Startpagina Actueel

Recorddaling van antibioticagebruik bij landbouwdieren

Het antibioticagebruik bij landbouwdieren is vorig jaar in België met 12,8 % gedaald ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit cijfers van Amcra, het kenniscentrum voor antibioticagebruik en -resistentie bij dieren. “Sinds 2011 gaat het om de grootste daling op één jaar tijd”, zegt voorzitter Jeroen Dewulf, professor aan de UGent.

Leestijd : 2 min

Amcra, dat samenwerkt met de voedsel- en geneesmiddelenagentschappen FAVV en FAGG, werd in 2012 opgericht. Het kenniscentrum werkte drie doelstellingen uit die in 2016 in een convenant met de federale overheid en 16 betrokken organisaties werden gegoten. Bedoeling is om het antibioticagebruik bij dieren, en bijgevolg ook de resistentie bij dieren maar onrechtstreeks ook mensen, te verminderen.

De eerste doelstelling is het verminderen van het gebruik van antibiotica in het algemeen in de diergeneeskunde met 50 % tegen 2020, in vergelijking met het referentiejaar 2011. Hoewel er zich in 2018 een forse daling voordeed, bedraagt de totale reductie nu 35,4 %. “We zijn er dus absoluut nog niet. Er is zeker nog werk aan de winkel”, zegt Dewulf. “Maar ik ben ervan overtuigd dat die doelstelling gehaald kan worden. We blijven daarvoor inspanningen leveren.”

De twee andere doelstellingen uit het convenant werden in 2017 al gehaald. Het gaat om het verminderen van met antibiotica gemedicineerde voeders met 50 % en de reductie van de kritieke antibiotica - breedspectrumantibiotica die ook belangrijk zijn voor de bestrijding van bacteriële infecties bij mensen - met 75 % tegen 2020.

Ondertussen zakte het totale gebruik van met antibiotica gemedicineerde voeders al met 69,8 %. Het gebruik van kritieke antibiotica daalde met 79,1 % ten opzichte van 2011. Bij dat laatste is wel een kanttekening te plaatsen: in 2018 steeg het gebruik op jaarbasis weer met 34,4 %, te wijten aan een toegenomen gebruik bij braadkippen en vleeskalveren. “In absolute cijfers blijft het om kleine aantallen gaan”, benadrukt Dewulf. “De gebruikers zijn daar op aangesproken en we zijn ervan overtuigd dat dit een accident de parcours is.”

De jarenlange daling van het gebruik van kritieke antibiotica heeft wel al geleid tot een duidelijke afname van resistentie tegen de antibiotica bij dieren. De resistentie tegen frequent gebruikte antibiotica blijft echter even hoog als in 2011. “Het is daarom fundamenteel belangrijk om blijvende inspanningen te leveren”, klinkt het.

Met name in de sectoren van de braadkippen en vleeskalveren is er nog veel werk voor de boeg. “De daling van het antibioticagebruik is in grote mate toe te schrijven aan de varkenssector. Het is dan ook veruit de grootste sector”, aldus Dewulf. “In de sectoren van de braadkippen en vleeskalveren zien we juist een stijging van het gebruik van antibiotica. Dat is niet dramatisch, maar het is wel een aandachtspunt. We hebben de sectoren daarop aangesproken.”

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken