100 % Belgische wijn
In ons land hebben momenteel 8 wijnen een beschermde benaming, als Beschermde oorsprongsbenaming (BOB): Hagelandse wijn, Haspengouwse wijn, Heuvellandse wijn, Côtes de Sambre et Meuse, Vlaamse mousserende kwaliteitswijn en de Vin mousseux de qualité de Wallonie en als Beschermde geografische aanduiding (BFA): Vlaamse Landwijn en Vin de pays des jardins de Wallonie.
Om deze beschermde benamingen te kunnen gebruiken moet elke wijn jaarlijks voldoen aan de eisen van het wettelijk vastgelegd productdossier én worden goedgekeurd door de erkenningscommissie die een chemische en organoleptische analyse uitvoert. “Wijnbouwers die geen bescherming willen bekomen voor hun wijnen kunnen deze op de markt brengen onder de naam ‘Belgische wijn’. De Europese wetgeving laat ook een verwijzing naar België toe van zodra de wijnen in België zijn gemaakt, zelfs al werden daarvoor ingevoerde druiven gebruikt”, zegt Lodewijk Waes.
De vzw Belgische wijnbouwers pakt uit met het initiatief ‘100 % Belgische wijn’: wijn die uitsluitend gemaakt is met druiven die de wijnbouwer zelf teelt in België, waarvan de vinificatie, verwerking en afwerking volledig en uitsluitend in België plaatsvindt, die via de erkenningscommissie een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) of beschermde geografische aanduiding (BGA) heeft bekomen.
De steun van 60.000 euro zal dienen om de sector beter te omkaderen, om de samenwerking tussen de wijnbouwers te stimuleren en om de interactie in de volledige keten te versterken. Het is de ambitie om via de samenwerking duidelijke stappen vooruit te zetten op vlak van kwaliteit van onze Vlaamse wijnen. Naast campagnes als promotie wordt het online symposium opgezet. Opportuniteiten en uitdagingen, kennisdelen en innovatie zullen de rode draad vormen.
Kwaliteit, authenticiteit en nabijheid
“Kwaliteit, authenticiteit en nabijheid vormen samen een unieke combinatie voor onze wijnbouwers”, zegt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. ““We geloven er sterk in dat de Vlaamse wijnsector een mooie toekomst tegemoet gaat. Als onze wijnbouwers de volgende jaren verder de weg van de professionalisering en innovatie inslaan, samen met onze gerenommeerde onderzoeksinstellingen, zoals het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en voedingsonderzoek (ILVO), schuilt er in de wijnsector een groot potentieel om verder te groeien in harmonie met de toenemende vraag naar lokale producten. Samen willen we de lekkere Vlaamse wijn nog meer op de (wijn)kaart zetten.” Ook Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) werkt mee aan enkele initiatieven.

