Wat heb je nodig?
± 1 kg varkensribben (incl. beentjes)
240 g volkoren rijst
1 liter groentebouillon
1 kleine rode ui, fijngehakt
1 komkommer
8 eetlepels gehakte kruiden (dille, kervel, peterselie, munt…)
2 blaadjes laurier
1 eetlepel olijfolie
peper, zout
Voor de marinade:
200 ml tomatenketchup
3 teentjes knoflook
4 cm gember
3 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels rode wijnazijn
2 eetlepels honing
2 theelepels versgemalen zwarte peper
1 theelepel curry poeder
½ theelepel zout
Hoe ga je te werk?
Maak eerst de marinade. Pers de knoflook en rasp de gember fijn. Meng de andere ingrediënten in een kommetje en wrijf er de ribbetjes mee in. Laat, indien mogelijk, 3 uur marineren in de koelkast.
Bereid intussen de rijst. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een kookpot en fruit hierin de ui zacht. Voeg de blaadjes laurier toe. Schep de rijst erdoor. Voeg 1 l groentebouillon toe en kook volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Snij de komkommer fijn en hak de verse kruiden. Laat de rijst even afkoelen en meng er dan de komkommer en verse kruiden onder. Breng op smaak met peper en zout.
Laat de varkensribbetjes na het marineren even uitlekken en op kamertemperatuur komen. Leg ze op een geolied rooster. Reken op een baktijd van 15 à 20 minuten, afhankelijk van de dikte van de ribbetjes. Draai ze af en toe om en bestrijk ze telkens met wat marinade. Controleer of het vlees niet aanbrandt, anders plaats je de grill wat hoger.
Bereid de saus door de resterende marinade in een pannetje op te warmen. Laat enkele minuten zachtjes koken. Serveer de ribbetjes met de kruidenrijst en frisse salade. Voorzie voldoende servetjes ...
Vind meer heerlijke seizoensrecepten en demonstratievideo’s op