Bestrijding rotkreupel kan beter
Bij de start van het project in 2014, vulden 914
Uit de antwoorden bleek dat de aanpak van rotkreupel niet steeds op een correcte manier gebeurt. Zo zou bijna 56% van de Vlaamse schapenhouders bekappen in geval van klinische rotkreupel, terwijl recent onderzoek aantoont dat dit niet aangewezen is. De gevoelige huid wordt immers blootgesteld en de hoorn wordt beschadigd. Zo kan de rotkreupelbacterie gemakkelijker binnendringen. Bovendien kan bij preventief bekappen op kuddeniveau de bacterie heel gemakkelijk van dier op dier overgedragen worden via het gebruikte gereedschap.
Ook maatregelen zoals het ruimen van chronisch besmette dieren en het in quarantaine plaatsen van aangekochte dieren worden nog onvoldoende toegepast in de strijd tegen rotkreupel.
Bestrijdingsplan op maat van het bedrijf
Er werden 25 Vlaamse bedrijven en tien Waalse bedrijven geselecteerd om deel te nemen aan het project. Aan elke deelnemende schapenhouder werd gevraagd om – op basis van het resultaat van een PCR-test op de rotkreupelbacterie en de ernst van de letsels – een bestrijdingsplan uit te voeren. Het aantal bedrijven dat dit plan correct toepaste was te laag om definitieve uitspraken te doen, maar alles wijst erop dat deze bedrijven een einde konden maken aan de rotkreupelproblematiek op hun bedrijf.
Hoe rotkreupel aanpakken?
Het project leerde ons enkele belangrijke zaken bij de aanpak van rotkreupel. Pak de volledige kudde aan op één moment. Door enkel de klinisch aangetaste dieren individueel te behandelen op het moment dat de problemen opvallen, kunnen herbesmettingen blijven optreden. Bovendien is uit het project gebleken dat dieren zonder klinische symptomen ook drager kunnen zijn van de rotkreupelbacterie en deze in de kudde kunnen verspreiden.
Verplaats de dieren na elke behandeling naar een veilige weide, dit is een weide waar minstens twee weken geen schapen of runderen gelopen hebben. Zo wordt herbesmetting voorkomen. Pas quarantainemaatregelen strikt toe. Aankoop van besmette dieren bleek in het project de meest voorkomende oorzaak van insleep in de kudde te zijn.
Meer weten?
Alle resultaten van het project zijn gebundeld in een eindverslag met een handige beslissingsboom. U vindt deze op de website van DGZ (www.dgz.be). Met uw vragen over de bestrijding van rotkreupel kunt u terecht bij uw dierenarts of bij DGZ op het telefoonnummer 078 05 05 23 of via een e-mail naar helpdesk@dgz.be.