Proefhoeve Bottelare focust op rassen en onkruidbestrijding in het veld

Granen

De proefhoeve in Bottelare staat er ondertussen voor bekend een hele resem proeven aan te leggen met actuele waarde. Dit jaar stonden de onderzoekers stil bij verschillende graangewassen. Vezelhennep kan door de groeiende belangstelling echter niet ontbreken. De rode draad zijn de rassenproeven, die met het veranderende klimaat zeker op het programma blijven staan.

Gouverneur Carl Decaluwé roept nogmaals op om het oppompverbod te respecteren.

Al negen landbouwers betrapt op schenden oppompverbod IJzerbekken

Akkerbouw

In het IJzerbekken in provincie West-Vlaanderen zijn al negen landbouwers betrapt op het oppompen van water. Vorige week werd nochtans een oppompverbod uitgevaardigd, want door de droogte staat het water te laag. Het risico op verzilting en onomkeerbare schade was volgend gourverneur Carl Decaluwé te groot.

Opgave plantenpaspoortplichtige soorten voor niet-producenten

Actueel

Vanaf 14/12/2019 wordt de Europese verordening inzake plantengezondheid toegepast (Verordening (EU) 2016/2031). Deze verordening wil de Europese Unie beter beschermen tegen de insleep van plaagorganismen die schadelijk zijn voor onze land-, tuin- en bosbouwteelten en voor de natuur. Hierdoor zullen nieuwe en strengere regels gelden voor de handel in planten en plantaardige producten. Zo wordt o.a. het gebruik van plantenpaspoorten uitgebreid en geharmoniseerd in de Europese Unie.

Elf landbouwers lasten gedurende vijf dagen vier werktuigdrager-wiedbed-combinaties in elkaar.

Project ‘Boer Bricoleur’ brengt l’Atelier Paysan naar België

Actueel

De Belgische bioboer Klaas Ysebaert uit Avelgem sleutelt al sinds 2016 aan het ideale elektrische wiedbed, samen met drie andere telers uit Noord-Frankrijk. Het wiedbed fungeert tevens als werktuigdrager. De vier doopten hun creatie de ‘chtit-bine’, en stelden de plannen gratis ter beschikking via het Noord-Franse machinebouwcollectief ‘Atelier Paysan’. Zo kan iedereen de machine nabouwen, aanpassen en zelfs verbeteren.

Recht: noodzakelijke toestemming

Actueel

Ik ben pachter van verschillende percelen landbouwgrond. Omdat ik geen opvolger heb, wil ik deze pachtgronden – gezien mijn leeftijd – onderverpachten aan een collega-landbouwer uit het dorp. Wat moet ik doen om wettelijk in orde te zijn?

Plattelandsontwikkelingsprogramma rondt de kaap van 200 miljoen euro

Economie

In de periode 2014-2018 heeft het Vlaamse programma voor plattelandsontwikkeling PDPO III (2014-2020) al meer dan 206 miljoen euro steun uitgekeerd. Ongeveer de helft komt van het EU-budget, de andere helft van Vlaanderen. Het merendeel van het geld ging naar investeringssteun, agromilieuklimaatmaatregelen en beheerovereenkomsten. Daarna volgen steun voor opleidingen en overnamesteun voor jonge landbouwers. Met deze en andere maatregelen zet het PDPO III in op innovatie, duurzaamheid en het verhogen van de weerbaarheid van de landbouwsector.

Het WFP verschaft voedselhulp over de hele wereld, zoals hier in Ethiopië.

FAO: 820 miljoen mensen lijden honger

Actueel

Wereldwijd lijden circa 820 miljoen mensen honger en dat zijn er 9 miljoen meer dan een jaar geleden. Het is alweer het derde jaar op rij dat het aantal hongerigen toeneemt. Dat blijkt uit een rapport van een aantal VN-agentschappen zoals de Wereldvoedselorganisatie FAO en voedselhulpverschaffer WFP. De organisaties melden ook dat het aantal mensen met overgewicht blijft toenemen.

Animal Rights: Belgische supermarkten verkochten melkproducten van mishandelde koeien

Melkvee

Volgens beelden die de Duitse dierenrechtenorganisatie SOKO Tierschutz met een verborgen camera heeft gemaakt, worden de koeien in het grootste melkveebedrijf in de Duitse deelstaat Beieren ernstig mishandeld. Ook verschillende Belgische supermarkten verkopen kazen die afkomstig zijn van het bedrijf, zo stelt Animal Rights.

Schuitemaker presenteerde vorig jaar de Rapide 8400 Plus-dubbeldoelwagen, een professionelere uitvoering van de bestaande 8400.

Fusie Schuitemaker en Veenhuis afgerond

Actueel

De fusie van Schuitemaker Machines en Veenhuis Machines is formeel afgerond. De gefuseerde bedrijven gaan verder onder de naam SVgroup. De productie en medewerkers van Veenhuis verhuizen naar de vestiging van Schuitemaker in Rijssen (Oost-Nederland). Beide merken blijven aanwezig in de markt

Gaia vindt dat het exporteren van schapen naar het Midden-Oosten verboden moet worden, omdat door de reis veel dieren zouden sterven of lijden.

Gaia klaagt Roemeens "dodentransport" van schapen aan

Actueel

Gaia roept de Europese Commissie op om krachtig op te treden tegen Roemenië, omdat het land het transport van 70.000 schapen naar het Midden-Oosten toelaat. Volgens de dierenrechtenorganisatie sterven veel dieren tijdens de reis en lijden de andere dieren wekenlang op zee.

Nieuwe Avant 800-serie geschikt voor landbouwgebruik

Nieuws van maatschappijen

Avant Machinery in Sint-Truiden pakte begin juni uit met enkele nieuwigheden. Het Finse merk Avant lanceerde eerder dit jaar immers de nieuwe 800-serie knikladers, geschikt voor landbouwgebruik. En voortaan verdeelt Avant Machinery ook de compacte tractoren van het merk Yanmar.

Phil Hogan is sinds 2014 Eurocommissaris voor landbouw, en was voorheen milieuminister in Ierland.

Ierland nomineert Phil Hogan opnieuw als Eurocommissaris

Actueel

Als het aan de Ierse regering ligt, blijft Phil Hogan Eurocommissaris. De Ieren willen niet zeggen of ze opnieuw inzetten op de landbouwpost maar gezien het agrarische karakter van de Ierse economie is dat niet onwaarschijnlijk. Hogan oogstte in eigen land recent veel kritiek vanwege zijn steun voor het vrijhandelsakkoord met Mercosur. Het Europees Parlement zal uiteindelijk beslissen of Hogan tot de Commissie mag toetreden.

Vooral de larve van de gaasvlieg is een echte bladluisvreter

Insecten als bondgenoten in de (fruit)tuin

Liefhebberstuin

Insecten zijn met bijna 1 miljoen beschreven soorten verreweg de grootste groep binnen het dierenrijk. Sommige insecten hebben een rechtstreekse invloed op het leven van de mens. Zo bijvoorbeeld parasiterende insecten (muggen, vlooien...) die vaak ook ziektes overbrengen, insecten die de oogst beschadigen of zelfs opeten. Maar er zijn ook heel veel nuttige insecten die de gewassen bestuiven of gewasbeschadigers bestrijden door ze te parasiteren of gewoonweg op te eten.

Het diepvriesfrietenmerk Lutosa verdwijnt van de Belgische markt. De Britse eigenaar Nomad Foods vervangt de naam noodgedwongen.

Merknaam Lutosa verdwijnt en wordt Belviva

Nieuws van maatschappijen

De merknaam Lutosa, van onder meer diepvriesfrieten en -kroketten, verdwijnt binnenkort. Het merk wordt omgedoopt tot Belviva, zo maakt Iglo Belgium zaterdag bekend. "De producten zelf blijven ongewijzigd, net als de vertrouwde verpakking in de Belgische driekleur", klinkt het.

V.l.n.r. Annechien, Detmer en Menno ten Have. Detmer: “Tarwe telen we met name voor de structuur. Wij hebben hier hele zware oude zeeklei, in 1500 en 1600 overstroomde de zee dit gebied nog regelmatig, dat tot 80 procent afslibbaar is.”

Zandgronden erbij voor iets ruimer teeltplan

Akkerbouw

De familie Ten Have uit het Groningse Beerta is vooral bekend vanwege hun varkenshouderij en het feit dat Annechien ten Have belangrijke bestuurlijke functies in de varkenshouderij heeft (gehad). Het bedrijf heeft echter ook een grote akkerbouwtak van maar liefst 249 hectare op zowel klei- als zandgrond. Het bedrijf werd onlangs in Nederland nog ‘Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019’, en blikt graag over de grens.

Modderproblemen doen nadenken over preventie

Akkerbouw

In juni vielen op verschillende plaatsen in het land serieuze regenbuien. Sommige veroorzaakten modderoverlast die tot op vandaag voor problemen zorgt. Zo erg dat sommige landbouwers lijden onder teeltschade. Tegen dit soort problemen kan een landbouwer zich echter wapenen, door bijvoorbeeld dammen of grasstroken aan te leggen.

Eerste opleiding voor Wolf Fencing Team

Schapen

De vrijwilligers van het Wolf Fencing Team zullen op zaterdag 20 en zondag 21 juli hun eerste opleiding krijgen. Dat meldt Natuurpunt op vrijdag. Het speciale team werd in het voorjaar opgericht door Natuurpunt, Natagora en WWF om de schade door wolven in ons land te beperken en de leefomgeving van het dier te waarborgen.

In de winkel vinden de klanten volgens Carrefour een compleet bio-gamma.

Carrefour opent in Brussel zijn eerste Belgische biowinkel

Nieuws van maatschappijen

Supermarktketen Carrefour heeft vrijdagochtend zijn eerste Belgische Carrefour BIO geopend in Brussel, in de Georges Henrilaan in Sint-Lambrechts-Woluwe. Het nieuwe type winkel is qua oppervlakte vergelijkbaar met een Carrefour Express-winkel, met ongeveer 200 vierkante meter verkoopoppervlakte. Zowat 3.000 bioproducten worden er te koop aangeboden, waaronder een honderdtal lokale Belgische producten.

Elk jaar zouden er wereldwijd tussen de 850 miljoen en 1 miljard kippen geslacht worden voor KFC.

Fastfoodketen KFC gaat voor meer dierenwelzijn

Nieuws van maatschappijen

Kentucky Fried Chicken (KFC) heeft besloten om de welzijnsnormen voor de kippen die het verwerkt te verhogen. KFC ondertekende als eerste restaurantketen in de fastfoodsector de 'Better Chicken Commitment', een engagement dat wordt gesteund door de grootste dierenwelzijnsorganisaties in Europa.

De taak van Walagri is de landbouwers, zoals Jolly  Ferdinand,  begeleiden in het teeltproces. Foto:

Het populairste koekje duurzaam geproduceerd

Granen

Nieuw is het niet, opmerkelijk is het wel. Eén van ‘s werelds grootste snackbedrijven, Mondelez International, riep Harmony in het leven. Dit is een programma dat ervoor moet zorgen dat landbouwers duurzame landbouwpraktijken volgen in de tarweteelt. Deze tarwe belandt uiteindelijk in de producten van Mondelez International. Om dit Harmony-programma in goede banen te leiden, werkt het bedrijf samen met Walagri, een merk van Arvesta, maar ook landbouwers, molenaars en coöperatie CZAV. Walagri helpt de landbouwers om de juiste beslissingen te nemen.

Verschillende friet- en chipsrassen werden naast elkaar vergeleken.

Proefvelden bieden neutrale blik op aardappelen

Aardappelen

In afdeling landbouw van VTI Poperinge worden traditiegetrouw proeven aangelegd op diverse akkerbouwteelten en zo ook aardappelen. Voor de leerlingen en andere geïnteresseerden zijn die proeven belangrijk om niet enkel verschillen tussen rassen te zien, maar ook de ziektedruk en aantastingen op te volgen.