Startpagina Actueel

Minister Crevits vraagt engagement om samen de mentale weerbaarheid bij landbouwers te verhogen

De volgende jaren maakt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits werk van een betere mentale weerbaarheid bij onze land- en tuinbouwers. Tijdens een digitale ronde-tafel over het welbevinden in de landbouwsector hebben experten en organisaties uit de landbouw- en de welzijnssector vandaag de aanzet gegeven voor een breed gedragen actieplan.

Leestijd : 3 min

Het recente onderzoek van het Instituut voor Landbouw-, Voedings- en Visserijonderzoek vormde hiervoor de basis. Minister Crevits doet een oproep naar alle overheidsinstanties, middenveldorganisaties, welzijnsorganisaties en erfbetreders (bv. dierenartsen, consulenten, …) om een duidelijk engagement op te nemen hierin.

Digitaal ronde-tafelgesprek

Het vertrekpunt voor de ronde-tafel waren gesprekken met boeren, signalen van de landbouworganisaties en kenniscentra en de bevraging van het Instituut voor Landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek (ILVO), uitgevoerd in juni 2020. Uit die bevraging blijkt dat de coronacrisis ernstige gevolgen heeft voor het welbevinden van onze landbouwers.

Vier op de tien bevraagden gaf aan meer last te hebben van mentale uitputting. Uit eerder onderzoek bleek al dat landbouwers niet altijd even goed een evenwicht vinden tussen het runnen van hun bedrijf en bijvoorbeeld een gezinsleven. Er zijn vaak financiële onzekerheden, een gebrek aan waardering, eenzaamheid en heel wat landbouwers geven aan de weg naar de juiste hulp niet te kennen of te vinden.

Er zijn genoeg redenen voor Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits, om samen met het ILVO en het Departement Landbouw en Visserij deze eerste ronde-tafel bijeenkomst te organiseren. Op de digitale bijeenkomst hebben experten en organisaties uit de welzijns- en de landbouwsector voorstellen gedaan om het welbevinden van de landbouwer te versterken. Ook diverse overheidsinstanties namen hieraan deel. In het vervolgtraject zullen die voorstellen worden besproken in thematische werktafels, wat zal resulteren in een breed gedragen actieplan.

Speerpunten van actieplan

Speerpunten van het actieplan zijn onder meer de vermindering van mogelijke stressfactoren op het landbouwbedrijf, landbouwers gemakkelijker de weg naar professionele hulp doen vinden en hen meer bewust maken van hun individuele competenties en vaardigheden. Er wordt niet enkel gefocust op landbouwers die nu al ‘zorgen’ hebben, maar op alle landbouwers en hun gezinsleden. Ook erfbetreders zullen worden ingeschakeld om mentale problemen bij landbouwers beter bespreekbaar te maken.

De deelnemers van de ronde-tafel ontvangen een digitale toolbox die ontwikkeld werd door ILVO. Het is een laagdrempelige methode waarmee organisaties de komende maanden concreet aan het werk kunnen gaan in hun contacten met boeren. Het kan hen helpen om te ontdekken wat er achter een vage zucht of stilte schuilt en hoe deze stilte te doorbreken.

Minister van Landbouw en Voeding, Hilde Crevits: “Het welbevinden van onze landbouwers ligt me na aan het hart. Onderzoek wijst uit dat landbouwers veel stress ervaren en zich bijvoorbeeld ook eenzaam voelen. Ik merk dat ook in de gesprekken die ik heb met boeren. Daarom hebben we de betrokken organisaties aan tafel gebracht om na te gaan wat we nog meer kunnen doen rond het mentaal welzijn van landbouwers.”

Economisch rendabel verdienmodel

“Vanuit de overheid zullen we inzetten op minder regelgeving en blijvende aandacht hebben voor een economisch rendabel verdienmodel van de landbouwers. Maar ook blijven we aandacht hebben vooropleiding, op netwerkmomenten, op het samenbrengen van groepen van boeren. Tot slot zullen we de samenwerking met de welzijnssector versterken zodat de hulpverlening nog beter afgestemd is op de reële noden van de landbouwsector. Ik doe dan ook een oproep naar andere overheidsinstanties, beleidsniveaus en middenveldorganisaties om hier actief aan mee te werken.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken