Too Good To Go wint Food Waste Award

In Vlaanderen verliezen we jaarlijks gemiddeld zo’n 907.000 ton perfect eetbaar voedsel. Voldoende reden voor foodWIN om organisaties die straffe acties ondernemen tegen voedselverspilling in de bloemetjes te zetten.
In Vlaanderen verliezen we jaarlijks gemiddeld zo’n 907.000 ton perfect eetbaar voedsel. Voldoende reden voor foodWIN om organisaties die straffe acties ondernemen tegen voedselverspilling in de bloemetjes te zetten. - Pixabay

“Het tegengaan van voedselverspilling zou de klimaatmars van de voedingsindustrie kunnen zijn”, zegt Gil Op de Beeck van organisator FoodWIN. “Een studie van Drawdown wees uit dat het terugdringen van voedselverspilling de derde beste oplossing is om klimaatverandering tegen te gaan. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt welke uitstoot aan broeikasgassen gepaard gaat met de productie, verwerking en transport van elk stuk voedsel dat uiteindelijk niet op ons bord belandt. In Vlaanderen verliezen we jaarlijks gemiddeld zo’n 907.000 ton perfect eetbaar voedsel.”

Food Waste Awards

FoodWIN zette dinsdagavond organisaties in de bloemetjes die de straffe acties ondernamen tegen voedselverspilling. “We ondersteunen zelf voornamelijk lokale besturen en grootkeukens, maar met de Awards willen we aan de hele sector een positief signaal geven. We zijn zeer blij dat gemotiveerde organisaties steeds opnieuw met creatieve oplossingen komen, en aantonen dat het terugdringen van voedselverlies wel degelijk mogelijk is.”

In de categorie ‘changemakers’ ging Too Good To Go met de eer lopen. Dat is een app voor consumenten waar supermarkten en lokale handelaars hun dagelijkse overschotten voor een prikje te koop aanbieden. “Op het einde van de dag kan je met een eigen potje de overschotten ophalen. In het buitenland bestaat de app al even, maar nu is de opmars ook in België begonnen”, aldus Op de Beeck. Via Too Good To Go werden in ons land dit jaar al 50.000 maaltijden van de vuilnisbak gered.

Onder Food Act 13 willen veertien lokale OCMW’s in Zuid-West-Vlaanderen elk jaar 200 ton voedselverlies via sociale organisaties herverdelen aan mensen in armoede. Ze halen vooral verse overschotten op van warenhuizen en landbouwers, die een mooie aanvulling vormen op de voornamelijk droge voeding die de voedselbank bedeelt. Food Act 13 won een award in de categorie ‘lokale besturen’.

In de categorie ‘grootkeukens en catering’ kreeg het agentschap Facilitair Bedrijf de prijs. In de tien restaurants van de Vlaamse Overheid voerden zij samen met FoodWIN een nulmeting uit. Als koplopers ambiëren ze hun voedselverlies met 30 procent te verminderen tegen 2025.

Tot slot ging Bio Bakkerij De Trog lopen met de prijs voor ‘voedingsbedrijven’. De bakkerij is volgens de jury de koning van het gerecycleerd brood. “Dat betekent dat ze hun overschotten zoveel mogelijk omzetten in nieuwe producten. Na bier op basis van broodoverschotten lanceerden ze dit jaar croustinis, gemaakt van surplus stokbrood”, legt Op de Beeck uit.

Food Waste Alliance

Er ging nog een andere primeur met de feestelijkheden gepaard: de lancering van de Food Waste Alliance. Dit is een gloednieuw collectief van Belgische organisaties die zich inzetten voor het verminderen van voedselverspilling. “We brengen onze expertise samen om het makkelijker te maken voor gemotiveerde instellingen om actie te ondernemen. We mikken in een eerste fase vooral op steden en gemeenten om een lokale voedselverliesstrategie in werk te stellen, maar ook heel andere oplossingen, zoals duurzame catering op basis van voedselsurplus, zijn mogelijk,” vertelt Hanne Heymans van de Food Waste Alliance.

Belga / FoodWIN

Meest recent

Meest recent