Het onderzoek was onderdeel van een bredere studie naar de gezondheid van boeren. Voor bedrijven die glyfosaat produceren, is de uitkomst een meevaller. Het bekendste glyfosaatproduct is Monsanto’s Roundup.
Eerder kwam de Wereldgezondheidsorganisatie tot het oordeel dat glyfosaat “waarschijnlijk kankerverwekkend is.” Europese agentschappen voor voedselveiligheid en veiligheidsaspecten van chemische stoffen beoordeelden glyfosaat eerder als veilig.
Monsanto en een serie boerenorganisaties zijn intussen een rechtszaak gestart tegen Californië. De staat wil dat producten die glyfosaat bevatten vanaf juli 2018 voorzien zijn van een waarschuwingsetiket dat stelt dat het product een verhoogde kans op kanker oplevert.
De EU stelde onlangs een besluit over verlengde toelating van glyfosaat uit tot 27 november. De tijd dringt want de toelating voor de herbicide, bekend van het merk Roundup, loopt al op 15 december af.
Volgens secretaris-generaal Teresa Babuscio van graanhandelskoepel COCERAL staat de geloofwaardigheid van de EU-instituties en de onafhankelijkheid van wetenschappelijke lichamen die hieraan zijn gelieerd op het spel. “Vragen stellen bij volledige nieuwe toelating van glyfosaat en het opzij schuiven van het robuuste wetenschappelijke bewijs achter haar veiligheid zet een gevaarlijk precedent en bedreigt op wetenschap gebaseerde beleidsbeslissingen in de EU”, aldus de Italiaanse.
Veehouders
De problematiek beperkt zich niet tot de akkerbouw. COCERAL is ook bang dat een verbod op glyfosaat een groot effect kan hebben op de handel. Als glyfosaat een illegaal middel wordt, zal het lastiger worden om granen en oliezaden te importeren. Voor bijvoorbeeld de mengvoerproductie is dat zeer problematisch, want zij is voor haar grondstoffen zeer afhankelijk van de aanvoer van granen en oliezaden uit het Zwarte Zee gebied en Zuid- en Noord-Amerika.
Een bemoeilijkte grondstoffenaanvoer kan de prijs van mengvoer opdrijven.

