Wouter Van Miert: ‘De uitdaging van onze landbouw? Maximale productie, zo efficiënt mogelijk’

Werken tussen en met dieren is de mooiste stiel die er is, volgens Wouter Van Miert.
Werken tussen en met dieren is de mooiste stiel die er is, volgens Wouter Van Miert. - Foto: WVM

De appel valt niet ver van de boom. Dat is ook van toepassing op de 20-jarige Wouter Van Miert, die met zijn zus Eline opgroeit op het ouderlijke landbouwbedrijf van vader Paul en moeder Saskia Van dun.

Opfok jongvee en braadkippen

“We hebben thuis een landbouwbedrijf, begrijpelijk dat ik van kindsbeen af in contact kwam met de sector. Ik hielp dan ook bij de verzorging van de dieren. Zo had ik de interesse en de microbe al heel jong te pakken.”

Op het bedrijf zitten 26.000 braadkippen.
Op het bedrijf zitten 26.000 braadkippen. - Foto: WVM

Paul Van Miert leidt een landbouwbedrijf met opfok van jongvee (30 stuks, vooral Holstein en enkele Belgische runderen van het witblauw ras) en 26.000 braadkippen. “Ik volgde aan het Sint-Pietersinstituut in Turnhout de lagere en middelbare school (wetenschappen-wiskunde met 6 uren wiskunde) en trok daarna naar de hogeschool Thomas More voor een opleiding agro- en biotechnologie”, zegt Wouter Van Miert.

Opfok van jongvee.
Opfok van jongvee. - Foto: WVM
“Ik had altijd interesse om toch iets te gaan studeren in de richting van agro en bio”, gaat Wouter Van Miert verder. “Toen er definitief gekozen moest worden, was mijn studiekeuze dus al vlug gemaakt. Door het werk thuis groeide door de jaren ook de interesse voor landbouw meer en meer.”

Beperkende wetten

“De opleiding verloopt op zich wel goed. Voor de heel gespecialiseerde vakken heb ik wel wat harder moeten werken omdat ik daar nog niet zoveel achtergrond van had. Ik heb intussen al veel bijgeleerd, en dan nog het meest van melkveevoeding.”

Wouter Van Miert vindt dat er veel kansen en uitdagingen zijn. “De grootste uitdaging blijft toch altijd om een maximale productie na te streven op een zo efficiënt mogelijke manier met de alsmaar meer beperkende wetten en regels. Ik zou mijn toekomst graag ook in de rundveehouderij willen uitbouwen. Ik wil graag zelf een bedrijf leiden. Indien dit niet mogelijk zou zijn, had ik graag in de toeleveringssector gewerkt als vertegenwoordiger of als adviseur, bijvoorbeeld.”

Ook Wouter Van Miert beseft dat het de jongste jaren als (jonge) landbouwer wel vaak moeilijk is om in moeilijke omstandigheden voldoende motivatie te halen. “Maar als je dan – zelfs in moeilijke tijden – tussen al die dieren kunt werken, dan is er volgens mij toch niets beter dan voor agro en bio te gaan”, zegt Wouter, die benadrukt dat we met zijn allen toch wel trots mogen zijn dat er jongeren zijn die ondanks de economische druk toch voor de landbouwsector blijven gaan. In zijn vrije tijd houdt Wouter van activiteiten van de Scouts en van exterieurkeuringen.

Nog dit: ook het imago van de landbouw is een blijvend aandachtspunt. “Dat imago kan worden versterkt en verbeterd door positief in de media te komen. We mogen mensen geen (negatief) beeld van de landbouw laten vormen door personen die niet veel afweten van de landbouw. We moeten de buitenwereld blijven tonen hoe het er echt aan toegaat in de landbouw, en niet door maar enkele beelden te tonen die dan vaak nog uit de context zijn gerukt. Want rond één beeld hangt vaak een heel verhaal”, besluit Wouter Van Miert.

Lieven Vancoillie

Meest recent

Meest recent