Startpagina Actueel

Hoe meer boeren intekenen op nieuwe weersverzekering, hoe betaalbaarder de polissen worden

De nieuwe, brede weersverzekering: het is niet alleen een onderwerp dat boeren bezighoudt. Ook in het Vlaams parlement is het een belangrijk aandachtspunt. Zeker nu blijkt dat bijvoorbeeld voor de fruitsector de ‘zonnebrandschade’ als verzekeringsmotief zou worden uitgesloten.

Leestijd : 3 min

Vroeger was alleen hagel een verzekerbaar risico. In de minimumnormen staat dat er nu 6 risico’s worden gedekt: hagel, vorst, storm, ijs, hevige of aanhoudende neerslag én ernstige droogte”, aldus landbouwminister Hilde Crevits (CD&V). “Hoe meer boeren zich aansluiten, hoe betaalbaarder het geheel zal zijn.”

Na de stopzetting van het Landbouwrampenfonds is de brede weersverzekering een polis die aangeboden wordt door privéverzekeraars. Die moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Eén van die voorwaarden die gesteld wordt vanuit de overheid, is dat die weersverzekering minstens zes ongunstige weersomstandigheden of risico's moet verzekeren. Het gaat dus enkel om polissen die verzekeren rond vorst, storm en rukwinden, inclusief hagel- sneeuw of ijsdruk, hevige felle regenbuien of langdurige neerslag en ernstige droogte.

Wat met zonnebrandschade?

In de commissie Landbouw in het Vlaams parlement werd over dit onderwerp gedebatteerd. “Sommige uitvoeringsmodaliteiten zijn zorgwekkend en praktisch niet haalbaar. Zo wordt zonnebrandschade als verzekeringsmotief uitgesloten. Daarnaast verwachten de verzekeringsmaatschappijen dat boeren hun brede weersverzekeringspolis in september betalen. Dat is in de sector een heel ongelukkig tijdstip”, aldus Steven Coenegrachts (Open VLD). Ook Ludwig Vandenhove (SP.A) sluit zich bij de opmerkingen aan.

Er zijn vandaag 5 verzekeraars die een brede weersverzekering aanbieden en ze dekken dus meer dan alleen maar, de vroeger verzekerde, hagelschade. “Het is de eerste keer dat we iets regelen dat zoveel individuele ruimte laat aan de markt”, aldus landbouwminister Hilde Crevits (CD&V).

Naast de 6 risico’s die vast liggen kunnen verzekeraars ook beslissen om bijvoorbeeld die zonnebrandschade te gaan verzekeren. “We vinden ook dat een snelle betaling belangrijk is, dus voor het einde van een kalenderjaar. Dat heeft tot gevolg dat de controles vooraf moeten zijn gebeurd. Om dus snel te kunnen betalen, kunnen we maar rekening houden met premies die voor 30 september zijn betaald.”

Ruime communicatie en vaak overleg

Over die brede weersverzekering is er ruim gecommuniceerd en is er vaak overleg. “We hebben nog geen cijfers over het aantal boeren dat al dan niet hebben ingetekend”, aldus nog landbouwminister Hilde Crevits in de commissie Landbouw.

“De boeren kunnen de subsidie aanvragen in de verzamelaanvraag en die moet tegen 30 april binnen zijn. Hoe meer boeren zich aansluiten, hoe betaalbaarder het geheel zal zijn. Want als maar een heel beperkt aandeel zich aansluit, dan krijg je het risico niet gedekt en gaan de premies omhoog. We zouden tot een zo collectief mogelijk systeem moeten komen”, aldus Hilde Crevits.

Nog dit: er komt begin volgend jaar een evaluatie. “De verzekeringsmaatschappij maakt geen geld”, aldus Bart Dochy (CD&V), voorzitter van de commissie Landbouw in het Vlaams parlement. “Het blijft een extra last die door de sector wordt gedragen, in eerste instantie met 35% van de premie. We waren natuurlijk in een systeem terecht gekomen waarin de vraag werd gesteld of iets dat zich jaarlijks voordoet, nog uitzonderlijk is.”

Het is nu afwachten hoe succesvol de nieuwe brede weersverzekering wordt en wat de evaluatie zal zijn als het systeem effectief in werking is.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken