De (on)waarheid achter ‘The Martian’

De meesten kennen de film ‘The Martian’ wel. In deze kaskraker kruipt acteur Matt Damon in de huid van de astronaut Mark Watney. Die wordt voor dood achtergelaten op Mars nadat de bemanning terug vertrekt na een hevige zandstorm. Mark Watney probeert op Mars te overleven door het eten van aardappelen die hij zelf kweekt, met behulp van zijn eigen uitwerpselen als meststof. Natuurlijk gebeurt de teelt niet zonder slag of stoot en klapt de landbouwtent in door de wind.

Hoewel de film erg realistisch en wetenschappelijk gegrond oogt, is niet alles waarheidsgetrouw. Te starten van in het begin. Er zijn wel stofstormen op Mars, die planeetwijd kunnen zijn. Echter, omdat er weinig lucht is met een luchtdruk die 0,3% van die van ons, is die weinig krachtig. “Stormen zijn enkel gevaarlijk door grote luchtdrukverschillen, wat niet het geval is op Mars. Het is daarom niet mogelijk dat een ruimteschip omvergeblazen wordt. Het klapperen van de tent nadat die stuk gaat, is dan ook onwaarschijnlijk.”

Uit het Wagenings onderzoek blijkt dat de aardappelteelt met eigen uitwerpselen wel moet lukken. Dat die teelt gebeurt in een tent, is niet logisch volgens Wamelink: “Het luchtdrukverschil is enorm en je moet je beschermen tegen straling, wat niet kan in een tentdoek. Je moet onder de grond of in een grot. Voor een realistische visie op Mars raadt Wamelink de zesdelige reeks ‘Mars’ van National Geographic sterk aan.

Meest recent

Meest recent