Aquacultuur
met nadelen
Ondersteuning
vanuit overhedenIn Vlaanderen wordt je sterk ondersteund. Zo kan je de aquaconsulent contacteren (stefan.teerlinck@inagro.be) bij vragen. Hij kan je op weg helpen naar de geschikte kennispartners. Deze helpen bij het uitwerken van het idee, zoeken mee een geschikte locatie, helpen bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning, het opmaken van het businessplan, en de subsidieaanvraag. Ook kan er verder contact gelegd worden, om het idee te versterken.
In Vlaanderen wordt vooral ingezet op hoogtechnologische technieken, nicheproducten, integratie van aquacultuur met andere sectoren en clustering op bedrijventerreinen, zoals Agropolis. Zo kent Vlaanderen onder andere al ondernemingen in nicheproducten als kaviaar, levende garnalen, omegabaars en snoekbaars. Hierdoor is er ook geen competitie met de bulkproducten van bijvoorbeeld Azië. Ten slotte wordt sterk ingezet in onderwijs, onderzoek en praktijkkennis.
Waarom (niet) investeren?
De visserij stagneert en de vraag naar vis stijgt wereldwijd. Dat zou al één reden kunnen zijn om ermee te starten. Verder wordt 243.000 ton per jaar vis en schelpdieren geconsumeerd, en maar 10 % daarvan komt van de eigen visserij. De rest moet worden geïmporteerd uit landen zoals uit Azië: er is dus een groot gat in de markt. Het is ook het moment om te investeren: het beleid zit mee, de wetenschappers zijn er en je krijgt voldoende ondersteuning. Het Europees Fonds voor Maritieme Zaken en Visserij (EFMZV) is een fonds dat voor 30 à 40 % uw investering afdekt met subsidie.
Wie is de
potentiële viskweker?Stefan Teerlicnk waarschuwt echter met de verschillende tips: “Allereerst moet men een risicokapitaal op tafel kunnen leggen. Een miljoen euro bijvoorbeeld. Je kan ervan uitgaan dat die miljoen twee miljoen kan worden en dat de winstmarge boven water kan komen na 5 of 10 jaar. Je moet dus erg flexibel zijn, wat moeilijk is voor de landbouwer nu. Verder moet men inzicht hebben in dierlijke productie en duurzaamheid.” Een goede marketing kennis en weten hoe een businessplan te maken zijn ook belangrijke punten, naast het hoogtechnologisch inzicht dat de aquacultuur vraagt. Het is misschien veel dat wordt gevraagd, maar toch zijn er in Vlaanderen succesverhalen. Aquabio bijvoorbeeld, die bekend staat voor de kaviaarkweek.
Ondernemers krijgen een unieke kans om zeer bedrijfsspecifieke vragen te laten beantwoorden. Geïnteresseerden kunnen op een eenvoudige manier en zonder cofinanciering inschrijven voor het verkrijgen van een voucher. De vragen die opgelost worden binnen zo’n voucher, moeten zich wel binnen de onderzoeksthema’s van Aquavlan 2 bevinden.
Die thema’s zijn: ‘Sluiten van kringlopen binnen de zoetwateraquacultuur’, ‘Sluiten van kringlopen in de maricultuur’, ‘Nieuwe voeders voor schelpdieren en vissen’ en ‘Preventie van grondsmaak’.
Criteria voor toekenning
In totaal is er 300.000 euro beschikbaar om als voucher te verschaffen. Uiteraard zijn er enkele criteria waarmee rekening gehouden wordt bij de toekenning: jouw bedrijf moet binnen de grensregio Nederland-Vlaanderen liggen (zie website www.grensregio.eu) en jouw idee heeft betrekking op binnendijkse aquacultuur en sluit aan bij de thema’s (eerder aangehaald). Verder heb je een kennisvraag, industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling, haalbaarheidsstudie, marktonderzoek, begeleidingstraject en betreft het geen fundamenteel onderzoek. Het duurt maximaal 1 jaar en wordt afgerond ten laatste op 31 maart 2019. Het voucherproject zelf heeft een waarde (bepaald door de projectpartner die het zal uitvoeren) van minimaal 3.000 tot maximaal 30.000 euro per stuk.
Grensoverschrijdend karakter van de voucheraanvraag wordt aangemoedigd (vb. vraag komt van een Nederlands en een Belgisch bedrijf samen, beiden hebben met andere woorden financiële belangen bij de uitkomst van het voucheronderzoek).
Hoe ga je praktisch te werk?
Contacteer de partner waarvan je denkt dat die je onderzoeksvraag kan beantwoorden of contacteer stefan.teerlinck@inagro.be. Samen bekijk je de vraag. De betrokken partner maakt een eerste inschatting of je topic past binnen Aquavlan2.
Daarna vul je de template in. Die bevat een beschrijving van de probleemstelling, uitdaging of opportuniteit, een voorstel van het te voeren onderzoek (geen fundamenteel onderzoek) en het te behalen resultaat, een beschrijving van de ‘value for money’ voor de betrokken bedrijven, een beschrijving van wat er met het eindresultaat zal gebeuren door het bedrijf, een voorstel rond de communicatie over de resultaten uit het onderzoek binnen de sector, rekening houdend met IP-afspraken.
De aanvraag dien je in bij stefan.teerlinck@inagro.be. Binnen de 30 dagen kun je vragen verwachten vanuit het vouchercomité.
Om de 4 maand worden alle ingediende projecten samengenomen en beoordeeld: 75% van het vouchercomité moet je voucher aanvaarden. Eerste datum van keuring: 1 februari 2017.