Startpagina Actueel

Brede weersverzekering aangenomen in commissie

Het decreet voor de invoering van een weersverzekering in Vlaanderen is aangenomen door de bevoegde commissies van het Vlaams Parlement. Het decreet kan daarmee voor stemming worden aangeboden in het Vlaamse Parlement, waar een duidelijke meerderheid voorstander lijkt te zijn. De weersverzekering voorziet erin dat de overheid 65% van de poliskosten voor de verzekering vergoedt.

Leestijd : 2 min

Daarnaast blijven niet-verzekerbare risico’s gedekt door het Vlaams Rampenfonds, de opvolger van het Landbouwrampenfonds en het Algemene Rampenfonds. Daarbij gaat het om extreem grote schades en teelten die in de praktijk onverzekerbaar zijn. Landbouwers krijgen een overgangsperiode van vijf jaar om zich te verzekeren. In afwachting hiervan blijft hun schade gedekt door het rampenfonds.

Bij de eerste lezing van het voorstel van decreet verzetten de sociaaldemocraten en groenen zich nog. Volgens oppositiepartijen sp.a en Groen hing het decreet technisch-juridisch "met haken en ogen aan elkaar". De meerderheidspartijen wilden via een batterij amendementen tegemoet komen aan die kritiek, maar aanvankelijk zonder succes. In tweede aanleg ging s.pa overstag, met een uitslag van 15 voor en 2 onthoudingen tot gevolg.

Groen niet overtuigd

Groen blijft niet overtuigd van de plannen. “Ik ben niet principieel tegen weersverzekeringen, maar dan moeten de zaken wel goed worden uitgedacht”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Bart Caron. Hij wijst erop dat het rampenfonds een veel bredere dekking heeft dan de weersverzekering straks. “In Nederland, Frankrijk en Duitsland is amper 10% van de boeren verzekerd. Dat betekent dat 90% niet verzekerd is. Dat kan te maken hebben met onvoordelige polisvoorwaarden, of hoge kosten.”

Volgens Caron betekent de invoering van de weersverzekering dat landbouwers minder zekerheid hebben dat een deel van hun schade zal worden vergoed. CD&V-parlementariër Jos De Meyer is het hier niet mee eens. Volgens hem is net het tegenovergestelde het geval. Wat voorstanders betreft moeten landbouwers nu afwachten of het onweer wel of niet als ramp wordt aangemerkt, terwijl een verzekering heldere polisvoorwaarden kent die nopen tot wel of niet uitkeren.

Ook Francesco Vanderjeugd van Open Vld, die niet zelf bij de stemming kon zijn, is tevreden dat de weersverzekering in aantocht lijkt te zijn. “Sedert het begin van deze legislatuur pleitte ik voor de invoering van een brede weersverzekering. Die is nu een feit! De lasten voor deze brede weersverzekering zullen verdeeld worden over de overheid, de private verzekeringsmaatschappijen en de boeren.”

Binnen pakweg twee weken zal het decreet worden besproken in het Vlaams Parlement, maar algemeen wordt aangenomen dat het een formaliteit betreft. Na de stemming in het Vlaams Parlement zal de Vlaamse regering een uitvoeringsbesluit moeten nemen. Hierin staan bijvoorbeeld de uitbetalingspercentages en de voorwaarden tot erkenning van bevoegde verzekeraars. Uiteindelijk kan de weersverzekering in de zomer een feit zijn.

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken