‘Puur natuur’ centraal op gemengd bedrijf ‘t Hof van Rapenburg

Veeteelt

‘t Hof van Rapenburg is authentiek. Dit geldt zowel voor de locatie, de uitbating én het gezin. Heidi Colman en Nic Verschelde boeren er met hun 3 kinderen in grote liefde voor hun koeien en kippen én in een sterke band met de omliggende natuur.

Milcobel verlaagde in februari haar melkprijs met 1 euro per 100 kg.

Europese melkprijzen onder druk, ook Milcobel verlaagt

Economie

De grote zuivelondernemingen in de EU betaalden in januari gemiddeld een voorschotmelkprijs uit van 34,23 euro per 100 kg standaardmelk. Dat is 9 cent minder dan een maand én exact een jaar eerder. Milcobel zakt met 1 euro tot 32,72 euro. Dat blijkt uit de Europese melkprijsvergelijking van LTO.

PTS Mechelen zal vanaf nu wekelijks groenten leveren aan Foodsavers.

Tuinbouwschool schenkt haar groenten aan goede doel

Covid 19

De Provinciale Technische School (PTS) Mechelen, afdeling tuinbouw, doneert vanaf nu haar groenten aan Foodsavers, een initiatief voor voedselinzameling in Mechelen. Normaal gezien worden de groenten in de schoolwinkel verkocht aan de leerlingen, ouders en omwonenden, maar door de coronacrisis blijft de winkel dicht. Vanuit Foodsavers worden voedselpakketten verdeeld aan kwetsbare Mechelaars.

Bereid je voor op het nieuwe aardappelseizoen met informatie van het PCA.

Bereid je goed voor op het aardappelseizoen

Aardappelen

De voorjaarsactiviteiten komen stilaan weer op gang. Zo ook het aardappelseizoen. Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) geeft in de nieuwsbrief enkele tips mee over de aanpak bij bemesting, pootgoedcontrole, aaltjes en ritnaalden.

Joskin, gevestigd vlakbij Luik, is één van de grootste fabrikanten van landbouwmachines in België.

Covid-19: Joskin draait vooralsnog verder

Covid 19

Door de coronavirusepidemie die momenteel de hele wereld treft, zien veel bedrijven hun organisatie veranderen. Joskin is geen uitzondering, maar de Belgische fabrikant doet er alles aan om zijn bestellingen uit te voeren.

Onkruid in bieten: na wegvallen herbiciden toch goede alternatieven voorhanden

Bieten

Het gamma herbiciden in de suikerbietenteelt wordt alsmaar kleiner. Europa verbood nog recent de middelen op basis van chloridazon en op desmedifam. Eén van de alternatievemogelijkheden is het Conviso Smart systeem. Het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet (KBIVB) testte het voor de bietenteler uit en achtte het beloftevol bij een goede uitvoering. “Het is een erg technisch middel, we moeten er mee leren werken”, klonk het. Door de grote druk op middelen dringt ook de mechanische onkruidbestrijding, zoals schoffelen, zich op in het FAR-systeem.

Het stalklimaat op punt stellen is onmisbaar als je maximale dierprestaties wil bekomen met een minimaal geneesmiddelengebruik.

In 10 stappen naar een optimaal stalklimaat

Varkens

Een goed stalklimaat speelt een belangrijke rol in de gezondheid en het welzijn van je varkens. Het stalklimaat op punt stellen is onmisbaar als je maximale dierprestaties wil bekomen met een minimaal geneesmiddelengebruik.

De temperatuursom en bodemtemperatuur opvolgen is een handig hulpmiddel voor een goede timing van bemesting. Inagro helpt daarbij met een wekelijkse graslandupdate.

Wekelijkse graslandupdate helpt juiste timing voor bemesting te bepalen

Melkvee

MAP6 heeft vooral voor grasland belangrijke wijzigingen in petto. Het optimale tijdstip voor bemesting is crucaal. Inagro volgt daarom de wekelijkse grasgroei op de voet via de ‘graslandupdate’.

Via de website <a href=http://www.terrasplant.be>www.terrasplant.be</a> krijgen consumenten uit heel Vlaanderen en Brussel toegang tot een ruim assortiment van The Green Community. Bestellingen worden aan huis geleverd.

Red de lente, koop planten veilig en lokaal!

Groenvoorziening

Dertien lokale plantenkwekers verenigden zich in 2019 in The Green Community. Tijdens deze coronacrisis nemen ze het heft in eigen handen en lanceren ze een eigen bestel- en leverdienst.

Er zijn grote verschillen in stikstofbehoefte tussen percelen met verschillende voorgeschiedenis en verschillende bodemeigenschappen. Een beredeneerde stikstofbemesting is enkel mogelijk gebaseerd op een bodemanalyse met bijhorend advies.

Gemiddeld stikstofadvies voor suikerbieten 2020

Bieten

Elk voorjaar bemonstert de Bodemkundige Dienst van België (BDB) heel wat suikerbietpercelen voor het berekenen van een stikstofbemestingsadvies volgens de N-indexmethode. Met uitzondering van (het beperkt aantal) percelen na vlas bevatten de suikerbietenpercelen momenteel gemiddeld minder minerale stikstof dan in dezelfde periode in 2019.

‘Hack the crisis’ zoekt innovatieve ideeën om crisis hak te zetten

Covid 19

De Belgische tech- en startupwereld organiseert dit weekend een ‘Hack the crisis’-hackathon om de crisis te lijf te gaan, geïnspireerd door gelijkaardige initiatieven wereldwijd. Bedoeling is om de coronacrisis een hak te zetten met innovatieve oplossingen. Ook initiatieven voor de land- en tuinbouwsector zijn welkom.

Vion verdiende in 2019 vooral meer met varkensvlees.

Vleesreus Vion boekt hogere winst, niet pessimistisch over 2020

Nieuws van maatschappijen

Vion heeft in 2019 haar nettowinst ruimschoots zien verdubbelen tot 26,6 miljoen euro. De Nederlandse slachterij zag door hogere varkensprijzen de omzet met 390 miljoen toenemen tot 5,1 miljard euro. Het coronavirus betekent een onzeker 2020, aldus het bedrijf, waarbij vooralsnog de verkopen aan supermarkten fors toenemen en de verwachtingen voor de Aziatische markt positief blijven.

China moet van EU leren, en andersom

Covid 19

Het coronavirus ontregelt onze hele maatschappij, inclusief de landbouw en voedingsketen. We zitten in overlevingsmodus, maar daarna mogen we China eens goed in de ogen kijken. Zij slaagden er beter in mensenziekten onder controle te krijgen, maar wij kunnen hen veel leren wat betreft het voorkomen van dierziekten.

Vandamme vindt het mooi dat in tijden van crisis het respect voor de boeren terugkeert.

Opinie: en de boer, hij ploegde voort

Uw stem

Voorzitter Hendrik van Damme van het Algemeen Boerensyndicaat, zet door de coronacrisis het respect voor boeren toenemen. De akkerbouwer uit Oostende hoopt dat het respect ook na de crisis aanhoudt.

Er bestaan gelukkig mogelijkheden om de genetica van waardevolle paarden post-mortem te bewaren. Er is echter geen garantie op een veulen.

Post-mortem bewaren van genetica bij merries of hengsten

Paarden

Het zal je maar overkomen: je meest waardevolle merrie of hengst komt ongelukkig neer na een hindernis en breekt een been. De dierenarts komt ter plaatse, maar de breuk is desastreus waardoor het paard ingeslapen moet worden. Naast het grote verlies bedenk je dat je geen enkele nakomeling hebt van dit paard. Hier houdt het dan op… of toch niet?

Het voorjaar komt op gang ondanks de coronacrisis

Akkerbouw

Het coronavirus hangt als een dreiging over ons land, en bij uitbreiding over de hele wereld. Sommige sectoren staken hun activiteiten, maar de landbouw is één van de sectoren die zijn bedrijvigheid mag voortzetten.

In 2019 won Tim Keysers (tweede van rechts), uitbater van biogasinstallatie Arbio. Hij ontwikkelde de innovatieve technologiecascade ‘NPirriK’.

Oproep voor deelnemers Ivan Tolpe-prijs 2021

Veeteelt

Het Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking (VCM) organiseert elke 2 jaar de ‘Ivan Tolpe-prijs voor innovatie in de mestverwerking’. Deze prijs werd al 3 keer uitgereikt aan een deelnemer met een innovatief idee dat bijdraagt aan het verwerken van mest op een meer duurzame en kostenefficiënte manier. Sinds de tweede editie kunnen ook buitenlandse inzendingen deelnemen.

Aardappeltelers hebben nog een grote stock aan aardappelen die plots geen afnemer meer hebben, puur omwille van het Covid-19 virus.

Vrije markt aardappelen mogelijk nog lange tijd verstoord

Covid 19

De kans bestaat dat de vrije markt voor aardappelen ook de rest van het seizoen onder druk blijft staan. Dat stelt brancheorganisatie Belpotato. De Belgische bedrijven geven op dit moment voorrang aan het naleven van de contracten die werden afgesloten tussen de telers, handel en industrie. In een aantal gevallen wordt de levering van contracten enigszins naar latere datum verschoven mits inachtneming van voorafgaande gemaakte afspraken.

De Floraliën verschuiven naar mei 2021.

Gentse Floraliën schuiven exact één jaar op

Covid 19

De Gentse Floraliën zullen plaatsvinden van 1 tot 9 mei 2021. De organisatie had vorige week al beslist om zijn vijfjaarlijks event uit te stellen omwille van het coronavirus.

De hinderpremie kan vanaf vandaag aangevraagd worden.

Toepassing voor aanvraag corona-hinderpremie online

Covid 19

Vanaf vrijdag 27 maart 2020 staat de applicatie om de corona-hinderpremie aan te vragen online. Wie zich heeft aangemeld via het webformulier van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) zal op donderdag 26 maart een link krijgen om de premie al aan te vragen. Na de aanvraag wordt de premie binnen 14 dagen uitbetaald mits voldaan is aan alle voorwaarden. Elke onderneming die recht heeft op de premie door verplichte sluiting, zal die ook krijgen.

De Europese landbouwraad kwam woensdag onder voorzitterschap van Kroatië samen.

Boerenbond bezorgd over gebrek aan actie Europese Commissie

Covid 19

Boerenbond vindt dat de Europese Commissie veel meer moet doen om de interne markt te bewaken. Lid van het hoofdbestuur Pieter Verhelst is teleurgesteld dat er geen concrete voorstellen op tafel lagen bij de afgelopen Europese landbouwraad. “Zo is het nog steeds onduidelijk of seizoenarbeiders België kunnen bereiken.” De sierteelt wordt volgens Boerenbond vooralsnog aan haar lot overgelaten.