Machinering Houmaco cvba

Melkveehouder Dries Veys uit Ruddervoorde startte in 2010 met een groepje geïnteresseerde vrienden een machinering: Houmaco cvba, wat staat voor Houtlandse Machinecoöperatie. “Wij hadden enkel ons grasmaterieel, en wilden onze eigen investeringen in machines beperken”, vertelt Dries. “Omdat we veel zelf kunnen uitvoeren was een loonwerker voor onze groep niet ideaal. De boer die hier de zorgboerderij runt is dan wel verlamd aan zijn benen, maar hij doet veel trekkerwerk.”

Recept voor succes

Dries is behoorlijk tevreden over de werking van de machinering, en heeft nog geen moment gedacht om eruit te stappen. “Als de neuzen wat in dezelfde richting staan helpt dat ook altijd. In feite is het zoals een huwelijkscontract: je gaat in zee, en je doet dat om erin te blijven.”

Wat je nodig hebt is eerst en vooral voldoende gebruikers, die bovendien startkapitaal inbrengen, en natuurlijk mensen die er hun schouders onder willen zetten. Een goed onderbouwd huishoudelijk reglement waarin je alle afspraken vastlegt is ook een must. Verder komt het erop aan de gepaste bedrijfsvorm te kiezen. “Wij voelden ons het best bij een cvba”, vermeldt Dries.

Werking

Nog iets wat niet mag ontbreken is een middel om de communicatie vlot te laten verlopen. Dé manier van contact is de website van de coöperatie: www.houmaco-reservatie.be. Daarop kan iedereen aangeven wanneer hij welke machine wenst te gebruiken, en voor hoelang. Reserveren kan per blok van drie uur, met een maximum van 24 uur. De kost is afhankelijk van de aankoopprijs en onderhoudskost van elke machine.

Iedere machine heeft een werkkoffer met materiaal en een logboek. Dat is nodig om te weten welke machines rendabel zijn, welke in huurprijs kunnen dalen... “Iedere machine moet zichzelf opbrengen, zoals bij een loonwerker, ja”, vindt Dries. Iedereen heeft het recht om alle machines te gebruiken, en geregeld polst de coöperatie bij de leden naar de behoefte aan nieuwe machines.

Toe- en uittreden

Lid wordt je door 1.530 euro in te leggen en aanvaard te worden door het bestuur. Je bedrijf moet ook in de buurt van Torhout liggen, zodat het depot niet te ver af ligt. “Een zekere afstand is ook niet slecht, je bent snel concullega’s”, merkt Dries op. Voorlopig is de coöperatie niet echt op zoek naar nieuwe leden: “Komen er nog leden bij, dan zouden we nieuwe machines moeten aanschaffen.” Om het project te ondersteunen is zelfs de schepen van Torhout lid geworden.

Uitsluiting is nog niet gebeurd. Er zou eerst overleg zijn, en dan is er een uittredingsprocedure waarbij je eerst je rekeningen vereffent, en dan je geld terugkrijgt. Schade door slijtage neemt de coöperatie op zich, schade door schuld wordt op het verantwoordelijke lid verhaald. Machines dienen ook altijd gebruiksklaar te worden afgeleverd. Via de website is goed te volgen wie de machine eerder heeft gebruikt.

Bilan?

“Eigenlijk gaat het reserveren heel vlot dankzij de website”, antwoordt Dries op de vraag wat de belangrijkste problemen zijn. Op piekmomenten is een dag op de website 24 uur lang, in plaats van 12. Wanneer een machine overboekt raakt, overweegt de coöperatie de aankoop van een nieuwe. Zo zijn er al twee nieuwe harken aangekocht.

“Als je ook nog andere investeringen hebt is het heel aangenaam om te kunnen samenwerken in dit verband”, vat Dries zijn ervaringen samen.

Meest recent

Meest recent