Vriesdroog- proces
De ngo Trias startte een coöperatieve Coopagros om de plaatselijke aardappelboeren te ondersteunen met als doel het vriesdroogproces van aardappelen te verbeteren door mechanisering. Trias deed dit door een indrukwekkend netwerk op de been te brengen.
De leerlingen van 6 IW van het VTI Torhout ontwikkelden de afgelopen maanden een vrieskamer om in 10 uur tijd ongeveer 2.000 kg in te vriezen. Zij ontwikkelden 2 jaar geleden al een aardappelwas- en sorteermachine ter ondersteuning van de coöperatieve Conpapa in Ecuador. Het ILVO (Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek) optimaliseert het invries- en droogproces.
De aardappel onderzocht
Marthe Degrave en Héléna Depuydt van het VLTI Torhout experimenteerden de voorbije maanden op de Peruaanse gevriesdroogde aardappelen. Ze kwamen hierbij heel wat te weten over het koolhydraat, vitamine C en calcium gehalte. Daarnaast onderzochten ze de microbiologische kwaliteit en de kleur van de Peruaanse delicatesse. Hierbij konden ze onder andere beroep doen op de zeer goed uitgeruste labo’s van de Sint-Rembert scholengroep en het ILVO.
Rotary Houtland en Belgapom, de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en verwerking, leveren een heel grote financiële steun voor het project.
Bakermat van de aardappel
Het Peruaanse Andesgebergte is de bakermat van de aardappel. Daar worden de aardappelen op een natuurlijke manier gevriesdroogd. Dit is een proces van invriezen en drogen waardoor ze kunnen worden bewaard om te consumeren in periodes van voedselschaarste. Door de geografische ligging zijn de nachten heel koud en overdag is er heel veel zon en een lage relatieve vochtigheid. Deze gevriesdroogde aardappelen oftewel chuño’s zijn zeer geliefd in Peru en leveren de producenten een meerprijs op.
Maar door de klimaatsverandering loopt de aardappelteelt daar groot gevaar; door de opwarming van de aarde komt de natuurlijke invriesfase onder vuur te liggen. De inheemse bevolking verliest daarmee meer dan alleen maar zijn voornaamste voedselbron. De armoede in het Andesgebergte choqueert en is het grootst bij de Indianenbevolking.