Startpagina Veeteelt

Vrijspraak voor veevoederfabrikant in zaak schadevergoeding dioxinecrisis

Veevoederfabrikant De Brabander uit Roeselare, die er door vetsmelters Verkest van werd beschuldigd met valse creditnota's zijn schadevergoeding probeerde te verhogen, is ook in beroep vrijgesproken. Dat is een bevestiging van het vonnis in eerste aanleg.

Leestijd : 2 min

De dioxinecrisis barstte in 1999 los, nadat dioxines in de voedselketen terecht waren gekomen. Uit onderzoek bleek dat de besmetting zijn oorsprong vond bij het bedrijf Verkest in Deinze en bij het Waalse Fogra. Het bedrijf Fogra leverde met giftige pcb's besmette vetstoffen aan Verkest, die het aan de veevoederbedrijven verdeelde. Verkest leverde zogezegd gesmolten dierlijk vet aan meng- en veevoederfabrikanten, terwijl het om een mengsel van dierlijk en technisch vet ging. Jan en Lucien Verkest werden later schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en bedrog in koopwaar. Op burgerlijk gebied deed de Gentse correctionele rechtbank in 2013 uitspraak.

De rechtbank veroordeelde Verkest tot het betalen van meer dan een miljoen euro aan schadevergoedingen voor benadeelden van de dioxinecrisis. Veevoederfabrikant NV De Brabander Voeders kreeg toen €1.008.000 toegekend, omdat ze met dioxines gecontamineerd vet geleverd kregen. Maar Verkest diende een klacht in tegen het veevoederbedrijf, omdat ze hun geleden schaden zouden hebben opgesmukt met valse creditnota's aan klanten. Volgens de advocaten van Verkest werden de creditnota's niet gekoppeld aan facturen en waren ze vals, om het schadebedrag dat ze wilden verhalen op de firma Verkest, te verhogen. Volgens de advocaat van De Brabander ging het om grote kortingen op jaarbasis, zodat hun klanten ook na de crisis bij hen veevoeder zouden blijven aankopen. Het hof volgde het Roeselaarse bedrijf daarin, en net als door de rechtbank van eerste aanleg werd de vrijspraak bevestigd.

BELGA

Lees ook in Veeteelt

Meer dierenwelzijn voor pluimvee komt met een kostprijs

Pluimvee AVEC, de Association of Poultry Processors and Poultry Trade in the EU Countries of de Europese sectorfederatie van de pluimveeverwerkers en -handel, heeft op 22 mei de resultaten gepubliceerd van een impactstudie voor de Better Chicken Commitment. Meer dierenwelzijn heeft een grote impact op het verbruik van water en veevoer en dus op de kostprijs.
Meer artikelen bekijken