WaterWijs Vlaams-Brabant zoekt gastbedrijven voor groepsbezoeken

Proefcentrum Pamel introduceert momenteel een innovatieve waterbedrijfsvoering op de proefpercelen, waarbij het een gewasproductie wil realiseren die 100% in waterevenwicht is.
Proefcentrum Pamel introduceert momenteel een innovatieve waterbedrijfsvoering op de proefpercelen, waarbij het een gewasproductie wil realiseren die 100% in waterevenwicht is. - Foto: Proefcentrum Pamel

De droogteperiodes die gepaard gaan met de klimaatverandering treffen de land- en tuinbouwsector heel ernstig. Ze vormen een bedreiging voor de economische én de mentale draagkracht van vele bedrijven. Niet alleen de gewasgroei en de lokale voedselproductie, maar ook het behoud van ons landschap en van onze streekidentiteit hangt mee af van de mate waarin wij als land- en tuinbouwers erin slagen om de toenemende droogteperiodes te overbruggen.

Heb jij een creatieve oplossing bedacht? Help je collega’s met je ervaring!

Uitdagingen brengen vaak het beste in mensen naar boven en leiden tot creativiteit. Meerdere collega-land- en tuinbouwers hebben zelf oplossingen ontwikkeld, zowel om meer water op te slaan, als om de gewassen beter doorheen droogteperiodes te helpen. WaterWijs wil meehelpen om deze creatieve oplossingen te ontsluiten voor de ganse sector.

In deze eerste fase is WaterWijs Vlaams-Brabant op zoek naar de pioniers met een innovatieve, 'waterwijze' oplossing.

- Heb je als creatieve landbouwer een concrete oplossing ontwikkeld binnen de droogteproblematiek?

- Heb je zelf een machine gebouwd met het oog op vochttoediening voor je gewas?

- Doe je op een speciale manier aan druppelirrigatie of een andere methode van zuinig watergebruik?

- Ontwikkelde je een installatie om het hemelwater van het dak te gebruiken voor de koeling van je stal?

- Heb je een manier gevonden om water te hergebruiken?

- Werk je met greppels en bermen om het winterwater zoveel mogelijk ter plekke te houden?

- Heb je een slimme manier bedacht om water op te vangen?

- Heb je je eigen bufferbekken aangelegd?

- Paste je je bodembeheer aan?

Wie bereid is kennis en bevindingen met collega’s te delen, kan zich tot 15 maart aanmelden als gastbedrijf. “We zoeken 5 gastbedrijven die elk minstens 3 groepen ontvangen. Tijdens dit groepsbezoek licht je de techniek, methode, machine… toe en kunnen je collega’s aftoetsen op welke manier dit inpasbaar is in hun eigen bedrijfsvoering. Met het oog op maximale interactie, wordt het aantal deelnemers per groepsbezoek beperkt tot max. 10. De logistiek voor het regelen van de groepsbezoeken wordt verzorgd door Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, natuurlijk in onderling overleg. Naast de bezoeken wordt op elk gastbedrijf een kwaliteitsvol filmpje gemaakt dat online beschikbaar wordt gesteld. Je ontvangt een vergoeding voor je tijdsinvestering en kennisdeling.”

Contact:

Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant, Jasper Somers, bodem@vlaamsbrabant.be, 0497/64 16 61

Proefcentrum Pamel, Sam Neefs, sam.neefs@vlaamsbrabant.Be, 054/32 08 46.

LV-Vlaams-Brabant

Meest recent

Meest recent