Startpagina Actueel

Belgische landbouwer betaalde in 2021 een derde meer pacht dan in 2011

In 2021 betaalde een Belgische landbouwer gemiddeld 322 euro/ha per jaar voor de huur van beteelde gronden en 280 euro/ha voor grasland. In 10 jaar tijd is de pachtprijs van beteelde gronden met 33% gestegen en de prijs van grasland met 21%.

Leestijd : 1 min

De stijging is het sterkst in Vlaanderen, waar de prijs van beteelde gronden met 41% is gestegen en grasland met 25%. In het Waalse Gewest is de stijging lager (respectievelijk +23% en +15%). De beteelde gronden zijn in Vlaanderen voor 410 euro/ha te huur en in Wallonië voor 250 euro/ha en grasland respectievelijk voor 340 euro/ha en voor 230 euro/ha.

Duurste gronden in West-Vlaanderen

Op provinciaal niveau is West-Vlaanderen het duurst met beteelde grond die gemiddeld 490 euro/ha kost en grasland dat gemiddeld 418 euro/ha kost. Dit is ruim 2 keer zoveel als in de provincie Luxemburg, waar de pacht voor beteelde gronden en grasland respectievelijk 194 euro/ha en 176 euro/ha bedraagt.

StatBel

Lees ook in Actueel

Welke groenten nu al zaaien in volle grond en in perspotjes?

Groenvoorziening We zijn het niet meer gewoon, maar de tweede week van april viel er zowaar enkele dagen op rij geen regen. De aangename temperatuur en het lentezonnetje deden ons tuiniershart sneller slaan. Helaas is het in vele tuintjes nog te nat om nu al aan de slag te gaan. Afgelopen 6 maanden waren dan ook natter dan gemiddeld en het weerbericht voorspelt dat ook de komende week wisselvallig en fris wordt met de nodige aprilse grillen.
Meer artikelen bekijken