Op zoek naar

de juiste cilinderinhoud

Het afgelopen jaar stond Isuzu op de vijfde plaats in de pick-up markt in België. Met zijn nieuwe D-Max hoopt Isuzu terug te klimmen naar de derde plaats en misschien ook wel om een legende omver te werpen, namelijk de Toyota Hilux!

Een beperkt verbruik in de praktijk

In de automobielwereld is de ‘downsizing’, te verstaan het verminderen van de cilinderinhoud, volop in de mode. Dankzij dit neemt de efficiëntie van de motoren toe en daalde verbruiks- en CO2-emissiecijfers. Met zijn 1,9 liter hoopt Isuzu het voorbeeld te geven in de wereld van de ‘lichte vracht’. Cijfers die de Japanse fabrikant ter beschikking stelt tonen dat enkel de versie met dubbele cabine uit het medium gamma (LS) en in tweewielaandrijving, een verbruik laat zien dat lager ligt dan dat van de concurrenten: 6,3 l/100 km en 165 g/km CO2 gemiddeld. Andere versies laten verbruikscijfers zien die minder indruk maken. Onze testversie met het ‘hoogste’ model uit het gamma (LSX) , 4x4 en automatische transmissie liet waardes noteren van 7,8 l/100 km en 205 g/km CO2. In tegenstelling tot de praktijk kan het 1,9 liter motorblok wel zuinig zijn. Hierom dienen we de nieuwe verbruikstesten af te wachten die de realiteit meer benaderen en komende herfst verwacht worden. Toch zijn we van mening dat we in het voorbeeld van Isuzu niet moeten spreken van ‘downsizing’ maar van ‘rightsizing’. Dit laat immers toe om correcte prestaties te bieden bij een verlaagde cilinderinhoud. Opgepast, ga echter niet lager!

Zijn sterkte: zijn trekkracht

U weet het beter dan wie ook: waar het om gaat bij de aandrijflijn van een pick-up, dat is het koppel. Met zijn nieuwe cilinderinhoud, die de vorige versie van 2,5 liter vervangt, biedt de motor van de nieuwe D-Max een vermogen dat nagenoeg ongewijzigd is, namelijk 164 pk, met een koppel dat terugliep van 400 tot 360 Nm. Dit is beschikbaar in de tijdsperiode van 2.000 tot 2.500 toeren per minuut. Met de nieuwe automatische transmissie met zes versnellingen die fabrikant Aisin bouwt, voelt men dit verminderd koppel vooral bij hellingen. Met name daar waar de versnellingsbak neigt terug te schakelen om het juiste regime en de correcte verhouding te zoeken. In hellende omstandigheden en boven de 3.000 toeren per minuut kan dit wat luidruchtig lijken.

Ondanks dit realiseert de D-Max een mooie krachttoer: een trekkracht bieden van 3,5 ton, wat de gekozen versnellingsbak en carrosserie-uitvoering ook is.

We hebben dit getest met een geladen aanhangwagen die uitkwam op een gewicht net boven de drie ton. Geloof ons: u hoeft geen stress te hebben om met deze combinatie de baan op te gaan. De transmissie instellen op de semi-automatische modus, kan de beste keuze zijn in deze situatie. Bij de handgeschakelde transmissie is de eerste versnelling zeer ‘kort’ om dit voornoemd werk uit te voeren.

In de gemiddelden ... superieur!

Op de weg biedt het excellente ladderchassis van de D-Max een mooie stijfheid, en een wegligging ten top. De aanrij-, afrij- en dwarshoek bedragen respectievelijk 30°, 22,7° en 49°, waarmee de Isuzu D-Max in de ‘gemiddelde’ waardes valt. De bodemvrijheid bedraagt maximaal 235 mm, waar concurrenten het beter doen. Ook de afmetingen van de laadruimte zijn niet de grootste. Echter kan er een lading tussen de 1.080 en 1.310 kg vervoerd worden.

De D-Max hecht veel belang aan het comfort van de inzittenden vooraan, maar zeker ook achteraan met een royale ruimte en een zitbank die 24° kan kantelen en makkelijk drie volwassen personen kan verwelkomen.

Onze conclusie is dat de D-Max zich onderscheidt als één van de betere gemiddelden. Oplettenheid moet er echter zijn om in de toekomst geen kleindere motorisaties uit te brengen.

Naar Maxime Pasture

Meest recent

Meest recent