Vragen over de rol van VLAM bij coördinatie van nieuwe website www.vlees.be

Actueel

In de commissie Landbouw zijn vragen gesteld over de rol van VLAM (het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) als coördinator van de nieuwe website www.vlees.be, een initiatief van én betaald door de Belgische vleessector. Er is mogelijk een soortgelijk initiatief rond zuivel op komst.

De Betimax-veewagens kunnen met meerdere types zijhekken worden uitgevoerd.

Nieuwe zijhekken voor Betimax-veewagens bij Joskin

Mechanisatie

Joskin herzag zijn Betimax-veewagens om ze comform te maken met de laatste nieuwe Europese normen. Ook de buitenzijhekken zijn meegenomen in de vernieuwing en zijn nu verfijnd uitgevoerd.

Het consumptiepatroon van de Belg is aan het wijzigen: er wordt evenveel of zelfs meer gevogelte dan rundvlees gegeten.

Meer gevogelte, maar helft geconsumeerd vlees in België is afkomstig van varkens

Veeteelt

StatBel, het Belgische statistiekbureau, heeft een nieuwe bevoorradingsbalans opgesteld. Daaruit blijkt dat in 2019 de Belg meer gevogelte at, en iets minder rund- en varkensvlees. Toch blijft ruim de helft van wat de Belg aan geconsumeerd vlees eet afkomstig van varkens.

West-Vlaanderen telt dan weer het meest aantal actieve zorgboerderijen die een subsidie aanvroegen.

Antwerpen kreeg de meeste subsidies voor zorgboerderijen

Actueel

In 2019 betaalde Vlaanderen ruim 1,6 miljoen euro subsidies uit aan zorgboederijen. De meeste subsidies gingen naar de provincie Antwerpen. West-Vlaanderen telt dan weer het meest aantal actieve zorgboerderijen die een subsidie aanvroegen.

Nederlandse boeren organiseerden al enkele keren grote demonstraties tegen de stikstofplannen van de overheid.

Nederlandse boeren schorten acties voorlopig op

Economie

De Nederlandse actiegroep Farmers Defence Force heeft minister Carola Schouten een ultimatum gesteld. De boeren willen dat de omstreden veevoermaatregel uiterlijk 21 juli van tafel gaat. Tot die tijd zullen er geen acties worden gehouden. Als de minister de eis van minder eiwit in het voer niet intrekt, komen de boeren weer in actie en worden volgens FDF wegen geblokkeerd.

Dochter Flore en vader Johan.

Hoevetoerisme in de Leiestreek, met de zegen van priester Glorieux

RULA

Logeren en kamperen op een actieve vierkantshoeve… het rustieke landbouwbedrijf in het landelijke Sint-Denijs, deelgemeente van Zwevegem, heeft alle troeven om verder door te groeien tot dé vakantiestek in de streek. De familie Vanhemmens baat met veel passie, natuurlijke flair en authenticiteit de verschillende activiteiten uit: van vleesvee en akkerbouw over hoeveslagerij tot vakantiewoningen en camping… op de Hoeve Roden Duifhuize.

Mario Lagrou van Syngenta:   Je hebt dus een granulaat met een startfosfor in 1 product. Op deze manier krijgt de plant een extra ondersteuning  in de kieming  en de startgroei.

Granulaat Force Evo in strijd tegen ritnaalden

Akkerbouw

Door het verbod op neonics zocht Syngenta in de strijd tegen onder meer ritnaalden in maïs en aardappelen naar een alternatieve én efficiënte oplossing. Op proefvelden blijkt dat Force 200 CS (zaadontsmetting) + Force Evo (granulaat) een doeltreffend middel is om dat probleem effectief aan te pakken.

Op de wereldmarkt stijgen tarwenoteringen.

