Startpagina Actueel

De Becker: landbouw en milieu gaan hand in hand

Voorzitter Sonja De Becker van Boerenbond bestrijdt dat landbouw en milieu niet samen kunnen gaan. In een interview met financieel dagblad De Tijd stelt ze dat de landbouw in debatten over het milieu vaak wordt opgevoerd als het probleem. Een deel van het probleem zit zeker in de landbouw, maar vaker nog is ze volgens haar de oplossing. Daarnaast benadrukt De Becker dat Boerenbond er niet alleen is voor bedrijven die willen doorgaan, maar bedrijven kan helpen stoppen.

Leestijd : 2 min

De Becker sprak De Tijd niet toevallig op het Proefstation voor de Groenteteelt in Sint-Katelijne-Waver, waar wetenschappers onderzoek doen naar bijvoorbeeld betere rassen, teelttechnieken, zelfrijdende tractoren en bemesting strategieën. Het is op plekken als deze dat we antwoorden gaan vinden voor de uitdagingen waar we voor staan, zegt De Becker.

“Van boeren wordt in de toekomst verwacht dat ze steeds meer produceren, om de groeiende wereldbevolking te voeden. Maar tegelijk wordt - terecht - verwacht dat we dat duurzamer doen, met minder meststoffen, minder grondstoffen en minder uitstoot. Meer doen met minder, dat is de opdracht. De enige manier waarop zo’n fenomenale uitdaging kan slagen, is met onderzoek en innovatie.”

De Becker zegt dat net als andere economische actoren ook de landbouw bijdraagt aan de klimaatopwarming, maar dat ze vooral een deel van de oplossing is. Ze spreekt in het interview van een perceptieprobleem, dat ontstaat omdat de impact van landbouw op het milieu erg zichtbaar is in de media. Zo was er de afgelopen tijd veel aandacht voor de slechte waterkwaliteit, wat deels te wijten is aan uitspoelende mest.

De droogte speelde hierbij in het afgelopen jaar een rol, aldus De Becker, maar ze erkent dat de sector stappen moet zetten.

Mentale problemen

De Becker gaat in het interview ook in op de mentale problemen waar boeren soms mee worstelen, omdat ze weinig verdienen en ook omdat ze vaak te gesloten zijn om ermee naar buiten te komen. “Daar proberen we aan te werken, aan het duidelijk maken dat problemen bij het leven horen en opgelost kunnen worden. We kunnen boeren helpen hun business om te gooien, bijvoorbeeld. Of zelfs helpen om een hoofdstuk af te sluiten en met iets totaal anders te beginnen.”

Lees ook in Actueel

Zuivelverwerkers vragen langetermijnbeleid

Melkvee De zuivelverwerkende industrie in België heeft vorig jaar minder omzet gedraaid en de tewerkstelling zien afnemen. De sector vraagt naar aanleiding van zijn jaarvergadering een langetermijnbeleid aan de politiek.
Meer artikelen bekijken