Startpagina Actueel

VAC vraagt aan landbouwminister Crevits om NER-voorwaarden in kader van VLIF-steun op te schorten

“De verwerving van de nodige NER is voor vele jonge boeren een bijkomende investering. De opschorting van die voorwaarden in het kader van VLIF-steun zou voor hen meegenomen zijn.” Dat schrijft Danny Vandebeeck van het Vlaams Agrarisch Centrum aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Leestijd : 2 min

Volgens de VLIF-reglementering is het bezitten van voldoende nutriëntenemissierechten (NER) een voorwaarde om toegang te krijgen tot VLIF-steun. Het Vlaams Landbouwinvesteringsfonds (VLIF) ondersteunt de Vlaamse land- en tuinbouw. Dit gebeurt door duurzame investeringen te stimuleren om de structuur van de land- en tuinbouwbedrijven te verbeteren. En ook hun rendabiliteit te verzekeren en de kostprijs te verminderen.

Efficiënt nutriëntenbeheer

In de beleidsnota Omgeving ingediend door mevrouw Zuhal Demir, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme lezen we op blz. 52: “Binnen de mogelijkheden van het nieuwe GLB kan dit bijvoorbeeld efficiënt nutriëntenbeheer om verliezen van stikstof en fosfor te vermijden en de lucht- en waterkwaliteit te verbeteren omvatten. Na evaluatie hervorm ik het systeem van nutriënt-emissierechten, zodat het meer bijdraagt aan het realiseren van de doelstellingen op vlak van waterkwaliteit, klimaat en luchtkwaliteit.”

“Er zijn ons investeringsdossiers bekend, waarbij, veelal jonge agrarische ondernemers, verplicht worden bijkomende NER te verwerven om te voldoen aan de VLIF-voorwaarden. De verwerving van de nodige NER is een bijkomende investering welk dikwijls een drainering van financiële middelen buiten de landbouw is”, stelt Danny Vandebeeck in een brief aan Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

NER-voorwaarden opschorten

“Ondernemers in het algemeen en agrarische ondernemers in het bijzonder appreciëren sterk een Overheid met een langere termijnvisie. Het is, naar ons aanvoelen, economisch onaanvaardbaar, dat er een investering in NER wordt geëist waarbij we niet weten of deze investering over enige tijd nog noodzakelijk is.

Daarom vragen we u, de NER-voorwaarden in het kader van het VLIF op te schorten totdat de evaluatie van de NER reglementering is afgerond en de beleidsmaatregelen zijn gewijzigd. Deze opschorting heeft geen budgettaire invloed doch betekent voor de betrokken (jonge) landbouwers een significante ondersteuning.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken