Met de keuze voor A-ware spreekt AH in eerste aanleg Nederlandse melkveehouders aan. Maar de keten zegt te hopen dat ook andere zuivelaars zich aansluiten, waardoor in een groter werkgebied melk gecollecteerd kan worden. Met A-ware is geen exclusiviteit afgesproken. De grootste Vlaamse zuivelaar Milcobel is alvast geen fan van weidegang, dat een belangrijk onderdeel van de verduurzamingswensen van AH is. Begin dit jaar kwam de coöperatie uit Kallo en Langemark met wat tegenzin tot een forfaitaire weidemelktoeslag.
Landbouwers die mee willen doen, moeten zich nu voor het einde van het jaar aanmelden. Daarna is de mogelijkheid er ook, maar is er eerder beperkte beschikbaarheid. Het gaat om zuivel voor alle huismerkzuivel, dus van kaas tot volle yoghurt. In eerste aanleg zal ruimte zijn voor enkele honderden melkveehouders.
Zo breidt AH de weidegang uit naar jongvee. Daarnaast moeten deelnemers voldoende ligplekken in de stal garanderen, mogen ze niet ploegen, moet sprake zijn van kruidenrijk grasland, moet zoveel mogelijk regionaal voer worden gebruikt en mag het vee niet gekruist zijn met vleesrassen. Melkveehouders moeten ook aantonen regelmatig workshops te volgen en hun bedrijf voldoende open te stellen voor het grote publiek.
Landbouwers die mee doen, krijgen drie jaar om te voldoen aan een hele serie extra eisen op het gebied van bodem, dierenwelzijn en professionaliteit. Dat betekent ook dat ingetekend wordt voor een periode van minimaal drie jaar. Men zoekt een gesloten keten met een stevig volume want AH heeft als supermarkt in Nederland een marktaandeel van 35 procent, en in het zuivelschap ligt dat aandeel zelfs nog wat hoger. In Vlaanderen heeft AH een marktaandeel van 2 procent, maar moeder Ahold Delhaize is ook eigenaar van Delhaize, dat zo’n 25 procent van de markt beheerst.
AH gaat niet in op de vraag of het duurzaamheidsprogramma ook wordt uitgerold voor Delhaize. Binnen Ahold Delhaize is niet lang geleden de directeur van Delhaize België vervangen.