VLAM-campagne om konijn te eten krijgt tegenwind van dierenrechtenorganisaties

Veeteelt

Daags voor het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) de "Week van het Konijn" aftrapt, voeren een aantal dierenrechtenorganisaties net een ontradingscampagne. Ze klagen de omstandigheden aan waarin de dieren gekweekt worden. "Die zijn ronduit choquerend", klinkt het. Maar vanuit de sector wordt verbaasd gereageerd. "Vlaanderen is net een koploper in Europa als het gaat om dierenwelzijn bij konijnenkweek."

Doel van het onderzoek is te komen tot manieren waarop minder externe productiemiddelen zoals brandstof, water en meststof gebruikt hoeven worden.

Enquête over aardappel-, tarwe- en groenteteelt in België

Akkerbouw

Kan een adequaat beheer van de bodembiodiversiteit bijdragen tot de aanpak van de huidige economische, sociale en milieutechnische uitdagingen in de landbouw? Dat is de centrale vraag in het project SoildiverAgro. Om een beter beeld te krijgen van de agronomische problemen waarmee aardappel-, tarwe- en groentetelers in Europa te maken krijgen, zoeken de projectpartners Inagro, PSKW, ILVO en POMONA boeren en tuinders om enkele vragen te beantwoorden.

Afrikaanse varkenspest rukt op in Polen.

Duitse deelstaat bouwt hek tegen everzwijnen

Varkens

De Duitse deelstaat Saksen bouwt op de grens met Polen een hek van 128 km. De aanleiding ligt in de vondst van een met Afrikaanse varkenspest besmet zwijn in Polen, op amper 12 km van de Duitse grens. Het kabinet van de deelstaatregering heeft het plan goedgekeurd, dat ook onmiddellijk wordt uitgevoerd, samen met het Poolse district Görlitz.

Een totale voederkost van 10 cent/l melk moet haalbaar zijn volgens Jan Bakker.

Jan Bakker (KWS): Werken aan betere voerkost loont

Melkvee

Hoe kunnen melkveehouders in de toekomst economischer melk produceren? Volgens Jan Bakker, directeur van KWS Benelux, moeten veehouders hun bedrijf alerter besturen: “We moeten de boer wakker schudden. Een totale voederkost van 10 cent/l melk moet immers haalbaar zijn.”

Ruim 8 op de 10 landbouwers voldoet aan de regels rond vanggewassen.

ABS laakt besluit van Mestbank over vanggewassen: boetes onrechtvaardig

Akkerbouw

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) vindt dat landbouwers een pluim verdienen voor het feit dat 82% voldoet aan de verplichting voor het inzaaien van vanggewassen. De organsiatie roept de Mestbank dringend op om nu wel pragmatisch te handelen en dus geen boetes uit te delen. ‘Een draagvlak creëer je niet met blinde repressie’, heet het in een verklaring. Minister Zuhal Demir antwoordt tegenover Belga geen boeren te pesten.

Composteren van A tot Z

Liefhebberstuin

Goed composteren is echt niet zo moeilijk. Composteren is een natuurlijk proces waarbij organisch materiaal door micro-organismen, insecten en wormen wordt omgezet tot compost: een donker, zwartbruin, kruimelachtig materiaal dat naar bosgrond ruikt en in de bodem wordt omgezet tot humus.

Vanaf volgend jaar wordt de CNH-fabriek in Zedelgem nog de enige ter wereld die New Holland-rotormaaidorsers zal produceren.

Volledig productie CR-maaidorsers komt naar CNH Zedelgem

Nieuws van maatschappijen

Door een herschikking binnen de internationale groep CNH Industrial wordt de productie van de rotormaaidorsers van het merk New Holland volledig overgebracht naar de fabriek in Zedelgem.

Uitbener-uitsnijder is een van de beroepen waarvoor je een erkenning kan bekomen zonder diploma.

10 competenties zonder diploma worden erkend

Actueel

Je kan binnenkort makkelijker uitbener-uitsnijder, heftruckchauffeur of onderhoudsmecanicien worden als je over alle nodige competenties beschikt, maar niet het vereiste diploma bezit. Vlaams minister van Werk Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts hebben een eerste lijst klaar met 10 beroepen waarvoor je competenties kan laten erkennen die je hebt verworven dankzij een eerdere job, hobby’s, vrijwilligerswerk of zelfstudie. Zo kunnen werkzoekenden makkelijker een job vinden, worden knelpuntvacatures sneller ingevuld en wordt iedereen gestimuleerd om levenslang te leren.

Jonge Waalse boeren voerden vorige zaterdag actie aan heel wat warenhuizen. Ze vragen aandacht voor de prijsvorming.

Jonge Waalse boeren vragen aandacht voor prijsvorming

Actueel

Vorige zaterdag voerde de Waalse vereniging van jonge landbouwers FJA (la Fédération des Jeunes Agriculteurs) sensibiliseringsacties aan diverse warenhuizen in Wallonië. Zowel de producenten als de klanten zijn verliezers, enkel de distributie wint, stellen ze.

Minister Crevits op het Koeweidehof: "Ik beloof werk te maken van de pachtwetgeving"

Veeteelt

Als minister van Landbouw vindt Hilde Crevits het belangrijk om zich in te werken in de sector. Door naar landbouwbedrijven te gaan, leert ze waar de knelpunten zitten. Op het Koeweidehof werd haar duidelijk dat op een landbouwbedrijf veel investeringen nodig zijn, en dat toegang tot grond een probleem is.

Uien/bonenvlieg bestrijden zonder Mundial

Groenten

Mundial kan niet langer ingezet worden. Alternatieven zijn beschikbaar en kunnen in combinatie met goede teeltpraktijken de schade sterk reduceren.

Een volledige uitrusting aan minimumprijs is het opzet van het Advantage concept bij Joskin.

Joskin gaat ook in 2020 verder op de ingeslagen weg

Mechanisatie

Net na de jaarwisseling hield Joskin haar traditionele ‘Pro Days’ opendeurdagen waarbij geïnteresseerden zowel nieuwe machines konden bewonderen als de productie aanschouwen. Didier Joskin vertelde ons over de ontwikkelingen waar dit jaar op wordt ingezet. Dit is onder andere ‘vereenvoudiging’ voor een toegankelijkere machine die kwalitatiever en goedkoper is.

1.810 landbouwbedrijven slaagden er niet in hun verplichting (volledig) na te komen. Er wacht hen een sanctie.

82% van de landbouwers zaait voldoende vanggewassen in

Actueel

In 2019 moesten heel wat landbouwers extra vanggewassen inzaaien om de waterkwaliteit te verbeteren. 8.227 landbouwers realiseerden hun verplicht doelareaal. Voor de 1.810 bedrijven die hun verplichting niet nakwamen, hangt een sanctie in de lucht.

Gedeputeerde Vlaams-Brabant Monique Swinnen en directeur Ferm Monique De Dobbeleer onthulden vrijdagnamiddag de nieuwe naam Ferm.

Vrouwenvereniging KVLV verandert na een halve eeuw in Ferm

Actueel

Die nieuwe merknaam Ferm deelt KVLV met gezinsondersteunende diensten, gegroeid rond maatschappelijke noden, zoals Landelijke Thuiszorg, Landelijke Kinderopvang, Puuur Huishoudhulp... Vanaf nu vormen ze samen 1 krachtig netwerk, 1 grote beweging van en voor vrouwen en hun families op het platteland.

“Stal De Withoeve is een grote naam in de paardensport en ik heb het geluk gehad om vanaf heel jonge leeftijd ervaring met pony's en paarden te kunnen opdoen”, vertelt Jan.

Massage ideaal om stress bij paarden te verlagen

Paarden

Boeren met een hart voor paarden, zo begint het verhaal van Jan De Beck. Eerst had het gezin De Beck melkkoeien, maar toen ze leerden over de voordelen van paardenmelk, sloegen ze de bedrijfsvisie om. Een paardenmelkerij en het fokken van springpaarden kwam in de aandacht. Zoon Jan kon als paardenmasseur zijn droom waarmaken. “Een goede en doordachte training van paarden is belangrijk, maar combineer dat met regelmatige massages, en je paard is gelukkig.”

Landbouwminister Crevits pleit bij opening Agro Expo in Roeselare voor meer overleg tussen overheid en boeren

Agro-Expo

40 jaar Agro Expo, 20ste editie Agro Expo. Tot en met maandag is Agro Expo in Roeselare het beursevenement in de land- en tuinbouw. Op een druk bijgewoonde opening beklemtoonde landbouwminister Hilde Crevits het belang van innovatie, de inzet van jonge land- en tuinbouwers én pleitte voor meer overleg tussen overheid en agro-sector.

10

“Champignons of groenten, we zeggen geen ‘nee’ tegen een uitdaging”

Akkerbouw

Jong en ambitieus, zo zou je Maarten en Vincent Van Schoonbeek kunnen noemen. Samen met hun vader Eugene baten deze vitale dertigers hun, zoals ze het zelf noemen, ‘erg gemengd’ bedrijf uit. “We hebben groenten, traditionele akkerbouw, veeteelt en korte keten. En dat loopt goed”, vertelt Maarten. “We probeerden champignons en een biologische kippenstal, maar van het een werden we allergisch, en het ander kwam niet van de grond.”

De minister sprak in alle vroegte met een delegatie jonge boeren.

CdH-voorzitter Maxime Prévot uit bed gelicht door landbouwers

Economie

CdH-voorzitter Maximé Prévot is vrijdag - symbolisch - uit bed gelicht door een delegatie van de Waalse Federatie van Jonge Landbouwers (FJA). Die kwamen rond 7 uur op twee tractors bij Prévot thuis aankloppen.

Door een bepaald aantal vormingen te volgen, kunnen landbouwers hun fytolicentie  verlengen en dus behouden.

Helft fytolicenties dreigt dit jaar te vervallen

Akkerbouw

Eind dit jaar moeten de eerste fytolicenties worden verlengd. Aangezien de meeste landbouwers een P2-fytolicentie hebben, moeten zij 4 vormingen gevolgd hebben. Voor veel boeren is er echter nog werk aan de winkel. Check op www.fytoweb.be hoever je al staat, zo weet je ook wat je te doen staat.

De FAVV acht het realistisch dat hoogpathogene vogelgriep van Oost- naar West-Europa komt.

FAVV: dreiging vogelgriep vereist extra aandacht bioveiligheid

Pluimvee

Op dit moment is het hoogpathogene (erg besmettelijke) vogelgriepvirus H5N8 aan een opmars bezig in Oost-Europa en is de kans reëel dat het virus verder uitbreidt naar West-Europa. De FAVV vraagt pluimveehouders daarom om verhoogde waakzaamheid om te vermijden dat het virus binnengeraakt op de professionele pluimveebedrijven. De organisatie roept op de bioveiligheid zo goed mogelijk in acht te houden.

De drukjacht kon ondanks sabotage toch doorgaan.

Sabotage zorgt voor vertraging van drukjacht in De Wijers

Actueel

Onbekenden hebben de hoogzitten van de jagers in het Limburgse natuurgebied De Wijers (Hasselt-Zonhoven) gesaboteerd. In het gebied stond donderdag een drukjacht op everzwijnen in opdracht van het Agentschap Natuur en Bos op het programma. De drukjacht kon ondanks de vertraging toch doorgaan, waarna minstens vijftien everzwijnen werden geschoten. Het Agentschap gaat nog aangifte doen bij de politie.