Signalisatieborden waarschuwen voor modder op de weg tijdens oogstseizoen

Akkerbouw

"Modder op de weg", een sensibiliseringscampagne van de provincie West-Vlaanderen, gaat maandag 16 september opnieuw van start. De campagne werd enkele jaren geleden opgestart na een reeks zware verkeersongevallen door vervuilde wegen tijdens de oogstperiode. "Modder op de weg" is ondertussen aan zijn 19de editie toe.

Aan de herdenking van de melkacties in 2009 namen honderden boeren en vele tientallen tractoren deel.

Honderden tractoren herdenken melkcrisis van 2009 in Ciney

Actueel

Op 16 september 2009 goten honderden melkveehouders in een veld in Ciney in totaal drie miljoen liter melk weg, uit protest tegen de lage melkprijzen. Tien jaar later kwamen opnieuw honderden landbouwers naar Ciney, om de melkcrisis van tien jaar geleden te herdenken. Volgens de organisatoren waren er 500 tot 600 tractoren ter plaatse, uit binnen- en buitenland.

Werktuigendagen: irrigatie in de groenteteelt in de kijker

Groenten

Op het groenteveld, waar eveneens aardappelen staan, is irrigatie het centrale thema van deze editie. Daarnaast zijn er demonstraties met plant- en rooimachines in prei en ui. Spuittechniek met specifieke toepassingen komt eveneens aan bod. Luc De Reycke, coördinator tuinbouw, licht toe.

Korte keten kan ook met schapenzuivel

Schapen

De laatste jaren is er nogal wat aandacht gegaan naar afzet van lamsvlees via de korte keten. Er zijn echter in Vlaanderen ook enkele schapenhouders die van de afzet van schapenmelkproducten hun «core business» maken. We gingen op bezoek bij Matthias Lefebvre en Leen Vynckier te Oostrozebeke. Zij zijn een schapenmelkerij aan het opstarten.

Werktuigendagen zit in ons DNA

Werktuigendagen

21 en 22 september is het weer zover: tijd voor de Werktuigendagen, beter bekend als een vakbeurs puur voor de landbouwmechanisatie. Ze zijn al aan hun 34e editie toe, maar toch zijn er weer verschillende nieuwe exposanten te spotten op de beurs.

We moeten als boer vermarkten, maar telen is zoveel plezieriger!

Actueel

Van bomen en mensen, daar houdt Karel Vaes (54) van. De gepassioneerde tuinbouwer van het Hellingenfort in Borgloon is veel meer dan een fruitteler, die appelen, peren en kersen kweekt. Hij is geen dwarsligger, maar stippelt als Don Quichot graag zijn eigen weg uit. “Ik heb mijn eigen principes waaraan ik vasthoud.”

Uittredend minister-president Willy Borsus kreeg opnieuw de bevoegdheid landbouw in de Waalse regering.

Willy Borsus krijgt opnieuw landbouwpost in Waalse regering

Actueel

Wallonië heeft een nieuwe regering. Elio Di Rupo wordt voor de derde keer minister-president, Willy Borsus krijgt opnieuw de bevoegdheid landbouw toegewezen. De Waalse regering heeft voor het eerst ook een klimaatminister.

De bietenteelt verkeert momenteel in zwaar weer. Volgens CBB is gebrek aan marktregulering de oorzaak.

Bietentelers solidair met melkveehouders: willen prijzen ondermaats

Economie

Tien jaar geleden goten melkveehouders 3 miljoen liter rauwe melk demonstratief weg, uit woede over de ontoereikende prijs voor melk die betaald werd. De Confederatie van de Belgische Bietentelers (CBB) voelt ter gelegenheid van deze tiende verjaardag en de herdenking van deze actie, een grote solidariteit met de collega’s uit de melkveehouderij. Volgens secretaris-generaal Peter Haegeman gaan de bietenteelt door een gelijkaardige crisis.

Een hoger zoutgehalte gaf slappere mest in de ILVO-proef.

Mag er een beetje meer of minder zout in het biggenvoeder zitten?

Varkens

Uit een ILVO-proef blijkt dat het momenteel niet aangewezen is om de zoutgehaltes van de huidige speenvoeders op te trekken. Variërende zoutgehaltes (1,9 tot 3,9 g/kg) in het speenvoeder lijken geen invloed te hebben op de groeiprestaties van biggen. De consistentie van de mest wordt evenwel negatief beïnvloed door hogere zoutconcentraties.

Edito: nieuwe landbouwcommissaris lijkt geen goed nieuws

Edito

De Pool Janusz Wojciechowski wordt de nieuwe eurocommissaris voor Landbouw. Hij heeft de zware taak om het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid te vergroenen, te vereenvoudigen en rechtvaardiger te maken. Wat het laatste betreft, zal de Pool mogelijk inzetten op het verder verschuiven van budget naar Oost-Europa.

FMC doet zijn intrede in België

Akkerbouw

Het bedrijf FMC is de vijfde speler wereldwijd en is volledig gewijd aan de bescherming van planten. Het verschijnt rechtstreeks op de markt onder de naam FMC België, gevestigd in Braine-l’Alleud, om het bedrijf en zijn brede assortiment van producten onder de aandacht te brengen.

De Chinese markt is immens en de vraag naar West-Europees vlees is groot. Steeds vaker kopen Chinezen via online platformen.

Danish Crown opent vleesfabriek in China

Nieuws van maatschappijen

Danish Crown heeft deze week haar eerste Chinese vleesfabriek geopend. Jaarlijks kan de 17.000 m2 grote fabriek met ingevroren Deense grondstoffen 14.000 ton vers en verwerkt varkensvlees produceren. De eerste vijf jaar worden alle producten van de fabriek verkocht door Alibaba, een online-warenhuis met ook een fysieke winkelketen.

Bij de rassenkeuze zijn, voor wat de korrelopbrengst betreft, onder andere de regelmatigheid van het ras over de diverse proefplaatsen binnen hetzelfde jaar belangrijk.

Rassenonderzoek wintertarwe 2019

Granen

In het Vlaams Gewest werden door het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen acht rassenproeven op wintertarwe aangelegd tijdens het seizoen 2018-2019.

Belgapom-notering blijft ongewijzigd

Aardappelen

Belgapom deed op 13 september volgende prijsnotering voor de vroege aardappelen, Bintje, Fontane en Challenger.

Frutova brengt verkopers en eindklanten rechtstreeks met elkaar in contact om zo de overstocks en overproductie weg te werken

Nieuw onlineplatform Frutova veilt overschotten van groenten en fruit

Groenten

Met de nieuwe veilingwebsite Frutova willen de twee oprichters overproductie en overstocks van groenten en fruit tegengaan. “Het is onze missie om te gaan voor 'zero-waste' van groenten en fruit in de wereld”, zeggen ze.

Hoe kan je klimaatslim én economisch rendabel melken?

Melkvee

Hoe kan je als melkveehouder de impact van een liter melk op het milieu reduceren, zonder al te veel bijkomende kosten? Het project SMART Melken zet je op weg.

Het rooien was een erg stoffig gebeuren.

Aandacht voor bewaring en alternatieve middelen

Aardappelen

De aardappelbeurs PotatoEurope ging vorige week na drie jaar op verplaatsing weer door in België, in Kain. Met 10.360 geregistreerde bezoekers, werd de grens van de verwachte 10.000 nipt, maar mooi overschreden. Samen met voorzitter Johan Colpaert van het organiserende Fedagrim blikten we terug op de vorige editie.

VELT en Vogelbescherming Vlaanderen lieten 95 nesten uit tuinen testen op de aanwezigheid van pesticiden.

Vogelbescherming treft 36 verschillende pesticiden aan in jonge dode mezen

Actueel

Tussen eind maart en midden juni zijn er in Vlaanderen en Brussel 4.516 dode mezenjongen in nesten gemeld en in de dieren zijn in totaal 36 verschillende pesticiden aangetroffen. Dat blijkt uit een onderzoek van Vogelbescherming Vlaanderen en de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT). "Opmerkelijk is dat we in 89 van de 95 onderzochte nesten DDT ontdekten, hoewel het gebruik daarvan sinds 1974 verboden is", zegt Geert Gommers, pesticidenexpert bij VELT.

Een serie Franse steden vindt dat er ruimere afstanden tussen woningen en sproeizones moeten gelden.

Parijs en vier andere Franse steden verbieden gebruik van pesticiden

Akkerbouw

Parijs, Rijsel, Nantes, Grenoble en Clermont-Ferrand hebben donderdag een verbod op het gebruik van pesticiden op hun grondgebied aangekondigd, in de hoop "de wet te doen veranderen". De aankondiging komt midden in een polemiek over de minimale afstanden die tussen woningen en de sproeizones moeten gelden.

Een ‘artist impression’ van de te bouwen fabriek

Aviko bouwt frietfabriek in België

Economie

Aviko bouwt in Poperinge een compleet nieuwe fabriek voor diepgevroren friet en aardappelvlokken. De fabriek krijgt een capaciteit van 175.000 ton friet en 11.000 ton aardappelvlokken per jaar. De producten zullen worden verkocht in West-Europa maar ook Azië en Zuid-Amerika. De frietfabriek komt bovenop een hele serie grote investeringen in de sector.

Brusselmans, zoon van een veehandelaar, kondigde in 2011 aan vegetariër te willen worden.

90.000 Belgen willen geen landbouwdieren in kooien meer

Pluimvee

90.000 Belgen hebben een petitie van een Europees burgerinitiatief tegen het houden van landbouwdieren in kooien ondertekend. In heel Europa onderschreven 1,5 miljoen mensen de eis.