Garantieprijs FrieslandCampina 25 cent omlaag

Nieuws van maatschappijen

FrieslandCampina verlaagt de garantieprijs voor maart met 25 cent ten opzichte van februari. De Nederlandse melkerij komt zo op een prijs van 36,25 euro per 100 kilo. De coöperatie verwacht dat boerderijmelkprijzen van referentiebedrijven, waaronder Milcobel, daalt vanwege het negatieve sentiment op de wereldmarkt. Deze maand is de eiwitwaarde 581,58 euro, de vetwaarde 290,79 euro en de lactosewaarde 58,16 euro per 100 kg melk.

De Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue op bezoek in ons land.

Amerika trekt doelen biobrandstoffen op

Economie

Het Amerikaanse ministerie van landbouw wil dat biobrandstoffen in 2050 30% van alle gebruikte transportbrandstoffen uitmaken. In 2030 zou het percentage al op 15% moeten liggen. Op dit moment zijn raffinaderijen verplicht om 10% bij te mengen. “We weten dat we een uitdaging hebben”, aldus landbouwminister Sonny Perdue bij een persconferentie.

Alco Bio Fuel op zoek naar extra Belgische maïs

Nieuws van maatschappijen

Alco Bio Fuel maakt sinds ruim 10 jaar bio-ethanol in Gent. Traditioneel komen de granen die daarvoor gebruikt worden van over heel Europa. In een poging klimaatvriendelijker te produceren, koopt men echter meer en meer Belgische maïs. Het volume kan wat directeur Bart Vervenne betreft stijgen van 60.000 naar 80.000 ton.

Uit de cichoreiwortels produceren bedrijven de Frutafit-inulines.

Drie nieuwe rassen industriële cichorei op de rassenlijst

Akkerbouw

De Belgische rassenlijst werd zopas uitgebreid met 3 nieuwe rassen industriële cichorei. Dat meldt het Departement voor landbouw.

De proeflocaties leden onder de droogte.

Rassen voor thuisverkoop leden onder de droogte

Aardappelen

Net zoals in 2017 en 2018 werden op 2 locaties proeven aangelegd met 9 rassen bestemd voor thuisverkoop (combinatie van vastkokende en bloemige variëteiten). De 2 locaties leden sterk onder de droogte en de smaakkwaliteit was toch wat minder in 2019.

Premier Wilmès behoudt hoop op compromis

Economie

Ook de Belgische premier Sophie Wilmès heeft vrijdagavond na afloop van de Europese top enkel kunnen vaststellen dat de dynamiek ontbrak om een doorbraak over de Europese meerjarenbegroting te forceren. "Ik denk dat er nog meer informele contacten nodig zijn", meent Wilmès. Van de meerjarenbegroting hangt af hoeveel geld in de peridode 2021-2027 voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) beschikbaar komt.

In 2019 werden 6% minder runderen geslacht.

Minder dieren geslacht in 2019

Economie

In 2019 zijn er maandelijks 25,66 miljoen dieren geslacht in ons land. Het gaat om een daling en die is er zowel bij de varkens, runderen als kippen. Dat meldt Statbel, het Belgische statistiekbureau, vrijdag.

Het koppel trouwde in 2008 en nam het landbouwgedeelte van Joeri zijn ouders over.

Eigen bezoekdagen betrekken consumenten meer bij het boerderijleven

Agridagen

Je kan jaarlijks wachten op de ‘Dag van de Landbouw’ om je bedrijf in de kijker te zetten. Boerderij en vleeshandel Van Loo echter, konden toen net niet. “Daarom organiseerden we onze eigen bezoekdagen in kader van onze nieuwe rundveestal en ons 10-jarig bestaan”, vertelt Ann Dieleman. Zo wilden ze de consumenten een blik geven achter de schermen van hun gemengd landbouwbedrijf.

Op voorstel van minister Zuhal Demir, zette de Vlaamse regering de regeling voor equivalente maatregelen voort.

Graan na nitraatgevoelige teelten en KNS-groenten goedgekeurd als equivalente maatregel

Akkerbouw

De Vlaamse Regering heeft de regeling goedgekeurd waarbij graangewassen na nitraatgevoelige teelten en het systeem KNS-groenten meetellen voor het voldoen aan de verplichting van voldoende vanggewassen. De Vlaamse minister voor milieu Zuhal Demir (N-VA) stelde dit voor en de rest van de regering ging hiermee akkoord.

Ingrid en Eric Van Gestel in de nieuwe kraamafdeling.

Eric Van Gestel, schepen van Landbouw én varkenshouder: ‘Drukke combinatie is niet evident’

Agridagen

Eric Van Gestel is zowel varkenshouder als schepen van Landbouw in Ravels. Hij is dus de perfecte gesprekspartner in het kader van de komende vakbeurs Agriflanders. “Enkel met een goede organisatie en ondersteuning van het thuisfront kan je deze combinatie volhouden.”

Boeren betogen in Brussel (videoreportage)

Actueel

Landbouworganisaties betoogden donderdag in Brussel voor een stevig financieel fundament onder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Landbouwleven was erbij en bracht landbouwers, boerenleiders en de sfeer in beeld.

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits mocht in Zedelgem kennis maken met enkele belangrijke innovaties.

Minister Crevits prijst innovatievermogen CNH Industrial

Economie

Vlaams landbouwminister Hilde Crevits heeft vrijdag een bezoek gebracht aan CNH Industrial in Zedelgem. CNH Industrial is een wereldspeler als het gaat over landbouwmachines en stelt ruim 3.300 mensen te werk in drie vestigingen in ons land: Zedelgem, Antwerpen en Groot-Bijgaarden. “CNH Industrial is een begrip in landbouwmiddens en kiest resoluut voor innovatie”, stelt de CD&V-politica vast.

De infectie slaat hoofdzakelijk aan bij jonge kalveren tot de leeftijd van 6 maanden. Hoe jonger het kalf, hoe gevoeliger het is om een infectie op te lopen. Ze nemen de bacterie op door het drinken van biest of melk van een besmette koe.

Werkgroep onderzoekt recente stijging positieve monsters antistoffen paratuberculose

Melkvee

De werkgroep paratuberculose meldt dat er in analyses uitgevoerd in de periode november 2019 - februari 2020 een onverwachte stijging is van het aantal positieve monsters voor antistoffen tegen paratuberculose. Dat meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ). De werkgroep weet nog niet wat deze toename veroorzaakt.

De voormalige militaire loodsen worden al voor de derde keer ingepalmd door de Agridagen.

Totaalforum voor de veehouderij op een unieke locatie

Agridagen

De derde editie van de Agridagen in Ravels belooft opnieuw een succes te worden. Intussen reserveerden 222 standhouders een plekje in de voormalige militaire loodsen van Weelde Depot in Ravels. Het concept blijft hetzelfde als bij de voorgaande edities: op een professionele én gezellige manier kennismaken met de nieuwste producten en diensten binnen de veehouderij.

Spaanse boeren demonstreren in diverse steden voor betere prijzen.

Tractorenprotest in Spanje duurt voort

Economie

De al wekenlang aanhoudende protestacties van Spaanse boeren tegen de lage prijzen die ze krijgen voor hun producten, zwakken niet af. Vrijdag legden opnieuw duizenden landbouwers met tractoren het verkeer lam, onder meer in de zuidelijke regio Murcia, de Catalaanse stad Tarragona en de stad Guadalajara, ten noorden van Madrid. "Agricultores al límite", of "landbouwers op de limiet", is de leuze van de actievoerders.

Vermijd spreiding van ziektes binnen je rundveebedrijf

Agridagen

De aankoop van dieren vormt een groot risico op insleep van infecties. Neem bij aankoop van dieren dus steeds de nodige voorzorgen. Bioveiligheid gaat echter ook over het beperken van spreiding van infecties bínnen het bedrijf.

De zuinige landen willen besparen op landbouw, maar dat kan voor Macron niet door de beugel.

Macron tegen besparing landbouw op Europese top

Economie

Het zou ‘onaanvaardbaar’ zijn dat de Europese Unie het vertrek van het Verenigd Koninkrijk compenseert met minder budgettaire middelen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron voor aanvang van de Europese top over de nieuwe meerjarenbegroting betoogd. Ondanks het hardnekkige verzet van Nederland en andere 'zuinige' landen ontwaart hij niettemin "een weg naar een akkoord".

De betalingsaanvraag gebeurt via een apart onderdeel binnen de verzamelaanvraag.

Aandachtspunten bij het invullen van de verzamelaanvraag

Actueel

Vanaf 21 februari 2020 is de verzamelaanvraag voor land- en tuinbouwers beschikbaar op het e-loket. Let op: de uiterste indieningsdatum is 30 april (en dus niet 21 april). Hierbij nog een paar aandachtspunten.

Belgapom: prijzen en marktstemming blijven dezelfde

Aardappelen

Ook deze week bedraagt de Belgapom-prijs voor Bintje, Challenger en Fontane 14,84 euro incl. BTW per ton staan (14,00 euro excl. BTW per ton). Het is al de vierde week op rij dat deze prijs aanhoudt.

Belgapom spreekt voor Bintje van een stabiele marktstemming: de vraag is gelijk aan het aanbod en er heerst een evenwicht. Voor Fontane en Challenger is de marktstemming - net als vorige week - rustig, met een aanbod dat groter is dan of gelijk aan de vraag.

Edito: landbouw past juist bij moderne EU-begroting

Edito

De Belgische landbouworganisaties komen deze week terecht op straat voor een stevig financieel fundament onder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. Wie pleit voor ‘modernisering’ van de uitgavenposten, zou eerder méér dan minder aan landbouw moeten besteden.

Britse boeren kregen het hard te verduren van de storm Dennis die vorig weekend over het land raasde.

Britse boeren zwaar getroffen door storm Dennis

Actueel

Britse boeren vrezen dat de recente overstomingen – vooral door de hevige regenval tijdens de storm Dennis – een catastrofale impact zullen hebben op hun bedrijfsresultaten.