Tarwe-, gerst- en maïsnoteringen stijgen

Akkerbouw

Op de wereldmarkt stijgen de tarwe-, gerst- en maïsnoteringen. De tarweprijs werd weer gestimuleerd door de teleurstellende eerste oogstgegevens uit de EU en het Zwarte Zeegebied. Eind vorige week werd voor gerst ongeveer 170 euro per ton betaald in Brussel. Ten slotte steeg ook de maïsnoteringen, dankzij het afdekken van shortposities.

De beurs zou dit jaar plaatsvinden op een groot melkveebedrijf.

Landbouwvakdagen Zuid-Nederland & België afgelast

Nieuws van maatschappijen

De Landbouwvakdagen Zuid-Nederland & België net over de grens in het Nederlandse Goirle gaan niet door. De beurs heeft besloten vanwege de coronamaatregelen de stekker uit het project te trekken. De beurs mikte qua focus breed: mechanisatie, rundveehouderij, intensieve veehouderij, akkerbouw, volle grondteelt,.... In 2021 komt er wel weer een editie.

De Braziliaanse landbouw is de afgelopen decennia sterk gegroeid, en neemt hapjes uit het regenwoud.

Recordoppervlakte ontbost in Amazoneregenwoud

Economie

In Brazilië is in de eerste helft van dit jaar 3.069 vierkante kilometer van het Amazoneregenwoud ontbost. Dat berekende het nationaal instituut voor ruimteonderzoek (INPE) op basis van satellietbeelden. Het gaat om een absoluut record sinds de gegevens worden bijgehouden en een kwart meer dan tijdens de eerste jaarhelft van 2019. Een deel van de ontbossing is toe te schrijven aan uitbreidende landbouw.

Wanneer de plantjes ongeveer een potlood dik zijn, kunnen ze worden geplant op hun definitieve groeiplaats.

Prei: makkelijk in de moestuin, lekker in de keuken

Liefhebberstuin

Prei behoort tot de sterkste en makkelijkst te telen gewassen in de moestuin. Mits een goede planning is dit gewas omzeggens jaarrond beschikbaar. Je oogst het naar believen. Je kan het goed bewaren (koelkast of koele vochtige ruimte) of je vriest het in. Bovendien heeft prei uitstekende culinaire kwaliteiten: rauw in salades, in ovenschotels, in combinatie met vis of als smaakmaker in soep en stoofpotjes. Kortom, prei verdient een plaats in elke moestuin.

Zicht op een deel van de B&B van BertemNatuur met gastvrouw Linda Putseys  én op de achtergrond de groene omgeving.

De wereld leren kennen dankzij gastenkamers

Agrotoerisme

Linda Putseys baat samen met haar man Willy Ronsmans in Bertem een akkerbouwbedrijf uit én een Bed & Breakfast, namelijk BertemNatuur. Willy ontfermt zich over de akkers, Linda over de gasten. Destijds was ze bij de eerste generatie landbouwers die gastenkamers op een boerderij aanbood. “Dankzij de internationale gasten die over de vloer komen, heb ik de wereld leren kennen”, geeft Linda aan.

Landbouw in koloniaal Congo (1908-1960), een succesverhaal ten koste van de rurale bevolking?

Actueel

De Belgische koloniale geschiedenis in Congo, Burundi en Rwanda beheerst het nieuws. Wat met het, ja onderbelicht, koloniaal landbouwbeleid? Professoren Yves Segers en Leen Van Molle (KU Leuven) geven antwoord. “Er moesten veel hindernissen worden overwonnen en dat gebeurde met wisselend succes.”

In ons wordt met name Nederlands pootgoed gebruikt.

Toch reguliere nacontrole pootgoed in Nederland

Aardappelen

De Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) gaat dan toch ook in 2020 een reguliere nacontrole op pootgoed doen. Eerder verklaarde de NAK dat dit niet mogelijk was omdat er geen vooruitzicht was dat de benodigde laboratoriummaterialen op tijd beschikbaar zouden zijn. Het besluit werd mede genomen omdat men snel wilde beslissen vanwege de virussituatie en de start van de loofdodingsperiode.

