Startpagina Actueel

Crisis bij perentelers

Er heerst een ongeziene crisis bij onze perentelers, zo vernam VRT NWS vrijdagochtend. Ze vrezen staks enkel nog goed te zijn voor het bloesemtoerisme.

Leestijd : 2 min

De Belgische perenboeren zitten in een diepe crisis. Door een opeenstapeling van factoren, onder meer de droogte van vorig jaar, maar ook de Russische boycot en buitenlandse concurrentie krijgen ze hun oogst amper verkocht. Zowat een derde van de peren is onverkoopbaar. Peren die toch nog verkocht raken, worden met veel verlies verkocht. En na een aantal moeilijke jaren was er al niet veel ruimte voor verlies. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt en ik hoop het nooit meer mee te maken”, zegt een Luc Borgugnons, fruitteler en voorzitter van de sectorvakgroep Fruit bij Boerenbond, aan VRT NWS.

Droogte gaf onvoldoende groei

De Vlaamse perenboeren hebben het al jaren moeilijk en de aanhoudende droogte van vorig jaar lijkt voor vele boeren de spreekwoordelijke druppel te veel te worden. Door die droogte konden de peren onvoldoende groeien voor ze op het einde van de zomer geplukt werden en naar de koelcellen werden gebracht.

In die koelcellen worden de peren maandenlang bewaard tot ze in de winkels worden gelegd. Maar nu ze uit de koeling worden gehaald, blijkt zowat een derde van de peren onverkoopbaar te zijn. Doordat ze te weinig water hebben gekregen zijn de peren vaak te klein en ze bewaren ook minder goed.

Afgevoerd

Voor de peren die niet meer verkoopbaar zijn, moeten de boeren een andere oplossing vinden. In het beste geval vinden ze hun weg naar perenstroopfabrieken of bedrijven die er perensap of andere dingen van maken.

Maar steeds vaker worden de peren gebruikt voor veevoer of afgevoerd naar biogascentrales, waar er elektriciteit en warmte mee wordt opgewekt. Met een beetje geluk krijgen de boeren zo nog een aalmoes voor hun peren, maar als je de transportkosten meerekent, leggen ze er vaak nog op toe.

Verlies

“Voor de peren die toch nog verkocht raken, krijgen de boeren dit jaar heel lage prijzen”, zegt Luc Borgugnons. “Als boer krijg je nu zo’n 30 cent per kilo, voor de heel goede peren. In een goed jaar is dat zowat het dubbele, terwijl de kostprijs rond de 50 cent ligt. In een goed jaar is er dus 10 en maximaal 20 cent winst”, rekent Borgugnons voor. Maar nu moeten ze per kilogram zoveel verlies in de boeken schrijven.

VRT NWS

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken