Hoe de broeikasgasuitstoot in de veehouderij verminderen?

Vooral veehouders voelen zich bedreigd door klimaatverandering. Aan de ene kant voelen zij de gevolgen van klimaatverandering door stijgende kosten of door dalende productie. Voor varkens- en kippenhouders betekent dat duurder voeder met meer prijsschokken en iets meer energiekosten voor het koelen van de stal. Voor rundveehouders geldt een lagere groei en melkgift bij hittegoven.

Aan de andere kant daalt de consumptie van vlees omdat de klant steeds duurzamere en gezondere keuzes wilt maken. Vlees en zuivel brengen inderdaad een ferme uitstoot van broeikasgassen met zich mee. Zowel rechtstreeks door de vorming van methaan in de mestopslag en in de magen van herkauwers, als onrechtstreeks doordat de aankoop van veevoeder voor varkens en kippen een hoge druk zet op bossen en andere ecosystemen in het buitenland. De productie van veevoeder op ontboste gronden zorgt voor een stevige broeikasgasuitstoot. Deze indirecte CO2-uitstoot door de aankoop van voeders uit het buitenland wordt niet meegerekend in de Vlaamse rapporten.

Kunnen we de impact van de veehouderij op het klimaat verminderen? ILVO deed verschillende proeven om de uitstoot van methaan door melkvee te verminderen. Ze experimenteerden met de samenstelling van het rantsoen (soja vervangen door reststromen uit de voedingsindustrie), methaanremmende middelen (voederadditieven die de vorming van methaan in de pens remmen) en het bedrijfsmanagement (de gebruiksduur van een melkkoe verlengen). Door één of alle van deze maatregelen toe te passen zou de methaanuitstoot in de Vlaamse melkveestallen met 11% tot een derde kunnen verminderen.

Stel dat we in alle Vlaamse melkveestallen een methaanuitstootreductie van 33% behalen door al deze drie maatregelen succesvol in te voeren (wat een zeer ambitieus scenario is), dan zou de uitstoot van landbouw in CO2-equivalenten met 6% afnemen (-470.000 ton CO2-eq). Dat getal is niet onaanzienlijk, maar toch onvoldoende om een reductie van 40% te behalen in 2030.

Hoewel er vanuit de wetenschap al enkele antwoorden zijn aangereikt, blijven er nog open vragen over hoe de broeikasgasuitstoot kan verminderen. Valt de uitstoot van methaan ook bij vleesvee te verminderen? Kunnen we varkens- en kippenhouders ertoe aanzetten om duurzamere voedermengelingen te gebruiken? Kan een hogere prijs op de vlees- en zuivelmarkt consumenten aanzetten om minder te verbruiken, en kan een veehouder met minder dieren zo toch nog aan een eerlijk inkomen raken? Of moet de veehouderij heil zoeken in de emissie-arme opslag en verwerking van mest? Kortom meer dan één antwoord gezocht.

Zelfs al zorgt dit niet voor een beter punt op het Vlaamse VMM rapport, maar wel voor globaal minder broeikasgasuitstoot.

Meest recent

Meest recent