Startpagina Actueel

Edito: Lichtpuntje voor varkenssector alweer gedoofd

Afrikaanse varkenspest had de voorbije jaren een enorme impact op de internationale handel en dus op de marktprijzen. Aangezien ons land intussen meer dan een jaar vrij is van dit virus kon eindelijk de ‘AVP-vrije’ status worden aangevraagd. De varkenssector zou zich moeten kunnen optrekken aan dit lichtpuntje, maar Covid-19 en ook de stijgende grondstofprijzen verstoren opnieuw de markt.

Leestijd : 2 min

Al meer dan 2 jaar wordt de Belgische – en dan vooral de Vlaamse – varkenssector verlamd door Afrikaanse varkenspest (AVP). In september 2018 werd immers een met AVP besmet karkas van een everzwijn in het zuiden van de provincie Luxemburg vastgesteld. Het bleek jammer genoeg niet het enige besmette exemplaar.

Volgens het Belgian Meat Office (BMO), het vleesexportbureau binnen de schoot van VLAM, produceerde België in 2018 niet minder dan 1,07 miljoen ton varkensvlees of 1% van de wereldproductie. In dat jaar steeg de export van varkensvlees zelfs nog met 2,7% tot 816.609 ton. België was de vijfde netto-exporteur van varkensvlees in de EU. 9% hiervan werd naar derde landen geëxporteerd.

AVP had dus grote gevolgen. Vermits alle exportbestemmingen buiten de EU werden geblokkeerd, betekende dit een serieuze (financiële) klap voor de varkenssector. Gelukkig bleven, dankzij gezamenlijke inspanningen van het FAVV en de Waalse overheid, de infectiehaarden beperkt tot het bosrijke zuiden van het land. AVP sloop dus niet binnen op professionele varkensbedrijven.

Meer zelfs, het was van augustus 2019 geleden dat men nog een positief karkas vond. Redenen genoeg om nu de status AVP-vrij aan te vragen. De nieuwe federale minister van Landbouw David Clarinval belooft hiervoor alle mogelijke inspanningen te doen en aan te kloppen bij de Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) en de Europese Commissie.

Dat zou voor onze varkenshouders een lichtpuntje moeten zijn, want ook de coronacrisis, de stijgende grondstoffenprijzen en de AVP-uitbraken in Duitsland hakten de voorbije maanden flink in op de marktprijzen. Door de sluiting van de horeca tijdens de eerste lockdown daalde het vleesverbruik fors. En het Duitse varkensvlees dat voorheen afzet vond in derde landen, blijft door AVP nu ook op de al overvolle interne EU-markt.

Alhoewel het BMO en de exportbedrijven nu volop werk maken van de heropbouw van de verloren exportmarkten, fnuikt de tweede lockdown nu opnieuw de varkenssecto en dit terwijl het water bij de meeste varkenshouders al aan de lippen stond. De sector slaat alarm en vraagt nu dringende steun eer die verzuipt...

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken