Startpagina Actueel

Nederlandse bouwvrijstelling vernietigd, Demir wil Belgische landbouwers, economie en gezinnen beter beschermen

In Nederland staat de bouwsector in rep en roer. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil met de Vlaamse stikstofaanpak voorkomen dat dergelijke Nederlandse toestanden ook in Vlaanderen ingang krijgen: “We moeten onze landbouwers, economie en gezinnen beter beschermen dan in Nederland”.

Leestijd : 3 min

De Nederlandse Raad van State heeft op 2 november een pijnlijke uitspraak gedaan waardoor de Nederlandse bouwsector en grote delen van de economie opnieuw met grote vergunningsmoeilijkheden kampen. Het gaat om volgende uitspraak: “Met het schrappen van de generieke bouwvrijstelling gaat Nederland op slot. Alle nog niet vergunde bouwprojecten zullen opnieuw hun individuele milieuvergunning moeten gaan aanvragen”, aldus Maxime Verhagen, voorzitter van Koninklijke Bouwend Nederland.

In sommige gebieden gaat het de facto om een vergunningsstop. De Raad van State deed de uitspraak in de zaak rond het klimaatproject ‘Porthos transport en opslag van CO2’.

Bouwvrijstelling vernietigd

De uitspraak vernietigt de zogenoemde bouwvrijstelling. Een bouwvrijstelling houdt in dat voor de tijdelijke stikstofuitstoot die tijdens de bouw ontstaat geen vergunning nodig is. Ze kwam er om de Nederlandse bouwsector van een vergunningsstop in grote delen van Nederland te beschermen.

Volgens de Raad van State is de wetgeving echter onwettig, omdat het niet is uit te sluiten dat de natuur hierdoor schade oploopt. De bouwvrijstelling voldoet daarmee niet aan het Europees natuurbeschermingsrecht. De Nederlandse bouwsector is helder: hiermee gaan grote delen van Nederland op slot. De gevolgen voor de bouwsector, de klimaatinvesteringen in de industrie en de energietransitie zijn groot. De bouwvrijstelling was bedoeld om urgente maatschappelijke opgaven mogelijk te maken, zoals warmtenetten en woningbouw. Voor dit soort projecten is voortaan een toets nodig of een natuurvergunning moet worden aangevraagd.

Kritiek op vrijwilligheid stikstofmaatregelen

De Europese verbintenissen die Nederland in haar eigen wetgeving vertaalde, eisen dat eerst de stikstofuitstoot vermindert, voor er nieuwe vergunningen worden uitgegeven. De rechter stelde daarom ook dat de huidige vrijwilligheid van maatregelen zoals voorzien in de Nederlandse stikstofplannen, geen enkele garantie daarop inhoudt.

“Vlaanderen mag niet verworden tot dergelijke Nederlandse toestanden. We moeten onze landbouwers, onze bouwsector, onze economie beter beschermen dan in Nederland. Drie-en-een-half jaar na hun eerste stikstofarrest staan ze daar nog altijd in de startblokken. Of we het nu leuk vinden of niet: enkel de bevestiging van onze Vlaamse stikstofaanpak kan hetzelfde scenario voorkomen. De vraag is niet of Vlaanderen economisch zal worden stilgelegd als we niks doen. De vraag is dan alleen nog hoe snel het zal gebeuren. Het is nu echt aan de politiek om samen te tonen dat ze moed heeft. Wie wil dit op zijn geweten?”, klinkt het bij Vlaams minister Zuhal Demir.

De minister kaart nog aan dat de hele juridische mallenmolen het gevolg is van Europese engagementen die de lidstaten zijn aangegaan. “Zomaar blind op de groene knopjes in Europa drukken is niet zonder gevolgen. Ook dat is een kritische kijk in eigen boezem waard. Net daarom waarschuw ik al sinds mijn aantreden om niet zomaar in alle Europese engagementen mee te gaan, aangezien ze juridische gevolgen zullen hebben met mogelijke enorme gevolgen. Nederland bewijst dat vandaag”, klinkt het.

Kabinet Demir - Raad van State

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken