Van Assche slacht jaarlijks 1,2 miljoen konijnen in Deinze

In Baarle (Oost-Vlaanderen) startten begin de jaren 80 Philippe Van Assche en zijn echtgenote Katrien Boelaert een slachterij van gevogelte en konijnen. Enkele jaren later specialiseerde het bedrijf zich verder in enkel het slachten van konijnen, dat rendabeler bleek dan het slachten van gevogelte. Halfweg de jaren 90 werd een nieuwe slachterij in gebruik genomen.

In 2009 kwam zoon Wouter aan het hoofd van de Konijnenslachterij Van Assche. Hij is vandaag bestuurder, naast zijn echtgenote Sofie Jassogne en zijn vader Philippe. In 2015 verhuisden ze naar een nieuwe locatie in Deinze, die uitgerust is met de meest moderne slacht- en verwerkingscapaciteit.

Jaarlijks worden hier 1,2 miljoenen konijnen geslacht. Die worden aangeleverd door 27 leveranciers. 12 Vlaamse konijnenhouderijen leveren aan Van Assche, goed voor 40% van de totale slachtingen. 60% komt dus uit Nederland.

Konijn wordt het meest in de winter verkocht, in de zomermaanden ligt de focus dan eerder op de verkoop van diepvrieskonijn (75%). Het marktaandeel van Van Assche in de sector is de voorbije 10 jaar vertienvoudigd. Er werken 30 medewerkers. 70% gaat naar de retail in de Benelux, de rest naar groothandel. Door de hoge kwaliteit worden de laatste jaren beduidend meer Van Assche-producten verkocht in Duitsland. In de toekomst wil het bedrijf, eventueel met een eigen vestiging, nog meer inzetten op de verwerking van vers konijn (onder meer kant-en-klare maaltijden), ook om de jongere klant konijn te laten eten.

“De consument houdt er niet van om een heel onversneden konijn in de winkel te zien liggen. Dat heeft uiteraard veel te maken met de aaibaarheidsfactor van een konijn. Maar je ziet bijvoorbeeld toch ook geen volledig varken of rund in de toog van een slager of in het grootwarenhuis liggen. Om meer te verwerken, hebben we wel voldoende aanvoer nodig.”

LV

Meest recent

Meest recent