Tamme kastanje:

op z’n mooist

in de herfst

De afgevallen kastanjes zijn niet alleen mooi, ze worden vaak gebruikt als herfstdecoratie in de huiskamer. Ze doen het ook prima in de keuken. Wie één keer de geur van gepofte kastanjes heeft opgesnoven, vergeet die nooit meer. Als puree doen kastanjes het schitterend bij een lekker stukje wild. Het is dan ook niet verwonderlijk dat kastanjebomen in sommige landen aangeplant worden omwille van de vruchten. Net zoals de hazelaar en de okkernoot wordt de kastanje geklasseerd bij de raap- of verzamelvruchten: ze worden geraapt nadat ze op de grond zijn gevallen. Het begin van de herfst is dan ook het uitgelezen moment om deze fraaie boom, die bovendien ook nog sterk, duurzaam en mooi hout oplevert, eens uitgebreid in het herfstzonnetje te zetten.

Botanisch

Kastanjebomen zijn een totaal andere soort dan paardenkastanjes, een lid uit de zeepboomfamilie met een samengesteld blad en vruchten die wel wat lijken op die van de tamme kastanje. De bolsters rond de vrucht van de paardenkastanje hebben veel minder, hardere en kortere stekels dan die van de tamme kastanje. De tamme kastanje, ook wel eens edelkastanje genoemd, behoort tot de voor onze gematigde streken zeer belangrijke plantenfamilie van de Fagaceae. Alle leden van deze familie (o.a. de eiken en de beuken) hebben vruchten in de vorm van noten met een gestekelde of geschubde capsule als omhulsel. Vaak wordt de noot daar helemaal door omsloten en soms wordt hij er gewoon door opgehouden zoals een ei in een eierdopje (vb. de eikel).

Alle Fagaceae zijn bomen of struiken die rijk zijn aan tannines. Binnen deze familie vormt de tamme kastanje, samen met nog een tiental andere soorten, het geslacht Castanea. De tamme kastanje (Castanea sativa) komt van nature voor in Zuid- en Midden-Europa, Noord-Afrika en delen van Azië. Hij werd door de Romeinen naar onze streken gebracht en heeft zich hier goed weten in te burgeren.

Kenmerken

De kastanje groeit uit tot een grote boom (20 – 35 m) met een grillige kroon, die tot wel 25 m breed kan worden. De zware, korte, donkergrijze stam heeft de neiging om rond zijn as te draaien (meestal in wijzerzin), waardoor de diepe, verticale groeven in de schors meedraaien. Jonge takken zijn olijfgroen, maar kleuren bij het ouder worden roodbruin.

Het loof is dicht en glanzend, het langwerpig blad donkergroen en glimmend met een duidelijk getande bladrand. De jonge bladeren zijn aan de onderzijde fijn en zijn vlokkig behaard. Het is een eenhuizige boom met in bundels staande, wit gelige en voor de attente natuurliefhebber naar gebakken champignons geurende mannelijk bloemen. De onopvallende vrouwelijke bloemen zijn klein en groen. De bloei valt heel laat in het seizoen (juni/juli), waardoor in onze streken niet alle vruchten uitgroeien tot volwaardige noten.

In zijn oorsprongsgebied groeit deze boom op koele, enigszins vochtige berghellingen. Bij ons geeft hij de voorkeur aan zandige, ietwat zurige (pH lager dan 6,5) bodems die voldoende vochtig zijn en vermijdt hij natte en te voedselrijke bodems. Door zijn late bloei heeft de kastanje geen last van vorst (tot -27°C). Een standplaats op het oosten of zelfs het Noorden vormt dan ook geen probleem voor de vruchtzetting en ook schaduw deert hem niet.

Kastanjes in de tuin

De kastanje wordt vaak aangeplant omwille van zijn hout, dat lijkt op eikenhout: het kernhout is duurzaam hard, sterk en elastisch. Het hout bevat veel looizuur en is daardoor ook onbehandeld goed bestand tegen vocht en schimmels. Ze worden vaak gebruikt als afsluiting, waarbij gekloofde kastanjehouten latten aan elkaar worden verbonden door een dubbele gegalvaniseerde, getorste ijzerdraad. Ook als park- of tuinboom heeft deze mooie boom zeker zijn verdiensten. Daarnaast zijn er ook een aantal cultivars op de markt die zeker het vermelden waard zijn. Ze worden geënt op onderstammen van de gewone tamme kastanje.

Castanea sativa ‘Albomarginata’ heeft glanzende bladeren met een opvallende en regelmatige roomwitte tot bijna geheel witte bladrand. Aan de vruchtbolsters zijn de stekels soms ook gedeeltelijk wit. De vruchten zijn eetbaar.

Castanea sativa ‘Aspleniifolia’ heeft een lijnvormig tot langwerpig, onregelmatig diep ingesneden blad dat scherp gezaagd is. De smalste bladeren zijn slechts 1 cm breed. Het smalle, donkergroene blad is sterk glimmend en vertoont af en toe gele tot lichtgroene vlekken. Bloeiwijze en vrucht wijken niet af van de soort.

Castanea sativa ‘Pyramidalis’ is een tot 30 m hoog wordende boom met een smaller blijvende kroonvorm die piramidaal tot kegelvormig is. Deze bomen bloeien enkele weken vroeger dan de gewone tamme kastanje. De vrucht is niet te onderscheiden van deze van de gewone kastanje.

Castanea sativa ‘Vincent van Gogh’ is een dwergvorm met een kleiner, glimmend blad. Afhankelijk van de enthoogte groeit de boom langzaam (10 cm per jaar) uit tot een hoogte van 3,5 tot 4 meter. De uiteindelijke kroon is bolvormig en zeer compact. Het jonge blad is in eerste fase purperrood.

Kastanjes worden in hun oorsprongsgebied ook vaak aangeplant als fruitboom, dikwijls in combinatie met grasland. Hiervoor gebruikt men speciaal voor dit doel geselecteerde rassen die al in een jong stadium veel en vaak opvallend grote vruchten voortbrengen. Bij een gewone tamme kastanje duurt het tot zeven jaar voor de eerste vruchten verschijnen. Bij geënte soorten kan dit al na twee jaar gebeuren. Wanneer men bomen aanplant met het oog op de productie van kastanjes zorgt kruisbestuiving voor snellere vruchtdracht en is de productie vaak groter. Doordat kastanjes laat in blad komen is het plantseizoen vrij lang, maar omdat de wortels zeer vorstgevoelig zijn, mogen ze niet tijdens vorstperiodes worden geplant. Goede rassen, maar niet altijd makkelijk te verkrijgen zijn o.a. ‘Noire Precose’, ‘Paragon’, en ‘Chateau Dorade’.

Castanea sativa ‘Marron de Lyon’ is een van de betere rassen en is ook in België beschikbaar. Dit ras groeit uit tot een maximale hoogte van 7 meter en heeft een gedrongen kroon met een eerder grillige vorm. Deze selectie heeft een zeer grote vruchtproductie en draagt ook al veel vruchten op jonge leeftijd. De vruchten zijn eetbaar en er is vaak maar één vrucht per bolster terug te vinden. Indien nodig kunnen kastanjebomen diep worden teruggesnoeid. Snoeien voor een hogere opbrengst is niet nodig.

G.B.

Meest recent

Meest recent