenkweek met witloofwortels afgerond met een slotevent in de Nationale Proeftuin voor Witloof in Herent. Witloofwortels, een reststroom van de witloofteelt, vormen een goede voedingsbron voor de kweek van meelwormen. En die wormen vormen een valabele nieuwe eiwitbron.

Naast de betaling van zijn bijdrage aan de Europese begroting zou het Verenigd Koninkrijk ook akkoord moeten gaan met de nodige controles en audits indien het nog betalingen wil ontvangen.

Groen licht voor Europese financiering in ruil voor Britse bijdrage

Actueel

De commissie Begroting in het Europees parlement heeft maandag het licht op groen gezet voor de betaling uit het Europees budget aan Britse begunstigden zoals universiteiten, de lokale gemeenschappen, de landbouwers en Erasmus-studenten.

Volgens een Leuvense professor is het tijd voor een debat over krimp van de veestapel.

Hoogleraar: inkrimping veestapel levert belangrijke bijdrage aan daling uitstoot broeikasgassen

Veeteelt

Een afbouw van de veestapel in Vlaanderen heeft een positieve impact op de uitstoot van broeikasgassen, en dus het klimaat, én creëert extra ruimte. De Leuvense emeritus hoogleraar Wannes Keulemans berekende verschillende scenario's waarover het wetenschappelijk tijdschrift EOS bericht. Hij pleit ervoor het debat te voeren, net als in Nederland. Boerenbond wil dat het debat niet gaat over dieraantallen, maar uitstoot.