Startpagina Actueel

Steunpunt Korte Keten wil landbouwproducten van Vlaamse Rand duurzaam naar Brussel brengen

Het Steunpunt Korte Keten, een onderdeel van Ferm vzw, wil landbouwproducten van korteketenproducenten uit de Vlaams Rand op duurzame wijze naar Brussel krijgen. Om het project 'Hup Hub Brussel' in de verf te zetten, werden dinsdag 8 september lokale landbouwproducten naar Brussel gebracht per boot en met boerenpaard en kar. Al meer dan honderd landbouwbedrijven doen mee. De aanbodzijde is volgens het steunpunt goed gekend, het is de vraag naar de producten die nu nog goed in kaart gebracht moet worden.

Leestijd : 1 min

Het assortiment is alvast ruim, van groenten en fruit tot vlees en zuivel. Het doel is om vanuit nieuwe voedselhubs de producten vanuit de rand naar Brussel te brengen. Daarbij worden duurzame transportformules uitgeprobeerd, zoals vervoer per fietskar. Het project moet de stad Brussel ook helpen bij haar ambitie om tegen 2035 over voldoende smakelijk en evenwichtig voedsel te kunnen beschikken, met vooral duurzame en lokale producten.

"Met dit project pakken we de belangrijkste knelpunten rond logistiek en distributie aan", zegt Ann Detelder van het Steunpunt Korte Keten. "Brussel is een nieuwe en grote afzetmarkt voor land- en tuinbouwers die hun producten rechtstreeks verkopen."

Volgens Monique Swinnen, gedeputeerde landbouw en platteland Vlaams-Brabant zijn vraag en aanbod naar lokaal voedsel sterk aanwezig. "Daarom zijn performante distributieplatformen rond Brussel cruciaal om deze op elkaar af te stemmen." Het project loopt tot eind juni 2022.

Belga

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken