Zo wordt uw gazon weer grasgroen

Voor een grondige schoonheidsbehandeling van uw gazon is het nu hoog tijd! Eind april – begin mei is hiervoor het ideale moment, om ervoor te zorgen dat het gazon er binnen enkele weken weer piekfijn uitziet.

Bemesting

Omdat bij iedere maaibeurt organisch materiaal (grasmaaisel) afgevoerd wordt, heeft het gazon wel degelijk behoefte aan een regelmatige bemesting. Zeker de echt fijne siergazons moeten regelmatig bemest worden om ze in optimale conditie te houden. Een goede voorjaarsbemesting zorgt voor een snelle groeiherneming van het gras en geeft het gazon vlug een mooie diepgroene kleur. In de handel zijn speciale gazonstart meststoffen te koop. Deze bevatten in verhouding tot de klassieke gazonmeststoffen een hogere dosis snelwerkende stikstof (N) om de hergroei te stimuleren. Als extra toevoeging bevatten ze vaak magnesium (Mg) of ijzer (Fe), die helpen bij het op kleur brengen van het gazon. Vaak worden gazonmeststoffen gecombineerd met mosdoders of onkruidbestrijders. Persoonlijk vind ik dat deze producten beter alleen gebruikt worden op gazons met weinig mos of onkruid. Wanneer er echt veel mos of onkruid in het gazon voorkomt, kan men deze beter gericht gaan bestrijden.

Mechanische mosbestrijding

In een optimaal groeiend gazon krijgt mos weinig kans. Door de zuurtegraad, de structuur, de vochtigheidstoestand en de voedingstoestand van de grond optimaal te houden en door de keuze van een aangepaste gazonzaadmengeling kan men mosgroei grotendeels vermijden. Moet men toch ingrijpen en overgaan tot mosbestrijding, hou dan steeds bovenstaande factoren in het achterhoofd, want mosbestrijding zonder rekening te houden met de groeiomstandigheden van het gras is enkel symptoombestrijding. Het mos verdwijnt wel vlug, maar komt even gauw weer terug. Wie veel last heeft van mosgroei in het gazon kan dan ook beter eerst op zoek gaan naar de oorzaak (een grondanalyse kan hierbij zeer nuttig zijn) en pas daarna het mos bestrijden. Een efficiënte en natuurlijke manier is het mos uitkammen of verticuteren. Door te verticuteren wordt niet alleen het mos verwijderd, maar wordt ook de bovenste laag van de grond losgemaakt en haal je een groot deel van de oude viltlaag weg, waardoor de groeiomstandigheden voor het gazon verbeteren en de kans op hergroei van mos kleiner wordt. Rijf na het verticuteren de grasmat grondig uit, zo voorkomt men dat achtergebleven stukjes mos opnieuw gaan groeien. Verticuteren gebeurt het best op een moment dat het gras goed aan de groei is (min. temp. 10°C – optimaal 15°C), een bemesting na het verticuteren kan ook helpen, zodat de grasmat zich vlug kan herstellen en hergroei van mos en onkruidgroei minder kans krijgt.

Chemische mosbestrijding

In de handel zijn allerlei producten te koop met een mosdodende werking. Afhankelijk van de werkzame stof die ze bevatten, werken deze producten zeer effectief tegen mossen, maar hebben ze vaak ook een negatieve invloed op de groeifactoren van het gazon. Zo heeft ijzersulfaat een zeer snelle werking, maar verzuurt het de bodem en is nefast voor het bodemleven. Bovendien geeft dit product roestbruine vlekken wanneer het terechtkomt op bestratingen. Dit product wordt daarom beter niet of slechts eenmalig toegepast in noodgevallen. De combinatie IJzerdinatrium-EDTA en ijzersulfaat werkt langzamer, maar is even effectief, heeft minder impact op het groeimilieu van het gazon en geeft ook minder kans op roestvlekken op verhardingen (wel opletten met natuursteen). In vergelijking met zuiver ijzersulfaat is er veel minder product nodig, waardoor de behandeling minder tijdrovend is. Er bestaan ook meststoffen die een mosdodende werking hebben (ammoniumsulfaat en kalkcyanamide), maar die worden vanwege hun specifieke karakter beter alleen toegepast door ervaren tuiniers of professionelen. Voor de particuliere tuinliefhebber zijn er allerlei meststoffen op de markt waaraan mosdoders toegevoegd zijn. Deze producten kunnen, mits het respecteren van de gebruiksaanwijzing, veilig toegepast worden en hebben vaak een positieve invloed op de groeifactoren van het gazon. Afhankelijk van de gebruikte werkzame stof werken ze meestal langzaam en moeten ze meermaals toegepast worden.

Mos heeft een hekel aan licht en groeit daarom vaak op schaduwrijke plaatsen, net daar waar een gewone gazonmengeling het minder goed doet. Daarom kan het helpen om op schaduwrijke plaatsen een speciale zaadmengeling (vaak verkocht als schaduwgazon) in te zaaien, waardoor het mos minder kans krijgt om te ontwikkelen.

Onkruidbestrijding

Onkruiden groeien graag in de rijke (jaarlijkse bemesting) en luchtige grond van het gazon. In een goed onderhouden fijn siergazon krijgen ze minder kans, in een grovere speelgazon, waar al eens wat kale plekken voorkomen, vinden ze een ideale groeiplaats. Zeker nu, na de zachte winter zijn ze opvallend aanwezig in het gazon. Maar niet getreurd, na een aantal maaibeurten zullen vele onkruiden vanzelf verdwijnen. Ook in nieuw gezaaide gazons verdwijnen een groot aantal onkruiden na enkele maaibeurten. Bestrijden is dus niet altijd noodzakelijk. Onkruiden die verdwijnen door intensief maaien zijn onder meer: kweekgras, hanepoot, straatgras, brandnetel, distel, zevenblad, heermoes,... Wel opletten want sommige van de genoemde onkruiden hebben soms de neiging om heel dicht bij de grond te gaan groeien, waardoor ze geen hinder meer hebben van het maaien en het nodig is om ze uit te wieden.

Hardnekkige onkruiden zoals klaver, paardenbloem, madeliefje, boterbloem, weegbree, varkensgras, zuring,... kunnen het best chemisch bestreden worden. Hiervoor zijn in de handel heel wat producten verkrijgbaar (soms ook gecombineerd met meststoffen) die vaak een mengeling zijn van synthetische groeistoffen. Deze producten worden voornamelijk door het blad opgenomen en zorgen ervoor dat het onkruid zo snel gaat groeien dat het uitgeput raakt en afsterft. Voor een goede werking dient het onkruid voldoende ontwikkeld te zijn (toepassen 1 week na het maaien) en mag de temperatuur niet te laag zijn (+/- 15°C). Wacht na toepassing nog enkele dagen om het gazon te maaien, zodat het middel tijd heeft om zich over de volledige plant te verspreiden.

Doorzaaien

Als er veel kale plekken in het gazon voorkomen of wanneer de grasmat zeer dun geworden is, kan het nuttig zijn om het bestaande gazon door te zaaien. Doorzaaien is eigenlijk niets meer dan het strooien van graszaad over de bestaande grasmat heen. Doorzaaien kan, net zoals voor het inzaaien van nieuwe gazons, het best gebeuren in april, mei of in september bij gunstige groeiomstandigheden (voldoende hoge temperatuur en vochtigheid). Maak de grond op de kale plekken oppervlakkig los, zodat het graszaad makkelijk kan inwortelen. Ideaal is om door te zaaien na het verticuteren, de viltlaag is dan minder dik en het bovenste laagje grond is lichtjes losgewerkt. In de handel zijn speciale mengsels (vaak verkocht als herstelgazon) te koop voor het doorzaaien. Deze zaadmengelingen bevatten grassoorten die sneller kiemen, waardoor de grasmat na het doorzaaien weer sneller mag belopen worden. Wie echter op het juiste moment en bij de juiste groeiomstandigheden doorzaait, kan evengoed de klassieke zaadmengelingen gebruiken (fijne gazon, speelgazon, sportgazon).

Wie in het voorjaar de nodige aandacht besteedt aan de grasmat, kan de rest van het jaar genieten van een mooi, dicht groeiend gazon.

G.B.

Meest recent

Meest recent