Er is geen bewijs dat corona via voedsel verspreid kan worden.

Braziliaanse exporteurs willen vlees voor China laten testen

Veeteelt

China wil geen vlees meer uit slachterijen waar corona opdook onder personeel. Diverse slachterijen in Canada, Brazilië, Duitsland en Nederland kunnen daarom niet meer leveren. De Braziliaanse organisatie voor kippen- en varkensvleesexporteurs ABPA noemt de maatregel onwetenschappelijk, maar wil China tevreden stemmen door alle vleeszendingen naar China te laten testen op aanwezigheid van het virus.

Aan de hand van een 80-tal borden die verspreid in het landschap staan, lancereert de gemeente Wingene opvallende slogans die passanten aanspreken op hun consumptiegedrag

Opvallende borden met slogans in Wingene promoten de land- en tuinbouw

Actueel

De coronacrisis heeft een zware impact op de landbouw. “Ze verdienen het meer dan ooit om in de schijnwerpers te staan”, zegt schepen Hedwig Kerckhove. En dus verschijnen een 80-tal borden in het Wingense landschap met opvallende slogans. “We willen het gezond bewustzijn voor landbouw aanwakkeren en burgers bewust maken van hun consumptiegedrag.”

Leen en haar man Chris leiden samen het bedrijf. Ze hebben 2 kinderen.

Hoeve ‘t Alkeveld doet geen concessies: landbouw én verbreding moet sterk zijn

Agrotoerisme

Chris is een manusje van alles met een grote passie voor koeien. Zijn vrouw Leen is eigenlijk tuinarchitecte maar nu vooral ijsmaker. Hun bedrijf Hoeve ’t Alkeveld is een begrip in Oost-Vlaanderen. Om de kwalitatieve zuivelproducten die op de hoeve gemaakt worden en wat je er kunt beleven. “We geloven niet in bulk maar in toegevoegde waarde”, aldus Leen.

De sierteelt kon tijdens corona lange tijd nauwelijks verkopen, omdat tuincentra en bloemisterijen gesloten waren.

Steun uit noodfonds voor siertelers en aardappeltelers goedgekeurd

Economie

Sierteeltbedrijven krijgen vanwege de coronacrisis een tegemoetkoming van 25 miljoen euro uit het Vlaams noodfonds. Aardappeltelers kunnen 10 miljoen euro tegemoet zien. Dat heeft de Vlaamse Regering besloten op voorstel van landbouwminister Hilde Crevits

Is het buiten echt te warm of vertonen de dieren duidelijke tekenen van hittestress, dan kan het aangeraden zijn om de weidegang te beperken en de dieren binnen te houden.

Hoge temperaturen hebben ongunstige impact op resultaten en welzijn

Melkvee

De zomer is volop bezig en de temperaturen lopen nu soms hoog op. Dit heeft een impact op het vee en hun productie. Hittestress kan immers zorgen voor tegenvallende resultaten bij herkauwers en dit op verschillende vlakken. Het tijdig opvangen van tekenen van hittestress is dus belangrijk.

De boerenactie was onaangekondigd.

Boeren met trekkers onaangekondigd op weg naar Den Haag

Economie

Zeker 140 boeren zijn in Nederland in hun trekkers onderweg vanuit de regio Achterhoek naar Den Haag. We zijn altijd overal op voorbereid, maar er is voor zover bekend geen demonstratie door boeren aangemeld, zegt de woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen.

Britse boeren kwamen samen bij Westminster, het politieke hart van het Verenigd Koninkrijk.

Britse boeren ageren tegen vrijhandelsverdragen

Economie

Britse boeren hebben met trekkers en jeeps in het centrum van Londen gedemonstreerd tegen het sluiten van handelsdeals. Volgens hen dreigt de Britse regering een landbouw van wereldklasse in te ruilen voor goedkope maar inferieure voedselimporten. De campagnegroep ‘Save British Farming’ (SBF) plant de hele zomer activiteiten.